Tele-2 ir 4G mobilusis interneto ryšys

Kažkieno iš renginio dalyvių meniškai atrodantys batai ant dryžuotų Revalio grindų

Penktadienį sudalyvavau Tele-2 surengtame 4G pristatyme, kuris, reik pasakyti, buvo pakankamai linksmas ir malonus (o dar ir su furšetėliu po viso ko). Gal dėl to, kad pakankamai neoficialus ir su tiesiog draugišku požiūriu – dėl to labiausiai ir patiko. O ir su tuo susietas, kad Tele-2 irgi turi savo blogą, tad į blogerius ir orientuojasi. O blogeriai, kaip žinia, visad suranda bendrą kalbą, net jei vienas su kitu ir pasiginčija.

Aha, ne visus įsiminiau, prisipažinkit, ką pražiopsojau? Mačiau Games.lt, Powiuke.wordpress.com, CommonSense.lt ir Kleiva.lt atstovus, o su puse kitų gal nesusipažinau 🙂

Tele-2, 4G ir ką iš to gausim

Trumpai tariant, apie patį tą 4G. Iš manęs nelabai koks specialistas, tad nieko apie tai nesuprantu. Tad nepykit, kad papasakosiu nerišliai.

Čia tas 100 megabitų praktikoje. Videoklipe moteriškė susiėmus už galvos - tai lyg ir atitinka tą vaizdą, matomą grafikėliuose ir skaičiukuose. Prieš kokius 10 metų nebūčiau patikėjęs, kad bent teoriškai įmanoma tokį greitį pasiekti per kišeninę radiją.

Žodžiu, visko turėsim daug. Internetas bus DAAAAUG greitesnis, toks greitesnis, kad labai jau greitas ir toks, kad viskam jo pakaks. Matomai, ne už megabaitus jau reiks centus mokėt, o už gigabaitus. Skirtumai nuo įprasto 3G, matyt tokie, kad bus galima gauti ne iki poros dešimčių megabitų teorinės ribos, kaip iki šiol, o iki 170 stočiai (tai pagal bazinės stoties galimybes, pagal dabar gaminamus modemus kompiuteriams – maždaug iki 100-120). Plius dar visoks multikanališkumas ir tinklinė, o ne hierarchinė, kaip pas ankstesnes pastotes, struktūra.

Penkis kartus mažesnis pingas, t.y., praktikoje pasiekiama vos 20 milisekundžių. Kitaip tariant, galima ir žaidimus žaisti per mobilų ryšį, netgi tokius, kaip Counter Strike ar panašūs, kur pingas labai aktualus. Aišku, ir po paprastus internetus vaikštant, trumpesnis pingas pasijunta, ypač, kai tie puslapiai pilni paveiksliukų.

Kaip paaiškėjo pristatyme, šitas 4G/LTE kol kas iš principo turėtų būti vadinamas 3,999G, nes nors formaliai lyg ir neatitinka to būtino pikinio 1Gbps pralaidumo, bet jau artėja nevaikiškai, o su daugiakanaliu perdavimu, kiek suprantu, tas 1Gbps lyg ir iš principo įmanomas kažkada ateityje, t.y., lyg ir atitiktų 4G kriterijus. Todėl Tele-2 dabar laukiamas sprendimas, kurį po kelių mėnesių jau gal ims ir diegti (o Estijoje, Švedijoje ir Nyderlanduose tuo jau galima ir naudotis) – yra daug artimesnis vis dar kuriamoms 4G lygio sistemoms, nei tradiciniam 3G.

Kol kas šitas malonumas, paremtas cielus 200 eurų kainuojančiais modemais, kuriuos vargu ar kas norėtų pirkti. Bet ateityje šitas malonumas pigs – tai įprasta: tobuliausius išradimus per metus-du ima gaminti kinų fabrikai, kur savikainos greitai krenta dešimteriopai arba net ir gerokai labiau.

Bet visa tai – lyg ir savaime suprantama, nes sistemos naujos – nenuostabu, kad viskas turėtų būti geriau, kaip nenuostabu, kad pradžioje viskas ir brangiau. Įdomesni, būtent man užkliuvę, įdomiais pasirodę dalykai buvo kiti. Kaip sakant, grožis – detalėse.

Techniniai bajeriukai (tik kompiuterastams)

Čia šiaip simbolinis užrašas, pastatytas ant Revalio grindų

Vėl ateina laikas, kai našumą riboja Windows kreivumai. Prieš kokius 10 metų šitai patirdavo visi, naudoję internetą per radijo ryšį: net nedidelis paket-lostas ar užlaikymų pakilimai (o tai prie bet kokio radijo perdavimo neišvengiama) žiauriai kirsdavo per kanalo pralaidumą. Tai susiję su Windows sistemos elgesiu, reguliuojant perdavimo lango dydį – jis automatiškai mažinamas, tad prie 4G linkęs apsistoti ne ties 100 MBps, o ties kokiais 20 Mbps, jei neparedaguojami nustatymai registruose. UNIX sistemose priešingai – perdavimo langas, esant bet kokiam lostui, automatiškai didinamas.

Tad panašu, kad jei eiliniai Windows mašinų savininkai gaus 10-20 kartų daugiau, nei įpratę dabar, tai Linux ir Mac sistemų savininkai gaus dar kokius 5 kartus daugiau, nei pirmieji. Ai, nu taip, Windows savininkai gali tai pasireguliuoti, jei moka naudotis Regedit programa. Nors gal kokį automatinį haką Windows sistemai ims platinti ir modemų gamintojai.

Aš pats atsimenu, kaip man prieš kokį 10 metų su Neltės radijo ryšiu eidavo kokie 4-20kbps iš žadėtų 256 (priklausomai nuo pieno riebumo V. Uljanovo vardo karvių fermos rekordininkės Burionkos išmilžyje), o kai ką pakrapščius, atradus skylę be ribojimų ir pasistačius tarpinę UNIX mašiną su Squid, kanalas išaugo iki cielo megabito. Windozė neveža tinkluose, žiauriai neveža. Migruokit ant Mac ir Linux, gerbiamieji.

Tele-2, pasirodo, pirmauja

Čia vat tas naujosios kartos 4G modemas, kainuojantis 200 eurų. Kol kas. Paskui - aišku, bus ir pigiau.

O, taip, Tele-2, pasirodo, ne tik Lietuvoje pirmas tą 3,999G/4G ims tiekti – ši įmonė jau tiekia šį ryšį Švedijoje, iš kur šitas reikalas ima plisti po visą Europą. Lietuva – viena iš pirmų Europos šalių, gausiančių 4G (dabar jį turi tik Švedija, Estija ir Nyderlandai). Dėl itin didelių srautų 4G plitimas bus susijęs ir su tankaus šviesolaidinio tinklo kūrimu. Lietuva jau dabar turi, kuo didžiuotis, bet panašu, kad po kelių metų šviesolaidiniai pajungimai bus išvis kiekviename kaime. Pašalinis naudingas 4G efektas – tiesiog dėl to, kad prie kiekvienos antenos reiks šviesolaidžio.

Rinkodarinis paradoksas, pasireiškęs kiek anksčiau: pasirodo, kad Švedijoje, vienintelė laimėjusi licenciją 3G ryšiui buvo Tele-2, kuri ėmė ir susimažino kaštus, priimdama į projektą savo konkurentą – Telia Sonera. Taigi, dabar vyksta ten taip, kad tinklo pagrindinis akcininkas yra Tele-2, bet švedai apklausose kalba, esą konkurentų ryšys geresnis. Pasirodo, susiję su įmonės įvaizdžiu – Tele-2 viską teikia pigiau, atitinkamai, gaunasi tokia įdomi viešoji opinija. Dabar panašiai partneriaujama su norvegų Telenor.

Jau visai netechniniai dalykai

Duomenų perdavimas sudaro jau apie ketvirtadalį visų mobilaus ryšio tiekėjų pajamų. Ir tendencija tokia, kad gan greitai jis ims sudaryti pagrindinę dalį – sprendžiant pagal grafikus (eksponentė šauna į dangų, anglakalbiai turi tam puikų žodį – „skyrocketing“), jau po metų-dviejų duomenų perdavimas duos daugiau, nei pusę mobilaus ryšio tiekėjų pajamų. O dar po kelių metų, įprastas balso perdavimas gal būt ir išvis mirs, išliks tik įvairios VoIP realizacijos.

Vakarų šalyse plinta įvairūs Skype-fonai, tačiau jie efektyvūs, kai yra labai tankus Wi-Fi padengimas. Lietuvoje, panašu, kad šitą nišą užims tradiciniai mobilaus ryšio operatoriai, persiorientavę į duomenų perdavimą, kaip pagrindinį verslą. Kažkada, beje, šitaip persiorientavo Telekomas – nors ir neturiu realių duomenų, kiek suprantu, dabar pagrindinės pajamos pas šią įmonę yra ne iš balso, o iš duomenų perdavimo.

Psichotronai, lochatronai ir kita beliberda

Galų gale, linksmoji dalis – kaip žinia, visas radijų, televizijų, mobilaus ryšio ir kitų bangų įdomumas susijęs su psichotronine spinduliuote bei panašiais reiškiniais, prieš kuriuos jau daugelį metų kovoja įvairūs aktyvistai. Manau, kad daugelis esate matę netoli Vyriausybės piketuojantį beprotį su plakatais apie tai, kaip jo smegenis spinduliuoja spinduliuotėmis ir kalba jo galvoje, perdavinėdami komandas? Tie, kurie nematė, matyt girdėjo kitų kliedesių, pvz., apie tai, kaip mobilūs telefonai sukelia vėžį, impotenciją, staigų nevaldomą viduriavimą bei kitas ligas.

Vyksta psichotroninių bangų matavimas. Vyrukas viduryje laiko profesionalų lochatroną (radijo spinduliavimo ir lauko lygio matavimo prietaisą), skirtą psichikos bangų matuotei. Jei kiek rimčiau - pasirodo, Lietuvoje galioja radijo spinduliuotės normos, panašios į tas, kurios yra viduranžiškoje Šiaurės Korėjoje. JAV tos normos - bene 100 kartų didesnės. Matavimų metu paaiškėja, kad net per pusmetrį nuo kambaryje esančios antenos paties duomenų perdavimo metu prie lietuviškų ribų net nepriartėjama.

Psichotronas iš arti

Visas šitas kalbas žinodamas (o į mano blogą juk ateidinėja netgi ieškotojai, besiaiškinantys, kaip vėžį sukelia elektra), labai apsidžiaugiau renginio dalimi, kur su tikrais profesionaliais lochatronais buvo matuojama visos tos 4G stoties spinduliuotė. Būtent tam buvo pakviesti du specialistai, iš lagamino išsitraukę aparatą su antenomis, kuriuo viską ir patikrino. Ir dar paaiškino, kiek ir kaip mes tos spinduliuotės gauname.

Trumpai tariant – kažkaip atrodo, kad nelabai gauname – telefono aparatui gal ir pakanka, bet smegenims paveikti – kažkiek tūkstančių kartų per mažai.

Psichotronas iš dar arčiau

Taip taip – GSM/4G standarto neuroleptinių psichotroninių bangų generatorius su savo siųstuvais stovėjo tame pačiame kambaryje, perdavinėdamas visas keturias G raides tiesiai į mus.

Aš perdavimo metu netgi priėjau ir prikišau savo galvą, bandydamas įsiklausyti, ar neišgirsiu joje kokių nors balsų, kalbančių apie smegenų vėžį, sukeliamą mobiliakų – deja, neišgirdau. Viduriavimą keliančių spazmų irgi nepajutau. Na, nebent kažkaip mane subtiliai paveikė taip, kad parašyčiau dabar subtilų straipsnį į savo blogą.

Mind-control?

Powiukė matuoja psichotroninį spinduliavimą, įsijungusi nuosavą lochatroną

Andriaus, Tele-2 viešųjų ryšių vado, paklausiau tiesiai: ar tiesa, kad žmonės nuo psichotronų išprotėja? Atsakymas buvo vienareikšmis: „taip, nuo psichotronų visi išprotėja, tai tikra tiesa, Pipedijoje perskaičiau, ji tikrai nemeluoja“. Dabar aš tikiuosi, kad man čia į blogą apie tai paprieštarauti ateis anokia ponia iš Kačiarankių kaimo, irgi gaunanti komandas iš priešingai stovyklai priklausančių psichotronų ir paneigs teiginius apie tas beprotybes.

Ponia, kaip ten jūs vardu, pamiršau, ar tiesa, kad jūs neišprotėjote nuo telefonų antenos? Ar norėtumėte pakomentuoti ir paneigti?

Pabaigiant apie Tele-2 4G pristatymą

Taigi, atleiskit, kad kratinį parašiau – tiesiog visai įdomu buvo, jokių ten formalumų ar marketinginių nesąmonių – malonu, linksma ir taip toliau. Čia ne renginy bardakas, o mano galvoje, tad jei nesupratot ko, tai kaltinkit autorių.

Ir dar, jei man nesugliukino suvokimas, berods nebuvo nei vieno, geriančio alkoholį? Čia kaip, ar aš žioplas, ar abstinencija tampa mados reikalu? 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

19 thoughts on “Tele-2 ir 4G mobilusis interneto ryšys

  1. Jurkis

    Būsiu kaip tas beprotis: jei galima pamatuoti ir pamatyti, kad mobiliakai kenkia, tai galima pamatuoti ir pamatyt, jog nekenkia :).
    Beje, netikiu, kad T2 Lietuvoje teiks 4G. Ne ta kompanija, jų tikslas ne tas. Na, bet pamatysim.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Estijoj, Nyderlanduose ir Švedijoje -- jau teikia. Ta kompanija, tikslas jų tas.

      O dėl to, ką galima pamatyti ir pamatuoti -- tai tik lygius ir kiekius. Per maždaug šimtą metų, esant panašiems ar netgi šimteriopai didesniems lygiams, neaptikta kiekių, išsiskiriančių iš fono, atitinkamai -- išvados aiškios.

      Nors gal tai kažkam gali atrodyti, kaip Dievas: nesvarbu, kad įrodymų neaptikta.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tu čia kokius linkus į reklamas tokias baisias dėlioji?

      Reiškia, dėl duomenų perdavimo kažkas man buvo davęs norimą vietoj esamo. Bet taip ar anaip, reiškia, šiais metais jau viršys, tai reiškia, visai gerai.

      O dėl Mezono -- nežinau, kiek ten G. Nesiaiškinau. Taip ar anaip, ribotas labai padengimas, nors tiems, kas vien tik Vilniuje kur sėdi -- gal ir pakanka.

      Reply
  2. Andrius Baranauskas

    Labas, Rokiški,

    jei leisi, atkreipsiu dėmesį į kelis netikslumus:

    4G Švedijoje nebuvom pirmieji, mandagiai davėm kelią TeliaSonerai 🙂 bet esam ten pigiausi.

    Licenciją vieninteliai gavom ne 4G, o 3G ryšiui diegti. Čia dar prieš keletą metų, ir maloniai pasidalinom ja su konkurentais sukurdami bendrą tinklą su TeliaSonera. Lygiai kaip dabar kuriam bendrą 4G su Telenor.

    Ir aš ne marketingo vadas 🙂 mane čia laiko už PRščiką.

    sėkmės,

    Andrius Baranauskas
    Viešųjų ryšių vadovas
    Tele2

    Reply
  3. anoniminis bailys

    As galvojau, kad per pastaruosius desimt metu, zmoniu nesiojanciu kepures is folijos turejo zenkliai sumazeti. Bet teko isitikinti atvirksciai, persikraustem i nauja buta, ten nebuvo interneto, tai uzsakiau interneta is firmos kur jau eile metu naudoju ju paslaugas.
    Pamatytumet kokius kryziaus kelius jiems reikejo nueiti, kad gauti rusio rakta sekancios laiptines. Atvaziuoja pajungti man interneto dienos metu, kai visi diedukai ir bobutes sedi namie, o keliu is ju argumentas toks, kad „nebus cia man jokiu internetu, cia nespinduliuosit man savo internetu“ ir panasiai, aisku buvo ir tokiu kurie pergyveno stipriai del savo uogieniu sudetu skladuke ir seip visokio turto turtelio.

    Kokiais 2000 metais mes patys savo rajone daremes lokalke su radijo modemu, nes vienintele alternatyva tuo metu buvo telekomas su savo kosmogeitiniais tarifais. Tai susidurem su tom paciom problemom, buvo kvieciama policija ir seip iki cirku prieidavo.

    Reply
      1. anoniminis bailys

        Cia kalta kremliaus propaganda, su savo laidom televizijos jie specialiai sabotuoja kaimyniniu saliu infrastrukturos vystymasi.

        O jeigu rimciau tai uztenka savaitgali pereit per visus rusiskus kanalus, kad rasti laida panasia tema, na bent jau apie vaiduoklius tai tikrai. O jau tenais kalbanciu zmoniu moksliniai laipsniai ir pareigos tai isvis turetu itikinti ju argumentu nenugincijamumu, pavyzdziui Celiabinsko kosmologijos universiteto ufologijos katedros vedejas, Permes savamoksliu inzinieriu sajungos garbes pirmininkas ir panasiai.

        Ai nors is vakaru irgi nemaza doze ateina „Folijiniu skrybeliu“ propagandos, tik ji kur kas rafinuotesne, beveik patiket galima.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Jei rimtai su tuo infrastruktūros vystymosi sabotažu iš Rusijos -- tai nustebinsiu tamstą, kad taip ir yra.

          Rusiškų radarų dažniai užima didelę dalį diapazonų, kurie kitur pasaulyje naudojami ryšiams. O kadangi didžioji Lietuvos dalis yra tų radarų veikimo zonoje, yra labai apribotos galimybės plėsti belaides telekomunikacijas.

          O dėl pačių psichotronų -- tai ganėtinai nemenka biznio niša, tiksliau, netgi kelios. Ypač gerai čia visokiems šarlatanams, kurie pardavinėja visokius lipdukus telefonams, esą apsaugančius nuo kažko, triusikus nuo spinduliuotės, vaistus nuo spinduliuotės, lochatronus spinduliuotei aptikti ir pan..

          Reply
  4. mintas

    Del psichotronu.

    Spinduliavimas vis tik yra pavojingas dalykas ir jo nuvertinti tikrai neverta. Mikrobangineje net maistas pasildomas tu paciu, tik siek tiek didesnio galingumo bangu pagalba.

    Svarbu.
    Uzkliuvo man tai jog autorius radijo bangas bande pajusti prikises galva prie siustuvo. Nesamone. Zmogus neturi jutimo organu kurie jaucia elektromagnetini spinduliavima.

    Tai patvirtinanti istorija. Apie 1960m. metus sugedus laivo antenai, radiotechnikas pakilo ir apie pusvalandi ja remontavo. Remontuodamas nieko nejaute, bet nezinojo, kad jo remontavimo metu per antena buvo palaikomas radijo rysys. Po darbo praejus dvejoms valandoms zmogelis pasijaute negerai ir buvo paguldytas i med punkta, neuzilgo zmogelis mire. Po skrodimo buvo nustatyta kad zmogelio kraujas labai sutirstejas, tarsi isvires.

    Taip kad elektromagnetinis spinduliavimas tikrai veikia. Aisku, kuo jis silpnesnis, tuo jis maziau pavojingas, bet net ir pakankamai silpnas gali padaryti ta pati darba, kaip ir stipresnis, tik tam gali prireikti siek tiek ilgiau laiko. Tiesa, kiausinio kiek zinau vis tik iskepti neturetu pavykti, nors sitas mitas kilo, kai mobilus telefonai turejo ar tai 5W ar tai 3W galingumo sisutuvus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš tamstai galėčiau paprastesnę ir tikrovišką istoriją papasakoti, be jokių ten fantastinių radiotechnikų, kurie, būdami iškepti, sugeba dvi valandas išgyvent, o dar ir antenomis laipiot 🙂

      Tiesiog kadaise girdėjau pasakojimą iš pirmų lūpų, kaip radarus aptarnaujantys sovietiniai kareiviai kepdavosi maistą, pakabinę jį maišelyje ant antenos. Ir nenumirdavo, ir nesusirgdavo, nes pakabindavo su pagaliu -- tiesiai ant spinduliuotuvo. Tik radaras, aišku, tuo kepimo metu gerokai prasčiau veikdavo, o paskui tokie kareiviai gaudavo pylos.

      Tamstos istorija matosi labai smarkiai iškraipyta -- tokio dalyko, kaip „kraujas labai sutirštėjęs, tarsi išviręs“ negali būti iš principo, jei žmogus gyvas. Vos tik sutirštėtų -- kristų negyvas momentaliai (trombozės duoda neįtikėtinai greitas pasekmes, o jų atsiradimui pakanka tokio kraujo sutirštėjimo, kad vizualiai nei neatskirtum), tuo tarpu ilgalaikio tirštėjimo procesui, dingus jo priežasčiai -- nėra iš kur atsirasti. Tad akivaizdžiai papasakojote mitą. Kadangi man mitologija labai įdomi, tai esu dėkingas -- tai išties graži istorija.

      Žiūrint techniškai, klausimas yra paprastesnis, nei gali pasirodyti -- tiesiog spinduliavimo galioje. Jei turime kambaryje radiatorių, kuris šildo, jo galios neužtenka, norint ką nors tame kambaryje iškepti. Bet jei jo spinduliuojamą galią padidinsime 1000 kartų -- kambarys pavirs į orkaitę.

      Tas pat -- su radijo bangomis: 1W siųstuvo nepakaks, norint ką nors iškepti, kaip besistengtum. O štai 1kW, esančio mikrobangėje, o dar ir uždaroje, radijo bangas atspindinčioje jos erdvėje -- pakaks.

      Radarai, kur tie mano minėti kareiviai maistą kepdavosi -- tai ir dar galingesni už bet kokias buitines mikrobanges -- dešimtys ir šimtai kilovatų galios. Ten, tegul ir lėčiau, nei mikrobangėje, bet jau ir atviroje erdvėje pakakdavo galingumo.

      Žodžiu, viskas yra paprasta: saugus lygis yra saugus, o jei jau nesaugus, tai išvirsta momentaliom pasekmėm.

      —--
      O konkrečiai apie psichotronus, kadangi nepagavot bajerio -- jie girdimi balsais galvoje 😀

      Reply
  5. Tumėnas

    „Nesamone. Zmogus neturi jutimo organu kurie jaucia elektromagnetini spinduliavima.“ -mintas

    Drįsiu pataisyti tai, ko Rokiškis neužmatė ryšium su savo paskutiniu atsakymu apie militarinę kulinariją.

    O kas tada yra regimoji šviesa ir kolbelės su lazdelėm, ar tik ne fotoreceptoriai, imantys 380-740 nm ilgio ir 405-790 Hz dažnio iškrypusias elektromagnetines bangas su į fotonizuotas porcijas išfasuotų dalelių savybėm?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *