Nuo ko prasidėjo Bon Jovi

Gal atsimenat, kaip neseniai rašiau apie švedų Black Ingvars šokių metalą? Ne veltui ta grupė taip mėgsta ABBA dainas. Tiesiog paklausykim pirmojo garsiųjų popserių Bon Jovi hito – ar nesigirdi, iš ko ši amerikonų grupė mokėsi muzikos grožio? 🙂

Čia tas Bon Jovi į topus pirmąsyk iškėlęs gabalas. Vadinasi „Runaway“, 1984 metų kūryba:

Na, o tiems, kas atsimena tuos senus senus laikus – dar vienas gabalas, visiems girdėtas. Beje, aš net nesu tikras, kas į Lietuvos pavarčių topus atėjo pirmiau – ar 1986 Europe su savo „Final Countdown“, ar irgi 1986 Bon Jovi su „You Give Love a Bad Name“ (beje, plačiau šitas gabalas žinomas, kaip „Shot Through the Heart“). Vienintelė jo keistenybė – kad šitas šlamštas tais laikais buvo toks neįtikėtinai populiarus:

Kaip tik tada, apie 1986, realiai prasidėjo Perestroika, o muzika, tegul pradžioje ir neleidžiama per TV ar radiją, pasidarė bent jau nebaudžiama. Tad visokie glam metal veikėjai sovietiniame pasaulyje kurį laiką buvo ant bangos jau vien todėl, kad staiga tapo prieinamais. Kiek vėliau (gal kokiais 1988) Bon Jovi buvo kelis kartus parodyti ir per TV, o dar vėliau sovietinė firma „Melodija“ net išleido Bon Jovi plokštelę – „New Jersey“. Šitas, beje, buvo bene blogiausias iš visų jų albumų.

Sparčiai sendami, Bon Jovi vis labiau suko link kažkokio nerišlių country gaidelių mišinio su kažkuo dar neaiškesniu (Motley Crue? Ne kažkas blogesnio), tad greitai daugeliui ėmė kelti tiesiog pasišlykštėjimą, tapdami bendriniu žodžiu, žyminčiu pliušinį fufelį. Skirtingai nuo vėliau iš tos pat glam metal terpės iškilusių ir ligšiol neužmirštamų Guns’nRoses.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

12 thoughts on “Nuo ko prasidėjo Bon Jovi

  1. skirtumas

    Pirmo klipo kandonkės ir bulvių maišo marškiniai labai gerai apibrėžia tą „glam metal“ 😉

    Reply
      1. skirtumas

        O šitą… Kažkaip supratau, kad man niekada nebuvo aišku, kodėl būtent šitaip darkėsi scenoje visokie tie glammetalistai? Kodėl kandonkės? Kodėl bulvių maišai? Kodėl tokios garbanos?
        Na, suprantu, galima atsakyti, kad mada tokia buvo. Bet kodėl tokia mada buvo? A? 😉 Kandonkės iš viduramžių atėjo? Gi bene kostiuminėse dramose rodo vyrus su tom kandonkėm. Jaučiu tai susiję kažkaip su seksualumu ar tai įsivaizdavimu to.
        Na, o bulvių maišai tai galėtų būti aliuzijos į maištą/anarchiją/pankizmą, nors iki šių trijų sąvokų realiai tai tolokai, bet kaip žinia komerciniuose projektuose svarbiausia paveiksliukas fysnas ritmas ir daug kartų kartojami sąskambiai.

        Reply
      2. skirtumas

        P.S. Prisiminiau žodį!!! Taigi „archetipas“ 😉 Ar tai nesusiję su kokiais tai archetipais, kaip manai?

        Reply
      3. skirtumas

        Vis neužbaigiu klausimo… Taigi, o kodėl metalistai kožom rožom dabinasi? Ir visokiais metaliniais lenciūgėliais bei kniedėm? Ar tai ne kokia nors aliuzija į senų kalavijų/vėzdų/lankų karų laikų šarvus?

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Kožas, visokius spyglius ir antkaklius įvedė Judas Priest, apie kuriuos buvo daug kalbų, kad tai tiesiog gėjai su savo gay-club atributikom. O paskui kas papuola dar pagražino viską.

          Reply
  2. Pingback: Motley Crue – glam metal grožis ir nykuma « Rokiškis

      1. Gintaras Rumšas

        Nzn, kažkokia asociacija su dirbtiniu medumi. Būna, kai nepriimi iš vidaus ir tiek.
        Aj, dar užmušo, kai kažkurio turo metu buvo numatę pasisamdyti Nazareth kaip apšildančią grupę. Galutinai užp..kniso. Laimei, bapkės ne viską gali.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Šiaip, jei rimtai, tai man irgi Bon Jovi šlykštesni. Tasai šlykštumas man siejasi su country elementais jų muzikoje. Pykina tiesiog.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *