Andrius Kubilius važiuoja į Davos konferenciją

Ponai ir ponios. Andrius Kubilius važiuoja į Davos konferenciją. Į tą pačią Pasaulio Ekonomikos Forumo konferenciją, kur kviečiami tiktai tie, kas yra visiškai išskirtiniai. Geriausi ekonomistai, vadybos specialistai, valstybių vadovai ir tikrasis verslo elitas. Į tą pačią konferenciją, kur niekas negali atvykti savo noru.

Kadaise blogosferoje buvo didelis buzas, kai bandėm prastumti poną GalvaŽmogųPuošia į Davos konferenciją. Pritrūko tiktai vos vos – iš viso pasaulio kandidatų mūsiškis buvo antras. O jei giliai pažiūrėsim, tai netgi nepritrūko išties, o pas konferencijos rengėjus truputį sužaidė kažkoks populizmas ir noras paremti badaujančius Afrikos negrus. Bet taip ar anaip, toji mūsų akcija buvo velniškai sėkminga – ji ir pasauliui atnešė žinią, kad Lietuvoje ne vien dundukai sėdi, bet ir vadybą bei ekonomiką išmanantys žmonės.

O dabar atėjo rimtas pripažinimas iš paties Klaus Schwab – vadybos eksperto ir ekonomisto, kuris tą forumą pradėjo, kuris yra absoliutus to forumo kūrėjas, vadovas, valdovas, rengėjas ir sprendėjas. Taip, Klaus Schwab yra tas žmogus, kuriam neįdomus populizmas ir kliedesiai. Jis yra tas žmogus, kuris nekviečia tų, kas jam neįdomūs. Būtent todėl Davos konferencija ir yra tikrasis elitinis renginys.

Andrius Kubilius

Ponai ir ponios. Andrius Kubilius dabar yra garsiausias pasaulio lietuvis. Užsieniečiai jį garbina. Jis yra reali žvaigždė. Norite skųstis, kad jis iš savo kiemo ir ne pranašas? Skųskitės.

Andrius Kubilius tapo pirmuoju istorijoje Lietuvos Ministru Pirmininku, kuris pakviestas į Pasaulio Ekonomikos Forumą. Į tą patį forumą, kur bet kurios pasaulio valstybės vadovai gali pakliūti tik su sąlyga, kad juos pačius pakviečia. Nes tas forumas – kaip mano blogas: jame nėra laukiami tie, kurie nėra laukiami. Tie, kas ateina – turi būti palaimintais, nusipelniusiais, ir svarbiausia – protingais. Kitaip jie tenai nereikalingi. Netgi koks nors JAV ar Rusijos prezidentas tenai gali atvykti, jei pakviečiamas. Ir jei nepakviečiamas – gailiai liūdi ir verkia kamputyje.

Tai, kad Andrius Kubilius yra pakviestas į tą forumą – tai yra požymis, kad galų gale jį įvertino ne kaip šiaip kažkokios valstybės vadovą. Tai požymis, kad mūsų Premjeras visgi yra žmogus, sukėlęs Klaus Schwab susidomėjimą.

Nuo pat 1971 metų Davos konferencija žmonijai reiškia vis daugiau. Jau prieš porą dešimtmečių ji buvo svarbiausiu metų įvykiu ekonomistams, investuotojams ir bankininkams. Prieš 10 metų ji jau buvo tuo dalyku, kurį visokie konspirologai vadino Pasaulio Valdžia. Dabar tai yra dar daugiau. Dabar tai yra Davos konferencija.

Ponai ir ponios. Į žmonių kalbą išvertus, mes turime patį kiečiausią Ministrą Pirmininką, kokį tik esame kada nors turėję. Mes turime tokį MP, kuris sugebėjo išvengti kolapso ir ketverius metus išlaikyti kursą, netgi nepaisant to, kad viskas buvo neįmanoma. Tai buvo neįmanoma netgi ne dėl išorinių krizę sukėlusių priežasčių, o dėl vidinių, biurokratinių klaikenybių. Bet pasirodė, kad stebuklų būna. Taip, mes turime Andrių Kubilių, kuris padarė stebuklą.

Ir aš jums dar vieną dalyką pasakysiu: šitos žinios dydžio nesugebės įvertinti absoliuti dauguma žurnalistų. To nesugebės įvertinti absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų. Nes protas pasiskirstęs netolygiai ir absoliuti dauguma yra tiesiog buki ir jiems nieko nesako žodis „davos“. Jiems atrodo, kad Pasaulio Ekonomikos Forumo konferencija – tai šiaip kokia nors konferencija, kur suvažiuoja kokios nors elitinės žvaigždutės*.

Bet jeigu jūs čia skaitote mano blogą, tai jūs esate iš to elito, kuris protingesnis, nei vidurkis. Jūs esate iš tų, kas yra smegenų elitas. Ir jei jau taip, tai jūs Andrių Kubilių įvertinsite. Nes Andrius Kubilius važiuoja į Davos Pasaulio Ekonomikos Forumo konferenciją.

 

———-

* Aš esu kadaise matęs straipsnį, kur kažkokia žurnalizdė apie Davos konferenciją sugebėjo parašyti tik tiek, kad tenai buvo visokių damų su vakarinėmis sukniomis ir panašiai visokių ponių, o taip pat ir gražių vyrų ir taip toliau, o visi labai turtingi. Ir dar nuotraukų pridėjo apie tuos gražumus, su aprašymais, kad ant poniučių papuošalai labai brangūs. O po metų ar dviejų kažkokius panašius kliedesius rašinėjantis leidinys skundėsi, kad galimai konservatorių rinkiminis žurnalas esąs nuo jų nuplagijuotas. Tai čia reikalas išties paprastas: tokiems žmonėms galite pasakyti, kad Andrius Kubilius į Davosą važiuoja todėl, kad su šveicarais ir amerikonais susitarė parvežti pinigų, už kuriuos pensijas išmokės. Aš jums pažadu, kad tų kliedesių skaitytojai šitai priims, kaip tikrą teisibę.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

44 thoughts on “Andrius Kubilius važiuoja į Davos konferenciją

  1. pow

    Tai jau spausdinti tą bendrą susitikimo nuotrauką su uždėti užrašu, kad jis važiuos ir į Davosą? 😀

    Reply
  2. Kroitus

    Kuo toliau, tuo labiau aiškėja, už ką balsuosiu šiemet. Gaila, bet įtariu, kad ateis jau kiti -- „teisingi“ žmonės… Bjauriausia, kad Kubilius Lietuvą visaip traukia iš šiknos, bet visi aiškina, kad jis mus žlugdo…

    Reply
  3. Aurelijus

    Šiaip sudalyvauti ten galima ir nusipirkus bilietą.

    Bet Rokiškis teisus -- ne politikams.

    Ir asmeninis Klaus Schwab pakvietimas -- irgi nedažnas dalykas.

    Reply
  4. Pėdutė

    Čia kaip ir su tuo Pasaulio lyderio apdovanojimu -- jau antras ženklas, kokį puikų premjerą turime, ir jau antra proga man ploti katučių, kad jeigu Lietuvoje neįvertina, tai „bent jau“ pasaulis ploja atsistojęs.

    Reply
  5. Pėdutė

    Nors šiaip tai kaip čia pasakius „Lietuvoje neįvertina“. Aš, žinoma, gyvenu itin pozityvioje aplinkoje ir bendrauju su nedebilais, bet iš tiesų niekada anksčiau dar nesu girdėjusi taip daug žmonių teigiamai atsiliepiančių apie Kubilių. Manau, jis yra politikas, kuris sugebėjo įtikinti jaunąją kartą balsuoti už konservatorius arba, kas yra dar geriau, apskritai balsuoti.

    Reply
    1. baubas

      Taigi. Pirmą kartą eisiu balsuoti, nors tą teisę turiu jau 9 metus. Nes man nebe px. Nes nenoriu valdžioje debilų.

      Reply
  6. Siorg

    Visada ir visiem sakiau, kad jei ne Kubilius, Lietuva būtų atsidūrus tokiam giliam užpakalyje, kad saulės šviesos nesimatytų, ir ne tik per šią kadenciją. Labai gaila kad greičiausiai naują vyriausybę turėsim panašią į Kirkilo ir Pakso mišrainę.

    Reply
  7. Pjovejas

    Čia kažkas gailėjosi, kad šito straipsnio nėra delfyje? 🙂 Nejuokinkit… Jau „matau“ po juo jūrą komentarų su išsireiškimais „autorius debilas“ ir pan… (atsiprašau dėl nenorminės leksikos).
    Mes su kolega kurį laiką netgi žaidėm tokį „žaidimą“: lažindavomės kelintam poste delfio kriminaluose ir nelaimėse dėl visko apkaltins Kubilių (kad jo nepaminės iš vis, tai nė kalbos nebuvo). Paskui nusibodo, nes nu visur gan greit tas įvykdavo. Tai vat tokia ta mūsų internetinių skaitytojų masė, atsiprašau už offtop’ą.

    O į temą, tai taip, mano kuklia nuomone Lietuvai su premjeru pasisekė, gaila, kad dabar masės to nesupranta. O apmaudžiausia, kad paprastai teigiamas valdžios sprendimų poveikis reiškias po gana ilgo laikotarpio ir saldžius vaisius mūsuose visada nusiraško tie, kas nė kiek neprisidėjo prie jų sėjimo. Labai puikus pavyzdys Kirkilo vyriausybė. Kurios privirta košę teko srėbti tam pačiam Kubiliui, kurio partijos pasėtus vaisius valgė socdemai…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, rimtesnių pokyčių uždelsimas yra apie 3-5 metus. Kaip tik tiek, kad atsirastų galimybė žaisti ant „kuo blogiau, tuo geriau“.

      Kirkilo metu buvo iššvaistytos visos lėšos, kiek tik buvo sukaupta per pakilimą, nors berods du ar tris metus aktualus biudžetas buvo proficitinis nepaisant atvirai deficitinio planavimo, kas yra fenomenalu.

      Ir kadangi pats švaistymas vyko jau tuo metu, kai signalai apie ateinančią krizę buvo aiškūs (t.y., ~2007), yra įtarimų, kad tai buvo daroma sąmoningai, kad atėjusi kita valdžia atsidurtų duobėje.

      Reply
      1. klausimėlis

        Klausimėliai:
        1. Kas tvirtina biudžeto išlaidas – Seimas ar Vyriausybė?
        2. Kas praėjusią kadenciją turėjo daugumą Seime – socdemai ar opozicija su konservais priešakyje?
        3. Kas prastūmė biudžeto išlaidų didinimą (pvz., valdininkų algų pakėlimą 2007 metais arba ilgiausias pasaulyje mokamas motinystės atostogas)?
        4. Tamsta tiesiog nieko neišmanote apie klausimus, kuriais rašote, ar kaip įprasta konservatorių šalininkams, laikotės požiūrio, kad įžūlus melas vardan „švento tikslo“ yra visiškai pateisinamas?

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Aš matau, kad pas mane ateina jau politinės bybienės. Tamsta galvojate, kad čionai parašinėsite kaip koks Karštas Komentaras klausimus Vyriausybei. Aš ne Vyriausybė, todėl tolerancijos nebus.

          1. Į tamstą panašios bybienės netgi nesugeba atskirti, kas biudžetą patvirtina, o kur suformuoja. Tamstai šitos sąvokos netgi nesiskiria.

          2. Į tamstą panašios bybienės sugeba pasakoti, kaip su motinystės atostogomis susijusias išlaidos yra baisus biudžeto išlaidų didinimas, nors nepabandote pažiūrėt, kokią jos dalį sudaro. Iki to, kad išlaidų struktūras pasižiūrėti, tamstai kaip vėžiu iki Magadano. Jūs galvojate, kad ateisite ir rašinėsite man čia šūdus visokius.

          3. Tamstai netgi neaišku, kas yra dauguma, nes iš tamstos frazės spėju, kad matyt socdemai pagal tamstą buvo ne valdžioje, o opozicija su konservais priešakyje viskam vadovavo.

          4. Tamsta kasdien valgote savo šūdukus paslapčia, ar kaip įprasta panašiems į tamstą, laikotės požiūrio, kad šūdukai skanūs ir jų valgymas vardan „švento tikslo“ yra visiškai pateisinamas?

          Kadangi tamsta nesigaudote čionai, o po archyvus irgi patingėjote pakapstyti, tai aš tamstą išbaninu ir galite dabar visiems skųstis, kaip už teisibe kiti nekenčia ir nenori pripažinti.

          Px, tamsta šito matyt jau net neperskaitysit. Nes čia jums ne koks nors portalas. Čia banų niekas negaili. Ir jųs dabar važiuojate greituoju traukiniu į Naxui.

          Reply
          1. Tas pats klausimėlis

            3. Taip, į tamstą panašūs tikrai nesugeba išsiaiškinti, kas gi buvo daugumoje, o kas ne. Bijau, kad šiuo atveju tolesnė diskusija beprasmė – jei jau aritmetikos neįveikėte, tai ką kalbėti apie ekonomiką ar politiką…

            (Ir nereikia gi taip nervintis ir keiksmažodžiais švaistytis… Na negalime mes visi būti protingi, išsilavinę ir susipažinę su faktais. Tamstai tiesiog neduota. Na, ką padarysi.)

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Matau, kad tamsta sugrįžot iš Naxui tam, kad papasakoti, kaip konservatoriai sudarė daugumą. Tai dabar vėl važiuokite į Naxui.

              Reply
  8. Marius

    Kokius tris metus, kiekvienam, verkslenanciam apie Kubiliaus pavogtas pensijas, trukdyma uzsidirbt „fanieros“, lietuviu isvaryma is Lietuvos ir t.t. bandau ikalt I barskuole, kad ta jo svento jurgio cigarete dantyse, su batkos banderole ir „passatine“ salerka ir yra priezastis mazu pensiju. Bet reakcija adekvati situacijai, kaip stuksenant I tuscia puoda -- pareina tik kazkoks neaiskus aidas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Sakyčiau, tos kontrabandinės cigaretės ir salerka nėra mažų pensijų priežastis. Realiai problemos ten yra giliau.

      Reply
      1. Marius

        As galvoju, kad nesurinkti mokesciail lemia mazesnes investicijas I svietima, o silpna svietimo sistema nulemia nekonkurencinga darbo rinka, o tai itakoja mazesnes pajamas ir tuo paciu mazesnius pervedimus I soc fondus, kas reiskia mazesnes iplaukas I. SODRA. Mazesnes iplaukos I SODRA lemia mazesnes pensijas. Trumpai tariant, didbilai nesugeba pagamint konkurencingo produkto, tuo paciu vengia mokesciu uz pajamas I biudzeta, taip tiesiogiai per aplinkui itakoja pinigu srautus I socialines ismokas.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Į švietimą investicijos yra ir taip per didelės. Problema su švietimu yra ne investicijų trūkumas, o absoliučiai neadekvatus švaistymas, besitęsiantis dar nuo sovietmečio. VU gauna per metus šimtus milijonų finansavimo ir cypia apie tai, kad jiems trūksta lėšų. Šiaulių Universitetas dėsto kabalą ir chiromantiją. Pedagoginis kažkokią šarlatanę susigalvoja paskelbti garbės daktare. Ir t.t., ir t.t. -- visokiais lygiais. Tai yra švietimo problema, o ne lėšų trūkumas.

          O dėl tų mažesnių įplaukų ir jau iš to kylančių problemų -- jei konkurencinės sąlygos visiems būtų vienodos, tai būtų geriau. Ir tos aplinkinės įtakos kažkiek veikia, bet tai nėra užburto rato problema, nes tie procesai nėra dominuojantys ekonomikoje. Kai ekonomikoje dominuoja visokie šešėliniai užburti ratai, tai situacija būna panašesnė į Afrikos šalių.

          Reply
          1. kariunas13

            žodžiu, švietime durdomas ypač Univeruose, kai studijavau(dabar tik suvokiu kad reikėjo labiau studijuoti, nes nereikeję būtų dabar mokytis to ka galejau studijų laiku išmokt bebinbinedamas :D)tai kruvom is VGTU ateidavo matematikos ir fizikos darbų už pinigus spręst, ble nervuodavo, savo pažystamiems pasakydavau padėsiu nemokamai, bet viską spręsi pats ir rašysi nežadu aš savo laiko tavo studijom skirt. Kada nustos visokius dalbajobus už pinigus priiminėt tada gal ir turėsim studentų kurie kurs gerus produktus ir darbo vietas. Nafik tie vadybininkai, jie jie pardavinėdami nefiga nesuvokia ką parduoda.

            Reply
  9. Vytautas

    Tiesiog puiku žinia, būtų puiku, jeigu tik ją (ir tokio tipo naujienas) visi teisingai suprastų, ir dar tai atsispindėtų daugumos sanpratoje ir veiksmuose (pvz. būsimuose rinkimuose)

    Reply
  10. Pingback: Kaip Rokiškis Rabinovičius istoriją perrašinėjo: total fail | Artūras Račas

  11. andrius

    Rokiški, ką tik toks Račas tau įstatė riebų minusą. O sau -- riebų pliusą.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, ponas Račas teisingai pastebėjo dėl Vagnoriaus. Ko aš atkapstyti nesugebėjau. Tais pono Artūro Račo pastebėjimais aš šitą straipsnį ir papildysiu greitai.

      Dėl Gedimino Kirkilo -- anas į Davos nevažiavo. Ir kas įdomu, paskui buvo labai įdomių nutylėjimų apie tai, kuriuos aš irgi įdomiai nutylėsiu.

      Reply
    2. Marius

      No problem. Statau uz Rokiski. Loginis rysys jam yra artimesne savoka, nei Racui.

      Reply
  12. andrius

    Ar Kirkilas važiavo, ar ne -- jis buvo pakviestas. Kubilius šitam sąraše yra number keturi. Ne pirmas, ne antras ir net ne trečias pakviestas.
    O kiti pastebėjimai irgi verti dėmesio. Įskaitant sugebėjimą pasirinkti komandą, ką iliustruoja visokie pasiūlymai keisti konstitucnį šeimos apibrėžimą ir kitos svarbiausios pasaulyje problemos.

    Reply
        1. Rokiškis Post author

          Jei pagal verslo modelį -- tai, kad įmonės akcininkų tarpe yra keliasdešimt procentų puspročių, tai nesuponuoja, kad pusprotis yra generalinis su savo komanda.

          Tai susiję, bet visai skirtingų lygmenų dalykai.

          Reply
      1. klausimėlis

        Jūs visiškai teisus, visi viską painiojame. Ir vienas toks bambalinis Dagys visai net ne ministras buvo, o jei ir buvo, tai joks jis ne cypdavatkė.

        Reply
  13. Pingback: Dar kartą apie Davos ekonomikos forumą ir Andrių Kubilių « Rokiškis

  14. geras

    Keista, visi kalba kad galima buvo sukaupti rezervą Kirkilo laikais:)). Bet juk ir tada ir dabar -- biudžetas deficitinis. Tai kur tas sukaupimas nukeliavo, jei jo nebuvo? Valstybės skola tada (2005-2008) buvo 13 mlrd ir per kadenciją padidėjo iki 17 mlrd. Dabar skola išaugo nuo 17 iki 50 mlrd. tai kur tas šaunumas ir liaupsės, nesuprantu?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponuli, man rodos, aš rašiau aiškiai: biudžetas gaudavosi proficitinis, o ne deficitinis. Pinigų surinkimas viršijo išlaidas. O kur tuos atliekamus milijardus išleido -- čia jau socdemų galite kokių nors paklausti.

      Reply
  15. geras

    1 straipsnis. Lietuvos Respublikos 2006 metų valstybės biudžeto pajamų ir asignavimų patvirtinimas

    Patvirtinti Lietuvos Respublikos 2006 metų valstybės biudžetą 16 718 145 tūkst. litų pajamų, 18 465 145 tūkst. litų asignavimų išlaidoms ir nefinansiniam turtui įsigyti (asignavimai viršija pajamas 1 747 000 tūkst. litų) (1, 2, 3 priedėliai).1 straipsnis. Lietuvos Respublikos 2007 metų valstybės biudžeto pajamų ir asignavimų patvirtinimas

    Patvirtinti Lietuvos Respublikos 2007 metų valstybės biudžetą – 19 213 867 tūkst. litų pajamų, 20 654 867 tūkst. litų asignavimų išlaidoms ir turtui įsigyti (asignavimai viršija pajamas 1 441 000 tūkst. litų) (1, 2, 3 priedėliai).

    Nematau kažko proficito?

    Reply
  16. geras

    Išankstiniais Finansų ministerijos duomenimis, pernai (2007) į nacionalinį biudžetą, be Europos Sąjungos paramos lėšų, įplaukė 20,257 mlrd. Lt pajamų -- 6,2% daugiau nei buvo patvirtinta plane.

    Plačiau: http://vz.lt/straipsnis/2008/02/01/Nacionalinis_biudzetas_2007_m__gavo_daugiau_pajamu_nei#ixzz26jAWaxsi

    Patvirtinti Lietuvos Respublikos 2007 metų valstybės biudžetą – 19 213 867 tūkst. litų pajamų, 20 654 867 tūkst. litų asignavimų išlaidoms ir turtui įsigyti (asignavimai viršija pajamas 1 441 000 tūkst. litų) (1, 2, 3 priedėliai).

    Pajamos neviršja numatytų asignavimų, nors ir didesnės, nei planuota.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ok, susitikrinau skaičius. Proficito išties sugebėjo formaliai išvengti.

      Kita vertus, pati esmė ten pat ir lieka: minusinės pajamos dengiamos visvien -- ar paskolom, kurios niekur nedingsta, ar per infliaciją, kuri irgi niekur nedingsta.

      Praktikoje, kai biudžetavimas vykdomas kartą per metus, o vykdymo metu keitimai nedaromi, suplanuotos išlaidos tampa išskirtais pinigais iš pajamų šaltinių, įskaitant ir mokesčių surinkimą, ir paskolas, ir infliaciją. Tokiu būdu gaunasi, kad perteklius surinkimo tampa priedu prie išlaidomis paremtų pajamų fakto aktuale.

      2006 surinkimas veik pusantro milijardo viršijo planą, o 2007 1,3 milijardo viršijo planą. Atitinkamai galutiniame rezultate tai pakliūna į pliuso stulpelį.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      BTW, pasižiūrėkite tos ankstesnės Seimo kadencijos metu buvusius pajamų/išlaidų skaičių pokyčius, jei norite, kad fantazija atšoktų.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *