Šiaurės Korėja. Karas bus?

Dabar jau visi šneka ir spėlioja, ar bus Šiaurės Korėjos karas su Pietų Korėja, Japonija ir JAV. Aš irgi galiu tik spėlioti. Bet kad ir kaip spėliočiau, visvien tai bus tik spėlionės.

Šiaurės Korėja

Nei mėsytės, nei dešrytės - vien raudonos vėliavytės. Būtent tokia pakazūcha būdavo sovietmečiu SSRS, taip pat ir LTSR. Ar prisimenate? Šiaurės Korėja kaip tik tokia šalis dabartyje, tik kad dar nepatyrusi jokio Chruščiovo atšilimo, Brežnevo stagnacijos ar Gorbačiovo Perestrojkos.

Problema yra ta, kad ten susideda keletas labai sunkiai prognozuojamų faktorių. Štai pasižiūrėkim:

  • Šiaurės Korėja jaučiasi labai saugiai, lyginant su kokiu nors Iraku ar panašiom JAV patvarkytom šalim. Priežastis – labai kalnuotos teritorijos, galimybė ilgai ir efektyviai priešintis bet kokio pajėgumo kariuomenių puolimui, milžiniški kiekiai požeminių slėptuvių (ir statytų dar tais laikais, kai palydovinė žvalgyba buvo neefektyvi, t.y., neidentifikuotų), galų gale – šiaip begalė ginkluotės.
  • Šiaurės Korėja patiria labai daug ekonominių problemų. Badas, skurdas, žmonių bėgimas į Kiniją – patenkintų vargu, ar yra. Ir labai patraukliai tenykščiams komunistams atrodantis sprendimas – tai suvaryti visus į karą, geriausiai nelabai didelį, taip nukreipiant žmonių dėmesį.
  • Naujas jaunas Šiaurės Korėjos vadukas Kim Jong Un galimai dar neturi pakankamos valdžios, nors ir spėjo padaryti valymų. Nelabai didelis karinis konfliktas praktiškai nepriklausomai nuo baigties (o ypač – esant neproduktyviai baigčiai) – tai puikus būdas apkaltinti ir išnaikinti nepakankamai ištikimus vadus.
  • Branduolinės ginkluotės kiekiai jau gali būti pakankamai dideli, kad pasekmės būtų liūdnos. Tai, kad branduolinių bandymų buvo jau ne vienas ir ne du, leidžia spėti, kad Šiaurės Korėja gali turėti jau apie kelioliką branduolinių kovinių galvučių. O tai reiškia, kad esant ribotiems kariniams veiksmams, JAV ir Pietų Korėja bus linkusios konfliktą ne laimėti, o nugesinti. T.y., Šiaurės Korėja gali sau leisti konfliktuoti.

Prisiminus, kad Šiaurės Korėja turi tą savo čiučche (ar džiuče, priklausomai nuo transkripcijos) ideologiją, kuri daug kuo primena Raudonuosius Khmerus, kurie kadaise puolė Vietnamą, skelbdami, kad gali susidoroti su dešimtis kartų galingesnėmis priešo pajėgomis, kažko panašaus galima tikėtis ir iš Šiaurės Korėjos puspročių.

Situacija Šiaurės Korėjoje nėra lengva, o ir santykiai su Pietų Korėja bei JAV – irgi. Čia yra labai aiškių mirties spiralės požymių: kuo labiau Šiaurės Korėja grasina, tuo labiau ją spaudžia aplinkinės šalys, gilindamos ten esančią ekonominę krizę. O kuo situacija darosi blogesnė, tuo labiau Šiaurės Korėja linkusi tam priešintis ir grąsinti. O kuo labiau jie grąsina ir kuo ta grėsmė realesnė – tuo labiau JAV ir Pietų Korėja linkusios spausti Šiaurės Korėją. Kažkuriuo momentu šitas abipusio spaudimo procesas gali baigtis karu, ypač kai abi pusės viena kitos labai realiai bijo. Ir ypač, kai abi pusės labai realiai jaučia galinčios viena kitai padaryti tiek bėdų, kad maža nepasirodytų.

Esminis momentas – Kim Jong Un yra jaunas, nematęs karo, kaip tik iš tos kartos, kuriai revanšizmas turėtų atrodyti labai natūraliai, o kraštutiniai veiksmai – visai priimtinai. Ir sunku prognozuoti, kuo tai baigsis.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

39 thoughts on “Šiaurės Korėja. Karas bus?

  1. Gytis

    Na, belieka pažymėti, kad JAV ir Lietuva yra nato partnerės, todėl jei Š. Korėja užpultų JAV, tai būtų tolygu Lietuvos užpuolimui.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, o taip po truputį ir įsiveltume į III Pasaulinį. Žiū, paskui gautume kokį Kinijos desanto išsilaipinimą mažomis grupelėmis, po kelis milijonus…

      Reply
  2. Pjovejas

    Aš šiandien truputį paskaitinėjau delfio komentarus po straipsniu apie Korėjų situaciją… Gal biškį ir ne į temą, bet labai nusistebėjau iš kur pas mumi yra puspročių, kurie komentuoja ala „galų gale atsirado save gerbianti tauta, kuri duos atkirtį JAV imperialistams“. Ar čia kai kas iš jaunosios kartos jau spėjo nupušti, nes nieko nežino ir neprisimena, ar kažkas gauna atlyginimą iš visi žinom kokios šalies už labai jau ankstesnius laikus primenančią propagandą?

    Reply
      1. jurgis

        Palyginus komentarus delfi.lt ir juche-songun paskyroje, rusai gal net adekvačiau komentuoja

        Reply
  3. Brauninkas

    Kas jau kas, bet Šiaurės Korėjos vadukai tai tikrai turėtų žinoti, kad niekam neapsimoka su jais kariauti. Matyt dėl to ir jaučiasi galintys grasinti visam pasauliui.
    Bet jie neįvertina vieno dalyko, kad nereikėtų persistengti su tais gasdinimais -- jeigu USA didesnė visuomenės dalis realiai pradėtų gasdintis (įskaitant ir visokio plauko taikos aktyvistus) -- bijau kad anksčiau ar vėliau sprendimas būtų analogiškas Hirosimai. Tik šį karta su termabranduoliniais ginklais.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat vat, kad kadangi Šiaurės Korėja yra ganėtinai atsilikusi, tai tokia šalis kaip JAV gali suduoti preventyvinį branduolinį smūgį, kartu išvengdama atsakomojo. O tai reiškia, kad preventyvinis branduolinis smūgis iš principo gali būti.

      Reply
      1. Mindaugas

        O va šituo labai abejoju. Hirosima/Nagasakis buvo tada, kai JAV vienintelė turėjo branduolinį ginklą. Dabar jo panaudojimas sukeltų didelę įtampą su kitomis didžiosiomis branduolinio ginklo turėtojomis -- Rusija ir Kinija. Ir ypač dėlto, kad šios komuniaginės valstybės labai mėgsta užstoti smulkius rėžimus kaip Š. Korėja.

        Man labiau tikėta greita branduolinių objektų ataka įprastos ginkluotės pagalba -- antskrydžiai, „Tomohaukais“ ir pan.

        Reply
  4. Pjovejas

    Dar galimas variantas, kad kažkur viršūnėse yra priimtas sprendimas forsuoti ir galutinai užbaigti karą (aneksuojant, ar priverčiant pasirašyti taiką)… Už tai ir eskaluojamas konfliktas. Juk iki šiol oficialiai ten tik paliaubos.

    Reply
  5. Apokalipsės taitelis

    O man atrodo kad karu čia net nekvepia. Lyg žiūrėti Traviatą naujųjų metų vakarą ir vis tikėtis, kad šymet siužetas tikrai bus kitoks. Bet jis kitoks nebus. nei šiais nei kitais metais….
    Šiaurės Korėjau jau dvidešimt metų „pardavinėja plytą“- t.y karo grėsmę. Ir tą plytą aplinkinės šalys (Pietų Korėja, Japonija, JAV, Kinija, Rusija) vis nusiperka. Ne taip jau brangiai ji kainuoja- dalis pinigais, dalis maisto produktais. Pietų Korėjos, JAV ir Japonijos vyriausybės, kaip demokratinėse šalyse priimta paskui tą plytą perparduoda savo rinkėjams pagal vietines aktualijas. Kinams tai irgi gerai nes pirmuosius tris vis palaiko tonuse ir jie ofialiai nesikoncentruoja ties pačios Kinijos karinės galios augimu. O Rusija irgi dalyvauja rimtoje pasaulinėje politikoje, ką irgi galima panaudoti vidaus patriotams masažuoti. Toks šešiagubas win-win, kurio niekas nenori pradėti keisti.
    Dabartinis Kim’ų režimas visiems labai patogus. Jis uždaręs laiko 22 milijonus savo piliečių, kuriuos kitu atveju reikėtų praktiškai nuo nulio sugražinti į dabartinę civilizaciją. O tai kainuotų kartais daugiau pinigų ir spręstinų problemų, nei kad dar kartą nebrangiai, kas pusmetį, „nusipirkti plytą“.

    Reply
    1. Pjovejas

      Blogiausia, kad ir lazda iššauna… Ims koks nors Š. Korėjos pasienio budintis karininkas ir paspaus kokį mygtuką kažkuriuo momentu nuoširdžiai tikėdamas, kad gina šalį nuo imperializmo… ir sureaguos visi atitinkamai…

      Reply
      1. Darkooo

        Jau buvo apšaudę tiek laivus, tiek salas. P. Korėja itin ramiai reagavo, taip sukeldama savo piliečių nepasitenkinimą.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ir ta rami reakcija buvo vienintelis matyt teisingas sprendimas, bet jis vėlgi tiktai paskatino Šiaurės Korėją dar labiau ardytis, nes parodė jiems, kad jie nebaudžiami.

          Reply
    2. Rokiškis Post author

      Na, kai plyta tėra plyta -- tai viskas gal ir ok, bet kai plyta pavirsta į daug pavojingesnį daiktą -- tai jau klausimas ne plytoje.

      Reply
  6. menesis

    Jaunasis vadas nori įrodyti, kad yra vyras. Žmoną susirado, vaikų susilaukė, dabar pakariaut užsimanė. Tokią kariuomenę turi, o kariaut nėra su kuo. Reikia kažkaip liaudžiai parodyti, kad ginklai ir kariai būtinai reikalingi nuo priešų gintis. Nes kitaip dar ims prašyti riebesnio kąsnio vietoj kosminių raketų.

    Reply
    1. as

      Kaip tik, kažkada skaičiau, kad tie visi tironai, despotai, karo iniciatoriai turėjo sekso problemų. Na, vyriškis neturi kur ir su kuom išsikrauti neigiamos energijos…

      Reply
  7. Adv. Tomas

    O tamsta neramus, vis nesamones varinejate, brieda visiska. CK sekretorius propagandai ir agitacijai. Uzsirasykite sau kita syki titula. Jis labai tikras ir vietoje. Pilnavertiskas toks.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, matytas. Ir tikrai labai geras, nes ir iš pirmų lūpų, ir pakankamai neformaliai.

      Kai prieš keletą metų tą blogą atradau, pradžioje net nepatikėjau, kad ten ne kokie nors troliai varo, ale iš medžiagos originalumo sprendžiant -- visgi Šiaurės Korėja visame gražume.

      Reply
  8. super

    Mano profaniska nuomone S.Koreja jau priejo liepto gala su tokiu banaliu dalyku kaip savo pilieciu ismaitinimas -- tiek resursu paskirta ginkluotei (pirmiausia branduolinei) vystyti, milijonines armijos ir pagaliau valdymo aparatui islaikyti, kad kelio atgal turbut nebelabai ir yra. Naujasis Kim’as prie situ problemu aisku dar nelabai spejo uzsitarnauti kazkoki autoriteta, tad vargu ar galetu atremti savo vaduomenes spaudima… Zinoma, panasiu problemu buvo ir praeityje, bet galbut dialogas buvo zymiai paprastesnis -- siuo atveju Vakarai tartum pakeite pozicija ir sako: nu -- pasiardyk pasiskeryciok tu cia -- o mes dar labiau kranelius prisuksim ir paziuresim ka tu toliau darysi… Kur visa tai veda nesunku atspeti -- neatmestina, kad jau pribrendo metas kriziu nuvargintas pasaulines valiutas default’inti… Mes irgi negalime jaustis labai ramus, nes Putinas, nukrypus NATO demesiui (ir pajegoms) i Rytus, gali „netycia“ pasiusti keliolika naikintuvu pasiskraidyti virs Baltijos oro erdves. Na bet sitas dalykas turbut maziausiai tiketinas is visu cia paminetu 😉

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, versija, kad jauną ir galimai su savo vadukais dar nesusitvarkantį didį Vadą nutarė paspausti tiek, kad jį iš vidaus nuverstų -- labai įtikėtina.

      Klausimas, ar išties neperspaus. Nes tas režimas labai uždaras, o kadangi jaunasis Vadas yra jau trečia karta, tai prieš jį buvę du tikrai paruošė stabilaus posto paveldėjimo sistemą, kuri turėtų būti pakankamai veiksminga.

      Ir jau tai reikštų, kad suisterikavęs, jaunasis Vadas gali imti ir bumbtelti į Seulą kokia viena-kita atomine bomba, o dėl besąlygiško paklusimo niekas jo nesustabdys.

      Reply
      1. super

        Tiesa saakant keletoje vietu pats savo iskelta versija dar abejoju: pirmiausia Seulas, kad ir kaip noretu atvesti siaurini broli i tiesos ir doros kelia, turi pilnai suvokti netik branduolines, bet ir aplamai regiono karines suirutes gresme. Bent jau man tikrai butu gaila visu tu savu korporaciju dominavimo ir pelnu… Tai jei P.Koreja vis delto negabena slapcia maisu su grudais per siena, tai persasi isvada, kad nepaisant viso S.Korejos rezimo uzdarumo, sajungininkai turi pakankamai medziagos apie tuos branduolinius arsenalus ir yra pasirenge juos greitai neutralizuoti (jei jie is viso yra parengti puolamajai ginkluotei). O ta multimilijonine armija sutvarkyti yra tik „technikos reikalas“ (ne tik perkeltine, bet ir tiesiogine prasme).
        Kitas momentas -- reikalingas kazkoks susikalbejimas su Kinija -- ji taip paprastai turbut neleistu „dezinfekuoti“ kaimyninio pusiasalio… Rusija irgi aisku kistu savo trigrasi.
        Daug klaustuku -- apie tai atsakingi asmenys turejo jau gerokai anksciau galvas pasukti… Nors ir galim daug ko nezinot, bet visiems patogesnis variantas matyt butu „tik“ Kimo dinastijos nutraukimas, o paskui elgtis „pagal aplinkybes“ 😉

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Taip, ir tas, kad situacija pas Šiaurės Korėjos kariškius yra blogesnė, nei galima spėt paprastai -- irgi įtikėtina.

          Dėl Pietų Korėjos -- anie nuolat šėrė Šiaurės Korėją didžiulėmis subsidijomis. Nes tai yra tiesiog pigiau.

          Tik vat politinis posūkis Pietų Korėjoje toks, kad kai skilimas trunka jau virš pusės šimtmečio, tai giminių iš Šiaurės pietiečiai jau ima neprisiminti, o tai reiškia, kad vietoje nuolatinio politinio spaudimo maitinti šiauriečius ima rastis vis stiprėjantis politinis spaudimas užsukti šiauriečiams kranelius.

          O dėl Kinijos -- ana irgi paskutiniu metu reiškia visokias pretenzijas, konfliktavimas dėl kažkokių neaiškių salelių su Japonija -- tai gana aiški simptomatika. Ir čia visai gali būti, kad Kinija tą Šiaurės Korėjos režimą kažkiek skatina ardytis.

          Reply
          1. Augustas

            Man regis, kažkaip išleidžiate iš akių Kinijos norą turėti Taivaną. Juk JAV Taivaną yra įsipareigojusios ginti. Tai tam, kad surištų JAV rankas Šiaurės Korėjoje, Kinija ir stumia Šiaurės Korėją ardytis. Ir Kinija tikriausiai tikisi, kad, kai JAV bus pakankamai įklimpusios į Šiaurės Korėjos konfliktą, kažkoks Taivanas joms turbūt nelabai rūpės, ir JAV mainais už taiką Korėjos pusiasalyje atiduos Taivaną Kinijai gražiuoju.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Taivanas turi pakankamus pajėgumus, kad išnaikintų cheminiais ginklais kokį pusę milijardo Kinijos gyventojų. Ir gražiuoju niekas jo perimt negalės.

              Taivanas, kaip ir Pietų Korėja, kaip ir Japonija, yra vienas iš tų taškų, kurių dėka JAV visiškai dominuoja Ramiajame vandenyne. Todėl toksai tiesus žaidimas, bandant perimti Taivaną, visiškai neturi šansų.

              Reply
            2. Alvidon

              Visgi būčiau geresnės nuomonės apie Kinijos valdžią. Valdžia, sugebėjusi taikiai migruoti iš komunizmo į kapitalizmą ir išlaikyti valdžią, vargu ar gali nesuprast, kad JAV negali įklimpt Šiaurės Korėjoj. Ten nėra kur įklimt, ten tereikia nuspręst kariaut ar nekariaut. P. Korėja katik pareiškė: „Jei bus imtasi provokacijos prieš Pietų Korėją ir jos žmones, stiprus kovinis atsakas bus suduotas be jokių politinių svarstymų“. Taigis kaip ir nutarta kariaut, t.y. jei Š. Korėja puls, pradės veikti kariniai planai, o ne kokie ministrų kabineto ar parlamento posėdžiai. Kariniu technologiniu požiūriu atremti Š. Korėjos puolimą (išskirus pirmą artilerijos/raketų smūgį) -- jokių problemų. Kad smūgiai nesikartotų užtenka nustumti Š. Korėją atgal į XIX’ą amžių (išjungti elektrą ir geležinkelius, sugriauti visus tiltus ir pan.). Neįvedant okupacinės kariuomenės nėra kur įklimt. Įvedinėt kariuomenę į Š. Korėją yra vienas vienintelis pagrindas: humanizmas (tipo išvaduoti vargšus nuo išprotėjusių komunistų valdžios), bet panašu kad taip traktuojamas humanizmas jau liko XX’am amžiuj. Vat tas „liko ar neliko“ IMHO ir yra tikroji fronto linija.

              Reply
  9. Paulius Žuvyčius

    Karas kažkada bus, tik data neaiški.
    1. Taip Š. Korėja kalnuota ir sunkiai prieinama. Problema bus žmonių tikėjimas. Užemus dalį teritorijos ir „darbo“ stovyklų žmonėms būtų parodytas realus gyvenimas ir kokioje skylėje buvo. Mano manymu jų tikėjimas nėra toks gilus kaip musulmonų, todėl pasipriešinimas nebūtų labai aktyvus.
    2. Tikėtinas variantas, bet vėlgi primojo varianto problemos.
    3. Realiausias iš visų.
    4. Čia priežastis kodėl visi su ja terliojasi.

    Nei viena valstybė aplinkinė nenori to karo. Visi turi savų problemų. Noriu tikėti, kad bus revoliucija ar dar koks biesas, bet šiandien tai atrodo kaip kliedesys.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Yra dar vienas variantas, apie kurį yra labai tylima. Kambodžos scenarijus -- režimo agresijos persijungimas į vidų. Ir tai reikštų tiesiog genocidą, visiškai nesiskaitant su niekuo.

      Link kažko panašaus Šiaurės Korėja jau buvo suktelėjusi prieš kokį dešimtmetį, kai prasidėjęs buvo badas -- konclageriai irgi ėmė tuo pačiu masiškai pildytis.

      Beje, gana dažna Šiaurės Korėjos retorika apie tai, kad kiekvienas jų kareivis turi gebėti sunaikinti 100 priešų -- irgi primena Raudonųjų Khmerų svaigimus, buvusius prieš pat karą su Vietnamu.

      Ir vat čia galim gauti dar vieną scenarijų: staiga ir netikėtai ima ir įsikiša Kinija, įvesdama savo kariuomenę. Turint omeny, kad šioji šalis bando augintis karinę galią -- tai visai netgi įtikėtina.

      Reply
    2. jurgis

      Dėl pirmo punkto -- gal abejočiau, ar jų tikėjimas paviršutinis. Š. Korėja -- viena didelė militaristinė sekta su dievukų trejybe. Tai šaliai apskritai būdingas fanatizmas. Yra toks dokumentinis filmukas „inside north korea“, ten daktaras užsenietis išgydo apie 1000 korejiečių nuo kataraktos, jie praregi. Ir visi tie 1000 vargšų pirmu reikalu praregėję bėga prie vado paveikslo, jam dėkoja, ir prisiekinėja jam kaip dabar jau eis žudyti amerikiečių.

      Reply
      1. Paulius Žuvyčius

        Čia toks pats tikėjimas kaip per WW2 rusų. Plikom rankom prieš tankus paleidžia, o jei atgal grįžti nušauna. Jei vokiečiai taip būtų darę karas būtų trukęs kelis mėnesius. Kiek skaitęs tai realiai vienas vokietis minimum 10 rusų nupildavo. Nors korėjiečiai tokių žmogiškųjų išteklių neturi, visgi jie nekariaus plikomis rankomis. Aišku prasidėjus realiems kariniams veiksmams labai abejotina ar tas tikėjimas ilgai išliks. Netgi kai Lietuvą užėmė SSRS dalis lietuvių perėjo į rusų pusę, nors matė tuos blogumus kurie atsirado būtent jų dėka. Eiliniai korėjiečiai negauna jokių realių žinių apie vakarus išskyrus valstybės leidžiamas. Taigi kai informacija yra labai siauro pobūdžio nesunku sukelti abejones. Afganistane ar Irake žmonės gauna platesnės informacijos todėl jų tikėjimas jau yra tvirtesnis. Grubiai tariant sakant, kad vakaruose visi badauja ir nori iš jų atimti duoną, pamojavus duonos kepalu ir ją palikus atviroje vietoje susimastysi ar tai tiesa.
        O su Kinija labai įdomus reikalas. Ji nori plėstis, bet iki šiol (paskutinius 2 dešimtmečius) ji gviešėsi tik sąlyginai turtingesnių teritorijų, nekalbant apie strategines vietas kaip Japonijos salos. Taip papildomas priėjimas prie jūros gerai, bet ką daryti su tais žmogėnais kurie kartu su tuo papildomu gabalu atsiras? Darbo našumas mažas, žmonėms smegenys praplautos, infrastruktūra turbūt apgailėtina (niekas gerai nežino kas kaip yra). Reikės didelių lėšų pakelti regiono lygį, o Kinijai ir taip yra kur dėti pinigus. Tai gali sukelti papildomą įtampą šalies viduje. Aišku su tokiais dalykais Kinija susitvarko, bet ar jai to reikia šiuo metu?
        p.s. paskaičiau tą korėjiečių puslapį. Jei sugebėtų žandikaulis atsidurtų ant žemės.

        Reply
  10. Algirdas

    As tai biski irgi spesiu, kad ten milzinas ant moliniu kojikiu ir be karo ten viskas verda kunkuliuoja ir tas rezimas issigimsta, tik stumtelk kiek ir gali but kaip sovietijai…

    Reply
  11. TiesiaiSviesiai

    Karas bus. Priežastis- verslas. Dar Afganistanas prasuka $ skaitiklius, bet iš ten jau nešdinasi. Realiausias pretendentas karui- Š. Korėja.
    Klystat sakydami, kad branduoliniais ginklais bus „sprendžiama“, ką galima priskirti trumpam karui- karas turi tęstis ilgai. Aišku, jei raudoną mygtuką nuspaus šis pasaulis.
    Dėl Š. Korėjos nežinau- jiem jau ne verslas galvoje. Gali ir mestelti kokią bombikę. Man jie netelpa į šio pasaulio suvokimą, negaliu nuspėti. Tačiau tai būtų daug baisiau nei susprogdintas milijoninis miestas- tai koziris kovai su terorizmu, piratais, informacijos sekimas ir t.t. Bomba sprogtų ne ant vieno miesto, bomba sprogtų visame šiuolaikiškame pasaulyje. Branduolinio ginklo panaudojimas iš Š. Korėjos pusės- skaitykit, vėl totalitarinis režimas. Visur. Ir visai nesvarbi Š. Korėjos karo baigtis.

    Reply
  12. grumlinas

    IMHO Š.Korėjos ataka prieš P.Korėją ir Japoniją (JAV tikrai lieka saugi) reiškia JAV įsikišimą, JAV įsikišimas reiškia privalomą Kinijos reakciją, nes viskas gi vyksta prie pat jos vartelių, Kinijos reakcija reiškia totalų Kinijos ekonomikos smukimą -- Kinija nepajėgi sunaudoti tiek, kiek gali pagaminti, ji privalo eksportuoti, o jei eksporto nebeliks…
    Po kažkiek metų, kai Kinija bus pajėgi sunaudoti didžiąją dalį to, ką pagamina, o Barakas Huseinovičius bus visai sunaikinęs JAV kaip karinę jėgą -- galimas visai kitoks panašių įvykių neigos scenarijus, o pakolkas apart GRĖSMINGŲ ritualinių būgnų mušimo IMHO nieko neįvyks

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, čia yra požymių to, kad tiesiog kalama Pietų Korėjai per pinigus -- kuo daugiau jų išteka, tuo tie labiau supranta, kad jiems pigiau būtų mokėti Šiaurės Korėjai.

      Kita vertus, niekada negali žinot, kas užplauks komunistiniams puspročiams.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *