Kažkas visai pasmirdo mūsų valstybėlėje

Ypač pasmirdo po to, kai "Lietuvos Rytas" paskelbė straipsnį apie tai, kad (tikslus antraštės pavadinimas) "Terorizmo garbintojai atidengė savo veidą". Kalbu apie tą keistą, tiesiog durną Eglės Kusaitės bylą. Tokios politinių bylų antraštės man primena išimtinai tik sovietmetį. Tiktai sovietmetį ir daugiau nieko.

Keista asociacija – Darius Jurgelevičius, dar neseniai buvęs vienu iš VSD vadovų, o prieš 23 metus – vienas iš komsomolo, o paskui – ir partijos šulų, tuomet "Komjaunimo Tiesa" besivadinusiame, tačiau tame pačiame laikraštyje rašė apie 1987 vykusį mitingą:

Noriu ir aš pasidalyti mintimis apie rugpjūčio 23-osios sueigą. Demonstracija – pati didžiausia veidmainystė. Tai Vakarų masinės informacijos priemonių darbas. Tačiau pagrindinis šios akcijos tikslas – apjuodinti mūsų persitvarkymo politiką ir vieną jos pusių – viešumą.

O dabar – prokuroras Justas Laucius, kuris mano, kad viskas tvarkoj, kad tokia keista byla, kaip Eglės Kusaitės, kur ją tardo kažkokie FSB/KGB veikėjai, o visi įrodymai, kiek turima – greičiausiai tik jos pačios prisipažinimai (prisiminkim, kodėl jai neleidžia bendraut su artimaisiais ar žmogaus teisių gynėjais), pareiškia, kad (citata iš Delfi):

Viešas Valstybės saugumo departamento, prokuratūros ir tyrimui vadovaujančio prokuroro dergimas, niekinimas ir žeminimas, jog atliekant ikiteisminį tyrimą Lietuvos Respublikoje gali būti nesilaikoma žmogaus teisių, nėra suderinimas su demokratinės visuomenės principais, turi nusikalstamų požymių, dėl to atitinkamai turi būti įvertintas.

Prokuroras, kuris net nesugeba atskirti tikėjimo ir rasės sąvokų ("Eglė Kusaitė išpažįsta tik vieną rasę – musulmonus"), o grasina tiems, kas nori iš VSD ir prokuratūros skaidrumo – pagal "Lietuvos Rytą" – tai ne kažkokia keistenybė. Tačiau tai, kad žmonės nori šioje, atleiskit, dalbajobiškiausiai per paskutinius kelerius metus atrodančioje byloje skaidrumo – tai nenormalu, tai "terorizmo garbinimas"? Tačiau įrodymai, gauti tik prisipažinimais, kaip Stalino laikais – tai normalu? 

Justas Laucius jau nušalintas nuo šios bylos. Tikėkimės, kad jam bent dašils, kodėl. Deja, Eglė Kusaitė toliau liko sulaikyta, nors visa istorija, atleiskit, kaip koks kliedesys, sugalvotas baltų arklių apsėsto girtuoklio: patys saugumiečiai augina "teroristę", ją globoja, etc., o paskui išsodina iš autobuso ir suima, pasiremdami įrodymu – Maskvos metro planu. Ir kleidėja apie susisprogdinimus, nors mergina net nesilaiko minimalių islamistinių reikalavimų – vaikšto palaidais ir nepaslėptais plaukais, t.y., menamo religingumo, jau nekalbant apie fanatizmą – nei pėdsakų. Nenuostabu, kad po sulaikymo jau kelis kartus keičiasi įvairiausios oficialios versijos, o pačiai kaltinamąjai neduodama su niekuo pasišnekėt.

Beje, patarčiau žymiai rimčiau pažvelgt ir į pačios Eglės Kusaitės pareiškimus, kad jai buvo girdomi psichotropiniai preparatai: sovietmečiu tokia praktika buvo visiškai įprasta KGB tardymuose, o psichiatrija – tai vienintelė su sovietiniu saugumu bendradarbiavusi sistema, kurioje taip ir nebuvo įvardinti su KGB bendradarbiavę psichiatrai, nors kai kurios psichiatrinės ligoninės veikė, vos ne kaip specialūs KGB kalėjimų filialai.

VSD, nuvadovauta KGB karininkų ir kompartijos veikėjų, įsivelianti į jau bala žino kelintą skandalą – smirda sovietmečiu. Ir dėl Pociūno bylos, ir dėl Gatajevų bylos, ir dėl kelių skirtingų sąsajų su Kedžio byla, ir dėl Eglės Kusaitės bylos, ir dėl keistų sąrašų, į kuriuos buvo traukiami žurnalistai, ir dėl neaiškių bandymų kažką patarinėti politikos apžvalgininkams, ir dėl seniai žinomų Turniškių skandalų. Bet tai tik skandalai. Tikrąjį sistemos veidą parodo ne pats triukšmas – jį parodo antraštės spaudoje. Antraštės parodo, kaip įvykius pateikia sistemos valdytojai, ar jie nori ką nors keisti, ar nori tik susidoroti su tais, kas reikalauja pokyčių.

Aš ilgai galvojau apie visą tą bardaką, ilgai tikėjausi, kad aš klystu, kad visgi nėra taip prastai. Bet po tokių antraščių – aš jau neturiu, kuo abejoti. Taip, suprantu, kad už žodį "smirda" koks nors prokuroras gal norėtų mane patraukti atsakomybėn, nes pagal jį tai gal "nesuderinama su demokratinės visuomenės principais". Aš suprantu, kad aš išties galiu klysti. Kaip suprantu ir tai, kad vien už ingušiškų naujienų skaitymą irgi galiu būti įtartas terorizmais. Visai šviežia naujiena – vienas iš rusiškų LJ vartotojų traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, nes jo friendjuostėje buvo "ekstremistinių" blogų. Tai FSB išrastas briedas, bet ar mūsų VSD smarkiai skiriasi? Kiek suprantu, šios įstaigos netgi bendradarbiauja, tiesa?

Aš labai tikiuosi, kad aš klystu. Bet aš nematau jokių, jokių požymių, kad yra kitaip. Ir jei kedofilai yra vieninteliai, kurie protestuoja prieš tokias nesąmones – galit mane vadinti kedofilu.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

19 thoughts on “Kažkas visai pasmirdo mūsų valstybėlėje

    1. rokiskis Post author

      Nesu aktyvus kokio nors leidinio skaitytojas, juolab nesu linkęs sekti spaudos tendencijų, tad apibendrinti nedrįsčiau. Bet gal būt. Šiuo atveju užstrigo visiškas iškritimas iš konteksto, atviras vienos pozicijos atstovavimas ir tikslingo kitos pusės užsipuolimo požymiai itin specifiškoje ir delikačioje byloje, kur žiniasklaida turėtų turėti aiškią poziciją: reikalauti skaidrumo. Ginamas neskaidrumas ir dar taip užsipuolant skaidrumo reikalautojus, o dar panaudojant tokius tipiškai sovietinius šablonus -- tai labai įdomus atvejis.

      Reply
      1. viktordenisenko

        Apibendrinimai, žinoma, nedėkingas dalykas, tačiau su panašiai pavadinimais dažniausiai susiduriu būtent „Lietuvos Ryte“.
        Viename kitame bloge šia tema irgi teko rašyti:
        „Spalio 20 dieną internetiniame portale Lrytas.lt pasirodė Dalios Gudavičiūtės straipsnis „Kedžių dramoje – ir laidotuvės“. Jame pasakojama apie tai, jog „mirė D.Kedžio sesers Neringos Venckienės vyro motina“. Nors nurodoma, jog „moteris sirgo sunkia liga“, straipsnyje bandoma visaip pritempti šį tragišką įvykį prie pagrindinės D. Kedžio istorijos, samprotaujama, kad velionės mirčiai galėjo padaryti įtaką pastarojo meto išgyvenimai. Asmeniškai nemanau, kad šiuo atveju tokiam „pritempimui“ buvo didelės prielaidos. Suprantama, kad jeigu Kedžio istorija dabar nebūtų dėmesio centre ši mirtis nesudomintų žurnalistų. Dabar dėmesį Aido Venckaus motinos mirčiai lyg tai bandoma pateisinti viešo intereso principu, tačiau asmeniškai nemanau, kad taip elgtis yra korektiška. Mano požiūriu, paminėtas straipsnis atrodo, kaip bandymas išspausti iš blėstančios sensacijos viską „iki paskutinio lašo“, siekis papildyti D. Kedžio istoriją dar vienu, tegul ir nelabai į ją įsipaišančiu, fragmentu. Tačiau, ar šiuo atveju tikslas pateisina priemones? Manau, kad ne.“
        http://mediaplius.wordpress.com/2009/10/23/lietuviskos-ziniasklaidos-ypatumai/

        Reply
        1. courapca

          komsomolkėj dirba maitėdos. tai aišku dar nuo to laiko kai a.a. Tauro Stumbrio foto įdėjo pirmam psl per pusę lapo, kur užfiksuota 3-4 sek. iki mirties. Va nuo tada aš jų tiesiog neskaitau.

          Reply
  1. laiqua_lasse

    Rokiški, gal man tave iš draugų išmesti? Taip profilaktiškai, kad nebūčiau patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Juk visgi ne tik kad emigrantas esu, ne tik kad blogą rašau kitu vardu, nei komentarus, bet dar ir tokį ekstremistą, kaip tamsta, turiu tarp draugų… čia jau visai blogai gali man baigtis.
    Enivei, truputį rimčiau. Būtų tobula, jei tokiuose ir panašiuose įrašuose pora sakinių pristatytum, kas čia per reikalas, apie kurį kalbi. Arba duotum kokią nuorodą, kur tai būtų aprašyta. Kad ir labai šališkai, bet su esmine informacija, iš kurios kažkokį vaizdą būtų įmanoma susidaryti. Suprantu, kad Lietuvoje gyvenantys turbūt viską apie Kusaitę/Kedį/Brazauską/Siaurą/ žino, bet emigrantams ne taip „sekasi“ šiuo klausimu.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ok, gal kitą kartą pabandysiu turėt omeny, nors tai kebloka, kai viskas atrodo įprasta ir visiems žinoma.
      Kol kas istorija tokia: kažkokia jauna durnelė, tesulaukusi kokių 18 metų, atrado savyje polinkį į islamą. Du metus ja rūpinosi saugumiečiai, berods, dar ir uždarę kuriam laikui buvo, kol galų gale sulaukė momento, kol ji sugalvojo paturistaut į Rusiją. Tai vat ir išlaipino, paskelbę, kad ta vežėsi su savimi Maskvos metro sprogdinimo planus (tuo metu buvo tik ką nuskambėję įvykiai su sprogdinimais Maskvos metro). Greitai paaiškėjo, kad tie sprogdinimo planai -- tai tiesiog įprastas turistinis Maskvos metro planas. Saugumas ėmė kurti vis kitas įvykių versijas, dabar apsistojo, kad ana ruošėsi sprogdinti kažkokią Rusijos karinę bazę. Bet bendras įspūdis toks, kad tiesiog pabandė pasirodyti, kaip kovotojai su terorizmu, o dabar nenori pripažinti, kad susimovė prieš visą Lietuvą.
      Per visą tą laiką po Kusaitės suėmimo (bene prieš pusę metų tai buvo) taip ir nebuvo įvardinta, kad turima bent kokių nors faktų, išskyrus iš jos kažkokiu būdu gautus prisipažinimus apie kažką, net neaišku, apie ką, tačiau uždrausta jai bendrauti su giminėmis, uždrausta ir su žmogaus teisių gynėjais, etc.. Bet kartu surengtas tardymas, kur ją kvotė iš Rusijos atvykę FSB (buvusio KGB) atstovai.
      Trumpai tariant, istorija atrodo, kaip šyvos kumelės sapnas. Tačiau nepaisant to, šią istoriją kuravęs prokuroras randa progą grasinti kažkam už abejones teisėsauga, nes pagal jį noras, kad teisėsauga dirbtų skaidriai -- tai antidemokratiška. O per pirmą teismo svarstymą, į kurį susirinko palaikyti Kusaitės visa krūva sovietmetį pergyvenusių disidentų ir vadinamųjų kedofilų, Lietrytis paleidžia straipsnį su tokia antrašte.
      Jei kas, kedofilai -- tai tie, kurie kovoja prieš pedofilus, Kedžio palaikytojai. Lietrytis skaitosi pagrindinis antikedofilinis leidinys Lietuvoje.

      Reply
  2. jurkis

    O tas Darius Jurgelevičius kadaise gal M1 dirbo? Didžėjum? Buvo toks džinglas „Darius, Darius, Darius, Darius Jurgelevičiuuuuus“. Visai neblogą laidą vesdavo.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taip, buvo toks jo periodas, po to, kai griuvo sistema ir iš LKP CK narių bei komsomolo funkcionierių teko eit, kur akys veda 🙂 Bet, kaip matom iš karjeros, vėl grįžo į aparatą -- jau į VSD vadovybę 🙂

      Reply
  3. Anonymous

    Kad gyvenam policinėj valstybėj tai jau seniai akivaizdu. O šita byla.. man primena šou. Kedžio byla užkasė.. reikia kažko naujo minios dėmesiui patraukti. Tai ir susirado madingą temą.
    Be to taip keliamas šalies prestias: visi turi teroristu.. kuo mes blogesni ?
    Tik va gaila kad pas mus tose struktūrose visiški kvailiai sėdi. Iš pradžiu išlenda į viešumą, o tik po to pradeda bylą konstruoti. Reikėtų atvirkščiai. Matyt labai jau juos laikas spaudė..
    Dali.us
    P.S. gal gali pasidaryti normalu komentavima ? Nes jei nesi OpenID vartotojas… gali buti tik anonimas.
    ir dar ta capcha su 14 simboliu..

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nu, čia toks jau tas komentavimas, koks yra -- normaliau nepasidaro 🙂 O be captcha labai aktyviai lenda botai. Galima užsiregistruoti LJ, tada gal paprasčiau būtų.
      O su Kedžio byla -- nematau joje požymių, kad būtų daryta minios dėmesiui. Pernelyg joje viskas kreiva. Dargi taip pasakyčiau -- savo keistumu ji stoja į vieną eilę su Gatajevų, Kusaitės ir Pociūno byla.

      Reply
  4. Anonymous

    skirtum
    Kodėl durniai vadovauja o inteligentai tik blogina bloguose? Ogi todėl kad Stalino vykdyta „klasių kova“ taip viską sušiko, kad dar ilgai srėbsime.
    Kol Lietuvoje neatsiras „kritinės“ intelektualų ir inteligentų masės tol ir turėsime tokį šūdą. Vos spėsime valyti. Gerai kad dar būtų kam…

    Reply
  5. Anonymous

    Man toks LR antraštės pasirinkimas irgi kelia pasipiktinimą. Šis dienraštis vėl ir vėl aiškiai išreiškia poziciją, kurios laikosi VSD, kaip koks vidinis sienlaikraštis.

    Reply
    1. Anonymous

      Ūžesiai ausyse
      Čia dar niekis. Šios dienos (2010.07.23) opuse Lrytas toliau tęsia teroristų paieškas. 😀

      Reply
  6. Anonymous

    kedofilas taip pat
    Irgi tampu kedofilu pagal rokiskio mintis.
    Krtinės masės inteligientų ir nereikia augitni, reikia nromalios uždirbančios iš savo rankų ir proto vidurinės klasės, o ne brazauskinių nomenklatūrmilijonierių.

    Reply
  7. maumaz

    Antraštė visiškai idiotiška. Dėl bylos -- per mažai informacijos, kad būtų galima ką nors aiškesnio spręsti.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Dėl bylos -- išties info mažai. Bet kai reikalą kuruojantis prokuroras švaistosi grasinimais ir tokiomis šlykščiomis demagogijomis, jau vien dėl to kyla labai rimtos abejonės šia byla.
      O antraštė -- simptomatinė, kadangi pats domiesi mitologijom, pažiūrėk į kontekstus, kuriuose tokia gali atsirasti. Tai labai ryškus atvejis, savo ženkliškumu galintis lygiuotis į tokius, kaip „liaudies gynėjai“, „buržuaziniai nacionalistai“, etc., t.y., apibrėžus trinarį reikšmė-ženklas-prasmė, telieka konstatuoti, kad forma identifikuoja turinį.

      Reply
      1. maumaz

        Dėl antraštės -- visiškai tau pritariu. Visiškas Pociūno -- Kedžio (įdomi dvejybė išeina :() antraščių tęsinys, taip sakant -- pozicija, kaip ir dėl konservų bombardyriaus ir pan.
        Dėl prokuroro -- kai tiek mažai info, tikrai sunku nuspręsti, kur melas, kur tiesa. O turint omenyje, kad Lauciui vis tenka labai nemalonios bylos, jam gali ir paprasčiausiai nebelaikyti kantrybė.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Dėl prokuroro -- jo žodžiai buvo labai aiškūs. Vargu, ar už jų galėtų slėptis kažkokios gilios mintys. Kita vertus, dėl to, kad toks darbas žmogų iš proto gali iškraustyt -- sutinku neabejotinai.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *