Valstybinis alkoholio monopolis: priežastys ir pasekmės

Ponai ir ponios, aš čia neminėsiu nei Konstitucijos, kurios 46 straipsnis draudžia monopolius, nei laisvos prekybos sutarčių, ar sutarčių dėl stojimo į Europos Sąjungą, kuriomis irgi draudžiami prekybos ribojimai. Tie dalykai yra atskiras reikalas.

Alkoholizmas yra klaikus dalykas. Ir dar baisiau yra tai, kad kai žmonės girti, tai jie net nesupranta, kaip blogai su jais. Kita vertus, būna ir tokių, kurie blaivi pridaro tiek blogio, kad geriau jau jie gertų.

Alkoholizmas yra klaikus dalykas. Ir dar baisiau yra tai, kad kai žmonės girti, tai jie net nesupranta, kaip blogai su jais. Kita vertus, būna ir tokių, kurie blaivi pridaro tiek blogio, kad geriau jau jie gertų.

Atskiras reikalas yra ir tai, kiek Lietuvoje išplitęs alkoholizmas – kai kartą paskelbiau tokį alkoholizmo testą, tai daugelis pasipiktino, kad taip negali būti, kad jie jau alchašai (panašu, kad kai kurie, savęs nelaikantys alkoholikais, sau diagnozavo netgi trečią stadiją). Blogai visa tai, bet aš apie tai čia nekalbėsiu.

Aš net nekalbėsiu apie tai, kad valstybiniai monopoliai nėra alkoholizmo problemų sprendimas. Esminės priemonės yra daug paprastesnės ir veiksmingesnės, bet ne vienadienės – tai ir alkoholio reklamos draudimas, ir banalus alkoholio prekybos atskyrimas nuo visų kitų prekybos rūšių, ir žymiai griežtesnė atsakomybė už alkoholio pardavimą nepilnamečiams (o ne dar didesnis kontrolės galimybių mažinimas, atsirandantis per amžiaus ribojimų didinimus). Tokios priemonės išties veikia. Skirtingai nuo tiesioginių draudimų, kurie sukuria milžiniškus pogrindinius verslus.

Beje, aš netgi neminėsiu to, kad paskutinį dešimtmetį Lietuvoje alkoholio pardavimai vis krenta, o 2016 buvo užfiksuotos patys žemiausi pardavimai per paskutinius 10 metų. Per tuos 10 metų sipirtuotų vynelių pardavimai sumažėjo 50%, o stipriųjų gėrimų – 38%.

Aš tiesiog jums papasakosiu vieną niuansėlį, susijusį su valstybiniu alkoholio monopoliu, apie kurį Ramūno Karbauskio partija kažkodėl nekalba. Apie niuansėlį, kuriame gal būt slypi kažkokios priežastys ir kažkokios pasekmės.

Niuansėlis yra paprastas: jei kažkuo prekiauti teisę turi tiktai valstybinė organizacija, tai reiškia, kad visas kainas ji tiesiog nustato ir viskas, o konkurencijai čia vietos nenumatyta. O pirkimus tokia organizacija vykdo pagal įprastus viešųjų pirkimų mechanizmus, kuriuos nustato įstatymai. Viešieji pirkimai kažkodėl dažnai gaunasi porą kartų brangesni, nei tie, kur pirkimus daro verslo įmonės. Kažkodėl. Kartais ir daugiau, kaip porą kartų. Auksiniai šaukštai – tik vienas iš begalės pavyzdžių, kokių galėtume rasti.

Dabar žiūrim, kas gaunasi: jei nepanaikinamos alkoholizmo priežastys, paklausa iš esmės nekrenta – čia kaip tame anekdote, kur degtinė pabrango ir vaikai sako tėčiui – „tėveli, tai gal jau mažiau gersi dabar?“, o tėtis atsako – „ne, čia jūs mažiau valgysit“. Esmė yra tame, kad visų pripratimą sukeliančių medžiagų rinka veikia kitaip, negu kitos – pirkėjai perka ir viskas, nes jie negali apsieiti. Kainą padvigubink – visvien pirks ir niekur nesidės.

Taigi, jei paklausa lieka ta pati, o kainos tik kyla (nes monopolis), o atsiranda viešieji pirkimai – tai reiškia, kad niekas netrukdo per viešuosius pirkimus pirkti belenkiek brangiau.

Jei mano skaičiai nemeluoja, tai 2014 metais buvo suvartota 38340000 litrų absoliutaus spirito. Grubiai tariant, galim sakyti, kad 80 milijonų litrų degtinės. Realiai – aišku, dalis teko degtinei, dalis vynui, dalis alui, dalis kitiems gėrimams. Bet tiesiog su degtine lygindami, galime įsivaizduoti tas apimtis lengviau – todėl ir įsivaizduokim, kad visa tai yra tokia apskaitinė degtinė. Jos didelės ir baisios. Ir krenta – jau dešimtmetį vis krenta. Alkoholio prekeiviams darosi sunku.

Vat dabar pabandykim įsivaizduoti, kad nuo tos degtinės imam ir prisidedam sau po papildomus varganus kad ir 5 eurus pelno nuo to apskaitinio degtinės litro. Vos pustrečio euro nuo puslitrinio butelio. Na, dėl pirkimų visokių viešųjų, per kuriuos brangiau galim parduoti. 80 milijonų padauginam iš 5 ir gauname  400 milijonų eurų. Gerokai daugiau, kaip milijardą litų. Ir taip – kiekvienais metais. Kiekvienais metais po daugiau kaip milijardą litų. Vien iš to, kad valstybiniai pirkimai atsiranda. Supranate?

Beje, skaičius 5 – tiesiog mažas. Tiesiog įsivaizdavimui, kiek smarkiai pelnus keičia netgi nedideli pardavimų kainos padidinimai. 5 eurus galima ir prie degtinės puslitrio pridėti, be jokių problemų. Ir pirks, niekur nesidės. Netgi 10 eurų pabranginus puslitrį degtinės, visvien pirks. O čia jau suprantate, apie kokius pinigus eina kalba?

Štai jums ponai ir viskas. Tiesiog viskas. Aš čia daugiau nieko ir nerašysiu, o tik jums patiems paliksiu galvoti visokius galvojimus apie visokias priežastis ir pasekmes. Štai dabar ir galvokite.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

10 thoughts on “Valstybinis alkoholio monopolis: priežastys ir pasekmės

  1. menesis

    Monopolis taip, leidžia nustatyti kainas kokias nori, tiek pardavėjui, tiek gamintojui. Vis tik nemanau, kad tai eitų per viešuosius pirkimus. Tai organizacijos perka sau. O čia – perpardavimui. Kadangi monopolis, reikia pirkti ne kažką pigiausio ar geriausio, o visų gamintojų produkciją. Tada uždeda akcizą pagal alkoholio %, fiksuotą maržą (jei remtis Švedijos pavyzdžiu), ir gaunasi lentynos kaina. Gamintojai vis tiek konkuruoja tarpusavyje, o kadangi reklamos nėra, tai konkuruoti gali tik kokybe, pakuotėmis ir… kaina. Todėl netikiu, kad mažmeninės prekybos monopolis reikštų išaugusius gamintojų pelnus.

    Reply
  2. VP

    Na ir gerai, tegu bus nors ir 5x brangiau, nematau kam nuo to gali būti blogiau. Valstybė gaus į biudžetą , vienas kitas visvien mažiau vartos nes neįpirks, kiti neprasidės su alkoholiu. Taip, gal vienas kitas vaikas negaus pavalgyti, bet bent jau gal nebus mušamas girto tėvo kuris visada prigėręs . Tuo labiau kalbam apie narkotiką, nereik čia jokių lygių teisių ir konkurencijos..

    Reply
    1. Karpis

      Ponuli, pasidomėkite tuščių cigarečių pakelių tyrimų rezultatais ir pagalvokite ar nesigaus kažkaip taip ir su alkoholiu… Ar neatsiras tokių, kur busikais varys į Lenkiją ir temps čia į taškus alkoholį beveik legaliai. O per rytines sienas ir nelegaliai. Valstybės monopolį galima vesti tik sunaikinus kontrobandinių cigarečių verslą, nes tiekimo ir platinimo kanalai jau yra. Kitaip negausim nei tų mokesčių, išlaidos valstybinėms krautuvėms bus didelės, padidės nusikalstamumas, o alkoholio suvartojimas sumažės tik popieriuje. Čia taip pamąstymui.

      Reply
  3. nuolaida

    Labai jau pamąstymui parašei. Iš tiesų su pirkimais bus blogai ir dar blogiau, kad tai tokie pinigai, kurie daug kam rūpi. Iš kitos pusės pabrangink 5€ ir nusikalstamumas bujos ir džiaugsis

    Reply
  4. zpax

    Susidaro įspūdis, jog valstiečiai patys dar nelabai įsivaizduoja ką su tuo monopoliu ir kt. pažadais daryti. Pažadai paskelbti, bet kaip juos vykdyti? Dėl valstybinio monopolio kyla klausimas svarbiausias -- už kokius pinigus (tai mln. EUR) jie tą monopolį darys iš ko bus paimta, kaip viešasis sektorius ir taip vos vos laikosi, juk ES struktūriniais fondais negali to finansuoti. Kiti jų pažadai (pvz. esamo universiteto tinklo, tuščių mokyklų išlaikymo, algų kėlimo) ) biudžetui taip pat kainuos dideles lėšas. Dar teisiniai aspektai, net neabejoju, kad klausimas įvedus monopolį nusiris iki Konstitucinio teismo ir ES institucijų.

    Reply
  5. Sandman^KFMF

    Labai smagu, kad valstybininkai gąsdina visus vadindami Lietuvius pojokų tauta. Tipo geriam už rusus daugiau ir į statistiką sukišame parduoto alkoholio kiekius. :))))
    Žodžiu, prieš metus jau laiko apie tai buvo diskutuota, kad Lietuviai negeria labai daugiau nei vokiečiai ar prancūzai. Dar kartą tai kartoja Jovaišas:
    http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/k-jovaisas-kodel-tauta-slemscia-r-karbauskio-makaronus.d?id=72800280
    Beje, tas šiaurės modelis labai geras iki tol, kol nesupranti, kad šiaurės šalys alkoholio po truputį vartoja vis daugiau ir daugiau.

    Reply
  6. kestutis

    vienoj vietoj man galai nesueina, padekit. pagal sia logika, pardavimai turetu butu planuojami kaip biudzetas, bet kitaip nei biudzetas -- tai tik prognoze, o argumentas, kad ir su 5 euru antkainiu pirks ir niekur nesides gal biski neapgalvotas, nes yra kitu budu kaip arielkos prasimanyt. taip iseina, kad valstybe leis savo biudzeta tam kad spirito kasmet uzsitavarintu keliem metam i prieki.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Kur jums galai nesueina? Pirks. Jei žmonės pirks mažiau, nei numatyta, tai kitą mėnesį nupirks. O jei žmonės pirks daugiau, nei numatyta, tai dapirkimai bus. Ir deficitai tarpais. Kas jums nesueina?

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *