Naujienos iš politikos

Taigi, praėjus pusantrų metų, jei ne daugiau, Kubilius galų gale susiprato, bent jau truputį – žada sumažinti verslo liudijimų kainas 10 kartų. Kaip sakant, geriau vėliau, negu niekad, stebina tik tai, kad čia "laikinai, tiktai kol krizė". Bet taip ar anaip, žingsnis teisinga kryptimi.

Ufonautų sąmokslas: "mes manome, kad greičiausiai nesusipratimas, jog nemokamų atostogų išėję turi mokėti sveikatos draudimą, manom, kad tur būt nereikia, bet dar aiškinsimės, tačiau bedarbiai privalo mokėti" – maždaug tokiais žodžiais Kubilius pasakė apie tą privalomą socialinį draudimą, pagal kurį paaiškėjo, jog valstybei už orą skolingi šimtai tūkstančių žmonių.

Dalios Grybauskaitės įstatymas, pagal kurį kyšininkavimas priskiriamas sunkiems nusikaltimams ir dėl to dingsta trumputė, berods vos kelių metų senatis – labai įdomus. Įdomus tuo, kad pagal balsavimą už jį ar prieš jį galima bus sužinoti, kas ima kyšius, o kas neima. Stebėkit balsavimo rezultatus ir visokias politines diskusijas.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

27 thoughts on “Naujienos iš politikos

  1. grybukaras

    Kad tie verslo liudijimai ir šiaip ganėtinas nesusipratimas. O ir brangūs jie nebuvo. Eilinį kartą ieškom savo ypatingo kelio, vien dėl to, kad kietakakčiai Ekonomikos komitete metus nepraleidžia UABų minimalaus įstatinio mažinimo ir mikroįmonių. Su padoria apskaita. Nee, geriau toliau darysim jovalą feodaline ‘išsipirkite teisę dirbti ir tada darykit ką norit’ dvasia.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taip, ir UAB, ir individualių įmonių reikalai -- užmušti. Bet liudijimai irgi turi savo nišą, tai didele dalim įvairios bobutės, kurios neišgali susimokėt net už tą liudijimą, iš kurio uždirba 100-200 litų per mėnesį. 1400 litų ar kiek ten dabar -- tokioms bobutėms yra labai daug.

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Berods nedraudžiama dirbti, norint pensiją gauti. Tas fokusas su tuo, kad nemokama pensija tiems, kas turi pajamų, buvo konstitucinio teismo sprendimu ar tik ne prieš 10 metų panaikintas?

          Reply
      1. grybukaras

        1400 litų yra labai mažai. Apie 10 proc., ar net mažiau, nuo vidutinio atlyginimo. Jei norima tiesiog leist bobutėm užsidirbt papildomų 100 litų pardavinėjant žibutes, svogūnus ar megztas kojines, tą galima padaryt tiesiog neimant mokesčių iki tam tikros mikroįmonių ar kažko panašaus apyvartos. Dabar gi, tokios neproduktyvios bobutės papuola į tą pačią kategoriją, kaip sukčiaujantys statybininkai, ITšnikai ir panašūs. Kuriems 1400 tikrai nėra daug, ir tiesiog jiems suteikiama landa mokesčių nemokėt visai.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Mažai yra tau ar man. Bobutei tai yra didžiuliai pinigai. Tas pat -- daugeliui kaimo gyventojų, kurie prasimaitina iš savo pačių daržo. Bet šiaip jau sutinku, kad geriausias sprendimas būtų tiesiog išvis neimti mokesčio ir viskas.

          Reply
          1. grybukaras

            Gal ir didžiuliai… Nors kai nuolat matau 5 puslapio istorijas, kaip tokios skurstančios bobutės lengva ranka atiduoda kelioliką tūkstančių marozam, telefonu papasakojusiem apie sūnaus avariją, arba kaip iš tokių skurstančių bobučių spintos pavagia stiklainį su keliasdešimt tūkstančių, imu tuo abejoti. Aišku, visokių atvejų yra, bet tas nuolatinis rėkavimas apie skurstančius pensininkus kartais atrodo ganėtinai įtartinai. Vien dėl to, kad labai didelė dalis dabartinių pensininkų yra pasidalinę praktiškai visą nekilnojamą turtą po nepriklausomybės. Ir toli gražu ne visi jie jį iškart atidavė Diliui ir Petrikui. Čia, beje, iš dalies ir natūralus atsakymas rėkaujantiems apie pensijų mažinimą ir socialinį teisingumą, mojuojant lozungu ‘mes dirbom visą gyvenimą ir pastatėm viską, kas yra šalyje’.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Tai skirtingi dalykai. Pažvelk į pasaulį tos bobutės akimis. Daugelis jų kaupia tuos pinigus savo laidotuvėms, ir kaupia dešimt, dvidešimt ar dar daugiau metų, po 10-20 litų kas mėnesį. Ne taip viskas paprasta.
              Nors aišku, kai kalba apie pensijas prasideda, tai vėlgi kitas atvejis.

              Reply
    2. Anonymous

      Verslo liudijimai yra gerai. Tai yra būdas užsidirbti visiems gavusiems atsitiktinių arba sezoninių darbų. Mokesčius turi nustatyti savivaldybės. Jos geriausiai mato, kiek yra daug ir kiek mažai. Valstybė neturi reguliuoti verslo iš pozicijos, kaip jai patogiau kontroliuoti. Demokratinės valstybės funkcija yra tarnauti piliečiams.
      Romas

      Reply
      1. grybukaras

        Nepasakyčiau, kad jie labai jau tobulai tinka atsitiktiniams darbams. Sezoniniams -- gal, bet ten toli gražu ne vien tradiciškai sezoninių darbų sritys apimamos. Internetu nemokamai registruojama kokia nors individuali veikla ar mikroįmonė, ar kaip tai bepavadinsi, su apyvartos, nuo kurios neimami mokesčiai, riba daug geriau tiktų tokiems atsitiktiniams darbams. O verslo liudijimai, ypač kai pagal juos galima net mažmeninę prekybą vykdyt -- grynos mokesčių vengimo ir juodos apskaitos landos. Kitas dalykas, kad nežinia kiek metų seimas nesugeba priimt nieko tinkamesnio tokiems mažiems atsitiktiniams darbams. Bet tai nepadaro verslo liudijimų gera forma.

        Reply
        1. Anonymous

          Niekas netrukdo apriboti veiklas pagal verslo liudijimą. Prekybininkams gal tikrai galėtų tos verslo formos nebūti. O IT- šnikams, ar statybininkams kaip tik gera forma. Jei žmogus retkarčiais nori po darbo papildomai užsidirbti, kodėl jis turi laikyti kabančią ir beveik neveikiančią įmonę?
          Romas

          Reply
          1. grybukaras

            Netrukdo, bet jos apribotos tiek, kiek apribotos. Bet niekaip neįžvelgiu kur čia tos formos gerumas. Tai ta pati individuali veikla, tik su kažkokiu iš lubų apskaičiuotu išankstiniu pajamų mokesčiu ir be jokios tolesnės apskaitos. Elementariausiai atleidus nuo mokesčių individualias veiklas, kurios nepasiekia tam tikros apyvartos (galim vadint jas mikroįmonėm, ar dar kaip nors), kaip tik puikiausiai galėtų dirbti tokie po darbo, sezoniniai ir atsitiktiniai. Tik su pilnu pajamų deklaravimu ir su mokesčių mokėjimu viršijus tą ribą. Dabar gi, kaip tik toks 3 kartus per metus po darbo patinkuojantis statybininkas to daryti legaliai negali, nes turėtų ištisai lakstyt po VMI ir pirkaliotis verslo liudijimus, arba pirkti juos metams, kas jam neapsimokės, jei dirba retai. O gariūnininkas ar statybininkas, dirbantis vien pagal verslo liudijimą, ir uždirbantis 80 000 per metus, moka juokingus porą tūkstančių pajamų mokesčio.

            Reply
            1. Anonymous

              Su verslo liudijimais dirba tik privatininkų statybose. Valstybei šiuo atveju neturi rūpėti, ar žmogus uždirbo daug, ar mažai. Žymiai svarbiau, kad jis susimokėtų socialinio draudimo mokesčius ir pats nebūtų be darbo. Privačioje statyboje yra galimybė visai mokesčių nemokėti, kadangi ji leidžiama atlikti ūkio būdu. Mėginimas apmokestinti „teisingai“ nieko neduos. Verslo liudijimai atpigina privačias statybas ir daro jas daugiau žmonių prieinamomis. Kai žmonės stato, perka statybines medžiagas, iš to valstybė taip pat uždirba.
              Romas

              Reply
              1. grybukaras

                Kas yra ‘privatininkų statybos’? Ta prasme, nedirba statybų firmose? Dirba, tiesa apeidami įstatymus. Bet dirba. Bet kuriuo atveju, valstybei turėtų rūpėt, kiek žmogus uždirbo. Bent tol, kol ta valstybė teikia viešasias paslaugas. Beje, tie verslo liudijimai su jų rūšimis ir geografiniais kainų skirtumais rodo, kad jai kažkiek tas ir rūpi. Tik ji kažkodėl įsivaizduoja, kad gali iš lubų pati tą atspėt. Ir atspėt jai sekasi nekaip. Kodėl apmokestinimas ‘teisingai’ nieko neduos? Tu gi pats socialinį aspektą keli aukščiau kitų -- svarbiausia, kad nebūtų be darbo, socdraudimą susimokėtų. Ir kam tokį požiūrį taikytum, visiems? Tai koks tada skirtumas tarp UABo ar samdomo darbuotojo, uždirbančio 80 000 pelno per metus, ir su liudijimu dirbančio tinkuotojo, uždirbančio tiek pat? Kodėl pirmi du turi mokėt daug, o trečiasis neturi? Nes dirba tik su galutiniu vartotoju, o ne B2B? Tai ir UABų tokių pilna, va kad ir Maxima. Atleidus kasininkes nuo pajamų mokesčio, tai atpigintų pieną ir padarytų jį prieinamą daugiau žmonių. Vėlgi, socialiniu požiūriu nieko tie verslo liudijimai neduoda, kadangi pagal juos papildomai uždarbiaujantis žmogus turi labai tiksliai planuot savo pajamas (jei jos nedidelės), kas dažnai yra neįmanoma. Nes pajamų mokestis yra sufantazuotas, ir dar mokamas iš anksto. Užtat skylių išvengti pajamų mokesčio uždirbantiems nemažai -- kiek nori.

                Reply
                1. Anonymous

                  Statyba ūkio būdu reiškia, kad gali žmogus ir pats nusitinkuoti, ir pats nusidažyti. Jei sukelsim mokesčius, arba privatininkui bus per brangios paslaugos, arba namo statytojas su samdomu darbuotoju susitars pajamų valstybei nerodyti. Nereikėtų stengtis sureguliuoti nesureguliuojamus dalykus. Liudijimo kainą tegul nustato savivaldybė, o žmogus tegul sumoka socialinio draudimo mokesčius. Taip niekas nebus priverstas meluoti, o tai irgi yra labai teigiamas dalykas moraliniam klimatui. Apskritai, ne viską galima apmokestinti vienodai. Įvairūs amatai ir smulkios paslaugos gyventojams turi būti itin menkai apmokestintos. Tai sukurtų darbo vietų, pagausintų paslaugų ir padarytų jas prieinamomis didesniam ratui piliečių. Valstybei ir bendrapiliečiams tai būtų neabejotinai naudinga.
                  Romas

                  Reply
                  1. grybukaras

                    Tai niekas mokesčių tokiems amatams ir nekelia, o kaip tik atvirkščiai. Tik kad mažina juos per antrą galą, kartu su ‘smulkių paslaugų’ teikėjais sukergdami ir ne tokių smulkių paslaugų teikėjus. Ar ne paprasčiau ir sąžiningiau būtų tiesiog atleisti nuo GPM tarkim iki 12 vidutinių algų per metus uždirbantį žmogų, kuris susikūrė sau vienam darbo vietą pats, o uždirbantį daugiau -- apmokestinti? Čia jau technikos klausimas kaip kiek ir kada, tiesiog dabar gi, šita esama schema kaip tik nelabai kaip veikia patiems smulkiausiems, užtat yra patogi šimtams darbininkų, teikiančių paslaugas vienai ir tai pačiai įmonei metai iš metų, arba pakankamai turtingiems, bet mokesčių nemokantiems. Nekalbant apie Gariūnus, kur išvis kloaka.

                    Reply
    1. rokiskis Post author

      Įspūdingai. Tiesa, įdomiausi man visad skaičiai. Kriminalinių nusikaltimų kritimas -- fantastiškas. Kita vertus, kyšių skaičiai nesimato, kad būtų pagerėję. Kita vertus, su kyšiais galėjo keistis ir faktinė apskaita, tad sunku vertinti.

      Reply
      1. vybrinka

        [burzgeriz] Taigi, jei kyšininkavimo faktas neišaiškintas, jis į statistiką nepatenka, tuo tarpu užmuštas žmogus ar pavogtas automobilis beveik visada pateks.
        Jei dar neradai, ten apačioje straipsnio jei paspausi ant „1“ -- rasi kitą straipsnį iš šitos serijos.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Matai, visvien turėtų atsirasti ryškus pokytis -- arba į apačią, arba į viršų. O tą puslapį skaitau. Nemažai šiaip jau teko girdėti apie tas reformas, tik čia vat interviu geras, su vienu iš reformuotojų 🙂

          Reply
  2. geresne


    Joa, kaip ir pažadėjo, jod sumažins iki 120 lt per metus, bet… tik nuo naujųjų… ir tai gal… garsiai skelbia ką pažada, o tyliai nuima ką pridėję ir žmogeliai tik po kuio laiko atsipaisto, jog kažko nepilnėja toji piniginė… Žiauru čia pas mus Lietuvėlėje…

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *