Mirties šešėlio slėnis

Pasitaikė tokia nuotrauka, kaip kartais būna, kad pasidalinu. Mirties šešėlio slėnis (the Valley of the Shadow of Death), Roger Fenton fotografija, 1885 metai, Krymo karas.

Mirties šešėlio slėnis, 1855 metai

Mirties šešėlio slėnis, 1855 metai, Roger Fenton

Britų fotgrafas Roger Fenton padarė šią nuotrauką 1855 metų Balandžio 24 dieną, kiek piečiau nuo Sevastopolio. Slėnis pribarstytas rusų patrankų sviedinių. Jei neklystu, čia matyt buvo koks Balaklavos mūšis, bet fotografuota jau gerokai vėliau. Kita vertus, fotografuojant, vis dar vyko šaudymai, tad fotografui teko nuotrauką daryti gerokai toliau, nei iš ten, kur norėtųsi.

Žemiau – dar viena nuotrauka, gal bus lengviau įsivaizduoti, kokio didumo tie pabūklų rutuliai būdavo:

Krymo karas, britų pabūklai

Britų pabūklai, 1855, Roger Fenton

Žinot, ką galvoju, žiūrėdamas į tas nuotraukas? Ogi tai, kad čia prieš pusantro šimtmečio. Fotografija jau buvo, mūsų dabartinė technologinė civilizacija jau vystėsi, tačiau tai buvo tik ištakos. Lyg ir ne taip jau seniai… Seniausi iš dabar gyvenančių žmonių savo jaunystėje galėjo ir pažinoti kažką iš tų, kas tame kare dalyvavo. Vis dar galėtų papasakoti ką nors, kad ir iš antrų lūpų…

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

2 thoughts on “Mirties šešėlio slėnis

  1. Brauninkas

    Kažin kodėl sovietiniuose istorijos vadovėliuose tas krymo karas ne itin plačiai nušviestas buvo. O tas karas tam tikra prasme buvo įžymus būtent tuo, kad būtent jo metu įvyko technologinis persilaužimas karybojė. Pradedant visokiais ten geležinkeliais, telegrafais ir baigiant masiniais bombordavimais sprogstamaisiais sviediniais su atitinkamai plačiai paplitusių apkasų panaudojimu. Iki to karo karyba buvo kur kas labiau panaši į viduramžius -- išrikuoja koloną kareivių ir žygiuoja visi koja kojon iki priešininko.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kažkaip neatkreipiau dėmesio į sovietinius vadovėlius. Gal todėl, kad tasai karas, nepaisant nieko, Rusijai nebuvo baisiai džiaugsmingai pergalingas. Kita vertus, su tuo karu labai jau aiškiai atsispindėjo ir pačios Rusijos kolonijinės ambicijos.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *