Citroen savininkai, pas jus ateis LATGA-A

Citroen C5

Štai ši gražuolė mašina yra nelegalus failų kopijavimo įnagis

Ponai Citroen savininkai, aš jums turiu gerą naujieną: jūs tapsit pirmaisiais, kuriuos dūchins kokia nors LATGA-A arba AGATA. Nes jūsų mašinose (bent jau naujesnėse ir geresnėse) yra duomenų saugojimo įrenginiai, specialiai pritaikyti visokios muzikos kopijavimui į mašiną. Tiesiog gatavas DVD ripinimas ten įtaisytas. Užtat jūsų mašinos yra nelabai legalios, o tai, kad jūsų dar neapmokestino – tai tik laiko klausimas, nes muzikos industrijai labai reikia pinigų.

Anie jau apmokestino ir visokius kompaktus, ir HDD, ir ką papuola. Net atminties korteles fotoaparatams apmoketino – nesvarbu, kad jose tik jūsų pačių nuotraukos. Pagal visokias LATGA-A tipo kontoras, tiesiog yra tokia galimybė kopijuotis į fotoaparatų korteles muziką, vadinasi turite už tai užsimokėti ir jų visai nekaso, ką jūs ten išties laikote, nes pagal juos jūs esate vagys net jei nieko nepavogėt. Na, nebent aš kažką čia būsiu pripainiojęs, bet aš kažkaip netikiu, kad pripainiojau.

Upd.: Pasirodo, kad pripainiojau, nes tiktai labai norėjo apmokestinti, bet dar neapmokestino. Nepavyko, pasirodo, tasai bandymas kažkodėl, o aš klydau. Dėkui ponui M.Ž. už pataisymą.

Trumpai tariant, va jums, skrynšotas iš Citroen instrukcijų:

Citroen C5 audio meniu

Taigi, net paties Citroen platinamoje PDF instrukcijoje aiškiai nurodoma neaiškaus legalumo muzikos kopijavimo galimybė

Čia jei kas nors neįžiūrit ir nedažlibinat, tai štai visas tas skyrelis papunkčiui – pavadintas „Nukopijuoti kompaktinį diską į Jukebox šaltinį“, jis dar susilaukti gali ir VLKK dėmesio, nes vietoje kompaktinės plokštelės jis mini kažkokius diskus, o ir išvis nelietuviškus ir neaiškius „jukeboksus“:

  • Kopijuoti visą kompaktinį diską.
  • Kopijuoti keletą kūrinių arba keletą albumų.
  • Kopijuoti klausomą albumą (tiktai CD-MP3).
  • Kopijuoti klausomą kūrinį.

Kaip matom, čia visoksai neaiškaus legalumo muzikos kūrinių kopijavimas ne tik kad yra, bet jis galimai dar ir skatinamas pačių Citroen platinamomis instrukcijomis, tad aiškiai nelegalus, o turint omeny, kad paskui tos mašinos su nelegaliai prikopijuota muzika dar ir vežioja pakeleivius (o tai irgi nelegalu, tai jums VMI gali patvirtinti), o kas dar blogiau – jos pačios su visa muzika parduodamos, tai čia galim kalbėti ne tik apie neteisėtą komercinį kūrinių panaudojimą, o ir apie nelegalią prekybą nelegaliai perkopijuota muzika (nes juk žinia, kad visos mašinos būna paruodamos), o tai jau kvepia ne tik baudomis, bet gal ir kokiu nors kalėjimu. Tad logika paprasta ir aiški: turi mašiną – esi nusikaltėlis!

Štai tokias galimybes turi ne tik C5, bet ir nemažai kitų Citroen modelių, pvz., koks nors C4 ar pan.. Klausimas čia tik toks, kada LATGA-A ar panašios įstaigos susiprotės, kad tai dar vienas šaltinis jų pajamoms (kartu su internetiniais šaldytuvais, mobiliais telefonais ar belenkokiais kitais protingesniais įtaisais), o taip pat klausimas, kada ir kitos mašinos bus tam nelegaliam audio kopijavimui pritaikytos.

Na, atsiliepkit, kas dar turit savo mašinoje nelegalių navarotų? Nagi, kas čia nori išvengti atsakomybės, užsiimdamas nelegaliomis veiklomis? Prisipažinkit, gudruoliai!

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

29 thoughts on “Citroen savininkai, pas jus ateis LATGA-A

  1. Boletas

    O gal galima plačiau apie internetinius šaldytuvus? Kažkaip labai patraukliai skamba.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Prieš 10 metų dar tokie ėmė rastis. Lietuvoje nemačiau, bet navarotnesni modeliai, kaip sako, moka sekti produktus viduje ir patys užsakinėti iš ešopų, kai kažko ima trūkti.

      Reply
  2. Niekingas durnius

    Dristu pastebeti, kad nei latga nei agata nerenka jokiu mokesciu -- tuo uzsiima mokesciu inspekcija ir kitos valstybines istaigos. Latga ir agata renka ir paskirsto atlyginima uz kuriniu naudojima.

    Kalbant apie atlyginima uz kuriniu atgaminima asmeniniais tikslais, atkrieptinas demesys, kad kol kas jis taikomas tik cd/dvd ir kasetems (nei atminties kortelems, nei usb, nei mp3 grotuvams, ar kitiems irenginiams netaikomas).

    Be to, atklyginima moka ne vartotojai, o tu laikmenu gamintojai arba importuotojai.

    Taigi isvedziojimai apie tai, jog masinu savininkai turi/tures moketi atlygi, yra is pirsto lauzti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, tamsta galėtumėte patikslinimus parašyti, neskiesdamas propaganda. Aš galvojau, kad kai vedė tas pataisas, kad viską apmokestinti, tai ir įvedė. Bet pasirodo, kad neįvedė. Taip kad dėkoju už tą informaciją, todėl pataisysiu.

      O pasakojimai, kaip gamintojai ar importuotojai moka, o pirkėjai nesumoka -- tai jau atleiskit, čia žinokit, ne ta vieta, kur tokios kalbos praeitų, manau, kad tą žinot 😀

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Tiesa, kadangi nepaneigėt apie galimas grėsmes mašinų savininkams už piratavimą, tai čia manau, reikšmingas faktas.

      Reply
  3. ezengas

    Juoką prisiminiau, kai perskaičiau „VLKK“;] Buvau vakar vaistinėj ir ant vaistų pakelio radau užrašyta: „šnypščiosios tabletės“. Lūžau. Niekaip nesuprantu, o tai kuo „tirpiosios“ buvo blogai? Ką jie ten rūko? 😀

    Reply
    1. skirtumas

      Nu tai kad ir šnypščiančios tinka. Nors netikslu… Tiksliau būtų kai-į-vandenį-įmeti-šnypščia-bei-tirpsta tabletės. 🙂

      Iš kitos pusės tas šnypštimas tai yra totaliai šalutinė tų tablečių charakteristika. Dar tegu prie automobilio aprašymo parašo „birbiantysis automobilis“ arba batų parduotuvėje „šlepsiosios šlepetės“ 😉

      Na o jeigu būti labai protingu tai pavadinčiau aš jas dujas skystyje išlaisvinančios ir tirpstančios tabletės. Arba paprasčiau: aktyviai skystyje tirpstančios tabletės. O „skystyje“ trumpumo dėlei galima ir išimti, gal tokio tikslumo ir nebereikia… Nors… O jei dar tiksliau tai: „suaktyvinto tirpumo skystyje tabletės“ arba „angliarūgšte suaktyvinto tirpumo skystyje tabletės“…

      Einu gal dar tos žolės…

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Pgal VLKK aiškinimus, kiek suprantu, turėtų būti ne šnypščiosios, o šnypščiamosios. Panašikiai, kaip skalbimo milteliai turi būti skalbiamieji. Nors gal ir klystu.

      Reply
        1. Rokiškis Post author

          Nagi jos šnypščia matyt, tad šitai yra esminė tų tablečių vertė, skirtingai nuo tirpumo, kuris niekam neįdomus, matyt 😀

          Bet visgi drįstu tvirtinti, kad pagal VLKK logiką tai turėtų būti šnypščiamosios, o ne šnypščiosios tabletės.

          „Šnypščiamoji tabletė“ -- juk puikiai skamba, tiesa?

          😀

          Reply
    3. Romelis

      nevisai į temą, bet lėktuve kai paprašiau „mineral water“ mane pataisė į „sparkling water“ irgi įdomu. 🙂

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Jie neturi mineralinio vandens ir turi tik burbuliuojantį vandenį. O pas mus kabokuose paprastai niekas neskiria mineralinio nuo geriamojo. Todėl, kai paprašai mineralinio, duoda burbuliuojančio fufelio.

        Reply
        1. ezengas

          Na, aš visada atėjęs į kaboką, pasakau tiesiai šviesiai -- įpilkit man vandens iš krano. Aišku, yra buvę tokių klinikinių atvejų, kai man pradėjo aiškint, esą jie tokios paslaugos neteikia ir prekiauja tik mineraliniu. Tokiais atvejais užtenka tik vartotojų teisių apsaugos komisiją paminėt ir stiklinė bemat atsiranda ant stalo

          Reply
  4. Chugunka

    nesu didelis specas, bet, kiek pamenu, lyg ir buvo galima darytis legalaus turinio kopijas asmeniniam naudojimui (todėl ir vadinasi „copyright“), nebent kas pasikeitė. svarbu neplatint, nenaudot vienu metu dviejose vietose, nenuomot, neskleist viešai ir kt.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Berods buvo galima iki paskutinio autorių teisių pakeitimo, prieš porą metų pakeisto, ir tai galiojo berods tik softui, bet ne muzikai ar filmams. Jei atmintyje nesipainioja.

      Čia ponas M.Ž. galėtų patikslinti, ar galima kopijuotis, ar negalima 🙂

      O copyright reiškia visai ne jokias teises kopijuotis asmeniniam naudojimui, o tai, kad teisės yra apibrėžtos ir priklauso kažkam.

      Reply
  5. pow

    kam tie keturračiai reikalingi, dar žiūrėk ir mokėti reiks vos ne už orą. Bet tai kaip čia dabar aš vis dar nesuprantu, jei yra laikmenos mokestis ale už tą nelegalią produkciją, tai ką tai reiškia, kad kai susimoki už produktą ir nori jį kopijuoti, papildomai moki pirkdamas laikmeną ar jau gali ir nemokėti už muzikos produktą? 😀

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat čia yra toksai įdomus fyntas, kad faktas, kad susimokėjai už tai, ko dar nepadarei, bet prevenciškai už tai buvai nubaustas, dar nereiškia, kad tau kažkas kažką leido, todėl visvien gali būti ir paskui nubaustas vėl. Nes apiforminama taip, kad tu kaip ir nesi nubaustas, o tik kažkokį atlyginimą sumokėjai esą kažkam, kieno dainų gal ir gyvenime neklausytum, o realiai -- kažkokiai kontorai, kuri iš tų mokesčių gyvena.

      Reply
  6. hm

    Vienaip skamba tiek 2(?) procentai nuo kazkokios korteles ar disko, ir visai kitaip nuo masinos uz 50k (gi uz koki mp3 playeri mokesciai mokami kaip uz visuma, o ne uz flasho chipuka) . Aisku, kiekiai nesulyginami, bet ir tas mokestukas berods mokamas avansu dar net nepardavus enduseriui.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, čia labai įdomus ir gaunasi reikaliukas. Bet vat ponas M.Ž. kiek aukščiau komentaruose sako, kad tik už CD ir kasetes mokama, tai matyt kad neįvedė to mokesčio, neprastūmė.

      Reply
      1. hm

        Galbūt, neužsiimu tokiais reikalais, praktikos nežinau, tik teorinį įstatymą atsiverčiau -- „Atgaminant audiovizualinį kūrinį ar fonogramoje įrašytą kūrinį, kūrinio autorius ar jo teisių perėmėjas kartu su atlikėjais ir audiovizualinių kūrinių bei fonogramų gamintojais arba jų teisių perėmėjais turi teisę gauti tam tikrą atlyginimą, kuris nustatomas procentais nuo asmeniniam atgaminimui skirtų tuščių garso ir audiovizualinių laikmenų (išskyrus laikmenas, skirtas eksportui, profesionalioms reikmėms ir žmonių, turinčių klausos ar regos negalią, reikmėms) didmeninio pardavimo kainos.“ Tai ar laikmena galima laikyti visą automobilį, ar ji kažkaip atskirai išsiima be laužtuvo ir „takoi ta materi“ pagalbos (kopijas daro į išimamus dvd/peleninę?) kaip ir negaliu net pakomentuot 🙂

        Reply
        1. Razbaininkas

          Laikmenos, už kurias gamintojai ar importuotojai moka tarifą nurodyti štai čia (1 priedą gale žiūrėkite): http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=305193&p_query=&p_tr2=

          Laikmenos mokestis yra placdarmas pjautynėms, tad geriau nepradėti.

          O kopiją asmeniam naudojimui galima pasidaryti, tačiau tik vieną kartą. Jeigu iš kompo įrašai į mobilų, stop, tolesni kopijavimai negalimi.

          Įstatymas skamba štai kaip: Be autoriaus arba kito autorių teisių subjekto leidimo fiziniam asmeniui išimtinai savo asmeniniam naudojimui, nesiekiant tiesioginių ar netiesioginių komercinių tikslų, leidžiama atgaminti ne daugiau kaip vieną išleisto ar kitaip viešai paskelbto kūrinio egzempliorių, jeigu toks atgaminimas yra vienkartinis veiksmas.

          Reply
          1. donatas

            O tai bet taciau čia gera būdas. Rašai autoriui (pvz. Jonui Lienonui) tokį laišką:

            Brangus autoriau, planuoju pasidaryti tamstos kūrinio „ei Judita“ penkias kopijas (iPad, smartaponas, mp3 grojikas, pc ir backup) tau leidus. Jei negausiu atsakymo į šitą mailą, tai manysiu, kad tu neprieštarauji. O jei prieštarauji, paskambyk man arba parašyk laišką.

            Nu ir negavęs atsakymo, turi dakumentą, kuris leidžia kopint iki pažalaiavimo. Na, ok tik 5 kopijas daryt 🙂

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Jo, grynai šimtaprocentiškai pagal tą pačią laikmenų apmokestinimo logiką tai būtų. Tai, sakyčiau, bent jau formaliu protu žiūrint, leistų paneigti bet kokią latginę argumentaciją dėl laikmenų apmokestinimo šimtaprocentiškai.

              Tik vat deja, teisiniu požiūriu dažnai svarbus ne sveikas protas, o tik įstatymai, o šiuos rengia ne sveiko proto, o tam tikrų interesų atstovai.

              Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia dar klausimas, ar neturi, nes tuose Citroen yra tokie kompiuteriniai burtai, kad savininkai dažnai nei neįtaria, kas ten viduriuose slepiasi. Nors gal ir neturi, nes bent tamsta, manyčiau, visgi prasiknist po tuos vidurius turėjot…

      Reply
  7. Boletas

    Šiaip gal ir įdomu, bet vien jau straipsnio pavadinimas atsiduoda šiokia tokia paranoja. Panašiai kaip „Lauko kavinių kėdėse veisiasi blakės“.

    Reply
  8. Niekingas durnius

    Na, man gaila jūsų dėl neišmanymo, kokios yra autorių teisės ir LR, ES teisės aktai beigi tarptautinės sutartys.

    Kita vertus, jums gaila manęs, nes aklas su pliku nei pasibars, anei pasipešios.

    Psakant, abipusė pagarba, škes

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas M.Ž., man tamstos visiškai negaila, nes jūs esate parazituojančios organizacijos pusėje. Ten, kur kiti kalba argumentais, ten jūs platinat kažkokias nykias propagandas.

      Vat pasakytumėt, kad norit pinigų ir kad per įstatyminius/juridinius fokusus galima gaut pragyvenimui padoriai -- visi tai suprastų. Aš irgi suprasčiau. Nes visi gyvent nori. Bet jūs vietoj to skleidžiat kažkokius makaronus apie kažkokias būktai autorių bei atlikėjų teisių gynybas.

      Nors puikiai žinot, kad tie patys autoriai bei atlikėjai į jus žiūri lygiai taip pat, kaip ir nelegalių mp3 platintojai 🙂

      Suprantat, čia tiesiog klausimas apie tai, kas platina makaronus, o kas iš tų makaronų juokiasi 😀

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *