Emigracijos priežastys, apklausa

Kadangi kilo ginčas, o dabar TNS Gallup vykdytų apklausų rezultatų kažkodėl internete nesugebėjau rasti, tai padariau apklausėlę, nepatingėkite užpildyti – tai užims kokias dvi minutes, jei pildystite ją atidžiai.

http://www.itsm.lt/testai/index.php?sid=52614

Kai tik susirinks 100 atsakymų, paskelbsiu apklausos rezultatų statistiką, o kol kas – šiaip klausimas: ar emigruotumėte, o jei emigruotumėte, kokios esminės priežastys būtų? O jei jau esate emigrantas, kokie esminiai dalykai jus galėtų sugrąžinti į Lietuvą?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

35 thoughts on “Emigracijos priežastys, apklausa

    1. rokiskis Post author

      Taip, tas tiesa, bet -- jei būtų galimybė rinktis kelis variantus, svorių vertinimas gautųsi sunkiai įmanomas. Todėl nutariau, kad visgi radio bus geriau -- kad tektų rinktis lemiantį variantą.

      Reply
  1. vklase

    yra toks anekdotas apie apklausą kaimyninėje šalyje:
    Kl: Kas trukdo šalies ekonominiam proveržiui -- neišmanymas ar apatija?
    Ats: Nieko nežinau ir žinoti nieko nenoriu.

    Reply
  2. klaustux

    Atsakymai atsakymais, bet klausimų organizavimas tai žemiau kritikos. Kodėl privaloma atsakyti į visus klausimus, kai jie visi negali būt aktualūs? Jei aš nesu emigrantas, kodėl man privalu atsakyt į ‘Jei esate emigrantas, kas jus galėtų sugrąžinti?’ bei ‘Jei išvažiavote, kokia pagrindinė priežastis?’ ?

    Reply
  3. tokia_kokia_esu

    Į vieną komentarą netilpo, tęsinys žemiau.
    Jei įdomi mano nuomonė, tai mane galėtų sugrąžinti į Lietuvą labai paprasti dalykai. Turbūt parašysiu, kas mane erzindavo Lietuvoje, gal tada bus lengviau suprasti, kas turėtų pasikeisti, kad grįžčiau.
    Pirmiausia, tai manymas, jei tu galvoji kitaip nei už tave aukščiau esantys žmonės -- tai tu esi neteisus. Pamenu, kaip vienuoliktoje klasėje biologijos mokytoja mums aiškino, kad mylėdamiesi iki santuokos bažnyčioje mes keliausime į pragarą ir būsime kitaip nubausti Dievo. Taip pat mokykloje buvau labai aktyvi tolerancijos centro dalyvė, tolerancijos dienos proga turėjome paruošti stendus ir surengti diskusiją, pasisiūliau paruošti informaciją ir diskusijas homoseksualumo ir musulmonų tema. Man mokytojų ir mokyklos viršenybės buvo pasakyta, kad mokykloje tokių nėra ir nereikia apie tai kalbėti, nes nėra čia ko kalbėti apie dalykus, kurie neegzistuoja. Dabar va mokykloje mokosi besidengianti musulmonė mergaitė -- įdomu, kaip reaguoja mokyklos bendruomenė. Toje pačioje mokykloje prieš interpretacijos egzaminą man buvo pasakyta, kaip reikia parašyti, kad gautum gerą įvertinimą, nesvarbu, kad mokytoja eilėraštyje galbūt matė meilę, o aš skausmą -- taip tikrai neskatinamas kritinis mąstymas.
    Po mokyklos įstojau į universitetą, švelniai tariant -- pasibaisėjau. Dėstoma iš tarybinių vadovėlių, kurie daug senesni už mane pačią. Dėstytojai nesiekė, kad studentai protautų, o dėstytojų skelbiama tiesa buvo teisiausia. Vienas dėstytojas mums liepė mintinai išmokti 400 psl. žodžių darybos knygą, nelabai supratau, kam to reikia, bet perskaičiau visą ir ėjau į egzaminą. Niekada nemokėjau nusirašinėti, tai rašiau savarankiškai, kai tuo tarpu grupės draugai nusirašinėjo ir gavo geresnius pažymius nei aš. Referatus rašydavau sąžiningai, jokių copy-paste ar perfrazavimų, nors dauguma bendrakursių tiesiog nurašydavo viską nuo knygos, net nepažymėdami to kaip citatos. Jungtinėje Karalystėje tuo tarpu už nusirašinėjimą ar plagijavimą esi metamas iš universiteto, o už plagijavimą gali būti net patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Dėstytojai UK niekada neparodys, kokių pažiūrų jie laikosi, visada išdėstys abiejų pusių argumentus ir leis nesmerkiant pasirinkti, kuo tikėti, net jei savo rašiniuose remsi religinį fundamentalizmą ir sugebėsi įrodyti, kodėl tai yra gerai, dėstytojas negalės tavęs vertinti žemu pažymiu, vien todėl, kad jūsų nuomonės nesutampa. Kas dar man patinka UK mokslų sistemoje, tai jog dėstytojai nebijo pripažinti, kad jie ko nors nežino, o visuomet sako: šito negirdėjau, reikės pasidomėti, kai sužinosiu daugiau, galėsim labiau padiskutuoti šia tema. Pasimokius LT ir UK, matau, kad LT švietimo sistema tarsi kuria nekvestionuojančia bandą avių, kuri bijo turėti savo nuomonę, kai tuo tarpu UK savo nuomonės turėjimas ir mokėjimas diskutuoti yra siektinas ir sveikintinas dalykas.
    Mane Lietuvoje emociškai žudė neigiamas žmonių požiūris į viską, kas vyksta aplink juos, bet nesistengimas, kad būtų geriau. Kad ir šiukšlių rūšiavimas, dažnai iš aplinkinių girdėdavau: „tai kam čia rūšiuot, taigi vistiek paskui viskas atsiduria tame pačiame savartyne“ arba „Ir taip mes mokame didelius pinigus už šiukšlių išvežimą -- tai tegu patys ir rūšiuoja“.

    Reply
    1. ifigenija

      Re: Į vieną komentarą netilpo, tęsinys žemiau.
      jeje, as irgi visada babuskai „mandra“, jei mano nuomone nesutampa su jos…
      Na, as emigravau ne is blogo gyvenimo 🙂 Bet ir iki emigracijos teko daug keliauti ir dirbti uzsienyje.
      Pastebejau keleta dalyku ir padariau savas isvadas. Mano nuomone lietuviai siek tiek uzsimarinave savo pasaulelyje…va saulegraza pradejo zvengt is manes, kad vasarai nusipirkau ruzava siaudine skrybele…sakau, o kas cia juokingo, gi grazi skrybele…atsakymas -- grazi, nu bet ne tau…KPS? Kaip cia dabar suprasi, kad kiti zmones geriau zino, kas man ir kas ne man…nesupykau, ale labai keista paliko, galvojau, kad mano chebra kosmopolitiskesne :D.
      Pas mus VGTU kai kurie destytojai isvadindavo debilais ir kad jaunimas kvaileja ar pan., na bet mokykloj niekas nemoke savo nuomones formuoti, visada kazkas kitokio budavo netinkama ir nepriimtina ir teko nuomones formavimo ismokti su laiku ir savarankiskai. Visi visko bijodavo klausti, nes nu gi gal nusisnekesiu, gal kvailai paklausiu…Bet daug kur taip. Va mano vokieciu kalbos kursuose didzioji dauguma bijo kazko paklausti…o zmones -- didzioji dauguma per 30… Cia turbut apskritai konservatyviu visuomeniu problema (zmones is Turkijos, Maroko).
      Bet na ne is savo patirties, bet is draugo pasakojimu galiu patvirtinti, kad ne vien tik Lietuvos cia problema, kai nepriimama kitokia nuomone. Mano draugas mokykloj visada pasakydavo ka galvoja ir darydavo savaip. Na bet del to pvz anglu kalbos mokytojas ji pastoviai suvarydavo pazymiais…ale mano draugas angliskai kalba puikiai ir be to juokingo vokisko akcento (what are you sinking about). Galima, IMHO padaryti isvada, kad cia kaimo sindromas tada… Mazesniuose miestuose ir kaimuose viskas matoma paprasciau -- juoda balta…didesniuose miestuose zmones ismoksta tolerancijos ir supratimo, nes del didesnes zmoniu koncentracijos su ivairiom problemom susiduriama dazniau. Jei kaime yra vienas neigalusis, tai i ji niekas ir nekreipia demesio, nes na ka cia del vieno varginsies, lengviau nepastebeti.
      O siaip vokieciai tai labai panasus i lietuvius…irgi pasidziaugs, jei kaimyno troba sudegs arba zole kitur zalesne nei savam kieme ir pan.
      Kai saka, apibendrinant -- reikia atsikraktyti kaimo sindromo. Zmones bijo ir nenori priimti to, kas jiems nesuprantama ar neiprasta.
      Nesidelioja mintys kazkaip, gal veliau ka protingesnio parasysiu.

      Reply
      1. tokia_kokia_esu

        Rožinė spalva
        Rožinės skrybėlės istorijaa man kaiką priminė. Maniškis į darbą turi vaikščiot su kostiuminėm kelnėm ir marškiniais, tai nusipirko vienus rožinius, kurie jam net labai tinka. Bet va, grįžom kažkada į Lietuvą ir vienas mūsų metų pažįstamas ir sako: „ko čia rūžavus marškinius nešioji kaip koks gėjus?“.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Rožinė spalva
          Blyn geras 😀
          Aš taviškio vietoj taip ir būčiau pasakęs -- „taigi aš esu gėjus, argi nesimato, mažuti, ką veiki vakare?“

          Reply
      2. saulegraza

        Re: Į vieną komentarą netilpo, tęsinys žemiau.
        Cmon, ifigenija, imi į plaučius tokią geranorišką reakciją. 🙂 Manau analogiška reakcija būtų, jei išsiskusčiau salotinę skiauterę. Ne dėl to, kad netiktų, o dėl to, kad neįprasta matyt mane tokią būtų. 😉

        Reply
        1. ifigenija

          Re: Į vieną komentarą netilpo, tęsinys žemiau.
          palyginai ruzava skrybele ir salotine skiautere 😀 nu man tiesiog keista pasirode tavo reakcija ir tiek…

          Reply
  4. tokia_kokia_esu

    tęsinys
    Erzindavo ir nuolatinis mokymas kaip gyventi, ką rengtis, ką sakyti ir ką daryti, o svarbiausia -- ko nedaryti. Maniškis niekad negers nė lašo jei reikia vairuoti, bet kiti tuoj pradeda: „taigi jei bokalą išgersi -- nieko neatsitiks, nieko daug neįpūsi ir koks gi tu vyras, jei negeri“, o kad dėl saugumo, o ne dėl policijos baimės negeria tai nepagalvoja arba kitas variantas -- aš visuomet užsisegu diržą, net jei sėdžiu gale, bet visada išskyrus maniškį kasnos turi pasakyti: „Kam tu segiesi, taigi netoli važiuojam -- policija nesustabdys“. Turbūt gali įsivaizduoti, koks šumas kilo, kai aplinkiniai sužinojo, kad nesituoksim bažnyčioj arba kai paaiškėjo, kad tuokiamės ne iš reikalo, žmonės pradėjo aiškinti, kad jei ne iš reikalo, tada išvis nereikia tuoktis.
    Mane erzino ir lietuvių požiūris į neįgaliuosius (manau, kad ne neįgaliuosius reikia integruoti į visuomenę, o visuomenę į neįgaliuosiu), o juk šiandien kas 10 vikas iki 18 metų turi vienokių ar kitokių specialiųjų poreikių, bet nieko nėra daroma, kad palengvinti jiems gyvenimą. Kai grįžtu į Lietuvą, atrodo, kad neįgalieji neegzistuoja, nes mieste nepamatysi žmogaus su balta lazdele (palyginimui, mano vienas dėstytojas mokslų daktaras yra aklas, vaikščioja su lazdele arba su šunimi -- vedliu) ar vežimėliu. Moklso įstaigos visiškai nepritaikytos neįgaliesiems, nes prie mokyklų padaryti tik įvažiavimai vežimėliui, bet mokyklos viduje nėra keltuvų ir liftų. Judėjimo negalią turinčiam jaunuoliui Lietuvoje beveik neįmanoma mokytis universitete, nes jie taip pat nepritaikyti. Neįgalusis Lietuvoje negali vienas išeiti į miestą, nes šaligatviai neturi nuolydžių, viešasis transportas yra su laipteliais, Įviriose įstaigose (įskaitant ir valstybines) vis dar pernelyg mažai liftų/keltuvų (mane labai sujaudino prieš kelias dienas lrytas.lt pasirodęs straipsnis, kur jauna neįgali mergina grįžusi į Lietuvą pasijuto lyg invalidė, nes nieko negalėjo daryti be kitų pagalbos), Lietuvos darbdaviai vis dar nepriima neįgaliųjų į darbą, lyg kažko bijodami, nors kai Lietuvoje buvau paskutinįsyk, tai labai nudžiugau Kaune Rimi pamačiusi klausos negalią dirbančią merginą, pagalvojau, kad gal pamažu viskas pasikeis. Nors tikrai liūdina, kad statant naujus objektus negaalvojama, kaip padėti neįgaliesiems: naujoji platforma mašrutu Oro Uostas-Stotis padaryta pernelyg žemai (tai sukelia nepatogumų ne vien neįgaliesiems, bet ir tėvams su mažamečiais vaikais vežimėliuose), o maršrutu važiuojantis traukinys turi laiptus.
    Ar manau, jog įmanoma tai pakeisti? Nežinau. Manau, kad įmanoma daug ką padaryti, jei tik žmonės valdžioje imtų rodydyti pavyzdį ir parodytų, kad jiems nuoširdžiai rūpi šie dalykai. Galbūt tada piliečiai pradėtų mąstyti: aha, valdžioje esantys daro ir galvoja šitaip -- galbūt tai teisinga.
    Kolkas tiek, jei prisiminsiu dar ką -- būtinai parašysiu.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: tęsinys
      Tu žiauriai žiauriai, bet labai tiksliai nupasakojai visą tą sistemą, kuri lyg ir nežudo, bet daro gyvenimą nepakeliamu. Visa sistema, visa sistema. Blyn, nebuvau pagalvojęs, kad taip, bet dabar galvoju, kad mane irgi visą laiką labiausiai ir biesindavo būtent toks smulkus ir debilavotas smulkmeniškas konformizmas visur.

      Reply
    2. grybukaras

      Re: tęsinys
      Pirmiausia, tai manymas, jei tu galvoji kitaip nei už tave aukščiau esantys žmonės -- tai tu esi neteisus.
      vs
      Galbūt tada piliečiai pradėtų mąstyti: aha, valdžioje esantys daro ir galvoja šitaip -- galbūt tai teisinga.
      hm.

      Reply
      1. tokia_kokia_esu

        Re: tęsinys
        „Galbūt tada piliečiai pradėtų mąstyti: aha, valdžioje esantys daro ir galvoja šitaip -- galbūt tai teisinga.“
        Čia turėjau omeny tokius dalykus kaip rūšiavimas, viešojo transporto naudojimas važiuojant į darbą, pagalba neįgaliesiems, tolerancija. Manau, kad visai Lietuvai būtų naudinga socialinės reklamos laida, kurioje būtų kalbinami/rodomi politikai ir vadinamasis lietuvos elitas, kurie skatintų rūšiuoti, nanudotis viešuoju transportu, rodytų tolerantišką pavyzdį. Net jei žmonės tai darytų vien dėl PR’o, manau, kad tai būtų naudinga visuomenei, nes žmonės jaustųsi, lyg kažkam iš tikro rūpėtų gamta, žmogus ir problemos, su kuriomis jis susiduria šiandieninėje Lietuvoje.

        Reply
        1. grybukaras

          Re: tęsinys
          Suprantu. Bet čia vėlgi toks suvertimas atsakomybės tiems mistiniams ‘aukščiau esantiems’. Tau, pvz., neatrodo, kad jei tu pati erzinančiam kaimynui, kuris suverčia krūvą šiukšlių greta konteinerio, pamėgintum išaiškint, kad jas rūšiuodamas jis mažiau mokės už šiukšlių išvežimą, tai duotų daugiau naudos, nei valdiškas eko klipukas per TV?

          Reply
      2. rokiskis Post author

        Re: tęsinys
        Pripažinkim, bent jau švietimo sistema pas mus, apibendrintai žvelgiant -- iš esmės žlugdanti, paremta robotukų ugdymu. Aišku, sunkoka lyginti su užsienio šalimis, bet kiek kažkada teko dirbti su švietimu, atrodo, kad pati švietimo ministerija linkusi laikytis labai konslagerinių metodų.

        Reply
        1. grybukaras

          Re: tęsinys
          Apibendrintai -- taip. O jei kiek mažiau apibendrintai? Ir nemanau, kad ministerija lemia tą sistemą, greičiau žmonės joje. Kurių yra visokių. Nenoriu nieko įžeist, bet seniai turiu susidaręs įspūdį, kad daug didesnė problema tiek tokioj švietimo sistemoj, tiek praktiškai visose kitose srityse yra visiškai atrofavęsis eilinių žmonių sveiko maišto, sveiko protesto ar įžūlumo jausmas. Ir susidūrus su chamu debilu dėstytoju ar išnaglėjusiu biurokratu jie greičiau neš muilą kažkur kitur ir ten skųsis, o ne pamėgins išmokyti tą chamą mandagumo ar pasistengti padaryti taip, kad jo nebeliktų. Ir bent tam kabinete situacija pagerėtų.

          Reply
        2. saulegraza

          Re: tęsinys
          Visada mokiausi labai gerai ir puikiai, ir visai nemanau, kad esu robotukas. Kai išmoksti elementarių dalykų (drausmės, pareigos, atsakomybės), atsiranda laiko ir šalia programos kažkuo pasidomėt, ir savo nuomonę susiformuot. Lietuvą myliu su visom jos blogybėm, jaučiu ryšį su šita žeme ir emigruoti nesiruošiu. Nors turiu/turėjau gerų galimybių (ne juodadarbiu).

          Reply
          1. ifigenija

            Re: tęsinys
            labai daug nuo zmogaus priklauso, IMHO. As buvau labai kuklus vaikas po darzelio traumu 😀 Pvz.: Kai nuspalvinau gaidzio kojas juodai (nes jos buvo murzinos) ir po to buvo viskas su panieka isdemonstruota visiems mano auklytes…:D Jos gi privalo buti raudonos! Tai as jei savo nuomone ir turedavau, tai geriau patyledavau, nes neturejau nei menkiausio noro buti sudirbtai pries visa klase…

            Reply
    3. starlin_elvea

      Re: tęsinys
      Kaip daug iš tiesų priklauso nuo individualios patirties. Pvz. man yra tekę susidurti su panašiais mokytojais ir dėstytojais, kaip tu kad parašei, bet bendras vaizdas visai ne toks. Ir žinau, kad Lietuvos švietime yra bėdų, bet tai paskatino mane ne tik bėgti į užsienį antrajai studijų pakopai, bet ir mąstyti apie grįžimą atgal toms bėdoms tvarkyti vienokiu ar kitokiu būdu.
      Panašiai su netolerancija. Mane ji žudo, turiu ir labai artimų žmonių, su kuriais šia tema nesusišneku. Tačiau tai man -- ne tiek signalas bėgti, kiek signalas grįžti ir ką nors daryti. Nežinau, kas bus, kai iš tiesų grįšiu ir prasidės kitoks, nestudentiškas gyvenimas. Turbūt bus baisu. Bet kažkodėl įtariu, kad neišgins manęs iš Lietuvos su mintimi visai negrįžti. Taip jau yra.

      Reply
    4. ukrainietis

      Re: tęsinys
      Atsiprašau, bet neįtikinot. Skamba greičiau kaip savo nebūvimo Lietuvoje pasiteisinimas. Ypač neįtikina tie pavyzdžiai apie „aplinkinių reakciją“.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Re: tęsinys
        Žinok, daug daug smulkių detalių susideda. Tai bendras vaizdas, o ne konkrečios pavienės lemiančios priežastys. Gal būt pabūsiu seksistišku, bet vyrai ir moterys tuos pačius dalykus mato skirtingai, tad skirtingai ir nupasakoja.

        Reply
        1. ukrainietis

          Re: tęsinys
          Gan panašiai emigravę žmonės nupasakoja apie Lietuvą… Tam tikrą tendenciją galima pamatyti: nenoras gilintis į tikras savo poelgių priežastis, bet nupasakoti kaip nevykusiai viskas yra Lietuvoje (t.y. kodėl aš išvažiavau). Psichologiškai tai visiškai suprantama, tokiu būdu sublimuojama kažkokie neaiškus vidiniai laimėjimai, o praradimai nustumiami į pasąmonę.

          Reply
  5. rokiskis Post author

    Upd.: Jau 71 žmogus yra atsakęs į mėgėjišką apklausą, jei judėsim taip pat greitai, vakare gal jau parašysiu apžvalgą ir rezultatus kaip nors išpublikuosiu. Šviečiasi vienas labai įdomus dalykas iš visos statistikos.

    Reply
  6. laiqua_lasse

    Dabar jau 104 atsakiusieji (buvo, kai aš užpildžiau).
    Prisidėsiu prie pastebėjimų, kad apklausa galėjo būti ir geresnė. Na bet tebūnie, kažkaip atsakiau. Tik atsakinėjau kaip susidvejinusi asmenybė -- iš vienos pusės rašiau, kodėl išvykau laikinai gyventi į užsienį, kaip emigrantas, ir kodėl planuoju grįžti; iš kitos -- kas mane paskatintų suvisam emigruoti ir kodėl to nedarysiu.
    O paskaitęs komentarus galvoju, kad kažkaip labai gerai gyvenu -- toli gražu nepatyriau beveik nei vieno iš tų bjaurasčių, kurias aprašė tokia_kokia_esu. Ir bendrai matau daug jaunimo, kuris nori kažką daryti Lietuvoje ir gerinti situaciją, o ne pasiduoti ir bėgti nuo problemų. Būtent dėl to ir žadu grįžti ir pats kažką panašaus daryti. Kai labai nori -- valdžia sutrukdyti nepajėgs 😉

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Matai, ant to softo, kur apklausa buvo, ten tik rimtai kažką daryt eina, tai aš patingėjau ir pabandžiau kažkaip padaryt primityviam webiniam softui, o paskui paaiškėjo, kad anas lietuviškas raides paverčia į ilgas serijas hieroglifų, tai tada visgi nusprendžiau ant šito, bet jau užsiknisau, ir kadangi apklausa nemokslinė, tai palikau be prievartinio išskaidymo į emigrantus ir ne emigrantus.
      Bet taip ar anaip, esmė yra susidaryti vaizdą. Tad dabar einu jau po truputį analizuot ir seivint rezultatų.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *