Eurovizija baigėsi, laimėjo Turkija

Žodžiu, kažkokie ten turkai laimėjo Euroviziją, sprendžiant iš tos vėliavos, kuria mojavo laimėtoja. Tikrai ne koks Azerbaidžanas. Ne, nu primeskit, pvz., jei pernai Vokietijos laimėtoja būtų mosavusi kokia nors Austrijos vėliava? Tarp kitko, galiu kirst lažybų, kad tas Azerbaidžano gabalas – kažkoks remeikas, nes labai jau pažįstamos melodijos. Tik vat neprisimenu, kieno.

O man čia įdomūs kai kurie balsai. Eurovizija yra toksai dalykas, kad politikai nelabai filtruoja jų, netgi kai režimai yra, o požiūrį, už ką balsuoti, šitame fufelyje didžiule dalimi lemia tiesioginiai arba netiesioginiai (kai sakant, sociokultūriniai) politiniai balsuotojų motyvai.

Taigi, įdomu, kad Lietuva skyrė 12 balų Gruzijai. O Gruzija skyrė 12 balų Lietuvai. Panašu, kad čia yra įdomių kliūrkų. Tuo, ko gero, net abejot neverta. Nes normalūs žmonės už tą vilko kauksmą (tegul ir melodingą, bet visvien kauksmą) tikrai nebalsuotų. Nors Gruzija gal ir neblogai dainavo.

O kad Lenkija skyrė Lietuvai 12 balų – tai gal ir nuostabu, kai ta lietuvė Evelina Sašenko yra tipo lenkė (tik nereikia man aiškinti, kad ji lenkė, kai tokiu graudžiu tautiniu lietuvišku kauksmu kaukia – lenkai dar tiek nenukvako, kad taip išmoktų). Bet net nepaisant to, tai yra nuostabu. Ir kartu tai sako, kad Lenkija yra labai smarkiai susidomėjusi Lietuva. Nesvarbu, kokia prasme, bet faktas.

O dar įdomiau čia visgi su Baltarusija. Panašu, kad visuotinai balsavę už Gruziją, o mažai balų skyrę Rusijai, baltarusiai mato tarp savo šalies ir Rusijos priešpriešą. Taigi, matomai visgi sklandanti mintis apie tai, kad riaušes Baltarusijoje galėjo skatinti Maskva – turi bent tam tikro, bent jau dalinio, bent jau netiesioginio pagrindimo.

Taip kad visai ne į temą, bet su gilesne mintim, prisiminkim čionais 1979 Eurovizijos nugalėtojų dainą „Moskau“, kurią atlieka vokalinis-instrumentalinis ansamblis „Dschingis Khan“. Berods po šios dainos Maskvos požiūris į Euroviziją galutinai ir negrįžtamai patapo visiškai neigiamu ir nuo tada per sovietinę TV transliuotas tik visiškai atskiras soc. šalių festivalis – Eurovizijos konkurentas „Intervizija“, vėliau dar pagarsėjęs, kaip Sopoto festivalis. Nors gal ir painioju, man tie fufeliai būdavo šlykštūs ir aš jų nežiūrėdavau. Taip ar anaip, Dschingis Khan buvo įtraukti į juoduosius sąrašus, o bent jau Vilniuje tapo vienais iš paklausiausių atlikėjų juodojoje įrašų rinkoje.

Vat man tik vienas dalykas visiškai keistas ir niekur neįsipaišantis – už ką šiandien Lietuvai balų skyrė Serbija, ar čia man tik pasivaideno???

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

61 thoughts on “Eurovizija baigėsi, laimėjo Turkija

  1. laiqualasse

    Mes žiūrėdami galvojom, kad serbai ir kroatai mums balų skyrė už tai, kad jie visgi mėgsta mūsų krepšininkus, o tarpusavio kovos sporto aikštelėse tik jose ir lieka 🙂 Arba dėl to, kad Lietuva (jei neklystu) nepripažino Kosovo nepriklausomybės. Čia jei į politinius dalykus žiūrim.

    O va man įdomu, kur įsipaišo tokie dalykai, kaip 0 balų mums iš baltarusių ir estų? Gal ką nors pakomentuoti apie tai galėtum?

    Reply
    1. Modestas

      Va dėl to krepšinio tai yra tiesos. Tarptautiniuose forumuose, kuomet vyksta pasaulio čempas, olimpinės ar tas pats euročempas serbai vienareikšmiškai palaiko lietuvius. Jie laiko mus ir save tikromis krepšinio šalimis ir mano, kad tik jie ir mes galime atimti iš Ispanijos ir JAV dominuojančiųjų etiketes. Be to, tik jų ir mūsų demonstruojamas krepšinis, krepšininkų elgesys (paprastumas ir jokios arogancijos) ir visa kita yra tai kas turėtų būti sektina.
      O kas liečia Eurovizija, tai Lenkijos pranešėja tiesiog iki įsiūčio sunervino kai tampėsi su tuo „Kaip jūs manot, kam mes atidavėm daugiausia balų? A? Aš jūsų negirdžiu“

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Hrmz, apie krepšinį visiškai nepagalvojau, gali būti, kad tame tikrai esmė. Nes dėl jo pamišusių daug, o vat man jis neįdomus visiškai ir nieko aš ten neseku.

        O Lenkijos pranešėja man atrodo, buvo kažkokia apsinarkašinusi truputį. Nes kokia tais labai lėta. Kad nervino -- tai zjb, viskas su tuo tvarkoj, turi panervint. Bet kad atrodė pati kaip maišu trenkta. Gal pačius lenkus smarkiau pritvojo šita naujiena, nei lietuvius 😀

        Reply
    2. Rokiškis Post author

      Manau, tuo, kad Lietuva iš kažko gavo 0 balų, stebėtis neverta -- aš irgi nebalsuočiau už tokią kaukadainę. Aš iki šiol nesuprantu, kaip išvis Lietuva į finalą pakliuvo, o tai, kad pora šalių skyrė Lietuvai po 12 balų -- tai akivaizdžiai reiškia, kad su dainavimu tas konkursas nieko bendra neturi.

      Reply
      1. laiqualasse

        Tai va būtent, kad su dainavimu nieko bendra ten nėra (nors gal Italijos rezultatas ir kitaip gali versti galvoti). Bet kaimynai kaimynams taškų paprastai visada duoda. Kad kokia nors Ispanija Lietuvai taškų nedavė -- nieko keista. Bet va dėl estų ir baltarusių -- šiek tiek keista.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Negirdėjau, kaip italai dainavo. Prancūzą išgirdęs buvau -- už jį būčiau balsavęs 🙂

          O dėl baltarusių -- pas juos patyliukais jau porą dešimtmečių augina antilietuviškumus. Tas yra gan rimtas dalykas. O dėl estų -- jie jau persisukę tiek, kad nieko jiems nereiškia tos kaimynystės. Jie turi savo tvarką ir iš esmės yra jau atsiskyrę nuo PaBa. Taip, kaip prieš kokius 10 metų ir žadėjo, save priskirdami Skandinavijai.

          Reply
          1. Justinas

            Dėl estų ir Skandinavijos tai juokingą dalyką prisimenu. Pažįstu nemažai danų, tai kartais paprovokuoju juos paminėdamas Skandinavijos kontekste suomius. Paprastai reakcija būna labai paprasta: „ne ne ne, suomiai ne skandinavai, suomiai -- rusai“. Sykį paklausiau „o tai kaip estai tada?“, tai atsakymas buvo garsus juokas…

            O durni tie estai, taip paėmus: skandinavai jų nepriėmė į savo šeimą, o ir eilėje į ją estai stovi už suomių. O štai iš „Baltijos sesučių“ būrio estai patys arogantiškai atsiskyrė. Ir situacija dabar tokia, kad nebeturi jokių draugų. Bet čia matyt ta situacija, kai svarbiausia „patiems sau patikti“…

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Aš manau, kad čia yra dar vienas gliukas -- suomiai ir estai yra ugro-finai. O visa likusi Skandinavija, -- skandinavų kalbų grupė (šiaurės germanai).

              Suomiai, kadais okupuoti Rusijos, turi dvi valstybines kalbas -- suomių ir švedų, tačiau su tuo ilga istorija, kur tai švedų kalba buvo diskriminuojama Suomijoje, tai suomių diskriminuojama Švedijoje.

              Matomai čia ir gaunasi taip, kad pagal skandinavus (t.y., pagal skandinavų kalbomis kalbančius) suomiai -- rusai, o estai -- išvis cirkas. Bet užtat, kiek suprantu, jie turėtų skandinavais laikyti islandus.

              Bet dėl Estijos -- gal anie ir arogantiški truputį, bet tvarkosi tai tikrai geriau.

              Reply
              1. Justinas

                Aha, visi skandinavai tarpusavyje susišneka, kaip jie vadina, jie kalba „Nordic“ kalba. Plius, suomiai neįsipaišo į „vikingų“ palikuonių koncepciją. Islandai patys kažkaip savęs su skandinavais netapatina ir labiau nori būti patys savimi, čia kiek iš pačių islandų supratau. Jų kalba labiau nutolusi nuo danų/švedų/norvegų, tačiau kita vertus jie yra buvusi Danijos kolonija, dar šiandien Islandijoje privaloma užsienio kalba mokykloje mokytis yra danų.

                Reply
                1. pseudohistorian

                  Islandų kalba ne „labiausiai nutolusi“, o kaip tik atvirkščiai- jinai yra archaiškiausia tarp skandinavų kalbų. Grubiai šnekant, vikingų laikais visoje skandinavijoje buvo kalbama Oldnordisk kalba, kuri skaidėsi į trys aiškias grupes (ir daugybę pogrupių). Rytų Oldnordisk vėliau virto švedų ir danų kalbomis. Vakarų- norvegų, islandų ir fareriečių.
                  Islandų kalba, dėl salos nuošalumo pakito mažiausiai. Artimiausia islandams yra fareriečių kalba, tačiau ją stipriau paveikė danų ir gėlų kalbos. Norvegų kalba yra labiausiai pakitusi vakarinėje grupėje, dėl stipraus švedų ir danų kalbų poveikio.

                  *Aha, visi skandinavai tarpusavyje susišneka, kaip jie vadina, jie kalba “Nordic” kalba. Plius, suomiai neįsipaišo į “vikingų” palikuonių koncepciją.*

                  Suomiai taip pat neblogai ją šneką. Švedų yra valstybinė Suomijos kalba (šalia suomių). Kilmės iš vikingų klausimas irgi vargų ar turi labai daug reikšmės šiandien, juolab, kad Suomija 800 metų Švedijos dalis ir nuo pat 1919 dėjo nemažai pastangų, kad būtų matoma kaip Skandinavijos regiono dalis.

                  Reply
                  1. Justinas

                    Tai čia apskritai tas „buvimas Skandinavijoje“ yra niekinis dalykas, juk tai neturi jokios praktinės naudos. Tai tik moralinis dalykas, dėl ko estai taip ir nori būti tapatinami su „geresniais“ skandinavais, nei „ubagais“ lietuviais/latviais. Bet tiesiog nepagalvojo, kad ten tie skandinavija irgi ne koks „atvirų durų“ regionas, kur švedai ir danai tiesiog nekantrauja estus priimti „į šeimą“.

                    Bet taip jiems ir reikia už tą aroganciją. O juk kokie slovėnai tvarkosi ne ką blogiau, bet nevadina savęs italais.

                    Reply
        2. ezengas

          Baltarusiai prie bankų eilėse stovi, kad valiutos nusipirkt ir neturi kada Eurovizijos žiūrėt.

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Man atrodo, baltarusiai jau turėtų būt išleidę visus pinigus, kiek galėjo. O tai ten jau kokį mėnesį tai tęsiasi.

            Ot bus geras kaimynas ta Baltarusija. Vėl užvers turgus pigiom prekėm. Vėl šoktels Lietuvoj bedarbystė.

            Reply
  2. Xerksas

    Tai kad cipa, dainavusi už turkų -- azerių valstybę, sprendžiant iš pavardės, gryna „didžiaturkė“ 🙂 Tad vėliava visai vietoje.

    Reply
      1. Xerksas

        Nežinau, nesidomėjau. Bet, viena, Azerbaidžanas ir Turkija, ko gera, labiau giminingos valstybės, nei Lietuva ir Latvija. Dar tiksliau -- Azerbaidžanas -- tai dalis Turkijos, kadaise užkariauta Rusijos. Nes ta Turkijos dalis, kuri prasideda už Azerbaidžano sienos, vadinasi…. Azerbaidžanu 🙂 Be to, kaip sakiau, merga, sprendžiant iš pavardės, ne azerė, o iš Turkijos.

        Reply
      1. annama

        ah, pagalvojau, kad dalį savo vėliavos kaip ir nešė (vidurinę), dabar pažiūrėjau nuotraukas, tai tikrai grynai Turkijos. Juokinga

        Reply
  3. Justinas

    Mes tai juokavome, kad serbai ir kroatai vieninteliai davė balų už dainą. Dar rumunai regis balą davė… Kalbant šiek tiek rimčiau, gal jiems tas spiegimas priminė serbų tą dainą „Molitva“, kuri jiems baisiai patiko, tai ją prisimindami ir prabalsavo. Šiemet finale nebuvo daugiau nei vieno tokio spiegimo, tai jei kam nors toks stilius patinka -- Ewelina buvo ryškiai nišinė atlikėja.

    Baltarusius rusai panašu užkniso, o estams reikėtų gerai pagalvoti, ar geri buvo šie metai. Mano akimis žiūrint daina turėjo daugiau potencialo, tačiau matyt estai šiais metais Europoje naujų draugų nesusirado.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Gali būti, kad būtent su tais mažaisiais balais ir galima spręsti apie kokias nors muzikalines preferencijas. Bet visvien keista.

      Reply
  4. fanta

    “ 1979 Eurovizijos nugalėtojų dainą “Moskau”, kurią atlieka vokalinis-instrumentalinis ansamblis “Dschingis Khan”. Berods po šios dainos Maskvos požiūris į Euroviziją galutinai ir negrįžtamai patapo visiškai neigiamu ir nuo tada per sovietinę TV transliuotas tik visiškai atskiras soc. šalių festivalis — Eurovizijos konkurentas “Intervizija”, vėliau dar pagarsėjęs, kaip Sopoto festivalis. Nors gal ir painioju…“

    Vaikeli, ne „painioji“, o visiškas NESĄMONES PLIURPI. Sopoto festivalis buvo pradėtas rengti 1961 metais. Suprantu, kad negali daug žinoti apie dalykus, kurie buvo, kai dar nebuvai gimęs. Bet gal tokiais atvejais tiesiog reiktų susilaikyt nuo pliurpimo, neskiest.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, gali būti kad ir nesąmones, per asociatyvines grandines. Bet tamsta čia manęs neprovokuokit. Nes prisiprovokuosit.

      Reply
  5. fanta

    „… ir nuo tada per sovietinę TV transliuotas tik visiškai atskiras soc. šalių festivalis …“

    „Eurovizijos“ sovietinė tv, beje, NIEKADA netransliavo. Pradėjo rodyt- nuo kada? Perestroikos laikais, ar vėliau? Tingiu knistis tikrinti, palieku tai ponuliui, čia jau Tavo era. (Ar irgi dar buvai per mažas?) 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš dar iki šiol negimęs, ponas. Bet asociacijos šiaip sau nekyla galvoj. Tai reiškia, kad kažkokia xuinia su tuo buvo. O tamsta dasiprovokuosit.

      Taip ar anaip, sveikinu tamstą, pagavus mano nusišnekėjimą gražioj formoj.

      Reply
      1. A.S.

        Intervizijos konkursas buvo nuo 1977 metų, tad greičiausiai ne su Čingischan susijęs. Bet iki 1979 laimėtojus kažkiek paminėdavo. 1974 laimėtojai ABBA buvo netgi išleisti SSRS 1978 metais. Čingischan dainą SSRS priėmė kaip tikrą antausį.

        Reply
        1. Silas

          1979 metai ne Dschinghis Khan laimėjo, ir dalyvavo jie ne su daina „Moskau“. Moskau išpopuliarėjo 1980, kai austrų TV naudojo kaip teminį soundtracką tų pačių metų olimpiadai (Maskvoje).

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Jo, ponas, tamsta teisus. Pažiūrėjau -- pasirodo, ten Izraelis laimėjo Euroviziją 1979, o Dschingis Khan pirmą vietą užėmė tik Vokietijoje (4 vieta Eurovizijoje tais metais). O dainas supainiojau, nes man jos tokios panašios, kad iš atminties jau nefiksuoju -- kur „Moskau“, o kur „Dschingis Khan“ 😀

            Beje, pažiūrėjau laimėtoją 1979, Izraelis. Kokia tais 1960 lygio valdiška estrada, bet kelios kitos dainos iš aukščiausiai pakliuvusių, kur peržvelgiau -- išvis nesuvokiamos :-/

            Sakyčiau, visgi Eurovizijos lygis nuo tų laikų pakilo. Gerai, kad dabar duoda publikai balsuot, nes atrodo, kad anksčiau laimėtojais tapdavo pirmiausiai tie, kas atitikdavo visiškai nudegeneravusių žiuri veikėjų skonį.

            Reply
    1. Rokiškis Post author

      O, čia geras. Tiesa, garsas kažkoks fufliškai subalansuotas, ir aranžuotė skurdoka, bet gabalas labai smagus. Čia rimtai. Ir mergina dainuoja puikiai.

      Reply
      1. ezengas

        Aš nemanau kad atrankai kažkas daro rimtą aranžuotę, bo tai kainuoja didelius pinigus. Masteringas irgi kainuoja labai daug, be to Lietuvoje jį tik pora studijų gali atlikti gerai.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Na, jo. Bet bent jau pareguliuot, kad balsas iškiltų virš bosų, tai jau galėjo. Čia jau negražiai tą padarė.

          Reply
          1. ezengas

            Iš esmės taip, bet nieko nebūtų pasikeitę, nes tūlas lietuvis išeitų šios dainos metu pasiimti naujo bambalio iš šaldytuvo, nes „leškos per storos“. Be to, negerų minčių kelia Čivilytės, kuri turi kažkokių sąsajų su Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijos Džiazo katedra(ten studijuoja Sašenko), dalyvavimas komisijoje. Bet čia tik tarp kitko;]

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Nu jo, ašaringi vilkų kauksmai tikrai arčiau lietuviškos dūšios, o išvaizda lemia, kaip ir komisiniai bajeriukai.

              Reply
  6. anoniminis bailys

    Bet istikruju tai dabartine tufta neitin pazenge nuo anu laiku tuftos. Gal ta sena geriau net klausesi, linksmos durnos dainuskos ir tiek. Dabar nebent visokio tipo simbolizmo daugiau.

    Gestu kalba tai nesupratau prie ko, galvociau kad namiokas i „jus vistiek kurcnebyliai visi“, bet cia kogero suvokiama tik itin islavinto dvasingumo pojucio eurovizijos fanams.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Sena tufta irgi varijuodavo priklausomai nuo metų. Kai kuriais metais būdavo visiškų kliedesių. Kai kuriais -- būdavo ir kažko stipresnio. Dabar pasikeitę tik tiek, kad pusę balsų svorio duoda publikos balsavimai, o anksčiau viską lemdavo tiktai žiuri.

      O apie gestų kalbą -- čia tamsta apie Lenkijos pranešėją? Ji kažkokia klaikiai sulėtinta buvo.

      Reply
  7. Ifig

    as veliavos net nepastebejau, nes isjungiau pries ju antra dainavima. Taip ir nesupratau kodel jie laimejo…apskritai balsavimas buvo ganetinai randominis.
    Kad lenkai 12 tasku dave tai biski sokas buvo, ale negali skustis, ne? 😀 O va baltarusiai pagailejo..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš tai būčiau ir negirdėjęs, ir nieko nerašęs ir nieko nežinojęs, bet nenugalimos aplinkybės privertė. Tai išgirdau ir pamačiau bent jau konkurso pabaigą.

      Reply
  8. vikingas

    nelabaim suprantu kodėl tu rokiški lietuvos daina vadini spiegimu? tai berods taisyklingiausiai sudainuota daina (pasikliauju savo muzikine klausa) per visa lietuvos eurovizijos istorija. gal pati daina ir ten kokių nors a la eurovizinių standartų neatitiko ar mados vėjų bet buvo sudainuota puikiai ir balsas evelinos yra mano nuomone labai geras. kita vertus be evelinos iškirptės ir tikrai įspūdingų papų jokio šou elemento daugiau nebuvo. ir dar čia tas visas šou jokiu būdu ne muzikinio meistriškumo konkursas o tiesiog parodo kaip kokia tauta myli kaimynus ir kur lietuviai išvažiavę dirbt 😀

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, aš nevadinau Lietuvos dainos spiegimu. Jūs užsiimat projekcijomis. Ta daina -- ne spiegimas, o kaukimas, lyg koksai melodingas šuva naktį į Mėnulį verktų.

      Reply
  9. Vilius

    na kad ir kaukimu … nieks ten nekaukė bet tamsta esate nusiteikęs iš anksto ir tiessiog taip matyt ir girdite 😀 arba radija prasta turit 😀

    Reply
  10. Vilius

    galima ieškoti pralaimėjimo priežasčių bet kur bet tik ne balse ir dainavime tai buvo atlikta idealiai. ten dainos turinys melodija čia jau skonio reikalas, bet kaukimu tai neikaip nepavadinsi. rokiški komentuokite apie tai ka suprantate.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, aš apie dainavimo kokybę nekalbu. O vat apie kaukimą -- tai kaukimas gražioj formoj. Ir čia ponas man neaiškinkit. Nes aš puikiai skiriu, kur gedulingas kaukimas, o kur pramoginė ir linksma dainuškė kokia nors.

      Reply
  11. Vilius

    ko jūs visi tokie pikti ??? tai reikėjo dalyvaut balsavime ir išsirinkt kur ne miaukia o amsi ar kriuksi … kaip ir po rinkimu vaaa bloga valdžia išsirinkom nors neina balsuot 😀

    Reply
  12. Vilius

    aš ir nešneku apie jos linksmuma ir panašiai aš oponavau rokiškiui kad daina sudainuota labai gerai… o dėl skonių nesiginčijama man ji irgi kaip daina nepatiko tokios neklausyčiau nei mašinoj nei kur kitur..

    Reply
    1. Mišrūnė

      Tai ir aš ne apie kokybę. Nors geras atlikimas nereiškia, kad pati daina gera, ale čia jau pievos lankos nuo pagrindinio kelio gaunasi…
      Ai, nesiginčyjam, nėr čia ko gi. 🙂

      Reply
  13. Vilius

    bet kokiu atveju nematau reikalo investuot i ta eurovizijos šou nes ten joks ne talentingu dainininkų konkursas na nebent iš kokių kompetetingų muzikologų ir šiaip specialistu padarytu komisija… juk per dailuji čiuožima kai vyksta olimpijada ar čempionatas nebalsuoja smskem valstybės …

    Reply
  14. kondensofke

    niekas nežiūri tos eurovizijos…. ha, prisiminiau kaip rašei dėl tos rebeccos ar kaip ji ten kur dainuoja kur jai mašinoj atsisėst, tai tipo kadangi daug views tai daug gerbėjų 🙂 tai sumoj išeina rokiškis eurovizijos gerbėjas, nes viewino ;D

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *