Dar apie Juodąją Ranką

Po to, kai parašiau apie Juodąją ranką ir grabą ant ratukų, Ponas Marius davė porą nuotraukų iš kapinių Šiauliuose – antkapinis paminklas, kuriame minima Juodoji Ranka. Reikia manyti, bent jau tame regione ir tuo metu, šis pasakymas tikėtinai reiškė žmogžudystę ir buvo pakankamai neblogai visiems suprantamas. Tai padeda geriau suprasti, kokias savybes turi juodoji ranka, kelianti baimę ir siaubą.

Antkapis Juodoji Ranka

Antkapis, kuriame minima Juodoji Ranka

Antkapis yra Šiauliuose, tekstas ant antkapio sako:

Brangūs mano vaikialiai
Tegu būna jums lengvai ilsėtis
Lietuvos Žemelei

Olšauskas Ričardas tragiškai žuvo nuo bombos
1936 8 18 –  1945 4 25

Olšauskat Zitutė tragiškai mirė nuo jodos rankos
1939 7 6 – 1951 11 27

Juodoji Ranka, Šiauliai

Bendras vaizdas

Nors vargu, ar vertėtų būtent šį paminklą susieti su mano minėta istorija, galime padaryti gana akivaizdžią prielaidą, kad pasakymas „juodoji ranka“ galėjo reikšti žmogžudystę, o tai ir tapo pagrindu įvairioms istorijoms, kai šis pasakymas ėmė plisti tarp vaikų, šio pasakymo perkeltinės prasmės dar nesuprantančių.

Žinoma, būtų labai įdomu, jei kažkas galėtų papasakoti ir daugiau apie šį paminklą. Iš nuotruakų matome, kad visgi yra prižiūrimas, taigi, gali būti ir žinančių visą istoriją ir paties pasakymo apie juodąją ranką prasmę. Jei taip, parašykite į komentarus, nes daugelis norėtų sužinoti.

Upd.: dar viena nuotrauka, jau nauja, iš pono Mariaus.

Juodoji ranka. Dabartinė nuotrauka

Šiuo metu antkapinis paminklas atnaujintas

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Dar apie Juodąją Ranką

    1. Vilius

      Įtariu, jog šios „klaidos“ neturi nieko bendro su žmonių neraštingumu, o labiau yra susijusios su laikmečio kalbine specifika.

      Reply
    2. zirgagalvs

      o kiek nuo Valančiaus laikų pažengė gal dar pasigilinkite. Pritariu Viliui, kad tai greičiausiai bent jau tuo metu tokia rašyba nebuvo laikoma klaidinga.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Jau buvo laikoma klaidinga, tačiau vis dar daugelis buvo tokių, kurie mokėsi iš ikinorminių knygų. Čia reiktų neužmiršti, kad rašybos norminimas tiktai Tarpukariu įvyko.

        Reply
  1. marius

    tas kapas tikrai prižiūrimas. tos ankstesnės nuotraukos yra kelių metų senumo. o čia yra linkas kaip jis atrodo dabar http://www.2shared.com/photo/gqYKwkBL/IMG20120531_001.html deja, blogas fokusas, nes mobiliuoju daryta, bet galite susidaryti įspūdį, kodėl jis toks išskirtinis ir užėjus paslankioti į kapines pirmą kartą tikrai prie jo prieisite, nes jis matomas iš tolo.

    Reply
  2. Brauninkas

    Tikrai įspudinga Juodosios Rankos iliustracija. Man regis tikrai labai tikėtina, kad tuo laikmečiu, tame krašte visiems buvo labai gerai žinoma, ką tas posakis reiškia. Ir visai gali būti, kad reiškia žmogų juodomis odinėmis pirštinėmis ir juodu odiniu plosčiumi.
    Šiaip jau šnekamojoj lietuvių kalboje labiau įprastas išsireiškimas „bloga ranka“, kuris gali reikšti blogų ketinimų turintį žmogų arba švelnesniu atveju -- tiesiog žmogų kuriam nesiseka.

    Reply
  3. Tomas

    o šiaip tai ant to kalniuko, kaip legenda sako, galima ir vaiduoklių pamatyti. Žemiau to kapo kriptos. O tiesiai (1a nuotrauka) vaikų teisių apsaugos tarnyba įsikūrusi (atrodo kad, nesu tikras) Diskusija nebloga, bet manyčiau, kad „juodosios rankos“ ištakos vėlesnės nei tarybiniai laikai ir „varanokai“. Vaikai būdami mes pabaigas visokias juk sugalvodavome. O dar buvo ir „baltoji pirštinė“.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponuli, šios pasakos ištakos negali būti vėlesnės, nei sovietmetis, nes ji sovietmečio laikais jau buvo puikiai žinoma.

      Reply
  4. Kanape&Beawis&Kasiakas iš Sub'o

    Viskas yra paprasčiau. Variantas -- juodligė arba kita infekcinė liga. Ir nėra čia jokios mistikos.

    Su gimtadieniu!

    Reply
  5. marius

    nelabai supratau tuos, kurie ‘nuo juodos rankos’ aiškina kaip ‘nuo gangrenos, juodligės ar kitos infekcinės ligos’.

    tai, logiškai protaujant, jeigu mergaitė būtų mirusi nuo bendrą kūno užkrėtimą sukėlusios kojos gangrenos, tai ant antkapio būtų buvusi pavaizduota koja??

    šalia bombos…

    na, tada mergaitei ‘pasisekė’,atsiprašant, kad ten ranka.

    o apie mistiką niekas čia nekišo.

    Reply
  6. Giedrė

    Įdomus sugretinimas šios istorijos su šiurpe apie Juodąją Ranką. Ir pats antkapis toks gana išskirtinis savo spalvingumu ir detalių gausa. Net keista, kad toks pastatytas ne kur nors Lenkijos pasienyje, kur jaučiama stipresnė į ryškumą linkusių kaimynų įtaka, o Lietuvos vidury.
    Bet kokiu atveju, kad ir ką tas juodosios rankos paminėjimas ant antkapio reikštų: ligą ar žmogžudystę, kai susimąstau apie motiną, jai teko tikrai nemažai patirti -- juk vos per šešerius metus teko palaidoti du savo mažamečius vaikus.
    Labai smalsu, kas tą kapą prižiūri ir tvarko dabar. Mama gal jau mirusi.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Panašu, kad tos istorijos susiplakinėja įvairiais būdais tarpusavy, daugindamosis ir transformuodamosis. Gan būdinga mitams.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *