Chattanooga Choo Choo! Kur bėga elniai?

Taigi, kadangi jau nemažai prirašiau apie semiotiką ir artimas temas, tai štai jums truputis kultūrologinio, o gal tiksliau būtų pasakyti – kontekstologinio diskurso į gan specifinę, tačiau ganėtinai konkrečią, tegul ir primirštą ženklų sistemą:

Taigi, šitas gabalas – tai tikras topas, kadaise tapęs vienu iš esminių ženklų vienoje iš sistemų. Klausimas apie kitą ženklą – kur tie elniai? O jei jau taip, kur bėga jūsų elniai? 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

20 thoughts on “Chattanooga Choo Choo! Kur bėga elniai?

  1. skirtumas

    Breikas
    Į Tenesį? 🙂 O elnių nemačiau ir negirdėjau. Steptopas tik panašus labai į breiką. Ir ta mergina panaši į mikimauzo pelę.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Breikas
      Neieškok filmuke kirmėlių. Pats šitas gabalas yra ženklas. Klausimas, ar kas nors atras tą ženklų sistemą, kuriai priklauso šitas gabalas -- tada ir atsakys į klausimą apie elnius 🙂
      Tiesa, sprendžiant iš to, kad tik tu kol kas pakomentavai, atrodo, kad niekas nesirįžta, visi bijo net bandyt? 🙂

      Reply
      1. skirtumas

        Re: Breikas
        Žinok aš irgi kaip ir turbūt kiti nich…a klausimo nesupratau 😉 Vis dar nepriprantu prie tavo jų, nes atrodo klausi vieno, o pasirodo kažko kito.
        Šiuo atveju net nenutuokiu apie kokius ženklus kalba eina. Pripažinsiu, merginos judesiai atrodo keistai kai kurie, bet man jie nieko neprimena. Tų negriukų šokis priminė breiką. Nors kai kurie judesiai gal dar priminė lengvai per Diskovery rodyto lėktuvnešio dispečerių denyje judesius.
        „Pats gabalas -- ženklas“??? Ar jo buvimas? Ar jo turinys? Ar jo atsiradimo laikas? Pavadinimas? Reikšmė? Reikšmė kažkokiame kontekste?

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Breikas
          Aha, tada aš irgi prisipažinsiu. Šitas straipsnis buvo testas, pažiūrėt, ar kažkas kiek nors įsikirto į tuos semiotinius bajerius ir ženklų sistemas 😀
          Išties viskas labai paprasta: elniai -- traukiniai, jie bėga ant megztukų, o į kur bėga? Kažkur į JAV 🙂
          Pasikartosiu: pats gabalas yra ženklas, kaip visuma. Nekreipk dėmesio į negriukus ar dar ten kažką 🙂 Ant kieno megztukų tie elniai bėga? 🙂
          Kaip pvz., plg. su 88, 18 ir pan. simbolikų sistemomis 🙂

          Reply
          1. skirtumas

            Re: Breikas
            KPŠ yra 88, 18 ir pan. simbolikos?
            Tai tu čia apie pasąmonę? Apie šviesų rytojų? Senelį šaltį?
            Man regis atsakiau jau pirmu komentaru: į Tenesį elniai bėga. Nors man asmeniškai, nors ir pasirodė iš pradžių, jog ten debesys, bet paskui pagalvojau, kad dailininkas gal norėjo garvežio garus taip gražiai parodyti.
            Gilinantis į kontekstą, t.y. tekstą iš tiesų pastebiu, jog pasakoja apie tai kaip bus apsikrušančiai fainei ten kur važiuoji, nors ir išleidi paskutinius pinigus („no peny to spare“) ir pofik kas bus paskui.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Re: Breikas
              Neatsakei, nors ir spėjai 😀 Klausimas buvo kur jie bėga, o ne į kur 😀 Kur tie elniai, kurie bėga? Kur tas kitas ženklas? 😀
              Ir paskutinį kartą sakau: nekreipk dėmesio į tą filmuką, ženklas yra pats gabalas, ženklo prasmės tu neišgausi, studijuodamas jo rašybos ypatybes, kaip pvz., kažkokie ten negriukų ar debesiukų fragmentukai. Gabalo tekstas -- taip, tai tiesiog prasmė to ženklo. Taip. Kur kitas ženklas, juk kalbam apie sistemą, tiesa? 😀
              😀
              O apie 88, 18 ir t.t. -- pilni internetai juk, bet tai nesusiję su šita sistema, o tiesiog kaip kitos panašios sistemos pavyzdys 😀

              Reply
              1. skirtumas

                Re: Breikas
                Panašu, kad per mažai kontekstų žinau, kad sugebėčiau atsakyti į tavo klausimus. Tame tarpe ir kas ta semiotika ir koks jos kontekstas tavo šitame klausime.
                Dar labai panašu, kad tie kas žino atsakymą, čia nekomentuoja ;))

                Reply
              2. skirtumas

                Re: Breikas
                O žinai, va nuėjau pašikt, ir šikdamas sugalvojau, kad tai toks pats klausimas kaip ir prieš tai buvęs. T.y. kad atsakymo nereikia toli ieškoti.
                Iš pačio klausimo sudėties aišku, kad duota labai mažai konteksto, o jeigu jo mažai duota, reiškia, kad yra labai maži apribojimai. Paminėtieji tavo elniai tėra žodis, bet kas yra to elnio prasmė ir kokiame kontekste nepasakyta (jei pasakyta, tai aš per bukas kad tai suprasčiau). Turint tokias štai šikimo mintis galiu teigti, jog elniai tai visas tas orkestras, kad elniai tai tie du šokantys negrai, jog elniai tai tie traukinio vagonai. Nors tai sakydamas daugiau remiuosi logika, nes elniai turėtų būti keli, nes pasakyta daugiskaita, jie turi turėti kažką bendro, nes žodis tas pats. Kažką bendro, tai tą pačią išvaizdą ir/arba tą pačią funkciją arba veiklą arba prasmę ir/arba tą pačią kryptį.
                Klausimu „kur bėga jūsų elniai“ man regis tu iš tiesų nori tai sužinoti, nes tu žinai tik tai kur bėga taviškiai. Maniškiai laksto į visas puses jeigu ką…
                Tik kodėl jis „tai tikras topas“? Kad daug visur visokios simbolikos, kurios išaugo į savas ženklų/kontekstų sistemas?

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Re: Breikas
                  Njooo… panašu, kad visgi tai daug sunkiau -- atskirti simbolį/ženklą nuo sistemos 🙂
                  Gerai, teks matyt rašyt atsakymą jau, nors galvojau, kad visi mane durnins, kodėl tokią lengvą mįslę uždaviau 🙂

                  Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Aleksass
      Labai geras kontekstinis linkas 🙂 Beje, tamista, gerbiamasai, jei tik nesupainiojau, manyčiau, tikrai galit atsakyt apie elnius, nes drįstu spėti, kad ir gyvai matęs juos esat ne kartą 🙂

      Reply
  2. Anonymous

    Gal teisingai sako, kad semiotika yra strukturalistine beprotybe. Kai nuo dainu sokteli elniai ant megztuku, kurie nuvaziuoja traukiniais ir tai lygint su naciuku simboliais. Atleiskit, cia truputi jau per daug, kazko sunku suprast.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Viskas daug paprasčiau: ženklu gali būti bet kas. Ir ženklai, esantys vienoje ženklų sistemoje, gali atrodyti visai tarpusavy nesusiję, jei nežinai tos konkrečios ženklų sistemos.
      Įprastas ženklas elnias reiškia tik miško žvėrį mums. Tačiau kažkam pats miško žvėris gali būti ženklas. Ženklas, toks pat, kaip traukinys.
      Naciukai čia tik dėl to, kad jie turi gan nemažą kompleksą ženklų, kurie gana neblogai žinomi, tačiau tai irgi didele dalimi ne kažkokie įprasti verbaliniai ženklai, o simboliai, turintys savyje daug metaforizavimo.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: off-topic
      Deja, man čia iš Lietuvos neduoda pažiūrėt, sako, kad tik britams, tai deja… 🙂
      O šiaip tai, aš išties nepergyvenu dėl tų E, pasimaitinu ir jais laiks nuo laiko. Manau tiesiog, kad turi būti reali galimybė rinktis bei realiai prieinama informacija apie tai, kas tai yra.
      Blogai būna tada, kai tos galimybės rinktis nėra, o informacija nepasiekiama pirkėjui.

      Reply
      1. tokia_kokia_esu

        Re: off-topic
        Sako, kad kažkaip pakeitys Proxy leidžia žiūrėt.
        Na, ten ne šiaip sako, kad kenkia, bet parodo iš kokių natūralių medžiagų gaminami kai kurie maisto dažai (pvz., raudoni gaminami iš vabalų, kurie gyvena ant kaktusų) ir t.t.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: off-topic
          Ghrmz. Keista, kad natūralų karminą naudoja maistui dažyt. Sintetiniai analogai turėtų būti melejoną kartų pigesni :-/
          O su Proxy tai bijau, kad per daug vargo gausis ieškot britiškų skylių, norint pažiūrėt :-/

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *