Apie NT kainas

Kol NT kainų rodiklių atitikmenys nuomos kainoms, o nuomos kainų atitikmenys atlyginimų vidurkiams, o šių santykis su statybinių medžiagų ir darbų kainomis vis dar kaip iš kokio šizofreniško briedo srities, papasakosiu trumpą istorijėlę, kurią vakar išgirdau.

Žodžiu, per patį NT bumą, preiš kokiųs 4-5 metus, lietuvių emigrantų, išvykusių Airijon šeima sugalvojo įsigyti namą Lietuvoje. Surado visai "neblogą" variantą – už 70km nuo Vilniaus, namas su 10 arų sklypu, vaismedžių sodu, trim ūkiniais pastatais, visom komunikacijom, vandentiekiu, kanalizacija, etc., gerai išsilaikęs, senos statybos ir t.t.. Nusipirko už 140 tūkstančių. Jiems ta kaina kažkodėl pasirodė labai gera, ypač kai visos NT kainos vis dar kilo kaip kokios kosminės raketos.

Taigi, nusipirko, o pernai atvažiavo pažiūrėt. Galų gale, praėjus 3-4 metams po pirkinio. Paaiškėjo, kad tas senos statybos namas – tai visiškai supuvusi bakūžė, kurios sienose realios skylės, langai išdaužyti (tokie, beje, jau buvo pirkimo metu), viduje gyvena benamės katės ir šunys, auga kažkokie krūmai, vienas ūkinis pastatas – tai 5 kvadratinių metrų ploto sandėliuko griuvėsiai, antras pastatas – tai jau senovėje užakęs šulinys, o trečias – lauko tualeto liekanos. Vaismedžių sodas – ištisinis, neįtikėtinai tankus 2 metrų aukščio dilgėlynas be nei vieno medžio ar krūmo. "Gyvenamojo" pastato būklė tokia, kad apie jo remontą iš principo negali būti kalbų – gerais laikais tas puvėkas turėjo mažiau, kaip 2 metrų lubas, į kurias aukštesni žmonės galvas atsidaužydavo, dabar gi – tai griuvena, kurios sienos gali nuvirsti bet kuriuo momentu. Savaime aišku, apie kokias nors komunikacijas ar mistinius vandentiekius su kanalizacijomis – išvis nėra jokios kalbos, jų ten niekad nei nebuvo – ne tik pastate, bet ir sklypo apylinkėse.

Dabar tie veikėjai bando parduoti tuos griuvėsius už 60 tūkstančių litų. Sako, kad gerai pasiderėjus, gal ir už 40 tūkstančių perleistų. Žinoma, niekas neperka – visi dėjo ant tokių sklypų. Kaip sako rusai, 20k – krasnaja cena v bazarnij den. Aš realiai imčiau už 10k, bet ufonautams atrodo, kad na negali būti tiek mažai vertas pirkinys, už kurį jie išleido tiek daug.

Ir žinoma, po tokių bajerių toji lietuvių šeima apsisprendė. Anksčiau galvoję grįžti į Lietuvą, todėl ir pirkę tą sklypą su namu, dabar sakosi pasiliksią Airijoje, nes į tokią šalį grįžti nėra prasmės. Aš gi jų vietoje būčiau nepagailėjęs suinvestuoti į tą sandėrį dar kelių tūkstantėlių, už kuriuos vikriuosius NT prekeivius paguldyt į traumą. Tokios paslaugos vis dar nebrangios.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

43 thoughts on “Apie NT kainas

  1. ledas666

    As kaip slyksciausias LJ tipas tiesiai paklausiu, si rasliava, cia toks slykstus propogandinis triukas siekiant numusti patrauklaus objekto kaina?:D:D

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jei sumokėsi man kokius nors simbolinius 100 litų, pasakysiu, kur tas patrauklus objektas, kurio kaina jau numušta, galėsi nusipirkt.

      Reply
      1. ledas666

        ai ne, tiek to, man nepatinka, kai augmenija pro grindis auga. zinoma, is kitos puses tai tarsi susiliejimas su gamta, kaip ir viduj, bet tuo paciu lauke:))

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Dar pridėk papildomą kainos dalį už adrenaliną, kuris kyla, kai būdamas namo viduje, pabandai prognozuoti, nuo ko gali įgriūti lubos.

          Reply
    1. rokiskis Post author

      Tuo metu tai buvo ganėtinai paplitęs dalykas tarp žmonių, kurie į Lietuvą nelabai atvyksta, nes užsikrovę darbu. Kai kurie sukdavosi, prašydami giminių ar draugų pažiūrėt, bet gi draugai ir giminės po dešimtis objektų neprivažinės, o ir tų giminių bei draugų kiekis ribotas būna. Tad nedrįsčiau sakyti, kad tai tūpumas, tai greičiau tiesiog tokia realybė.

      Reply
      1. pa_radize

        nu aš vis tiek neįsivaizduoju- aš net ieškodama buto nuomai neturiu minties griebt tą, kuris gražiai aprašytas, bet kurio nemačiau. o čia- pirkt už tokius pinigus namą. nu ne vaikai, gi visi suprantam, kad parašyt galima bele ką, nuotraukas kad ir pilaitės kokios parodyt. tai yra… naivumas, švelniai tariant

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Žinoma, kad taip. O įsivaizduok, kad tu gyveni Airijoje ir negali atvykti? O samdytis žmones, kurie važinėtų ir apžiūrinėtų ir patys fotkes tau darytų ir siųstų -- atrodo per brangu -- juk mokėtum už daiktą, kurio dar neturi ir neaišku, ar turėsi. Ir net ir surasti tokių žmonių neaišku, iš kur, netgi tokia mintis protinga nekyla. Ką tada? Norisi juk namo Tėvynėje 🙂
          Taip ir gaunasi 🙂

          Reply
          1. gerasirdis

            Neįsivaizduoju. Ką, Airijoje Ryanair’o nėra? Aer Lingus’o?
            Čia jau nuo pat pradžių istorija keistai skamba: „70km nuo Vilniaus“. Panašiai kaip Ryanair’o oro uostas :-). Tai gal, normalia žmonių kalba šnekant, prie Kaišiadorių, prie Širvintų, prie Molėtų, ar prie Ašmenos Baltarusijoj 🙂 ? Nes 70 kilų Lietuvoje- nemažas atstumas, Šalčininkai, ir tie arčiau Vilniaus :-).
            Bet kas per žmonės, jei pirkdami turto už 40 tūkstančių eurų neranda kelių šimtų eurų atvažiuoti, ir pasižiūrėti, ką gi jie perka?
            Suprantu, kad važinėt po visą Lietuvą ieškant ko geresnio- darbas imlus laikui, ir išties gali tekti pasikliauti išimtinai internetu. Bet finalinei sandėrio stadijai laiko atrasti tiesiog privalu. Net jei esi užsiėmęs nerealiai, ir laiko turi tiek mažai, kad į Lietuvą atskrisi šeštadienio vakarą, o išskrisi sekmadienio rytą. Vistiek į perkamą namą bent per per naktį, automobilių lempų šviesoje reik pažiūrėt :-).
            Taip kad vieni- sukčiai gal (nors kas ten žino? gal kas nors kitas būtų nupirkęs jei ne tie), kiti- žiopliai beviltiški.
            Verdiktas „į tokią šalį grįžti nėra prasmės“ galiotų tik tada, jei paaiškėtų, kad namas su sklypu jau parduotas keturiems skirtingiems emigrantams, o paskui kelis kartus perregistruotas Lietuvoje skirtingiems asmenims. Visi dokumentai padirti, o teismas atsisako kelti bylą (tiesą pasakius, būtent tokio finalo laukiau).
            Dabar gi turim situaciją, kai viskas savo vietose: žmonės pirko katę maiše, ir gavo katę maiše. Ir nėr ko čia virkauti, kad „kokia baisi šalis Lietuva, padėjau Vilniaus autobusų stoty piniginę ant suoliuko o po pusvalandžio grįžęs neradau. Va pas mus Airijoj, Clara kaime, (populiacija- 28 airiai ir aš vienas lietuvis) tai kai Patrikas pametė piniginę, tai Kormakas kitą rytą jam tą piniginę gražino. Ir aplamai čia net durų nieks nerakina, nes visi sąžiningi, dori, vienas kitą pažįsta, ne taip, kaip toj Lietuvoj“.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Re: Neįsivaizduoju. Ką, Airijoje Ryanair’o nėra? Aer Lingus’o?
              Nenoriu sakyti tiesiog, kokioje gyvenvietėje, todėl ir rašau tuos „70km“. Negi neaišku? 🙂
              O su kitkuo -- aišku, kad taip. Vieni -- legalūs sukčiai, kiti -- žiopli. Ir nusivylimas jų žioplas aišku, bet taip ir reaguoja žmonės. Prarado krūvą pinigų, tai negi save kaltais laikysi -- Lietuva kalta, visi lietuviai tokie 😀

              Reply
              1. gerasirdis

                Man niekada nebuna „negi“ aišku 🙂
                Ai nežinau, istorijos veikėjai tokie, kad nenustebčiau, kad jie tik į Lietuvą grįžę sužinojo, į kurią pusę nuo Vilniaus tuos 70km reikia važiuoti :-).

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Re: Man niekada nebuna „negi“ aišku 🙂
                  Dar prisimink, kad atvažiavo pažiūrėt to savo namo tik praėjus keleriems metams po pirkimo.

                  Reply
                  1. gerasirdis

                    Būtent tai turėdamas omeny ir rašau
                    Man tai toks kažkoks nerealus klausimas kyla: jie ten kažkokie vergai kurie kelis metus dirba be atostogų, ar tokie nerealūs CEO’sai, kad kelis metus neturi laiko pažiūrėt, už ką sumokėti tie nereikšmingieji 40k eurų?

                    Reply
  2. laiqua_lasse

    Istorija -- juokinga. Ir graudi. Graudu, ir kad tokių „apsukruolių“ NT pardavėjų būna, ir kad tokių „protingų“ pirkėjų…

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Matai, aš bandau save pastatyti į pardavėjų vietą -- man nesigauna. Tai tiesiog šlykštynės, kurių aš negaliu suprast. Bandau pastatyti save į pirkėjų vietą -- gaunasi. Ne visada gi galvojam visokias nesąmones, būna, kad atrodo, jog rimta firma, išsami informacija, etc., negali ir patikėti, kad taip protą gali krušt. Ir kas blogiausia -- teisiškai apiforminama taip, kad tokioje situacijoje ir nėra pro kur tuos pinigus atgaut. Tad protas protu, o vat su etika man žiauriai kertasi, nenormaliai smarkiai.

      Reply
  3. zeppelinus

    Keistoka istorija..
    Nori pasakyti, kad žmogeliai suplojo 140 tūkst.lt už daiktą, kurio nei patys matė, nei ką nors kitą įgaliojo apžiūrėti?
    Khhm, žinojau, kad yra ant Lietuvos tam tikras procentas kvailių, bet kad jie disponuoja tokiomis sumomis -- čia man naujiena..:)
    Taip, žmogeliai Lietuvoje dažnai perka daužtus automobilius iš USA Copart aukciono vien tik iš kelių nuotraukų, bet netgi ir ten yra galimybė už 100 baksų nusisamdyti žmogeli, kuris apžiūrės duženą vietoje ir atsiųs objektyvią ataskaitą.
    O čia ką -- net nuotraukų nepaprašė?:)

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Keistoka istorija..
      Žinoma, kad ir nuotraukų paprašė, ir plano, ir pan., bet pardavėjams kas gi trukdo tas nuotraukas gerai padaryt? 🙂

      Reply
    2. rokiskis Post author

      Re: Keistoka istorija..
      O šiaip man keisčiau, kad jie vis dar tikisi tą nesąmonę už 60k parduoti 🙂 Jei tik būtų šiaip apgauti, tai suprasčiau, bet atrodo, kad jiems kažkas iki šiol nedašyla 🙂

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: tai jau seniai aprašytas reiškinys
          Taip, tai senas ir bukas reiškinys, su kuriuo ir man ne kartą teko susidurti. Kaip gražiai išversti į lietuvių kalbą -- nežinau, gal būt tiksliausia būtų kalbėti apie prisirišimą prie prarastų investicijų. Ir taip, žinoma, kad tai psichologija -- „juk negali kainuoti 20klt daiktas, už kurį sumokėjau 140klt“.
          O šiaip, zjb, kad įvardinai tai, apie ką galvojau, rašydamas (kažkodėl kiti nepastebėjo, tad tu gauni dideliausią pliusą): NT kainų kritimą vis dar stabdo būtent tas bukas tikėjimas, kad „juk negali būti, kad tas daiktas nieko vertas, jei aš už jį tiek sumokėjau“. Tai masinis reiškinys.

          Reply
          1. gerasirdis

            Viskas išties yra dar blogiau:
            Yra dar tikėjimas, kad tol nepatirsiu nuostolių, kol daikto, už kurį permokėjau, neparduosiu už realią kainą.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Re: Viskas išties yra dar blogiau:
              O čia jau sudėtingiau, nei tikėjimas. Vedant finansų apskaitą, kol pardavimas neįvyko, vertė lieka pirkimo verte minus nusidėvėjimas, t.y., nuostoliai patiriami parduodant.

              Reply
              1. gerasirdis

                Tai kvailystė tokiu atveju yra sisteminė ir visuotinė 🙂
                Tai išeina, kad jei kažką nusipirkai perbrangiai (kaip tie lietuviai Airijoje), tai reikia neparduoti niekada, ir nuostolių išvengsi.
                Kita vertus, būtent todėl General Motors naikino elektrines mašinas po (finansiškai) nepavykusio eksperimento. Jei bent viena mašina būtų likusi- tai jos kaina būtų kažkiektentais milijonų, o jei viskas sunaikinta- grynas nuostolis, kuris mažina pelno mokesčius :-).

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Re: Tai kvailystė tokiu atveju yra sisteminė ir visuotinė 🙂
                  Sakykim taip -- yra nuostoliai apskaitiniai ir yra nuostoliai faktiniai. Bet tos sąvokos ganėtinai susiplaka priklausomai nuo įvairių aplinkybių.

                  Reply
  4. Anonymous

    Sujauktas
    Beabejo pardavėjai negražiai padarė, bet ir pirkėjus priskirčiau prie tipažo „nelabai sumanūs“,prie tų pačių, kurie per NT bumą pirko butus planuose, t.y. kai tik projektas būdavo.
    Iš vienos pusės suprantu , kad buvo tokie laikai , jog „butaj brangz, nes visada NT brangzta“ , bet pirkti būtą popieriuje(projjekte) tai tas pats kas pirkti namą su ūkiniais pastatais ir vandentiekiu jo net nemačius 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Sujauktas
      Tikrai taip. Ir netgi keista, bet dar ir dabar yra tokių, kurie kalba apie „butai brankz“ 🙂

      Reply
          1. ledas666

            Re: ?
            NT kaina tiesiogiai priklauso nuo kredito palukanu dydzio. visi kiti veiksniai yra antriniai. tol kol nebus pigiu paskolu, tol nebus brangaus NT. teoriskai, NT (atsizvelgiant i namu ukiu pajamas ir brangias paskolas) gali kristi iki 2000 lygio. tingiu daugiau rasyt, kazkada senai isanalizuota tema:)

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Re: ?
              Kardinaliai neteisingas supratimas, kaip tai sakoma -- maginis mastymas visame gražume.
              Ne produktas iš pinigų, o pinigai iš produkto gaminasi, mielasai. Štai namų ūkių pajamos -- jau susijęs rodiklis.

              Reply
              1. ledas666

                Re: ?
                klaidingas jis tol, kol nesupranti banku ir pinigu prigimties. nenoriu as leistis i diskusija, cia pilna norinciu ta tema reikstis:))))

                Reply
                  1. ledas666

                    Re: ?
                    Taip, taip, butent!!!!, kaip cia tu taip greitai susigaudei!!??:D:D:D:D
                    na padiskutuokit, „egzpertai, padiskutuokit. talentu cia tikrai nemazai.

                    Reply
                    1. rokiskis Post author

                      Re: ?
                      Su zeitgeitistais nediskutuoju, atleiskit 🙂 Anie, atradę multiplikatoriaus savoką, išprotėja ir ginčai su jais tampa beprasmiais 🙂

    1. rokiskis Post author

      Re: Egzpertas
      Taip, labai paprastai paaiškinta burbulo dinamika. Ir vienas iš ne tokių dažnų atvejų, kai pakankamai pabrėžiama laiko faktoriaus (inercijos) įtaka. Žodžiu, puikus įvadas 🙂

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Nugriaučiau griuvėsius, išnaikinčiau dilgėles, užsėčiau žole, pastatyčiau vagonėlį ir vasarą atostogaučiau. Prekiauti tokiais sklypais nėra prasmės -- tik lėšų užšaldymas.

      Reply
  5. ledas666

    visiskai ne i tema
    beje, grubiai si menesi sueina terminai metiniu depozitu su karaliskomis 9-11% palukanomis. visi kas megsta rizika uzsivirino grazaus pinigo. idomu kur dabar sie pinigai nueis.

    Reply
    1. xerksas

      Re: visiskai ne i tema
      Buvo dar Swedbank gyvybės draudimas 🙂 Mama aną savaitę atsiiminėjo, tai banke buvo gatavi galvomis į sieną daužtis, kad kadaise šitaip apsilažalino -- per 2 metus 53 proc. užaugimas. Dabar man galvąsopis, kur juos investuoti? P.S. NT nesiūlyti, ir taip mintis apie NT mokestį šaltu prakaitu per nugarą teka.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Re: visiskai ne i tema
        Žinai, nieko aš čia nepatarčiau per daug. Šiaip viskas priklauso nuo sumos. Specifinės nišos yra, visada klausimas tik toks -- ar pinigų sumos pakankamai didelės, kad tas nišas panaudot. O su popieriais -- nežaisčiau, kaip ir su NT. Jau geriau aukso prisipirkt 🙂

        Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *