Joninės, kirčiuojamos, kaip jon`inės

Mieli mūsų supisti kalbainiai su VLKK priešakyje, eikite NAXUI,

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

25 thoughts on “Joninės, kirčiuojamos, kaip jon`inės

  1. Anonymous

    ++ idėjai.
    Bet nesupratau, iš kur tokia info. VLKK rašo: „Šventės pavadinimas Joninės gali būti kirčiuojamas pagal antrąją (Jon`inės) ir pagal pirmąją (J~oninės) kirčiuotes.“ (http://vlkk.lt/lit/7755) Normalūs žmonės kirčiuos pagal antrąjį variantą, o kad ir kitaip įmanoma – nu, ok…

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Lietuvos Radijas persimetė ant „Jon`inės“, tai reiškia, kad gavo imperatyvų nurodymą. VLKK internetuose savo info gal būt tiesiog neatnaujino.

      Reply
      1. Anonymous

        kalbaniai ir naxui tai ok, bet dėl vlkk nesutinku -- teko susidurti. Ten tikrai pakankamai lankstūs žmonės sėdi.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Visokių būna žmonių. Politikai irgi būna malonūs žmonės, bet PSD nuo to netampa mažesniu išsityčiojimu.

          Reply
  2. laiqua_lasse

    Todėl reikia sakyti „Rasos“ 😉
    O šiaip tai juk pavadinimų Jurginės, Antaninės, etc. nekirčiuojame taip pat, kaip vardo, iš kurio jos padarytos (t.y. sakome „Jurg’inės“, ne „J~urginės“). Tai kodėl Jonų šventei turi būti išimtis?

    Reply
    1. Anonymous

      Formaliai tu teisus. O šiaip tai juk žodžiuose kaminas, rašalas, etc. nerašome a nosinės, nors ir kirtis krenta ant jos. Tai kodėl žąsinams turi būti išimtis?

      Reply
        1. Anonymous

          Kiek pamenu iš mokyklos, nosinėje yra užkonservuota senovinė žodžio forma: „ąžuolas“ buvo „anžuolas“ ar „anžuols“. „n“ nukrito, liko tik jos uodegėlė ant „a“ 😛

          Reply
              1. rokiskis Post author

                Tie atvejai vienais atvejais susiję su tarminiais, kitais -- su užmirštais, trečiais -- su prielaidiniais dalykais, kur vienais atvejais yra pasiremiama pokyčiu, pritaikant nosinę, kitais atvejais nosinė nepritaikoma, etc., o dar visa tai padaryta, kuriant naują rašybą, neturint sisteminių kriterijų esamąjai rašto kalbai, o ją tik formuojant, etc.. Taigi, kitaip, nei spėjimais ir spekuliacijomis aš visgi nevadinčiau to reikalo. Pagal visus požymius, tai nėra objektyvūs reliktai, o tik dirbtinai, iš abejotinų paskatų įvestos išimtys.

                Reply
    2. rokiskis Post author

      Todėl, kad yra nusistovėję kirčiavimai, todėl, kad kalba gyva ir pati formuojasi. Tai yra vienas iš atvejų, kai nusistovėjusi forma, kurios nereiktų liesti, yra keičiama dirbtinai, taip naikinant tą patį kalbinį paveldą, kurį, esą VLKK saugo.

      Reply
        1. rokiskis Post author

          LRT sako taip, kaip jiems liepia. Liepia pagal rekomendacijas. Pvz., printeris ir spausdintuvas abu gali būti vartojami (bent jau galėjo būti vartojami, kai aiškinausi, prieš 10 metų), tačiau rekomendacija yra spausdintuvas. Rekomendacijos ilgainiui tampa normomis, tada alternatyvos yra paskelbiamos neteiktinomis.
          Taip kad išsitrink galvą.

          Reply
    3. ekzon

      Ne lietuvių yra viena archaiškiausių gyvų indoeuropiečių kalbų, kur per amžius išimčių prisirinko daugiau nei taisyklių, o ne koks taisyklių rinkinys kaip esperanto :P).

      Reply
  3. ginaite

    Kaip tau čia ir pasakė, absoliučiai taisyklingi yra abu kirčiavimo variantai, o radijui ir TV rekomenduojamas atitinkantis sistemą, tai yra kitų švenčių, padarytų iš vardo, pavadinimų kirčiavimą.
    Truputį plačiau praverk savo protą, gal mažiau norėsis siuntinėti visus naxui.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taigi, Radijui ir TV rekomenduojamas tas, kuris yra „teisingesnis“, tad nors ir abu gali būti vartojami, Radijui ir TV reikia vartoti „teisingesnį“. Taip?
      🙂
      O už kitų siuntinėjimą nepyk -- tavęs nesiunčiau ir nesiruošiu. Kai siunčiu, būna priežastis. O taip ar anaip, malonu, kad tu parašei. Esi vienas iš sveiką protą turinčių žmonių, bent argumentuoji rimtai 🙂

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *