FAQ apie susitikimą su Birute Vėsaite

Ponai ir ponios, kadangi daugeliui kyla klausimų apie susitikimą su Birute Vėsaite, tai aš jums čia parengiau trumpą FAQ, kad klausimai būtų atsakyti. Negaliu paneigti fakto, kad buvau susitikime, kadangi netgi ponia Pow W mane nufotografavo, o tai jau įrodymas.

Birutė Vėsaitė ir Rokiškis Rabinovičius

Nors kepsnių nebuvo, teko pasitenkinti sausainiais. Sloikėlyje šalia manęs - radioaktyvi homeopatinė nafta, kuri fosforescuoja, šviečia ir skleidžia psichotroninę manęs spinduliuotę. Todėl man visi paklūsta.

Taip, aš galiu visus klausimus atsakyti, nes jau prasiveržia manęs spinduliuojantys gebėjimai.

Taigi, klausimai ir atsakymai apie susitikimą su Birute Vėsaite

Klausimas: Rokiški, tai kas buvo gero ar blogo šnekėta, kodėl nesakai, kas buvo blogai ir nekomentuoji išsamiais straipsniais?
Atsakymas: Kol šnekos vyksta abstrakcijomis, tai nepriklausomai nuo abstrakcijų protingumo, tai visvien yra šnekos. Kad šnekėti apie kažką, reikia pamatuojamumo, t.y., skaičių ir rodiklių, o kol to nėra, tai nėra apie ką ir šnekėti. Čia paprastai: arba faktas yra, arba fakto nėra.

Klausimas: Nei neskaitysiu, ką čia rašei, nes viskas susimovė ir vyko ne taip kaip turėjo vykti, nes Birutė Vėsaitė turėjo būti sudorota, o jos nesudorojot, taip kad dabar kalbos beprasmės.
Atsakymas: O kas jums sakė, kad Birutė Vėsaitė turėjo būti sudorota ir kas kam davė tuos nurodymus sudoroti? Man labai įdomu, nes jau kelis kartus mačiau nerišlius pasipiktinimus apie tai, kad kažkas privalėjo susidoroti su kažkuo ir nepadarė to, kas nurodyta.

Klausimas: Rokiški Rabinovičiau, kodėl tu išvis ėjai į tą susitikimą? Tau reikėjo neiti, o parodyti, kad tu ignoruoji ir taip toliau.
Atsakymas: Kiek suprantu, kažkas nori man nurodinėti, ką aš turiu daryti ir ko turiu nedaryti?

Klausimas: Kokios buvo temos, ar nors kokia nors užstrigo?
Atsakymas: Man tai giliai užstrigo tiktai ponas Aurelijus, kuris surengė hard talk šou, kur buvo vienas labai smagus dalykas, kur vertas būtų atskiro straipsnio – teksto struktūra vs. semantika*. Kiek mačiau, paskui buvo įkritusių į spąstus dėl tų struktūrinių neatitikčių. Čia turiu pasakyti, kad ponas Aurelijus yra neįtikėtinas.

Klausimas: Ar buvo nors kažkoks pozityvus rezultatas?
Atsakymas: Susitikimo pabaigoje ponas Nerius Jasinavičius iš Commonsense.lt parodė trumpą prezentaciją apie valstybės matavimus bei tai, kam reikalingas tas pamatuojamumas. Tai buvo labai gerai, nes jei yra pamatuojamumas, gali būti ir valdomumas. O jei pamatuojamumo nėra, tai ir valdomumo būti negali. Apie rodiklius esu rašęs, paskaitykite.

Klausimas: Tai ar bus tas pamatuojamumas?
Atsakymas: Birutė Vėsaitė pažadėjo, kad bus, o tai reiškia, kad jei jau jo nebus, tai belenkuriuo atveju po kiek laiko bus galima tarkuoti. Pažadas dėl pamatuojamumo buvo – reiškia, kad bus apie ką kalbėt.

Klausimas: Kiek laiko reikia, kad pamatuojamumas ne šiaip atsirastų, bet ir leistų daryti prasmingus veiksmus, t.y., leistų atsirasti valdomumui?
Atsakymas: Maždaug tiek, kiek reikia, kad atsirastų pamatuojamumas visose verslą įtakojančiose valdiškose grandyse. Grubiai šnekant – per kadenciją, tikslingai dirbant, įmanoma padaryti šiokį tokį poslinkį. Sunkiai, bet įmanoma. Kartą rašiau apie tas problemas su valdiškomis struktūromis – jos realiai yra baisios.

Klausimas: Ar manai, kad šita valdžia bendrai ir Birutė Vėsaitė konkrečiai gali kažką padaryti?
Atsakymas: Čia išties du klausimai: ar gali padaryti ir ar darys. Rašiau kartą apie tai, kiek sunkiai vyko, bet visgi vyko reformos prie ankstesnės valdžios. Tai reiškia, kad kažką pajudinti įmanoma. O dėl to, ar pajudės – po kiek laiko tą ir pamatysime, nes šnekos šnekomis, o darbai – darbais.

Klausimas: Kodėl vis sakai, kad šnekos šnekomis, juk jei vyriausybė negali kažko pasakyti, tai negalės ir padaryti?
Atsakymas: Politikai gali šnekėti belenką ar nešnekėti išvis. Kubiliaus vyriausybė tragiškai nesugebėdavo šnekėti, bet nepaisant to, buvo teisingų žingsnių. Tuo tarpu kai kurios partijos su pažadais apie 1509 litus prišneka belenko jau ne pirmą kartą, tačiau ar tos šnekos atsispindi rezultatais?

Klausimas: Kodėl sakai, kad Birutė Vėsaitė turi humoro jausmą? Ji gi susiraukusi nuotraukoje, toks žmogus negali humoro jausmo turėti, tai nesąmonė.
Atsakymas: Kai žmogus pasako, kad jam labiausiai patiko filmukas apie jį patį su įsiutusiu Hitleriu, tai ar galima sakyti, kad humoro jausmo nėra? Kita vertus, kadangi aš pats neturiu humoro jausmo, tai čia bandau tiesiog protingai spėt.

Klausimas: Birutė Vėsaitė sukvietė blogerius ir jais tiesiog pasinaudojo savo tikslams, o blogeriai buvo išnaudoti.
Atsakymas: Taigi žinoma, kad taip. O blogeriai lygiai taip pat suėjo ir pasinaudojo ūkio ministre savo tikslams ir išnaudojo ministrę. Tai kur čia neteisybė?

Klausimas: Čia buvo pigi ir bjauri Commonsense.lt PR akcija, kurią padarė Birutės Vėsaitės patarėja, pardavusi Lietuvą ir savo dūšią komunistams, už kiek pardavė žmones, kiek kainavo kelionė į Havajus, tie komunistai konsultantai, tu gi juos pažįsti ir pats irgi esi toks kaip jie?
Atsakymas: Jei akcija buvo pigi, tai reiškia, kad efektyvi, o man tai irgi labai įdomu, nes čia įdomumas toksai, kad rinkimuose ta patarėja balsavo už Andrių Užkalnį, dargi man rodos kad ne kartą. Akivaizdžiai, dešinysis trolibanas prasmuko į artimiausią Birutės Vėsaitės aplinką – tai konservatorių ranka. Man greitai visi melsis, nes tokie bardakai yra požymis, kad jau greitai tapsiu Visatos Valdovu. Havajai tada bus ir Lietuvoje. Melskitės man ir gal aš jums atleisiu.

Klausimas: Birutė Vėsaitė nieko nesupranta apie tuos internetus ir mėmes, tai kodėl už tai nepuolei?
Atsakymas: Tavo mama ar senelė irgi nieko nesupranta apie tuos internetus ir mėmes, tai gal pagrindas pulti?

Klausimas: Bet gi visos mėmės ir komentatoriai Delfyje pasakoja, kad Birutė Vėsaitė yra tokia ar anokia?
Atsakymas: Jūs apie mane paskaitytumėt, ką nekurie komentatoriai pasakoja jau kelintus metus, tai Birutė Vėsaitė pasirodytų, kaip šventoji.

Klausimas: Tu turėjai pulti, o vietoje to pralaimėjai ir susimovei, turėjai ją išplūsti ir pasakyti Delfiui, kad ji yra dar blogiau, negu tose mėmėse.
Atsakymas: Kai kažkas galvoja, kad man gali nurodinėti, ką aš turiu galvoti, sakyti ar daryti, tai tegul pasikalba su Žemaitės paminklu Gedimino prospekte – gal tas paminklas nurodymų paklausys ir ir pakils į kovą už mėmių teisybę.

Klausimas: Ar blogeriai buvo neįgalūs?
Atsakymas: Blogeriai buvo kaip visada – tiesiog žmonės, kiekvienas su savo nuomone, su savo klausimais, su savo mintimis, su savo vertinimais.

Klausimas: Koks bendras įspūdis apie tai, kaip viskas vyko?
Atsakymas: Labai paprastas – žmogus, kuriam pakankamai tolimi tie internetai, pasikvietė būrį žmonių iš internetų. Rezultate vieni ir kiti žiūrėjo vieni į kitus, kaip į nesuprantamą ir nesuvokiamą reiškinį. Bet į pabaigą truputį įsivažiavo, prasidėjo šnekų.

Klausimas: Kas buvo išties blogai, ko tu tikrai būtum norėjęs, bet trūko?
Atsakymas: Man trūko mėsiškų kepsnių, nes aš mėgstu valgyti. Deja, anei jokių renginių organizatoriai niekada nepagalvoja apie kepsnius, nors aš visada tai kartoju. Patys pagalvokit, nu kaip taip galima?

 

——————–

* Labai gražus pavyzdys, demonstruojantis Kunda-lakunda konfliktus, kai yra skirtingi procesai (iš viršaus į apačią vs. iš apačios į viršų): ponas Aurelijus klausia pagal struktūrą: „kokios bus datos veiksmams, kuriuos jūs darysite (savo tikslams pasiekti)?“ Birutė Vėsaitė ataskinėja pagal kitą struktūrą: „tikslai yra tokie ir tokie, todėl mes norim padaryti tą ir tą, o tai jau truks…“. Kaip matome, semantikos atitinka, tačiau struktūra visiškai neatitinka. Rezultatas – gera dalis žmonių negali išgirsti atsakymo. Pati neatitiktis labai natūrali: kažkuriam klausytojui norisi žinoti faktą – datas, kurios įrodytų planavimą. Tačiau planuotojas naudoja kitą struktūrą: visi veiksmai yra planuojami iš tikslų, o ne atvirkščiai – nes negali būti taip, kad susigalvojam datas, iš jų veiksmus, o tada jau pagal tai tikslus susistatom. Žodžiu, tokiu atveju gaunasi labai įdomus komunikacijos variantas – struktūra neatitinka, todėl negali būti priimta. Mačiau, kad bent keletas žmonių patyrė iš to gan ryškų disonansą.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

73 thoughts on “FAQ apie susitikimą su Birute Vėsaite

    1. Rokiškis Post author

      Nes prieš kelis mėnesius kartą ėjau gatve, buvo šiltas ir ramus rudens vakaras. Užsukęs į vieną restoranėlį, užsisakiau kepsnį, kuris buvo puikus. Padavėjos irgi buvo puikios, palikau joms arbatpinigių.

      Reply
      1. nzn

        tu galvoji taip atsakyti yra cool? ar vis delto coolness? 😀 bet kokiu atveju.. trinamas is RSS

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          O tamsta galvojate, kad coolness yra uždavinėti projektyvinius klausimus iš serijos „kodėl jūs mušat savo žmoną, ar jums už tai sumokėjo teroristai?“

          Tamsta žinote, kur tamstai eiti. Pridūrkų čionai niekas nelaukia.

          Reply
  1. Ernestas

    Gerbiamas Visatos valdove,
    jeigu pavidoliai skelbia jus esant komunistu, išpažinsiu tokį komunizmą, kokį nuosekliai čia skelbėte ir siūlėte diegti. Ne purvokratijai! Dar labai retkarčiais būtų įdomu išgirsti patarimų, kaip, matant visas mudos formas, ar šiaip esant reikalui, pasiryžti pakelti rankas prie klaviatūros arba, pagal poreikį, užpakalį nuo kėdės ir eiti viską tvarkyti, ginti pilietines Jūsų valdomųjų teises, ar apskritai. Iš kur semiatės tiek energijos lipti į Visatos vadovybės aukštumas? Koks yra raktas į veiklumą?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Viskame yra manęs dvasinė spinduliuotė, kuri sklinda į žmonių galvas, taip pakeldama visus į brahma-buda lygmenį. Neškite man pinigus.

      Reply
  2. Pingback: Tinklaraštininkų susitikimas su Birute Vėsaite | Mantas Malcius

  3. Rimbas

    Buvo įdomu paskaityt po vakarykščio fleimo FB, kur Bačiulis su Nasevičium jus su žemėm maišė. Tik kad šiame įraše neišskaičiau nei kodėl jie taip užsirūstino, nei kodėl būtent tamsta su Skirmantu Tumeliu buvote taip skalpuojami.

    Tai kokiu gi būdu nepateisinote anųjų garbių ponų lūkesčių? Nepasiuntėt šaltutės į Peru, ar kaip?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Matot, čia labai paprastas dalykas -- kai kurie žmonės fantazuoja tol, kol sufantzuotas diskursas ima dominuoti. Kartais tai labai smagu, nes atsiranda daug visokių linksmų internetinių mėmių.

      Tik vat kai kurie, pametę realybės jausmą, pradeda tikėti, kad realybė yra jų mėmėse. Ir vat tada jau, kai prasideda kokia tai neatitiktis tarp realo ir fantazijų, tai sukyla stiprus kognityvinis disonansas. Taip kad šitai labai natūralu, čia nėra ko stebėtis.

      Aš tai panašiais atvejais patarčiau žiūrėti auditoriškai, grynai pagal TB: faktas yra arba faktas nerastas. Rodiklis yra arba rodiklis nerastas. Rodiklis leidžia vykdyti gerinimą arba neleidžia. Ir t.t..

      Tai tada ir bus apie ką kalbėt.

      Reply
    2. Grgns

      Rokiškis su Tumeliu po susitikimo Delfiui pažėrė ditirambų Vėsaitei, paskiau bandydami tai neigt susipainiojo dar labiau. Rokiškis yra Rokiškis, bet Tumelis kitąkart į Seimą galės jau nesisiūlyt, susidirbo žiauriai, liberalas, blyn.

      Reply
        1. Grgns

          Na, pažiūrėjau Gpliuse tik ką. Rokiškis perėmė telefoną iš Tumelio, bet nežinojo, kad kalba su „Delfiu“, kaip pats sakė… Cirkininkai du. 🙂

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Aš tai nesupratau, kad Delfi, nors ir akivaizdu buvo, kad žurnalistė klausinėja. Bet tai niekaip nekeičia esmės. Būtų Lietryčio žurnalistai ar dar kas -- visvien tą patį kalbėčiau -- tą, ką galvoju.

            O galvoju paprastai: yra faktai arba nėra faktų. T.y., arba rodikliai yra, arba nėra. Kitu atveju nėra apie ką kalbėt.

            Reply
  4. Vyrukai, prisidirbot

    Bullshit. Kazkas tiksliai pasake, kad Rabinovicius tapo kisenine Vesaites ir Commonsense ziurke. Vimdo.
    Galit uzdaryti savo blogus, egzzzpertai, kol kas grudus gausite is Vesaites kisenes, todel nebereikia jums nei blogu, nei visokiu TOC imoneliu.

    Reply
    1. roro

      O kodėl niekas nešneka apie Rokiškio Rabinovičiaus ryšius su ministrės B. Vėsaitės vyru, kuris prieš pora metų buvo kaltinamas finansiniais nusikaltimais Lietuvoje bei Rusijoje? Gal dabar čia vyksta atidirbimas už įvirias „paslaugėles“? Pasidomėit kokias įmones aptarnauja commonsense veikėjai ir išvadas pasidarykit patys

      Reply
  5. Anonimas

    Rabinovicius yra eilinis zmogus, nesugebejes atsispirti keliems auksiniams ir dabar sedi pas p. Vesaite kiseneje ir aiskina kitiems kaip reikia gyventi!

    Visiems savo kaimynams, draugams ir autobusu kontrolieriams pasakosiu, kad nereikia skaityti rokiskis.popo…

    Reply
  6. jurgis

    Rokiški, jūs iki vakar buvote visatos valdovu. O šiandiena jūsų išsižadėjo kai kurie dešiniojo trolibano atstovai. Ką darysite? Regis jūsų šutvė mąžta, o gaila.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Man prireikė malkų manęs garbintojų kūrenamai ugniai, todėl kai kuriuos pionierius reikia paaukoti. Tegul visi dega juodais dūmais. Greitai aš tapsiu Visatos Valdovu, todėl jie man paklūsta.

      Reply
  7. Viešpats

    Kaži kur dešinysis trolibanas buvo per Žyliaus viešus mykimus? Vat čia ir politinių pažiūrų turėjimo minusas, kai savo akyse net ne rąstai, o ištisos girios nesimato.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia yra toksai politinis momentas išties -- nesvarbu, apie ką pasakytum kažką, atsiranda kokia nors pusė, kuri džiaugiasi, ir kokia kita pusė, kuri piktinasi.

      Kartais, sunkiais atvejais, pakanka pasakyti ką nors neutralaus, kad kokia nors pusė pasipiktintų, kodėl neutraliai, o ne baisiausiais būdais baisiausiai blogai.

      Vienok tai reiškia, kad labai gerai. Jei piktinasi ir siunta kažkas, tai reiškia, kad svarbu kažkam.

      Reply
  8. TiesiaiSviesiai

    Labai nesidomiu politika, o bet tačiau nežiūrint kas čia kas ką už ką ir kiek liepia daryti, pats faktas, kad ministrai susitinka su raštininkais, jau yra gerai- aš tai vertinu kaip žingsnį valdžiažmogių ir žmonių dialogui.
    Žurnalistai nesiskaito, jie ne žmonės, jie profesija su kryptingais straipsniais.
    Visatos valdove, atsakykite, ar verta tokį įvykį įrašyti į istoriją, kad galėtų jūsų žiurkiukai skaityti istorijos vadovėliuose, kaip valdžiažmogiai su žmonėmis pradėjo kalbėtis?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, vat čia išties yra viena iš priežasčių, dėl kurių šaršalas gali būti. Vienas pažįstamas prieš kurį laiką sakė man, kad kai kurie žurnalistai ima jausti kokią tai konkurenciją ar tai kažką tokio iš blogerių pusės.

      Man tokios kalbos atrodo keistai, nes žurnalistai yra žurnalistai -- jų reikalas yra rimti vertinimai, informacija ir pan., o blogeriai -- tai šiaip žmonės.

      Kita vertus, gaunasi taip, kad tarp valdžios ir žmonių nelieka to tarpininko -- žiniasklaidos. T.y., procesiškai žiūrint -- vartų saugotojo (gate keeper), kuris neprileidžia vienų prie kitų.

      Tokio tiesioginio dialogo požymių buvo jau anksčiau, kai Google Plus ėmė tiesiogiai su žmonėmis bendrauti Remigijus Šimašius ir Rimantas Žylius. Dar anksčiau panašiai pasireiškė Artūras Zuokas. Kita vertus, čia reikia dar neužmiršti, kad lazda turi du galus.

      Kažkaip galvoju, kad gal tai ir išties truputį ženkliška -- valdžia leidžiasi ant žemės. Bet panašių požymių jau ir kiek anksčiau buvo matyti, tad tiesiog tam tikras žingsnis paprasčiausiai.

      Po kiek laiko, žiū -- ims kokie ministrai blogerius reguliariai kviestis net. Vat tada jau galėsim kalbėt, kad prasidėjo kažkoks sistemiškumas.

      Reply
  9. nb

    ar galiu fiksuoti, kad tarp žiurkėno ir už izohipsės sėlinančio bei tūnančio prabėgo juodas katukas?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kas yra už izohipsės sėlinantis bei tūnantis, ir kas tas per daiktas yra izohipsė? Kačių aš nedaleidžiu, tai jos negali bėgiot be manęs leidimo, nubausiu jas.

      Reply
  10. Nerijus

    Gerbiamas, Visatos Valdove,pagal uzimamas pareigas,jums, turetu but zinoma , kad ne Birutes kompetencijoje kazka keist ir pakeist. Ir kai kalba ejo apie matavimus, bei pamatavimus, Vesaite, ko gero, sedejo uzsimerkus, susiguzus, ir galvojo:Dieve, Dieve, greiciau jau viskas pasibaigtu.Dar, turbut labai dziaugesi, kad neatejo Tapinas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Viskas ten labai paprasta su tais matavimais. Ir pagal pareigas ministrai turi visus įgaliojimus ne tik iš savo pačių ministerijų reikalaut skaičių, bet ir iš pavaldžių institucijų.

      Reply
  11. Pingback: Komjaunimas.lt » Blog Archive » Skaldyk ir valdyk

  12. Jurgis

    Nesuprantu ar čia kažkoks perdėtas toleravimas ar kažkas kito, bet šioje susitikimo reziume neperskaičiau nei vieno neigiamo pasakymo apie šią „nuostabią“ ministrę. Argi tikrai ji neverta tų pašaipų kurių sulaukia iš visų? Ar tikrai šis žmogus Jums pasirodė ne toks jau ir neišprusęs kaip kiti bendravę su ja teigia? Ir kokius klausimus Jūs pats uždavėte ten prieš ją besėdamas? Ir tikrai, ar nėra viskas taip blogai su šia moterimi?

    Reply
    1. skirmantas tumelis

      Jūs šiuo metu patiriate kognityvinį disonansą, kuris nutiko dėl to, kad susikūrėte savo fantazijas, kurios dėl kažkokių priežasčių paaiškėjo, jog yra tik fantazijos.

      Verta ji tų pašaipų, bet pašaipos yra pašaipos, o žmogus yra žmogus.

      Ar atskiriate pašaipą nuo žmogaus?

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Ponas Jurgi, tamstos klausimas yra labai bendras, bet labai geras. Aš apie tai jau straipsnį pradėjau rašyt, tik nežinau, kada užbaigsiu. Nes į komentarą čia netelpa.

      Bendru atveju galiu pasakyti tik vieną: esmė yra ne tame, kur visi dėmesį kreipia. Esmė yra rodikliuose, kur yra daug žostkiau viskas, nei kas nors gali įsivaizduot.

      Ir po kelių mėnesių mes tą patikrinsim.

      Reply
    1. Ele Pranaityte

      Aš irgi noriu sužinoti, nes visi sako, kad sumokėjo, o aš nei sekundei nebuvau išėjusi iš salės, tai įdomu, kokiu būdu ir kam mokėjo, nes aš nieko negavau. Tai dabar laukiu atsakymo. O ne tai duodu teisman už šmeižtą.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Aš girdėjau, kad sumokėjo 100 litų, bet matyt kažkas, kas turėjo juos perduoti, gal pavogė. Tai aš dabar garantuoju, kad aš pasiaiškinsiu, kas kaltas, kad negavau.

      Reply
  13. Mantas

    Juokingiausia sioje istorijoje, mano galva, kaip ir Nerijus rase komentare, rodikliu rodymas tetai Birutei is elektros ukio ministerijos, kuri kiek teko matyti ja kalbant, mastyti nelabai sugeba ir reaguoja i situacija nelabai adekvaciai. Todel lygiai taip pat sekmingai rodiklius butu galima rodyti ir pensiono gyventojams ar lopselio-darzelio Gandriukas busimiems ministrams. Visais atvejais rezultatas butu tas pats -- rodikliu rodymas vien tik del rodikliu rodymo ar kazkokio pliuso uzsidejimo. Zinoma rodikliai savaime yra geris, neveltui jie n metu naudojami versle ar projektu valdyme, taciau viena vertus, kad tai bus naudojama politikoje su partine sistema yra beveik utopija, o juo labiau rodyti tai zmogui, kuris nelabai to suvokia yra mazu maziausia fail’as. Zodziu, visiskas ne common sense.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kiek atsimenu, teta Birutė pati rodė skaičius su kažkokiu grafikėliu. Taip kad nežinau, ar čia juokingiausia kažkas.

      O dabar tamstą nustebinsiu vienu dalyku: partijoms rodikliai yra labai gerai žinomas dalykas. Tipinis aukšto lygio rodiklis -- tai surinktų rinkėjų balsų dalis rinkimų metu. Tarp žemesnio lygio rodiklių -- pvz., partijos narių skaičiaus santykis su gyventojų skaičiumi. Kai kurios partijos gana nuosekliai tai naudoja.

      Reply
      1. Mantas

        Labai teisingai ponas Rokiski pastebejot „rode skaicius su kazkokiu grafikeliu“, turbut ir snekejo dar kazka. Net neabejoju kad partijos turi rodiklius, bet as kalbu ne apie tusciuosius rodiklius, o veikliuosius. Galbut visos ar tik pazangiausios is partiju turi ir veikliuosius rodiklius sau viduje, taciau veiklieji rodikliai atskleisti viesai rodytu partiju fail’us ir neveikluma, o viesai to rodyti nelabai kas noretu, o ypac tokie progresyvus ir jauni politikai kaip socdemai ir teta Birute… Turbut diskusija neturi prasmes nes viska parodys laikas ar elektros ukio energijos ministerija rodys kazkokius rodiklius su kazkokiais grafikais, ka manau dare ir kiti ir sie tikriausiai darys, ar rodys veikliuosius rodiklius leidziancius daryti isvadas ir stebeti progresa, del ko visiskai abejoju.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponas Mantai, kas per pederastas tamstą primokino tokių kliedesių, kaip „tuštieji rodikliai“ ar „veiklieji rodikliai“? Jei tą žmogų sutiksite, tai pasakykite jam, kad verta jau jam emigruot, nes nuo to pagerės situacija Lietuvoje. Nes tokių kliedesių neturi būti. Nes tai maždaug tokios beprasmiškos sąvokos, kaip „tuštieji pinigai“ ir „veiklieji pinigai“.

          O bendrai, su rodikliais nereikia fantazuoti -- jie labai paprastas dalykas. Tai vienas iš TB metodologijos komponentų, kuris rodo, ar situacija gerėja, ar blogėja. Paprastuoju būdu rodo, grafikėlyje kokiame nors.

          Reply
        2. Rokiškis Post author

          O jei tamsta kalbat apie tai, ar rodikliai bus prasmingi -- tai labai paprasta viskas: kai rodikliai atsiranda, tai išsyk ir matosi, ką jie rodo -- ar pieno riebumą kokios darbo inspekcijos darbe, ar visgi kažką, kas leidžia valdyti situaciją.

          Reply
            1. Rokiškis Post author

              Nu tai ponas Nerius ir sudėliojo, kokius rodiklius ūkminui vertėtų turėt. O kad tamsta iš anglų kalbos išvertėte tiesiog ne terminus, o tiesiog epitetus -- tai vat dabar suprantu, norėjot kaip geriau.

              Per klaidą pagalvojau, kad koks nors pusprotis ėmė kokioje nors aukštojoje dėstyt gal panašius dalykus, nes iš ten neretai visiški kliedesiai pareina.

              Dėl rodiklių prasmingumo -- išties, visada būna klausimas, ką rodiklis rodo. Bet čia ir yra esmė: rodiklis yra labai paprastas dalykas, ten arabų nepripūsi.

              Kaip pvz., paprastai: vos tik pradedam skaičiuoti pinigus, momentaliai prasmę praranda bet kokie makaronai apie belenkokius vėjus. Pinigai tampa matu.

              O šiaip, tamsta ne ten ieškot tos info apie rodiklius, kiek suprantu. Įveskit kur nors gūglėje „management accounting“, „measurement“, „KPI“ -- kažką rasite naudingesnio.

              Reply
              1. Mantas

                Kazkaip ratu cia vaikstom, bet kalbam apie ta pati, todel nebespaminsiu daugiau ir parasysiu paskutini komentara.

                A) Niekas nesako, kad rodikliai blogai
                B) Niekas nesako, kad metrikos nereikalingos politikoje
                C) Viskas aisku su tais KPI. KPI ir „vanity metrics“ vienas kito neneigia ir nepriestarauja, tik pastarieji is praktikos patikslina, kad kruva KPI nerodo tikru pokyciu o tik menamus. Pats geriau uz mane zinot kiek kartais imones KPI rodikliu turi.
                D) Viena is metriku „privačiame sektoriuje dirbančių (būtent dirbančių, o ne bedarbių) žmonių kiekis arba pokytis“ panasu, kad yra „vanity metric“, nes nerodo realiu darbu o priklauso nuo sezoniskumo ar maksimos atidarytu nauju parduotuviu skaiciaus 🙂 Bet cia jums sprest.
                E) Lieku prie savo nuomones ka ir sakiau, kad didziausias feilas yra pasirinkta auditorija del rodikliu rodymo.

                Zodziu, pavasaris parodys kas kur kakojo.

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Na, aš tamstai siūliau paieškot, bet matyt visgi nėra lengva. Ir matyt, kad ne viskas tamstai aišku, nors tamsta ir sakote, kad viskas aišku.

                  Rodikliai būna veiklos (vidiniai) arba stebėjimo (išoriniai). Vidiniai turi problemą, kad ne visada parodo realybę ir gali būti kartais ir pamanipuliuojami (pvz., įstaiga gali išties imti matuotis pres relyzų skaičių, kas yra nesąmonė). Išoriniai turi tą sunkumą, kad paprastai yra ne vienas, o daugiau įtakotojų (pvz., įmonės pardavimai yra veikiami ir išorės faktorių, pvz., madų).

                  Menamus dalykus rodikliai rodyti gali tik tuo atveju, jei jie falsifikuojami. Jei rodikliai tikri -- jie rodo realius dalykus, tik gali būti taip, kad visai ne tuos, kurie yra svarbūs.

                  Dėl tos priežasties pilnavertė rodiklių sistema kuriama būna ilgai -- praktikoje prireikia bent trijų iteracijų, kur pirmiausiai šiaip matuot imamama, paskui žiūrimas prasmingumas ir rodikliai atidirbami iki to, kad kažką realaus rodytų, o jau paskui yra koreguojami sistemiškai, kad vaizdas susidarytų pakankamai pilnavertis.

                  Dėl dirbančiųjų ir sezoniškumo -- sezoniškumai labai lengvai nuimami, vos rodikliai pasiekia periodą ilgesnį už ciklą.

                  Dėl realių darbų -- žr. aukščiau ir dar turėkit omeny, kad ministerijos išvis produkto nekuria, t.y., tiesiogiai matuoti jų įtakos ekonomikai neįmanoma, o tik pagal pasekmes.

                  Dėl auditorijos ir nuomonės -- tai beprasmiškas „turiu nuomoonę“, tad atsakymo nereikalauja.

                  Reply
  14. Ele Pranaityte

    Jeigu būtume davę ministrei normaliai pasisakyti, būtų buvę daug geriau. Bet kai pradėjo ją taršyti iš visų kampų klausimais, žmogus pasimetė. O visokie memai ir panašiai tai turėtų būti siunčiami pasigydyti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, pono Aurelijaus surengtas šou buvo labai žostkas. Ir pasimetimas tam tikras labai natūraliai suprantamas. Bet man tai realiai visada yra įdomios sisteminės priemonės. Rodikliai, skaičiukai visokie.

      Reply
  15. Pjovejas

    Geriausia ten to straipsnio dalis yra ta, kad atskleistas vienas iš gerb. Rokiškio Rabinovičiaus slapyvardžių 😀

    Reply
  16. roro

    Šiaip čia viskas primena tą Kreivio krizę, tik mikroskopinėje skalėje, kai tiesinė funkcija transformuojas į netiesine ir prasideda nesąmonės, kurios neturėtų prasidėt. Ir net sveiko proto žmonės pakliūna į tokias situacijas, nes sveikas protas nėra absoliutas, o tik didesnė tikimybinė išraiška vadovautis analizę, o ne sintezę nustatinėjant priežasties-pasekmės ryšius. Ir va, teigti, kad viskas praėjo taip kaip ir turėjo yra neadekvatu arba sistematiška. O krizių valdymas gal ir yra netiesinės funkcios dekonstrukcija ir tas absoliučiai neįmanoma, įmanoma tik mažint detranformacijos paklaida iki begalybės.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėl asociacijos su Kreivio krize -- man irgi buvo tokių minčių. Tai vadinasi šitstormas.

      Kita vertus, tamsta čia bandot per rimtai žiūrėt: esmė gi labai paprasta -- krizė yra krizė tiems, kam nuo to blogai. Klausimas, kam ten išties blogai, jei ant tuščios vietos kyla šitstormai?

      Reply
      1. roro

        paprastas atsakymas būtų: tiems, kurie yra sveiko proto, o teisingas: teisingas abejoju ar išvis yra

        Reply
  17. chl

    Jo, ar bus rengino pakartojimas su rodikliais, skaičiukais, skaidrėms, etc.? Nes jei bus, tai gal kursiu blogą, o jei nebus, tai neverta tuomet. Kaip manot?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ar bus kitas koks pakartojimas -- šito aš nežinau. Bet manau, kad maždaug mėnesio-trijų bėgyje įmanoma padaryti aukšto lygio rodiklius, kaip kad tokius, kur ponas Nerius minėjo, kaip pvz., privačiame sektoriuje dirbančių (būtent dirbančių, o ne bedarbių) žmonių kiekis arba pokytis.

      Tuos skaičius labai įmanoma gauti mėnesinius (t.y., tinkamus realiai situacijai vertinti, o ne kokius ketvirtinius sezoninius svyravimus), Sodra juos tikrai turi.

      Reply
  18. Paprastas žmogus

    Kas susideda su atvesaite yra tik dar viena atvesaite! Ir tas FAQ yra visiems jau pofig…Man dzin kad jus ten buvote, dzin, kad drozet vesai dzindzia, dzin, kad tvarketes savo, savo firmeliu ir savo zmonu reikaliukus….BET man ne dzin, kad nuvesaitei leidote tai daryti uz valstybes, t.y. mokesciu moketoju, t.y. ir mano pinigus! O to tau jau neatleisiu! visiskas pzd…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kas jums leido rašyti į mano blogą ir taip naudoti mano pinigus, kuriuos aš leidžiu mano kompiuterio elektrai apmokėti? Aš jums neatleisiu. Jūs jau žinote, kur eiti. Ir tenai nueisite.

      Reply
      1. Paprastas žmogus

        Tamsta dar likai man skolingas, kad aš tau pakėliau tavo shudblogio lankomumą ne 2 KARTAIS!!! Ir net iš skirtingu IP!!! Tai ne3.14sk man proto…O kad susiluzinote, tai ir arkliui aišku! Pas Atvėsaitę tiek kompetencijos, kiek pas šliužą intelekto, tai ir arkliui aišku!… bet partinės mokyklos pamokas matosi gerai išėjusi…numetė vienam kaulą, o naujai reinkarnavesis Judas „papigiai“ ir „pridavė“ visus…su taukais, plaukais ir visais analizais….Patyrus tokį „oblomą“, kurio pasekoje išryškėjo aiškių kontūrų bato bėda, padaryta atmorozaitės PR’iarščikų luzzblogerių kelnėse, tie maždaug užpakalio vieta….vietoje to, kad viešai prisipažinti banderlogų visuomenei, apie aptirtą „sulenkimą“ ir ištarti klasika tapusius žodžius -- „savus muša!“, pradėjo rašinėti n-tojo laipsnio šudmalizmą „mesnekaltiaplinkakalta“. Pasakykit geriau Oppssss…ir visi supras! Ir patys pamatysite, kaip patiems nejučia ‘atsivers čiakra’! Tokio išganingo praregėjimo aplankys haliucinacija, kaip po kokios dvigubos Extazy Kakao dozės, kad savo kailį gerbiančiam banderlogui, reiktų vengti tokių vietų, kaip ministerijos, seimas ir pan. Šių vietų bloga aura egzistencialiai pavojinga superlaidumui jautri banderlogo čiakra, kurios kelią pas
        Šiva-lingą šiuo metu ir stebime…(atmintinė čiainikams -- Hinduizme Šiva-lingas yra garbinamas per neįprastą mums genitalijų formos simbolį (lingam).

        Reply
      2. Paprastas žmogus2

        Tamsta dar likai man skolingas, kad aš tau pakėliau tavo shudblogio lankomumą ne 2 KARTAIS!!! Ir net iš skirtingu IP!!! Tai ne3.14sk man proto…O kad susiluzinote, tai ir arkliui aišku! Pas Atvėsaitę tiek kompetencijos, kiek pas šliužą intelekto, tai ir arkliui aišku!… bet partinės mokyklos pamokas matosi gerai išėjusi…numetė vienam kaulą, o naujai reinkarnavesis Judas „papigiai“ ir „pridavė“ visus…su taukais, plaukais ir visais analizais….Patyrus tokį „oblomą“, kurio pasekoje išryškėjo aiškių kontūrų bato bėda, padaryta atmorozaitės PR’iarščikų luzzblogerių kelnėse, tie maždaug užpakalio vieta….vietoje to, kad viešai prisipažinti banderlogų visuomenei, apie aptirtą „sulenkimą“ ir ištarti klasika tapusius žodžius -- „savus muša!“, pradėjo rašinėti n-tojo laipsnio šudmalizmą „mesnekaltiaplinkakalta“. Pasakykit geriau Oppssss…ir visi supras! Ir patys pamatysite, kaip patiems nejučia ‘atsivers čiakra’! Tokio išganingo praregėjimo aplankys haliucinacija, kaip po kokios dvigubos Extazy Kakao dozės, kad savo kailį gerbiančiam banderlogui, reiktų vengti tokių vietų, kaip ministerijos, seimas ir pan. Šių vietų bloga aura egzistencialiai pavojinga superlaidumui jautri banderlogo čiakra, kurios kelią pas
        Šiva-lingą šiuo metu ir stebime…(atmintinė čiainikams -- Hinduizme Šiva-lingas yra garbinamas per neįprastą mums genitalijų formos simbolį (lingam).

        Reply
      3. Paprastas žmogus

        Ir ko tik nepadarysi commonsense’ju, kad atnešti jiems gerąją naujieną:

        Tamsta dar likai man skolingas, kad aš tau pakėliau tavo shudblogio lankomumą ne 2 KARTAIS!!! Ir net iš skirtingu IP!!! Tai ne3.14sk man proto…O kad susiluzinote, tai ir arkliui aišku! Pas Atvėsaitę tiek kompetencijos, kiek pas šliužą intelekto, tai ir arkliui aišku!… bet partinės mokyklos pamokas matosi gerai išėjusi…numetė vienam kaulą, o naujai reinkarnavesis Judas „papigiai“ ir „pridavė“ visus…su taukais, plaukais ir visais analizais….Patyrus tokį „oblomą“, kurio pasekoje išryškėjo aiškių kontūrų bato bėda, padaryta atmorozaitės PR’iarščikų luzzblogerių kelnėse, tie maždaug užpakalio vieta….vietoje to, kad viešai prisipažinti banderlogų visuomenei, apie aptirtą „sulenkimą“ ir ištarti klasika tapusius žodžius -- „savus muša!“, pradėjo rašinėti n-tojo laipsnio šudmalizmą „mesnekaltiaplinkakalta“. Pasakykit geriau Oppssss…ir visi supras! Ir patys pamatysite, kaip patiems nejučia ‘atsivers čiakra’! Tokio išganingo praregėjimo aplankys haliucinacija, kaip po kokios dvigubos Extazy Kakao dozės, kad savo kailį gerbiančiam banderlogui, reiktų vengti tokių vietų, kaip ministerijos, seimas ir pan. Šių vietų bloga aura egzistencialiai pavojinga superlaidumui jautri banderlogo čiakra, kurios kelią pas
        Šiva-lingą šiuo metu ir stebime…(atmintinė čiainikams -- Hinduizme Šiva-lingas yra garbinamas per neįprastą mums genitalijų formos simbolį (lingam).

        Reply
  19. LabaiKuklusLietuvis

    Gal galėtumėte pasakyti, kuo skiriasi diskursas nuo naratyvo? Ačiū.

    Reply
  20. mulkis

    šūdų maišytojų kontora plauna savo mundurą. anksčiau vis galvodavau, nu koks normalus verlininkas gali šitiems analfabetams moketi babkes už konsultacijas, kai visi jų skelbiami kliedesiai dėstomi univere tarp pirmo ir antro kurso maždaug. pasirodo gali. pasirodo, turim net ir ministrų, kurių supratimu galima pirkti paslaugas iš šitų konsultantų- šarlatanų. va taip ir gyvename, ponai.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jei čia tamsta apie Commonsense.lt ir ToC, tai čia sakote įdomią naujieną -- jie krūvą metų bandė pramušt, kad tuos tipo kliedesius univere dėstytų. Reiškia, visgi jau pavyko ir dėstyt pradėjo kažkas?

      Reply
  21. Papžmogus

    Tamsta dar likai man skolingas, kad aš tau pakėliau tavo shudblogio lankomumą ne 2 KARTAIS!!! Ir net iš skirtingu IP!!! Tai ne3.14sk man proto…O kad susiluzinote, tai ir arkliui aišku! Pas Atvėsaitę tiek kompetencijos, kiek pas šliužą intelekto, tai ir arkliui aišku!… bet partinės mokyklos pamokas matosi gerai išėjusi…numetė vienam kaulą, o naujai reinkarnavesis Judas „papigiai“ ir „pridavė“ visus…su taukais, plaukais ir visais analizais….Patyrus tokį „oblomą“, kurio pasekoje išryškėjo aiškių kontūrų bato bėda, padaryta atmorozaitės PR’iarščikų luzzblogerių kelnėse, tie maždaug užpakalio vieta….vietoje to, kad viešai prisipažinti banderlogų visuomenei, apie aptirtą „sulenkimą“ ir ištarti klasika tapusius žodžius -- „savus muša!“, pradėjo rašinėti n-tojo laipsnio šudmalizmą „mesnekaltiaplinkakalta“. Pasakykit geriau Oppssss…ir visi supras! Ir patys pamatysite, kaip patiems nejučia ‘atsivers čiakra’! Tokio išganingo praregėjimo aplankys haliucinacija, kaip po kokios dvigubos Extazy Kakao dozės, kad savo kailį gerbiančiam banderlogui, reiktų vengti tokių vietų, kaip ministerijos, seimas ir pan. Šių vietų bloga aura egzistencialiai pavojinga superlaidumui jautri banderlogo čiakra, kurios kelią pas
    Šiva-lingą šiuo metu ir stebime…(atmintinė čiainikams -- Hinduizme Šiva-lingas yra garbinamas per neįprastą mums genitalijų formos simbolį (lingam).

    Reply
  22. bimbom

    Kiba nuo vasario 6d nieko gero ar blogo neįvyko?Nes naujų įrašų nėra.O juk varguoliams taip trūksta visatos valdovo dėmesio 🙁 .

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tai kad ir taip vat nėra laiko senokai. Tai čia šiandien vat parašiau tik ką vieną straipsnį, ale ir tą paskubom.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *