Rusijos opozicijos žurnalistas Olegas Kašinas komoje

Gal jau daugelis girdėjote. Bet gal ir negirdėjote kas nors. Rusijoje žiauriai sumuštas žurnalistas ir blogeris Olegas Kašinas (Олег Кашин). Žurnalistas buvo žiauriai sumuštas vakare – smgenų sukrėtimas, sulaužyti abu žandikauliai sulaužytos kojos, sutraiškyti rankų pirštai (tiek, kad nuplėštos pirštų falangos). Olegas Kašinas komoje, o ar pasveiks, ar liks suluošintas, ar išvis išgyvens – vis dar sunku pasakyti. Tai ne pirmas panašus susidorojimas su žurnalistais, kovojančiais prieš Vladimiro Putino režimą. Prieš porą visiškai panašiai (sistemingai daužant, laužant kojas ir pirštus) buvo susidorota su kitu žurnalistu – Michailu Beketovu.

Nedidelis kiekis opozicionierių, dar likusių Rusijoje, skelbia, kad susidorojimas su Olegu Kašinu – vienareikšmiškai Rusijos FSB organizuotas: jau nekalbant apie tai, kad užpuolikai nieko nepagrobė, viską pasako pats sistemingumas, kaip žurnalistas buvo mušamas, kaip buvo tiesiog tikslingai luošinamas.

Rusijos prokuratūra, tirianti šį nusikaltimą, jau pagarsėjo klausimais, kuriuos tardytojai uždavinėjo žmonėms iš Olego Kašino aplinkos. Tarp klausimų, kuriuos iškviestiems liudininkams, opozicionieriams, uždavinėjo tardytojai buvo, pavyzdžiui, tokių: „Думал ли Кашин головой, когда писал на политические темы?“ („Ar Kašinas galvojo galva, kai rašė politinėmis temomis?“) arba „Знаете Бекетова, овоща?“ („Ar žinote Beketovą, daržovę?“ – čia jau atvira užuomina į anksčiau visiškai panašiai sumuštą kitą žurnalistą). Taip, tai prokuratūros darbuotojų klausimai, tiriant Olego Kašino sumušimą.

Valdžia mažai kas tiki: po susidorojimo su Olegu Kašinu, per kelias dienas buvo sumušti ir dar keli žurnalistai, opozicionieriai ir pan., o Maskvos gatvėse pradėti platinti netgi atsišaukimai, kuriuose užsimenama apie būsimą susidorojimą su kitais opozicijos veikėjais. Vienas iš tokių, gavusių grasinimus – ir mūsų tautietis Konstantinas Jankauskas. Rusijos milicija ėmė suimdinėt netgi piketuotojus, reikalaujančius, kad Olego Kašino sumušimas būtų ištirtas.

Per penkerius paskutinius metus vien Maskvoje ir jos srityje buvo užregistruota virš 100 atvejų, kai žurnalistai buvo užpulti, žiauriai sumušti, sužaloti, suluošinti. 7 iš užpultųjų žurnalistų mirė. Dar prieš kelias dešimtis žurnalistų per tą laiką užvestos baudžiamosios bylos. Visoje Rusijoje per tą laiką nužudytas 21 žurnalistas, užfiksuota daugybė užpuolimų, sumušimų, prieš žurnalistus iškeltų politinių bylų, vis dažniau fiksuojami cenzūros atvejai.

Kad maža nepasirodytų ir kad atsirastų truputį daugiau gyvo supratimo apie tai, kas atsitinka, kai ima valdyti tvirta ranka – apsaugos kamerų įrašytas filmukas, apie tai, kaip buvo mušamas Olegas Kašinas. Pažiūrėkite iki galo. Ir jei nenorite, kad tokie dalykai kartotųsi, nesvarbu, ar Rusijoje, ar Lietuvoje, ar dar kur nors – išplatinkite informaciją. Visi režimai labiausiai bijo viešumo.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

17 thoughts on “Rusijos opozicijos žurnalistas Olegas Kašinas komoje

    1. rokiskis Post author

      Dėkui. Aš tikiu, kad tai bent truputį padės, bent kažkiek. Nes jei bent kažkiek -- tai jau verta ir rašyti, ir kalbėti.

      Reply
      1. Vilius

        Iš manęs naudos bus, gal ne tūkstantinė auditoriją, bet vistiek pasieks kelis/keliasdešimt žmonių kurie neskaito tavo tinklaraščio, kurie aplamai neskaito tinklaraščių, kurie skaito mano FB sieną ir mano tinklaraštį 😀

        Reply
  1. Romelis

    Na ką aš jums galiu pasakyti džentelmenai. įsigykite ginklus savigynai ir juos nešiokite.

    Reply
    1. anoniminis bailys

      Jei ten tikrai FSB agentai ji muse (nors tuo ir abejoju, greiciausiai pasamde kokiusnors budulius), tai nuo ju gindamasis ginklais greiciau pats busi patiestas, o jei ir pavyktu apsiginti, tai laikrasciuose atsirastu mazdaug toks straipsnis, „Zurnalistas sustabdytas dokumentu patikrinimui atidenge ugni is nelegaliai laikomo ginklo“, o tada jau perspektyvos butu prastesnes nei gulejimas ligonineje.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Iš to, kaip tai prasideda, matosi kad vyrukai pasiruošę ir užpuldinėję žmones ne kartą. Stebėk kaip jie juda prieš užpuolimą ir pirmu momentu. Ginklo tiesiog nespėtum išsitraukti.

        Reply
  2. skirtumas

    O aš net ašarinių dujų nusipirkau… Šiaip ne dėl šio straipsnio. Aš jau planavau ir anksčiau, tiesiog grįžtant iš darbo ir einant į, einu miškeliu tokiu, kur tamsu ir jaučiuosi nesaugiai.

    Žurnalisto atveju šiuo gi, tai tikrai nebūtų spėjęs jis jokio ginklo išsitraukti. Pirmu smūgiu pargriovė, toliau, vienas tik prilaikė, o kitas tvatijo… Čia egzekucija.

    Reply
    1. anoniminis bailys

      Cia aisku visiskai ne i tema, bet labai geras balionelis yra curd’s rsg 2000, ji nesiojasi musu policininkai, kaina apie 100lt, bet jis tiek vertas, efektas ispudingas, teko matyt kaip pazystamas gynesi su juo, tai iskarto nusipirkau sau ir draugei. Inernetinese parduotuvese yra dar stipresniu, bet ju kaina irgi didesne.

      Reply
      1. skirtumas

        Beveik į temą čia…
        Aš tai patį pigiausią pajamiau iš „baltic arms“ parduotuvės (19 lt). Pipirų, ašarinių dujų ir ultravioletinių dažų (kad matytųsi paskui kam papurškei) mišinys.
        Manau, jog iri pakankamai geri. Tie policiniai gal brangesni, nes kiekis didelis? Man didelio nereikia, kaip tik mažiukas čia turi didelį privalumą -- visur telpa ir matysis, kad papurškiau jau per vėlai 😉

        Reply
  3. anoniminis bailys

    Del talpos nezinau, bet kiekvienas balionelis turi savo SHU (scoville heat unit) indeksa, visa ta skale galima paziureti wikipedijoje ir renkantis balioneli palyginti. Su tais balioneliais nera taip paprasta, nemazai ten niuansu, kuriu as tikrai nezinau. Esme tame, kad jis brangesnis, nes koncentracija medziagos didesne, beto ten primaisyta ir kitu chemikalu, ko pasekoje jis suveikia iskarto, o ne sakykim po 10 sekundziu, grauzia akis intensyviau, kvepavima uzgniauzia stipriau ir panasiai, uzpuolikas praranda fizine galimybe priesintis. Pavyzdziui tie pigus balioneliai nelabai veikia girtus, o ypac nuo narkotiku apsvaigusius.

    Kaikurios teisesaugos institucijos naudoja tokius pipirinius balionelius, kuriu gaves prasizengelis tiesiogine zodzio prasme krenta atbulas, kartais net praranda samone. Paieskojus uzsienio, ypac JAV, internetuose galima rasti tikrai labai rimtu savigynos priemoniu, geras balionelis yra labai rimtas ginklas, tik vat kaip su panaudojimu butu as nezinau, nes pas mus istatymai daznai gina banditelius, o ne tuos, kuriuos jie uzkabineja ir apiplesineja, pasiskus koks banditelis, kad jam pazeidei akis ir bus kruva problemu paciam del to.

    Ai dar nepaminejau, kad balioneli reikia rinktis toki, kuris purskia srove, o ne debesiu (nezinau kaip cia tiksliau isireiksti, bet manau supratot). Minusas purskiant srove, kad reikia tureti taiklia ranka, o pliusai, kad koncentracija yra zymiai didesne sroves ir nerizikuoji, kad vejas papus atgal, arba pats netycia ieisi i ta debesi.

    Reply
  4. skirtumas

    Rokiški, ar yra naujienų apie tą žurnalistą?

    Beje, jo avataras yra kažkoks įdomus ženklas, kurį kažkada esu matęs ir kiek suprantu jis netgi gali būti siejamas su kokia nors dar sovietinių laikų simbolika. Ar galėtum plačiau paaiškinti? 😉

    Reply
  5. skirtumas

    Tiesa, per žiniasklaidą nieko. Visiškai nieko apie šį incidentą neišgirdau… Ar kas nors buvo?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *