Sisteminių administratorių dienos sprendiniai

Nagi, ponai ir ponios, nemažai jūsų išsprendė tą nedidelį kiekį neklaikių sysadmino dienos uždavinių, bet kiti – gal užstrigo, o gal ir šiaip turėjo problemų, bandydami suprasti, ką ten tie prakeikti ir logikos neturintys humanitarai prisigalvojo. Taigi, reikia paskelbti, kas ir kaip ten su jų sprendimais. Vat čia jums ir pasakysiu viską taip, kad visvien pagalvoti truputį reiktų, bet būtų kartu ir aišku. Pasinaudosiu tokio pono Lino santrumpomis bei paaiškinimais.

Sistemų administratorius įsako kompiuteriui paklusti.

Sistemų administratorius įsako kompiuteriui paklusti.

Viskas prasideda pas ponus CS, kur yra kažkoks paveiksliukas su visus valdančiu adminu-šamanu ir daug jūzverių. Pasižiūrim paveiksliuką – lyg ir nieko jame ten gražaus nėra, tik kažkoks vaizdas nelabai rišlus apatinėje dalyje. Pasireguliuojam kokiame nors paprastame grafiniame redaktoriuje spalvas (su kokiais nors filtrais, RGB kanalais ar dar kuo nors) – pamatome aiškią nuorodą į PE.

Nueiname į PE, susirandame – ogi ten krūva kratinio, kuris aiškiai kažkoks Base64. Dekoduojamės – matom, kad GIF, išsisaugoję pervadinam – štai ir vėl nuoroda, tik jau į ST.

Nueiname pas ST, o čia jau kažkokie kratiniai, kurie neaiškūs. Galim, žinoma, bandyti atsekti raidžių dažnumus, bet yra ir užuomina: dar pas PE parašyta, kad mygeliai supainioti, o čia ir adrese matom kažkokį QWERTY. Pasitikrinam – ogi akurat: paslinktos klaviatūros raidės į vieną šoną*. Atsidekoduojam paprastuoju klaviatūrinio surinkimo būdu ir gauname vėl nuorodą – jau į RŠ.

Nuėje pas RŠ, aptinkam pasakojimą, kad jis nieko nesupranta apie kompiuterius, tai tik nuorodą duoda ir sako, kad slaptažodis aišku šventinis. Nuoroda net pernelyg paprasta – vėl tas pats Base64 kodavimas. Kažkaip labai jau lengvai nueinam pas RR, kuris sako, kad viską ir taip žinom, taigi, bandom suvesti tą „šventinį“. Tačiau buki vartotojai matyt prisidėlioja humanitarinių slaptažodžių taip, kad atspėti gaunasi gan sunkiai (beje, buvo kas atspėjo). Kažkas ne taip, pastrigom? O gal iš inercijos nusprendėm, kad ankstesnę užduotį išsprendėm, bet visgi ne iki galo?

Grįžtam atgal, spaudžiam Ctrl-U ir žiūrim: ogi RŠ į komentarus įdėjęs kažkokią keistą seką visai po tuo užrašu apie šventinį slaptažodį. Pasižiūrim atidžiau – aiškiai paprastas ROT1, tik ne vien su raidėm, bet dar ir su skaičiais. Dabar grįžtam pas RR ir puiku – veikia. Beje, tą patį, net neužkoduotą, galim rasti vėliau pasirodžiusiame RR sveikinime, pačioje akivaizdžiausioje vietoje.

 

————-

* Tarp kitko, nors ir labai jau humanitariškas, griežtai žiūrint, tai nėra toks jau trivialus šifravimo būdas.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *