WikiLeaks – tai tik pradžia

Sakykit man ką tik norit, bet nemanau, kad WikiLeaks yra blogis. Blogis yra nusikaltimai, o ne visokių nešvarių reikalų ar nusikaltimų paviešinimas. Dokumentuose, kuriuos skelbia WikiLeaks, kiek žinau, nėra jokios operatyvinės medžiagos, susijusios su žvalgyba ar šnipinėjimu. Nėra ir visokių valstybinių paslapčių apie branduolines ar panašias technologijas. Viskas, kas yra – tai dokumentai apie tai, kas ir taip turėtų būti vieša.

Skandalas su Julian Assange suėmimu rodo, kas yra kas. Kaltinimas „išžaginimu“, pasirodo, paremtas (žagt žagt) tuo, kad „Consensual sex that started out with a condom ended up without one, ergo, the sex was not consensual„. Kitaip tariant, tarpusavy savanoriškai besitratinant, gumytė nusmuko. Todėl tai, pasirodo, išžaginimas.

Švedija, formaliai vaizuojanti neutralią šalį, jau seniai nėra neutrali. Dar II Pasaulinio karo metais ji buvo faktinė Trečiojo Reicho sąjungininkė. Pokario metais nuolat bendradarbiavo su NATO šalimis. Ar verta stebėtis, kad šitą cirką daro švedų valdžia? Tai kaip tik nekeista: atseit nesuinteresuota valstybė tiesiog turi sukelti mažiau įtarimų.

Bet ir tai nėra esmė. Esmė yra tame, kad prisidirbantiems valdžiažmogiams visada norisi kažką slėpti. Slaptumas – visada puiki uždanga, leidžianti netirti nusikaltimų, korupcijos, bardako ir taip toliau. Būtent todėl JAV ieškojo, ką nubausti už paviešintas nuotraukas iš Irako kalėjimo, kuriame buvo kankinami žmonės – tai, mat, buvo slapta. Taip buvo slepiama ir krūva kitų didesnių ir mažesnių prisidirbimų. Tas pat vyksta ir dabar: lenda visokie nemalonūs faktai, o visokie veikėjai cypia apie tai, kaip tai blogai ir kokia tai baisi grėsmė.

Ką ten JAV – pas mus Lietuvoje nuskambėjęs valstybininkų skandalas irgi išaugo per visus slaptumus: VSD kam nors leisdavo arba neleisdavo dirbti URM, dengdamasi visokiais leidimais dirbti su slapta informacija – pakankamai greitai šitie slaptumai išaugino grupuotę, kurios įtakos iki šiol nepavyksta atsikratyt. Atkreipkim dėmesį: slaptumas čia nepadėjo Lietuvai. Valstybininkai paprastai siejami tiktai su Dujotekana, KGB ir Rusijos įtaka. Ir tiktai viešumas leido tą pašalinę įtaką bent jau kažkiek sumažinti.

Situacija su WikiLeaks visai paprasta ir visai aiški, reikia ją įsisamoninti: viešumas yra demokratijos ir nepriklausomumo garantija. Ten, kur viskas teisėta, švaru, gražu – tenai nėra ko bijoti visokių pseudoslaptų dokumentų paviešinimo. Dar daugiau: būtent tasai dokumentų paviešinimas demokratiją sustiprina. Viešumas, laisvė ir galimybė turėti savo nuomonę – tai didžiausia demokratijos vertybė. Ir WikiLeaks ją sustiprina taip, kaip vargu, ar galėtų sustiprinti bet kas kitas. Iš viso šio viešinimo daugiausiai išlošia JAV ir susijusios demokratinės šalys, taip pat – ir Lietuva.

Kai kažkokie veikėjai cypia apie tai, kad „vai vai vai, kaip blogai, WikiLeaks paviešino, kad NATO turi gynybos nuo Rusijos planus, Rusija dabar pyks, o NATO bus blogai, blablabla“ – supraskim, kad tai tėra pigus ir nykus bulšitingas. Visi ir taip žinojo, kad vienintelė Pabaltijo valstybėms kelianti grėsmę šalis – tai Rusija. Ir kad NATO planai skirti būtent ginybai nuo Rusijos. Ir kad būtent tokie ir yra – tai juk niekam ne paslaptis: paviešinti dokumentai tiesiog patvirtino tai, kas ir taip buvo savaime aišku. Priimkim valdžiažmogių cypavimą dėl to, kaip nykų bandymą iš anksto kompromituoti WikiLeaks – tam atvejui, jei paaiškėtų, kad ir apie juos kažkokia informacija bus paviešinta.

Kita vertus, susitaikykime su tuo, kad gyvename pokyčių laikais. Kai prieš kelioliką metų kažkas nucybrino iš VSD kažkokį diskelį su kažkokia informacija – tai buvo bene pirma nedrąsi IT viešumo kregždutė. Kai prieš kelis metus latvių hakeris Neo paviešino informaciją apie visokių latviškų veikėjų pajamas – tai jau buvo rimtesnis simptomas. WikiLeaks – pirmas toks milžiniškas, tačiau tikrai ne paskutinis įvykis, susijęs su informacijos viešinimu. Nei neabejoju, kad greitai kažkas paviešins įvairių dokumentų ar pažymų iš Lietuvos įstaigų. Ir, manau, kad tai irgi bus į gerą.

Praeis dar keli metai ir panašūs dalykai jau nebestebins. Ir tada galėsime pasižiūrėti, kaip vyksta pokyčiai. Kurioms valdžioms tiesiog pasidarys nusispjaut į tai, kas viešinama (iš serijos „tai, ką apie mane skelbia WikiLeaks – nieko nereiškia“), o kurioms valdžioms pavyks prie viešumo prisitaikyti, apsišvarinti ir sustiprėti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “WikiLeaks – tai tik pradžia

  1. vikingas

    man tai primena socdemu trydaliojima ir neleidima paviešinti tu 12 vsd pažymų… kodėl pas mus kokio vikilykso neatsiranda …

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Manau, kad tai tik laiko klausimas. Mūsų visuomenės veikėjai yra juntamai atsilikę nuo techninio progreso. Maždaug 5 metais, sakyčiau. Praeis kažkiek laiko -- ir pas mus irgi ims viešinti krūvas „slaptos“ informacijos.

      Galėtų kad ir nuo tos pažymos apie verslo grupių įtaką žiniasklaidai pradėt, kur informacija visiems, kam reikia -- ir taip aiški. Bet, atseit, „slapta“.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nu va. Dar išfiltruokit atskirai, kad patogu būtų peržiūrėt, visus dokus, susijusius su Lietuva -- išvis bus gražu.

      Reply
  2. sim

    demokratija? nera tokio reiskinio, tik jankiu puciamas burbulas.

    Charles Arthur, the Guardian’s technology editor, points out that while MasterCard and Visa have cut WikiLeaks off you can still use those cards to donate to overtly racist organisations such as the Knights Party, which is supported by the Ku Klux Klan.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Yra toks reiškinys, tik jis gerokai sudėtingesnis, nei atrodo pagal marginalinį supratimą. Kažkada berods rašiau -- tai susiję su ganėtinai įdomiais ekonominiais reiškiniais: lošimų teorija, bankais ir investicijų diversifikavimu. Tiesiog nereikia iš demokratijos norėti daugiau, nei ji yra.

      O taip ar anaip, viešumas ir internetas perkelia viską į naują lygmenį. Srautinė demokratija, ar kaip čia geriau pavadinti. Po truputį kiekvienas iš mūsų gauna svertą į rankas.

      Reply
  3. sujauktas

    Visiškai sutinku su Tamista ir išvis tas vyrukas paviešinęs tą info turi ne tik ,kad balls of steel, bet dar ir size of watermelons.
    Beje, wikileaks dar vis pasiekiames per IP adresą ir kaip suprantu dar ir turi kažkokį mechanizmą nuo DDoS tipo atakų , viską apgalvojo žmonės 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš neieškojau, bet sako, kad torentuose yra viskas. O tai reiškia, kad išnaikinti tos informacijos neįmanoma. O dar, tarp kitko, kuo labiau stengsis ją naikinti, tuo aktyviau begalės žmonių stengsis ją platinti ir analizuoti.

      Vienintelė gera taktika valdžiažmogiams baigti su minimaliais pralošimais -- tai žaisti visiškai pasyviai, pasiduodant ir vengiant bet kokios konfrontacijos. Tiesa, pagal tai, kad nori pasodinti WikiLeaks vadą, galim spręsti, kad valdžiažmogiai to dar nelabai suprato.

      Reply
  4. Pingback: Tweets that mention WikiLeaks – tai tik pradžia « Rokiškis -- Topsy.com

  5. visuomet laukiantis semiotikos straipsnių

    iš anksto užsidedu kepurę iš folijos 🙂 ,bet man neduoda ramybės klausimas, kiek ta informacija galima pasitikėti, t.y. -- ar ne pats dėdė Semas bus tyčia ją nutekinęs.

    Wikileaks komanda, žinoma, žavi, tačiau paviešintoje medžiagoje dar nėra radikalių informacinių bombų, kodėl?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, radikalių informacinių bombų, manau, ir neturėtų būti. Išviešinami dokumentai yra tokie, kurie vargu, ar turėtų būti išties slapti. Didžiausias dalykas, kurį čia sužinojome, kaip faktą, kuris jau nenuneigiamas -- kad slaptumu dangstomasi, dengiant belenką.

      O dėl to, kad dėdė Semas pats organizavo -- yra tokių nuomonių. Gal būt. Negalime kol kas būti tikri dėl nieko. Bet labiau įtikėtina, kad procesas visgi be JAV noro.

      Reply
  6. Romelis

    Mano kukli nuomonė yra, kad Julių greitai užlenks ar izoliuos. tiesiog taip bus pigiau. Dar mėnesį jis šmėstels porą kartų gyvai ar pasirodys nuotraukų (kurias nesudėtinga fabrikuoti) dar po trijų jau tik pasirodys žinutės spaudoj, kaip kad bin ladeno,o po pusės metų kažkas susigriebs, kad senai jo nematė, o dar po metų kokių hakerių iniciatyva bus užvesta kokia byla prokuratūroj, dėl žmogaus dingimo…

    aišku rokiškis teisus dėl galimybės atsirasti ir daugiau informacijos tekintojų, bet stiprėjant nacionalizmui, tikrai kokia šalis gali pareikšti, kad ji savo saugumo vardan gaudys ir sodins bet kokius Julius, kurie mėgins ką nors viešinti.

    ir po šio veikėjo dingimo, nežinau kiek dar ir kaip greitai atsiras norinčių ką nors viešinti. taip, wiki leaksai tekina tik nepavojingą info, bet priemones prieš juos galima pateisinti per saugumo struktūras nutekinus ką nors svarbesnio (kaip kad darydavo KGB) ir tuo remiantis priimti kokius nors tarptautinius įstatymus tokių veikėjų teismui motyvuojant bendro nesaugumo pasaulyje skatinimu.

    atsimenu vaikystėje buvo pavykę rasti maršrutus ir laikus traukinių kurie JAV viduje gabendavo atominių elektrinių kurą. ir ai, aš ne hakeris, o tik gerai googlindavau.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Matai, yra du bajeriai: viena vertus, paskelbti informaciją taip, kad neatsektų anei jokios tarnybos -- įmanoma, dar ir ne taip sunkiai. Tad realiai didelio barjero tam nebus.

      Antra vertus, panašiai įmanomas ir toks reikalas, kaip viena šalis nutekina info apie kitą šalį. Pvz., JAV -- apie Rusiją. Ir net neabejoju, kad panašūs informaciniai karai kils.

      O bendrai imant -- taip, gali tą Julių pasodint ar išvis nudėt. Problema, kad jis automatiškai taps kankiniu. Jau dabar hakeriai užlenkė tą banką, kuris jo sąskaitą užblokavo, o taip pat po truputį bando užlenkinėti ir PayPal. Dar ir Amazonui eilė ateis. Ir dar kam nors. Kompiuterių pasaulyje vis daugiau, įvairių idėjinių kovotojų -- irgi. Kitaip tariant, bet kokios valdžios priemonės tiesiogiai prieš viešumą feilins -- vienos anksčiau, kitos vėliau.

      Beje, jei ieškosim istorinių paralelių -- čia labai tiktų palyginimas su prieš kelis šimtus metų vykusiais knygų deginimais ir visokių laisvamanių persekiojimais. Irgi feilino. Tiktai tais laikais viskas užtruko porą šimtmečių, kol nusistovėjo nauja tvarka, o dabar viskas pasikeis per keliasdešimt metų. Gal netgi sulauksim senatvėje realaus visuotinio skaidrumo. Tiesa, nežinau, ar mums patiems jis labai patiks.

      Reply
  7. skirtumas

    Man tik įdomu kas Lietuvoje rimtai ėmęsis yra analizuoti WikiLeaks straipsnius. Ar daug yra žurnalistų sukišusių nosis į ten? 😉

    Reply
  8. Zbygniewas Piwacijus

    Mažojo brolio teisėmis britams patikėta pasirūpinti Assanžu -- Teheranas atrodo sunerimęs…

    Teigiama, kad Wikileaks istorija tik dar labiau pakėlė JAV valstybės departamento ir kitos valdžios autoritetą, iliustravo ir taip logiškai ir iš trupinių išrutuliotus faktus bei tarnavo smagiu skaitalu.

    Reikia manyti, kad ateis laikas ir Pipedijai, tuomet tegu skaičiuoja, kiek kas kam skolingas:)

    Reply
  9. Pingback: ACTA – tylus antsnukis kiekvienam « Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *