Motley Crue – glam metal grožis ir nykuma

Kadangi jau parašinėjau apie Bon Jovi, o ir Europe minėjau, tai neparašyti apie vieną iš nemėgstamiausių mano grupių tiesiog nesigauna. Nemėgstu jų dėl bukiausio pakazūchiškai vaikiško glamūriškumo, dėl monotoniškos, neišraiškingos ir tiesiog nykios muzikos, dėl ciciniško lygio tekstų, galų gale – dėl to, kad jie užgožė daugybę kitų gerų to meto grupių. Taip, apie kokius 1985 Motley Crue buvo bene populiariausia metalo grupė JAV, o visi kiti turėjo šansų iškilti tiktai grodami kažką panašaus.

Muzika buvo visiškai nesvarbi. Svarbu buvo, kaip tai atrodo, koks šou surengiamas, kokio briedo parodoma žiūrovams. Tad jei jau kalbam apie Motley Crue, pradėti verta nuo „Looks That Kill“ – bene pirmo šios grupės hito iš paties sunkiausio jų albumo „Shout at the Devil“, 1983. Pažiūrėkim vaizdžiai, garsą įsijungti netgi nebūtina:

Mano manymu, iš visos Motley Crue kūrybos gal tik toks gabalas, kaip 1983 „Too Young To Fall In Love“ turi kažką geresnio melodiniu požiūriu, nors skamba irgi atvirai popsiškai. Kita vertus, tai bent jau šis tas:

Jungtinėse Valstijose būtent grupės, panašios į Motley Crue (bene geriausias pavyzdys – Cinderella) gan ilgai visiems buvo tikrasis metalas. Kokios nors Europoje populiarios grupės, panašios į Iron Maiden ar Accept, JAV muzikos industrijoje buvo laikomos neperspektyviomis (prisiminkim Accept istoriją – kai iš šios buvo išmestas Udo, grupė susirado kažkokį fufliaką, ėmė groti į Motley Crue panašų šlamštą, momentaliai prarado gerbėjus Europoje, bet stebuklingu būdu išpopuliarėjo JAV). Rimtesnės amerikiečių grupės, tokios, kaip W.A.S.P. (jau nekalbant apie thrash atlikėjus) buvo tiesiog nurašomos, kaip pernelyg kontraversiškos, grubios, netinkamos pelnui gauti ir t.t.. Tuo tarpu atvirai pakazūchinio paaugliško protesto prikimšti Motley Crue buvo laikomi puikiais. Jie juk atitiko visokių muzikos vadybybininkų reikalavimus.

Tipiškas pavyzdėlis – „Smokin In The Boys Room“

Iš Motley Crue aukso amžiaus hitų gal tik vienas-kitas turi labiau kabinančią melodiją ir rifus, kaip pavyzdys – 1987 „Wild Side“:

Bet net ir šitas atviras popsas buvo nukonkuruotas tame pat albume buvusio fufelio „Girls, girls, girls“ – būtent su šiuo gabalu Motley Crue ir įsirašė save metalo istorijon:

Galų gale, pasirodžius populiariausiam visų laikų Motley Crue albumui „Dr. Feelgood“, jame buvęs hitas „Kickstart My Heart“, pasirodė lyg ir stipresniu, lyginant su iki tol jų grotu fufeliu, bet tai jau buvo 1989 metai, kai JAV jau pilanis tempais ėmė siautėti thrash, o šlovės viršūnę ėmė kopti nesulyginamai smagesni Guns’n’Roses:

Atsiprašau jūsų, kad parašiau apie šitą fufelio grupę. Bet manau, kad užkabint reikėjo tiesiog dėl istorinių priežasčių.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

23 thoughts on “Motley Crue – glam metal grožis ir nykuma

    1. Rokiškis Post author

      Tai kad apie juos nelabai yra ką rašyt. Visi gabalai visiems atmintinai žinomi 🙂 Na, nebent pramogai kelis labiau nuvalkiotus klipukus įdėt 🙂

      Reply
      1. kreivarankis

        Aš pasakiau „pasiskaityt“, o ne klipukų pasižiūrėt 😉 Tiesiog man įdomu, nes Gunsai nors ir popsovi kiek būdami, manau yra kieti ir ypatingi, netaip kaip kokie pseudorokeriai KISS ir pan. Gal tiesiog metas tas buvo toks -- jaunystės. O be to Gunsai sugebėjo, kaip sakoma, išeiti iš baliaus iki 00.00 val. tai irgi kažką reiškia.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Guns’n’Roses sugebėjo išlaikyti balansą tarp popso ir kažko rimtesnio, daugmaž išvengė dviejų neišvengiamų amerikoniško pop sudedamųjų -- rock-n-roll bei country (šituo brudu skieste perskiestas visas tas Bon Jovi, Motley Crue ir pan. fufelis) ir kartu nuėjo link bliuzo, kas buvo labai neįprasta tuometiniame heavy metal.

          Iš to, sakyčiau, ir gavosi tikras unikalumas, tikra sėkmė.

          Reply
  1. Rokas Arbušis

    o iš už geležinės uždangos perfotograguotuose žurnalų nuotraukose atrodė kaip kažkas TOKIO. šalia KISS.
    vėliau, žinia, nublanko.
    „Nemune“, kiek menu, dažni buvo tarp aprašomų roko grupių.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, KISS senais laikais JAV irgi buvo priskiriami metalui 🙂 Irgi tokie pat be ryšio 🙂

      Bet šitai atrodė velniškai įspūdingai, kol negaudavai paklausyt. O paklausęs ir palyginęs su kuo nors rimtesniu, tiesiog suprasdavai, kad tai kažkokia chaltūra.

      Reply
  2. Gintaras Rumšas

    Nu nereikia į juos taip rimtai beigi piktai žiūrėti -- tiesiog leidi per ausis ir tiek, nesigilindamas į giliaprasmę 😉 Savo laiku klausėsi visai pakenčiamai, ir tik iš laiko perpsektyvos gali įvertinti, kad iš esmės tai metal-popsas

    Reply
      1. Gintaras Rumšas

        Nu būna, kad nepatinka kažkas, bet kitkas nepatink dra labiau. Perdaug sirupiniai tie Bon Jovi ir tiek. Čia kaip su Maiklu Džeksonu -- visi nuleidinėja iš malonumo jo beklausydami, man jis totalus nulis emocijų -- nu nekabina tas trūkčiojimas nors tu ką.

        Reply
  3. Pingback: Skaitytojų reikalavimu – nerišlus žodžių kratinys apie Guns’n’Roses « Rokiškis

  4. Gintarė

    oho kas per kritikai čia susirinko :)Net Džeksonas š…Kas iš tų jūsų Guns n ros’u kur jie dabar? Guli kur prisifarširavę visokių gėrybių. O Bon Jovi sėkmingai varinėja po Europą su pilnais stadionais žmonių, ir daro jėginius šou nuo dūšios

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kur dabar Guns’n’Roses? Ogi pasauliniame Rock muzikos aukso fonde.

      O kad jie save farširuoja kažkuo -- žinoma, tai problema. Nes per tiek daug metų dėl tų farširavimųsi nesugeba grįžt į sceną. Tas pats atvejis, kaip su Jimi Hendrix ar Janis Joplin.

      Sakykit, kaip muzikos kokybė priklauso nuo žinojimo, kiek pinigų tos muzikos kūrėjai ir atlikėjai uždirbo?

      🙂

      Reply
      1. Gintarė

        Smagu, kai žmonės užsidirba pinigų iš savo gabumų :). Ir dar smagiau, kai jie būdami dar pačiam jėgų žydėjime albumus leidžia ir turus rengia 🙂

        Reply
          1. Gintarė

            Niekaip nesisieja:). Patinka man Bon Jovi ir viskas. Aišku su savo nuomone aš čia labai nepritampu.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Nu, va, atradom bendrą kalbą -- patinka, tai ir viskas 😀 Realiai Bon Jovi nėra prastas variantas, kurio vertėtų gėdintis. Taip ar anaip, tai išties viena iš stipriausių pasaulio pop grupių.

              Reply
  5. Tomas

    :DDD na motley crue yra motley crue del tokiu gabalu kaip wilde side, dr feelgood, girls,girls,girls, home sweet home ir etc, ir jie verti pagarbos, nes su labai paprastais rifais sukuria ziauriai kabinancius gabaliukus. Tas tavo pasakymas „atviras pop’sas tik parodo, kad turi savo nusistatyta nuomone, ir net nesuvoki, kaip muzikos stiliai atribojami. O tavo mintys apie tai, kad motley uzgoze kitas grupes ir neleido kitoms grupems sekmingai kurt kitokios muzikos isvis absurdiskas, nes gera rocka kurusios grupes gavo savo pripazinima, o kurios nesulauke sekmes, turbut ir nereiki sakyt, kad nebuvo vertos…

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *