Teo posūkis

Kažkaip kaip jau būna, vis netyčiukais, teko malonumas sudalyvauti viename renginyje, kur vienaip ar kitaip pasitaiko. Vat šį kartą buvo ekskursija Teo įmonėse. Aišku, galėčiau aš čia jums papasakoti visokių dalykų, tik nežinau ar tai bus baisiai įdomu, kai apie tai jau ir kiti parašė.

Kadaise gandai keliaudavo paprastaisiais būdais. Paskui jie ėmė keliauti per laikraščius, dar paskui - per radiją ir TV, o dabar geriausia informacijos sklaidos priemone tapo internetai.

Kadaise gandai keliaudavo paprastaisiais būdais. Paskui jie ėmė keliauti per laikraščius, dar paskui – per radiją ir TV, o dabar geriausia informacijos sklaidos priemone tapo internetai.

Žinot, kažkiek metų mano įprastas kontaktas su Teo būdavo labai paprastas: paskambina koks vaikinukas ar mergina ir siūlo imti Gala TV, o aš jiems sakau, kad nežiūriu TV. Tada prasidėdavo klausinėjimai kažkoki, o paskui nustebimai, kad aš televizoriaus neturiu. Buvo netgi tokių, kurie siūlė nusipirkti televizorių ir labai dėl to įkalbinėjo. Bet laikas keičiasi ir atrodo, kad Teo susiprato, jog aš televizoriaus nepirksiu.

Kita vertus, man pačiam Teo yra įmonė, kuri turėtų tapti pavyzdžiu visoms Lietuvos valdiškoms kontoroms: po to, kai Lietuvos Telekomą nusipirko skandinavai, jie čia padarė nuostabią optimizaciją, masiškai atleisdami visus nekritinius darbuotojus, paskui su dideliu nenoru priimdami žmones vėl, o paskui vėl masiškai atleisdami ir vėl imdami per naują, tik jau nenoriai ir atsirenkant. Rezultatas buvo akivaizdus: iki tol telefoną įsivesti į namus trukdavo keletą metų, o po to – vos kelias dienas. Darbuotojų belenkiek sumažėjo, paslaugų belenkiek padaugėjo ir įmonė pasidarė absoliučiai nepanašia į tą sovietinį monstrą, kuris buvo iki pardavimo. Vat todėl aš visiems nuolat statau Teo už pavyzdį, kaip reikia tvarkyti valdišką sektorių.

Bet čia geriau kalbėkim ne apie istoriją, o šiaip apie visokius dalykus, kurie kažkokie įdomesni.

Na, gal va tokių faktų: Hostex serverinėje besisukantys serveriai naudoja tiek energijos, kad jei šaldymo sistemos neveiktų, tai būtų kaip kokie 10 laužų gana saikingo dydžio salėje. Kitaip tariant – maždaug tiek, lyg tenai nuolatinis gaisras vyktų nedidelis. Normaliai, ar ne? Pabandykite primesti, kokios reikia šaldymo sistemos, kad niekas neperkaistų ir tada maža nepasirodys – atskira kondicionavimo pastotė.

Arba va, telekominių kabelių įdomumai: pasirodo, tie seni variniai kabeliai, kad neužrasotų ir nepradėtų trumpinti, yra ventiliuojami. T.y., į kabelio vidų pumpuojamas oras, kad vėdintųsi. Užtat labai gerai yra optika, nes ji neužtrumpina ir ten tokios bėdos nevyksta. O ir šiaip jau šviesa darosi po truputį pigesnė, o ir nevagia tos optikos, o ir perduoti galima labai daug (gigabitai ir jau netgi vos ne terabitai ima eit). Todėl vario greit neliks visai.

O dar pasirodo, veikia Pulsar taksofonai iki šiol – matyt, kelios dešimtys bus Vilniuje. Kada paskutinį kartą tokiu taksofonu bandėt naudotis? O aš atsimenu, kaip ankstyvos Nepriklausomybės laikais, kai pasidarė iš kai kurių monetomis šeriamų taksofonų nuostolinga kapeikas išimdinėti, jie buvo padaryti taip, kad veiktų kaip paprasti telefonai. Tai vienas toksai draugas atrado, kad iš tokio telefono-automato kažkodėl gaunasi į užsienį skambinti. Tai gudriai sugalvojo, kad galima mokytis anglų kalbos: paskambini į kokį pr0n numerį, o tada kalbiesi su kokia kekše apie belenką. Tiesa, po mėnesio ar kelių tasai telefonas buvo atjungtas, taip kad nemokamos pamokos baigėsi. Bet tai dar buvo laikai, kai Lietuvos Telekomas buvo valstybinė įmonė.

Ai, o dar Teo turi krūvą SLA skirtingiems paslaugų sutrikimams, o tai yra gerai, nes tai reiškia, kad jei kas kur griūna, tai aišku, per kiek reikia ką sutvarkyti. Ir monitoringo centras tam yra. Tiesa, proaktyvinio pateikiamumo valdymo priemonių nepastebėjau (gal ir yra), kita vertus, ko norėt, kai netgi ITIL berods iki šiol to nenumato. Taip ar anaip, ekranų tame valdymo centre daug, o tie ekranai gražūs. Jei tik kas palūžta, ekranuose viskas matosi, o tada ir veiksmų imamasi. Tasai stebėjimo centras veikia visą parą.

Na, gerai, o dabar grįžkim prie Teo realijų ir dabarties.

Aš jums paprastą reikalą pasakysiu: kadangi Gala pereina į internetus, kad ne tik per priedėlius būtų, bet ir per tą Gala puslapį jos subskraiberiams, tai reiškia, kad Teo suka link web-based paslaugų paketo. O tai reiškia, kad bus didelių pokyčių bendrai lietuviškuose internetuose. O ir visokioms TV čia bus galvojimo, nes tai, ką jos nesėkmingai bandė padaryti krūvą metų, dabar jau padaryta vienoje vietoje.

Vat jums ir įvyko. Tik dar suprasti tą pokyti gan sunku kai kuriems. Bet pagalvokit, kai telike pamatysite tą reklamą, kur sako kad nežiūri televizoriaus, nes žiūri TV per internetus. Jei ta reklama kelia jums kognityvinį disonansą, tai žinokit, kad kai kurioms kontoroms ji kelia ne tai kad disonansą, o suvisam nesveikas isterikas. Nes įprasta TV greitai mirs.

O dar noriu padėkoti ponui Antanui Bubneliui ir ponui Skirmantui, nes jie šitą renginį suorganizavo. Ir dar noriu padėkoti išskirtinai poniai Enorcai beigi poniai Kūtvėlai, kad jos abi mane garbina. Ir taip pat kitiems, kas čia dalyvavo, nes visi yra labai puikūs ir juos jums rekomenduoju skaityti (o ponui Pauliui – vėl pradėti rašyti, nes jau tikrai laikas nustoti atostogaut).

Taip pat dar turiu pasakyti, kad tenai lankėsi ir toksai ponas Geležinė Lapė, o taip pat ir ponia Pow, o taip pat dar ponas Nerius Komonsensavičius, o taip pat dar Leo Lenox. Taip pat dar keletas garbių personų, kurių neminėsiu, nes nežinau jų blogų adresų.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

29 thoughts on “Teo posūkis

  1. skirmantas tumelis

    Esmi labai pagarbintas, kad josiškoji Visatybė susiteikė atvykti ir dar visus įtikinti, kad televizija kelia ten kažkam isterijų.

    Mes ten antai dar prieš kokius 8 ar daugiau metų kalbėjome apie IPtv, kaip apie kokį tai nerealų triple-play stebuklą, kuris yra toks žiauriai nerealus, nes matėme jį Ericssone, nes galėjai matyti skambutį tv ekrane ir ten su teliko pulteliu atmesti skambutį, arba pakelti ten kažkaip…

    Taigi va darome kokį tai Youtūbą iš televizijos.

    O ir šiaip džiaugiuosi, kad FTTH skverbtis Lietuvoje tokia plati ir gili, kad dar daug kas ilgokai pavydės.

    Reply
    1. K.

      Tai, kad techninė dalis išvis nepasikeitė nei per tuos 8, nei 10 metų. Viskas lygiai taip pat (na, gal dėžutės prie tv atpigo). Išvis IPTV techninės problemos yra toookios mizernos, palyginus su tuo koks vargas gauti content’ą, kurį gali (neuždraus, kas dar pamena 15 min tv?) rodyti, kad net nevertos dėmesio.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Techninė dalis labai netgi pasikeitė. Grubiai, grynai pagal mano spėjimą iš lempos -- per dešimtmetį galimai už kokį milijardą turėjo būti pokyčių.

        O dėl kontento -- jo, tas visiems yra labai didelė bėda, nes autorių teisių industrija yra tokia labai įdomi, jau senokai veikianti pasaulyje kaip esminis progreso stabdis.

        Reply
        1. K.

          Tai, kad H.264 kodekui jau maždaug 10 metų, o vietoj jo kaip ir nieko nėra. Ir principas nepasiekitė -- arba turi didelį tinklą ir į jį siunti multicastu, arba turi didelius serverius su didele šlanga iš kurių varai unicastu kiekvienam individualiai. O visa kita tai nebent kodavimai, dėl tų pačių autorinių teisių, na gal didesnis pačių streaminančių serverių softo pasirinkimas, na ten gražesnių interfeisų prikūrė. O, tai kad problemų su coententu/autorinėmis teisėmis nebebėra (įmanoma susitarti) parodys tik koks oficialus Netflix/Hulu atėjimas į „visą internetą“, ne tik USA.

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Sakot, kad per dešimtmetį būtent išplito IPTV ir visas nešantis lygmuo perstatytas buvo -- tai čia nieko nepasikeitė?

            Žinot, kaip sako -- kiek reikia programuotojų, norint pakeisti elektros lemputę? Ogi nei vieno, nes programuotojui pakanka lemputės keitimo algoritmą parašyt, o pačios lemputės jam neįdomios.

            Reply
            1. K.

              Tai tinklas (nešantis lygmuo?) plito dėl warezo (na gal dar kažkiek dėl visokių jutubų), o ne IPTV, šis jau tik naudojasi infrastruktūra 🙂

              Reply
              1. Rokiškis Post author

                Žinokit, kai jums siūlo įsivesti Galą, o kartu ir internetus, tai visgi siūlo Galą, o kartu ir internetus.

                BTW, kiek atsimenu pirmi šviesą ėmė vesti išvis C-Gates, katrie netgi interneto tuo metu netiekė dar, o tik paskui prie to pasuko.

                O visokie warėzai -- dzin tie warėzai. Vėlgi, dabar 2013, o ne 2003.

                Reply
  2. Ele

    Kad jau Didžioji Diena neužkluptų nepasirengusius, ar Rokiškio Vsatos Valdovo Bažnyčioje moterims reiks galvas dengtis?

    Reply
      1. Ele

        Nes galima liepti abiem lytims dengtis galvas, drausti naudoti savo skaras ir prie Bažnyčios įsteigti skarų nuomos punktą, kur būtų galima atsiskaityti tik grynais.

        Reply
  3. linuxr

    Man kol kas toj paslaugoj kliūva vaizdo kokybė, t.y. negalimybė pasirinkt tinkamą, o taipogi negalimybė pasirinkti transliacijos kalbą. Kai jau bus, tai darbe nebedirbsiu visai, bet tik gyvuliukų kanalą spoksosiu suvisam.

    Reply
  4. skirmantas tumelis

    Tiesa, į kabelius ten kai pučia orą, tai dar ir slėgį matuoja. Jeigu šis nukrenta, tai tikriausiai būna dėl izoliacijos pažeidimo -- tada inžinieriai operatyviai susirenka įrankius ir lekia žiūrėti kur.

    Dar vienas dalykas man įsisamonijo bevaikštant po tas ūžiančias spintas, kad sėdint ofise prie kompo ir matant el. žinutes, bei kalbant telefonu ar skirstant užduotis, tai matomos tik tos žinutės ir girdimas balsas telefone.

    Niekas stebuklingai neima ir nepasidaro. Viską reikia daryti.

    Ir net tokios paprastos užduotys, kaip kliento prijungimas prie tinklo nėra visiškai toks jau paprastas dalykas, kur pasakei, paspaudei mygtuką ir pasidarė.

    Tobulinant procesus galima tą užduoti supaprastinti, bet vis tiek reikia turėti fizinę terpę, per kurią sklinda informacija, reikalingi daiktai, kurie informaciją apdoroja (šiandien jiems reikia elektros, kad ji sušiltų ir paskui reikia elektros, kad ją atvėsintum) ir visą tą ūkį prižiūrinčių žmonių.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš atsimenu vieną tokią įmonę, kuri internetus pajunginėdavo. Tai vadibininkai ten man yra pasakoję, kad visas pajungimas automatiškai veikia -- paspaudei mygtuką ir automatiškai klientas pajungiamas išsyk. Tik kažkodėl labai bloga buhalterija stabdo pajungimo patvirtinimą kartais, nes pamato besijungiantį pajungimą ir sustabdo, nes reikalauja sutarties ir tai blogai, nes reikia kad nestabdytų.

      Aniems vadibibininkams nedašusdavo, kad kažkur kažkas ir pas klientą važiuoti turi su maršrutizatoriais, ir laidus tampyti, ir t.t., o sudalyvauja tame pajungime grubiai apie 6-7 skirtingus žmones 😀

      Reply
      1. Saulius

        Yra išvedžiota optinis internetas, dėžutė (tikriausiai keitiklis arba koks optikos „galas“) primontuota prie sienos, belieka prijungti kokį konverterį į LAN, ir naudotis.
        Bet tas laikas, kol pajungs (kelios dienos ir daugiau?), paskui dar aktyvinimo mokestis berods 60Lt, „privertė“ pasirinkti ne tokį greitą, bet pigesnį ir svarbiausiai, paprastesnį pasijungimą prie interneto -- per mobilųjį. Tai dar privalumas, kad jokių ilgailaikių įsipareigojimų.
        Galvojau, koki teo nesiūlo vos ne išankstinio plano, kur tik yra atvesta laidai, tik junkis ir mokėk telekomui. Fizinių darbų kaip ir nėra, nebent pajunkti kokiai moteriškei modemą.

        Reply
  5. Saulius

    Blyn, ir vėl nieko naujo dėl paskutinės mylios 🙁
    Į pačių kabelių vidų orą pučia? Įdomūs „oriniai“ kabeliai 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Paskutinė mylia visada buvo, yra ir bus didžiausia problema visiems. Nors tiesa ir šviesą į galutinius taškus.

      O dėl kabelių -- nematėt jūs, kaip atrodo slapto ryšio kabeliai. Geležim siūtas šarvuotas lankstus vamzdis, kurio viduje -- kitas lankstus vamzdis, o tarpe -- gal pora centimetrų oro. Ir slėgis kažkiek ten daug atmosferų, kad jau kai pradeda eit, tai su švilpesiu, taip kad ir mažos skylutės nesigautų užkimšt. Slėgis vos tik krenta -- išsyk atriadai-nariadai su šunimis ir automatais ieškot, kur tenai kas ir ką knebinėjo, plius dar į tas pučiamas dujas kažkokios ten priemaišos berods būdavo dedamos, kad pagal jas prakiurdymo vietą galima būtų išsiaiškint. Tai čia jau tikrai oriniai kabeliai.

      O telekomo -- žemo slėgio, ten šiaip prapūtimui. Aišku, apie gedimus -- irgi šį bei tą parodo, bet visgi ne apsaugai skirta tai. Užtat ir ateina nauja kabelių karta.

      Reply
  6. pliumbum

    Pirmieji, kurie pasidarė web-based ant Lietuvos, buvo ne kas kitas, o LRT 🙂 o šiemet va gi tv3 play atsirado. Nemokamas, bet turi reklamas peržiūrėti.

    Galų gale, turi atsirasti kažkas panašaus į netflix ant Lietuvos. kur susimoki, ir turi dafiga visokio kontento iš visų televizijų.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ne, tikrai ne LRT (juoba kad dar ir ką ta tikra pradžia vadinti?). Buvo maždaug apie 2001-2002 savo laiką gerokai aplenkęs ir todėl užsibankrotinęs projektas, tik nelabai atsimenu kaip vadinosi, gal koks tvnet.lt, jei atmintis nemeluoja -- turėjo jie planus kaip visą TV į internetus perkelt. Bet srautai tuo metu Lietuvoje tiek nevežė, tai po kokių metų ar dviejų anie numiro. Visi kiti ėjo jau paskui.

      Reply
  7. Paulius Žuvyčius

    juokinga, bet toks daiktas TEO valdomas praverte kai grįžau iš Afrikos po kelių mėnesių pertraukos. Mobilaus savo su sutartimi niekada neturėjau tai kas kart grįžęs nusiperku kokį ežiuką. Tąkart kaip tai neišėjo ar telefonas nepažino kortelės tai teko pirkti taksofono kortelę. Toks keistas prisiminimas užplūdo prisiminus kaip įmeti 2 kapeikas ir surinkus bet kokį numerį bandai šnekėtis:)Judam į priekį, bet seni daiktai kartais dar suveikia.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žinot, man tai kažkada buvo labai gaila, kai Lietuvos Telekomas (tada dar ne Teo) vieni iš pirmų pasaulyje, o gal ir išvis patys pirmieji nutraukė telegrafo paslaugų teikimą. Tas tai išties buvo įdomus reikalas.

      Reply
      1. Paulius Žuvyčius

        Na jo pamenu tą faktą. Dar netgi laikraštyje kažkokiam skaičiau po šimto metų atsisakoma telegramų. Beje vėliau keičiant jiems vardą jie sukūrė bene geriausią reklamą LT televizijų istorijoje (neskaitant LNK tobulas filmas per minutę). Jų reklamos kažkokios vat labai įdomios. Nėra konkrečių ar tiesioginių nuorodų, kad tai MES, o tik abstrakčios formos sužadinančios vaizduotę. Ir paskui po kokių dviejų mėnesių jie pasako TEO tai buvęs Telekomas. Žodžiu bent jau marketingui jie pinigų negaili.

        Reply
  8. mhm

    Atleiskit, ponai, nesuprantu aš jūsų entuziazmo. Visi tie IPtv, visos tos kontoros įstabiai veikiančios yra tik tam, kad kuo efektyviau skleisti reklamą. Jeigu liaudis žiūrėtų ir neburnotų, tai jie mielai vien tik reklamą rodytų, nes visokie filmai/serialai/šūdlaidės yra nuostolis. Ko gi čia katučių ploti? Kaip puiku -- mum jau protą pisa 3D formatu per optinius kabelius. Nieko aš čia naujo neparašau, bet tai kam reklamuot visokius teo.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jūs man sakote, kad apie naujoves visokias geriau nekalbėti ir nerašyti, nes iš to prakeikti kapitalistai uždirba? 😀

      Reply
  9. Bubu

    „Kabeliai ventiliuojami“ Didesnes nesamones ir but negaletu. Betkoks ventiliavimas ir putimas oro butu tos dregmes ivedimas i kabelius, o ne dziovinimas.
    I kabeli oras paduodamas po spaudimu tam, kad matyti, ar kabelis nera pazeistas (jei spadimas dingsta, reiskia pazeistas), kad dregme nepatektu per izoliacija.
    Dar karta isitikinau, kad mastyti nemoki.
    Perdaug ismanantis jautiesi.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Bubu, aš papasakojau, ką išgirdau. Kad pažeidimai aptinkami -- kas be ko, bet vat apie tai, kad drėgmę šalina pučiamas oras -- irgi buvo kalbos.

      BTW, drėgmės įvedimas būtų tik tuo atveju, jei oras drėgnas pučiamas, o jei sausas -- atvirkščiai.

      Kita vertus, tamstai šitai neaktualu, nes aš tamstą išbaninu, nes matyt argumentų neturiu, todėl tamsta šito artimiausiu laiku nesužinosite. Atia.

      Reply
  10. Vytautas

    Klientų aptarnavime jokių stebuklų neįvyko. Jei gyveni individualiam name ir anais laikais neatvedė laido tai dabra jo taip pat niekas neves. Tiksliau paprašys tokios fantastinės sumos kad iš karto pranyks noras. Pažystami už perkasimą tik per kelią paprašė 5000 lt. Kitam pažystamam taip pat už 100m paprašė apie 4000 lt. Arba pasiūlė pačiam išsikasti. Žmogus taip ir padarė. Tiesa bent jau kabelį davė. Keičiasi technologija į optinį variantą. Į daugiabučius senomis trasomis optinius kabelius atvedė. Į individualius nei nesvajoja. Mokėk ir už internetą ir už telefoną. Suprantam atsisakiau yra kitų variantų. Bet norint atsisakyti būtina nuvažiuoti į artimiausią klientų aptarnavimo tašką, atstovėti eilėse bent keletą valandų, išklausyti atkalbinėjimų ir jieškojimų kabliukų kaip tave neatjungti.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *