Kaip atrodė Vilnius prieš 400 metų

Čia vienas paveiksliukas, gana nemažos rezoliucijos – iš Georg Braun ir Franz Hogenberg atlaso „Civitates orbis terrarum“ – šiame šešiatomyje, išleistame 1572-1617 metais yra pirmą kartą atvaizduojamas Vilnius.

Tiesiog pagalvojau, kad bus kam nors įdomu pamatyti – atvaizdas visgi istorinis. Paspaudus, paveiksliukas smarkiai didinasi.

Braun Hogenberg atlasas, Vilnius, Lietuva

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

14 thoughts on “Kaip atrodė Vilnius prieš 400 metų

  1. Foxiz

    Šitas berods istorijos vadovėliuose spausdinamas. Tikrai kažkada mačiau ir dar visai gilinausi, tik jau neatsimenu kurioj klasėj tai buvo.

    Reply
      1. baltasisvaiduoklis

        Beje, Kirkilas po pirmojo nesėkmingo turo 2008 metais išsiuntinėjo geros kokybės reprodukcijas pakankamai brangiuose rėmuose po valstybės įstaigas. Taip sakant, atsisveikino…

        Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, ji ten labai keista, man irgi nesuprantamai atrodo.

      Šiaip tai aišku galim prisiminti, kad dabar į Nerį Vilnelė įteka kanalu, o sena vaga užpilta, ale kad tame plane tai išvis neaišku, kas ten ir kur 🙂

      Reply
  2. Marius

    Kažin kur šitam žemėlapy yra Fabijoniškių kaimas? Beje Fabijoniškių kaimas buvo ir prieš 50 metų, ką jau kalbėti apie 400 metų laikotarpį 😉

    Reply
  3. Lukas Rekevicius

    http://versita.metapress.com/content/eg14786kh6k66q6m/fulltext.pdf

    Aš va čia tokį tekstelį apie šitą žemėlapį kažkada rašiau, tai visai buvau detaliai panagrinėjęs.
    Įdomumas pagrindinis tame, kad lyginant su kitais to paties atlaso miestais (http://historic-cities.huji.ac.il/mapmakers/braun_hogenberg.html), Vilnius tikrai didelis. Aš va skaičiavau po namą ir įsitikinau, kad to meto Edinburgą, Ciurichą ar Karaliaučių nuneša dydžiu. Ir primityvumu taip pat, beje.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia įdomus dalykas -- panašu, kad Lietuvoje gana ilgai buvo įprastos labai didelės kaimo tipo gyvenvietės. Vilniuje dar ir dabar nemaža tokių rajonų visai netoli miesto centro.

      Reply
  4. šnips

    Jo, tada gyventi buvo geriau. Gal teiktumeis, gerbiamasai žiurkėne pasiaiškinti visai publikai ką prie šito tinklinio rašto autorių veikia vita? Užuodžiu sąmokslą, kad ponas pasenote ir auginate antrą pamainą. O gal tai jūsų mergina laikanti jus po padu?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *