Kalbėjimas tarp eilučių. Aklas pionierius.

Sovietmečio esminis bruožas kultūroje ir mene – kad būdavo draudžiama kalbėti. Visi būdavo pajungiami vienam, sovietiniam diskursui. Partija, Leninas, Revoliucija, Tarybinė Liaudis. Kai kuriuos šitas diskursas pajungdavo pilnai, paversdamas robotukais (tokius efektus dar ir dabar galima pamatyti iš to, kaip žmonės sako „tarybinis“ vietoj „sovietinis“). Tačiau dauguma visgi bandydavo išvengti smegenų plovimo. Vieni kalbėdavosi apie pasaulį siauruose rateliuose, kiti – atrasdavo begales būdų, kaip kažką pasakyti tarp eilučių.

Antanas Sutkus, aklas pionierius

Antanas Sutkus. Aklas pionierius. 1962 metų nuotrauka.

Antanas Sutkus, vienas iš žymiausių Lietuvos fotografų, kokie tik yra buvę, per Chruščiovo atšilimą padarė šią nuotrauką: tai aklas pionierius. Tai vienas iš ryškiausių atvejų, kai kalbama tarp eilučių. Vaikas, pionierius – viskas atitinka komunistinę ideologiją. Jei neskaitysim to, kad jis aklas. Luošių, aklų, invalidų Sovietų Sąjungoje nebuvo. Jie badė akis, todėl būdavo nukišami kažkur, kur jų niekas nematytų.

Aklas pionierius, kuris kaip aklas komunizmas. Aklas pionierius – kaip valdžios pasityčiojimas iš žmonių. Kasdienis košmaras. Vaikas. Neregys.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

13 thoughts on “Kalbėjimas tarp eilučių. Aklas pionierius.

  1. roro

    komunizmas is principo negalejo but nei aklas, nei kurcias, netgi priesingai, labai priesingai. juk negalime deti lygybes zenklo tarp sistemos ir jos visu nariu, o tie jo -- akli. manau, aklas pionierius ne kaip valdzios pasityciojimas is zmoniu, o zmogaus pasityciojimas is valdzios (truputi komiskas), greiciauiai tas vaikas, net ne aklas, kaip minejote tokiu nebuvo. siaip itariu cia jusu samoninga provokacija

    Reply
  2. Viešpats

    Toks įdomus faktas, kad tuos šalikus, kuriuos pionieriams rišdavo po kaklu gamindavo iš medžiagos, kuriomia karstus apmušinėdavo (mėgdavo tokiuose labai gensekus laidoti).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, šitą mitą aš girdėjau kadaise. Spėju, kad tam tikros tiesos tame gali būti -- gaminami tie kaklaraiščiai būdavo iš blizgančio, bet labai prasto, pigaus audinio. Kaip tik tokio, kad labai jau tiktų karstų vidui išmušt.

      Reply
  3. Brauninkas

    Tarp eilučių čia galima įžiūrėti ir tokią analogiją: pionieriai, kaip tie akli kačiukai -- nors patys dar nieko nesupranta, bet aklai seka paskui sistemą…

    Reply
  4. tiesiaisviesiai

    „Tačiau dauguma visgi bandydavo išvengti smegenų plovimo.“
    Nu jo, dabar tai smegenys neplaunamos. Mass medija savo daro, net rinkimų rezultatai rodo, kokie žmonės „mąstantys“ ir nepraplautom smegenim 🙁
    Ir jei būtų dauguma, kurie bent suvokia (o suvokimas jau didelis dalykas), kad plaunamos smegenys ir šiandien, situacija keistųsi- labai abejoju, ar tokie viktoriukai prasimuštų valdžion, prižadėjus atlyginimus pakelti.
    Forma pasikeitė, dabar atviriau galima kalbėti, tačiau iš esmės liko tas pats- aklų asmenų banda, dabar kitais pavadinimais- katalikai, demokratai, kapitalistai, tolerastai ir t.t. Netgi šiandieninėje situacijoje dėl kalbėjimo tarp eilučių poreikio nebuvimo vertinčiau blogiau, nei „tada“- tada bent jau buvo kalbama, o dabar gali laisviau, bet tylima. Išskyrus kai kuriuos blogerius ir jų kelis skaitytojus, bet nesusidaro kritinė masė, kuri turėtų pajėgumo žodžius paversti kūnu.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ar aš sakiau, kad neplaunamos dabar smegenys?

      Tai tiesiog daroma kokius 10 kartų mažiau, o ir alternatyvios info yra, ir t.t.. Gal dėl to kartais informacija dar nekritiškiau priimama.

      Sovietinis smegenų plovimas tiesiog buvo pernelyg grubus ir masyvus -- jis visiems krisdavo į akis.

      Reply
  5. Julius

    Rudas sovietinis švarkas?…

    Man dar būtų įdomu sužinoti, kas ten pas jį per akių kondicija. Anglai turi gera žodį „creepy“, tinkamą šitam žvilgsniui. Primena žaliaakę afganų mergaitę iš National Geographic viršelio. Būtų šita fotografija pakliuvus į tokio kalibro leidinį -- po 50 metų irgi būtų vadinama „iconic photo“ ir visi ją žinotų.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Švarkas pas jį tamsiai mėlynas. O šiaip jau šita nuotrauka gana nemenkai žinoma pasaulyje. Viena iš tų, kuriomis Antanas Sutkus pagarsėjo užsienyje.

      Reply
  6. Giedrė

    Aš pastebėjau ir tai, kad vaiko veido išraiška -- labai liūdna ir nelaiminga. O juk pionieriai paprastai vaizduoti linksmuoliai-spartuoliai.

    Reply
  7. Algirdas

    Faina nuotrauka, Sutkus ja gindamas turbut sake, kad net aklas pas mus uzsirases i pionierius…

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *