Šiukšlių ornamentika. Paveiksliukai darbastalio fonui

Na, pirmiausiai visiems dovanų iš VSA atliekų rūšiavimo bazės, kurioje lankėmės. Kas nori originalaus paveiksliuko savo darbastaliui ar kaip ten vadinasi, kai kompiuterio ekranas, o ant jo fono belenkas – tai prašom. Kelios nuotraukytės iš renginio, imkit ir vartokit, kaip tik norit. Visa tai – tikri ornamentai, kuriuos turi tikros natūralios šiukšlės.

Taip, aš parašiau ir straipsnį, bet išties visą renginį žymiai geriau aprašė Powiukė ir Naminis… Bet dar bus ir mano, nes labai daug sukėlė man minčių visi tie šiukšlių reikalai, vis dar kažkas dėliojasi. Negalvojau, kad taip bus sudėtinga galvoje paskui. O kol kas – prašom į ornamentų galeriją.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

8 thoughts on “Šiukšlių ornamentika. Paveiksliukai darbastalio fonui

  1. skirtumas

    Kažkada sklandė gandas, jog visos tos rūšiuojamos šiukšlės yra metamos į bendrą krūvą, o visi pinigai atkatų sistema subyrėdavo kažkam į kišenes. T.y. visas tas rūšiavimas tik „pakazūcha“. Tavo šis, būsimas ir jau buvęs kažkurios merginos reportažas turėtų tai paneigti.
    Per diskoverių rodo tokią laidą „dirty jobs with Mike Rowe“ -- tai čia, matau kažkas panašaus gavosi. Tik trūko, kad būtų jums leidę kas nors kokį nors brangesnį įrenginį pavaldyti/sugadinti 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Kažkada, kai tik prasidėjo rūšiavimas, buvo tokia problema, kad mesdavo ką papuola, kur papuola, keliasdešimt procentų šiukšlių tuose rūšiavimo konteineriuose sudarydavo paprastos buitinės atliekos, tad iš esmės, nors kažkas ir rūšiuodavo, rezultatas būdavo visvien nerūšiuotas.

      Dabar situacija pagerėjusi, panaudotų sauskelnių į popieriaus konteinerius žmonės jau nemeta, paprastų šiukšlių irgi, tad rūšiavimas jau duoda naudos ir realiai veikia.

      O dėl kokių nors atkatų -- jų iš principo negali būti, visas uždarbis yra paremtas tuo, kad rūšiuotos šiukšlės (popierius, stiklas, plastmasė, metalas) vėliau gali būti parduotos perdirbėjams.

      Reply
  2. vis dar laukiu daugiau semiotikos straispnių :)

    rūšiuot tai gal ir rūšiuoja, opesnis klausimas -- kur „kiša“ surūšiuotas šiukšles? mano menkomis žiniomis niekas EU nežino kur realizuoti surūšiuotas atliekas -- verslui tokių žaliavų nereikia, ypač Tėvynėj. kitas dalykas -- pas mus valdžiažmogių lygmenyje į rūšiavimą žiūrima kaip į auksinį veršį, iki tokio absurdo, kai derinant pirolizės jėgainės projektą, biurokratai reikalauja išrūšiuoti šiukšles (t.y. tiesiog priešingai techonologijai)

    čia ne „pasibėdavojimas“ ar paburnojimas, tiesiog norėtųsi sužinot iš tokio kampo..

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Kad berods perdirbinėja ir plastmasę, ir popierių, ir stiklą.

      O dėl valdžiažmogių -- jie trenkti ir korumpuoti (tai reiškia, kad bet koks stabdymas -- arba jų reikalingumo įrodymas, arba priemonė kyšiui gauti), o dar neužmirškim, kad pas mus Vilniuje sėdi ir anoks Rubicon, kuris valdo Ecoservice -- kitus šiukšlių surinkėjus, tad visokių dalykų prispėlioti galim nemažai.

      Kita vertus, aš čia ne specialistas, tiesiog tik apsilankiau, pamačiau.

      Reply
  3. POP

    Įdomi tema, paskutiniu metu populiari. Mano galva per mažai informacijos apie rūšiavimą. Ne apie tai, kad apskritai reikia rūšiuoti, o kaip. Pvz man pastovus konfūzas kur mesti tetrapaką nuo pieno -- prie popieriaus ar prie plasmasės, nors greičiausiai tai išvis prie buitinių. Gi per medias dominuoja informacija: oi tie lietuviai, jau tokie nesamoningi, tokie neekologiški, taip nerūšiuoja,o vat užsienyje….

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Kiėk pasakojo Jūratė iš VSA, anksčiau buvo kažkoks perdirbėjas būtent pakuočių, bet negaliu pasakyti, kam priskirdinėti tas pakuotes. Ko gero, popieriui.

      Kelis svarbius dalykus pasakė -- plastmasė turi būti švari, o vienas neplautas butelis nuo aliejaus užteršti gali kelias tonas plastmasės, panašiai ir su visokiom majonezo liekanom ir pan., todėl jei indeliai nuo maisto neplauti, tai juos reikia prie buitinių. Pampersai -- irgi buitinės atliekos, bet tikrai ne popierius. Kita vertus, stiklas (buteliai ir pan.) gali būti ir su klijais, dažais, etikečių liekanomis ir pan. -- aukštoje temperatūroje lydant, viskas visvien nudega.

      Reply
      1. tmv

        na gerai pradėsiu plaut aliejau butelius majonezo indelius, išnaudosiu daug ploviklio su kokiu nors kvapu, paskui šilto vandens kažkiek ir ta ekologija išeis pro kitą galą.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Taip, su kai kuriais daiktais perdirbimas niekaip negali nueiti į ekologinį pliusą -- minusas ir viskas. Kita vertus, vanduo ir ploviklis -- atsinaujinantys ir yrantys dalykai. O plastikinis butelis -- nesuyra gamtoje.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *