Prezidento rinkimų paskutinis turas

Balsuok dabar.

Balsuok dabar.

Taigi, nors kažkaip jau ir nekyla matyt niekam abejonės baigtimi, visgi reiks pradėti paskutinį turą, bent jau tam, kad visi taškai būtų sustatyti ant to, kaip internetų užkietėjėliai skirsto savo balsus. Taigi, pabaikime viską, nes jei nepabaigsime, tai ir negalėsime pasakyti galutinio rezultato. O jei negalėsim pasakyti to galutinio rezultato, tai ir neaiškumų liks visokių. Todėl pabalsuokim dar kartą.

Į paskutinįjį, VI turą perėjo du internetų kandidatai – pati tikroji LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir visai į tą postą nei nekandidatuojantis Remigijus Šimašius. Paskutiniame iš vykusių turų iškrito Andrius Kubilius. Taip galų gale teliko vos du kandidatai iš daugiau kaip pusės šimto, buvusių pradžioje.

Dabar prašau pabalsuoti už vieną iš vos dviejų kandidatų, nes atėjo paskutinis turas. Nuo jūsų sprendimo priklausys, kas laimės internetuose. O pabaigę šį balsavimą, galėsime paimti kitus kandidatus, kurie jau po truputį kaupiasi VRK sąrašuose – pasižiūrėsime, kaip internetai balsuos už realius kandidatus.

This poll is closed! Poll activity:
start_date 03-11-2013 01:04:52
end_date 05-05-2014 23:59:59
Poll Results:
Kas labiausiai vertas į prezidentus?

Dabar gi, jei jau pabalsavote, tai prašau paplatinti šiuos rinkimus kitiems žmonėms – ir pažįstamiems, ir nepažįstamiems, o tada pereisim prie pakankamai trumpos apžvalgos. Tarp kitko, primenu, kad tuos, kas nesiaiškinę visos šitų internetinių rinkimų eigos, pradeda komentaruose kankintis visokiomis neteisybėmis, baninu be papildomų įspėjimų.

Apie V turą rašyti nelabai ką ir yra: iškritus Vygaudui Ušackui, šio balsai matyt pasiskirstė likusiems kandidatams. Visi perėjo į aiškaus augimo stadiją, kai juntama dalis rinkėjų balsuoja už vieną ar kitą ne todėl, kad kandidatas jiems patiktų, o todėl, kad jis yra alternatyva kitiems dalyviams. Aišku, atitinkamai sumažėjo ir balsavimo aktyvumas – 1000 balsų surinkti šiuose rinkimuose užtruko dar belenkiek laiko, nes dalis nebalsavo iš principo (toks mažtantis aktyvumas jau matėsi ir ankstesniuose turuose).

Kaip matome, pagrindinės tendencijos jau keičiasi nesmarkiai.

Kaip matome, pagrindinės tendencijos jau keičiasi nesmarkiai ir didelių šuolių nesimato.

Kiek labiau už kitus paspartėjo Remigijus Šimašius: matyt jam atiteko kiek didesnė dalis Vygaudo Ušacko balsų. Kita vertus, nors paskutiniame etape lyg ir pasimatė greitėjimas, o prieš tai buvusiame atrodė, kad kažkas lėtėja, bendra tendencija pas Šimašių liko daugmaž ta pati – nubrėžę trendą, nepamatytume nuokrypio. Atvirai kalbant, per V rinkimų turą Remigijus Šimašius gana ilgai laikėsi netgi apie kokį 51% balsų ir aš jau net galvojau, kad teks visus rinkimus baigti paankstintai, nes daugiau kaip pusė nuo visų balsų reiškia, kad joks persiskirstymas kitiems kandidatams neduoda papildomų šansų.

Visgi Remigijus Šimašius ilgainiui surinko maždaug 49%, tad galimybė kitiems kandidatams dar liko. Štai todėl ir bus paskutinis rinkimų turas.

Dalia Grybauskaitė, matyt turėjusi tiesiog kraštutinai stabilų elektoratą, dar IV ture perėjo į augimo stadiją, o jau V ture įsitikinome, kad augimas yra stabilus, o ne šiaip kokia fluktuacija – galimai palsų persiskirstymas veikia šitaip. Čia irgi ką pernelyg komentuoti, gal nebent išskyrus tai, kad 30% internetuose, kur yra daug daugiau pliuralizmo ir daug daugiau aktyvumo, leidžia spėti, kad tokia pat dalis rinkėjų reale išvis nei neabejodami pabalsuos už Prezidentę. O kadangi likę keli kandidatai išvis net nedalyvauja, realių rinkimų baigtimi matyt išvis nelabai verta abejoti.

Galų gale, Andrius Kubilius, kuris V ture iškrito: nors ir buvo galima tikėtis, kad prieš tai iškritęs Vygaudas Ušackas atiduos savo balsus buvusiam Lietuvos premjerui, kažkodėl taip nesigavo – jokio staigaus šoktelėjimo nepasimatė. Tas dalykas gana keistas, nes jie ilgai ėjo taip sinchroniškai ir dar su tokiais veidrodiniais svyravimais, kad man nebuvo net abejonių, jog už abu balsuoja ta pati rinkėjų grupė. Paaiškėjo, kad rinkėjų grupės, nors ir labai panašios, yra visgi skirtingos, nes daugelis tų, kas anksčiau balsavo už Vygaudą Ušacką, savo balsus atidavė ne Andriui Kubiliui, o Daliai Grybauskaitei, o taip pat ir Remigijui Šimašiui.

Kandidatas Balsų I ture Balsų, proc. I ture Balsų II ture Balsų, proc. II ture Balsų III ture Balsų, proc. III ture Balsų IV ture Balsų, proc. IV ture Balsų V ture Balsų, proc. V ture
Dalia Grybauskaitė 603 29.56% 548 27.87% 564 28.10% 484 30.87% 340 33.20%
Remigijus Šimašius 304 14.90% 495 25.18% 656 32.69% 586 37.37% 497 48.54%
Andrius Kubilius 154 7.55% 183 9.31% 276 13.75% 258 16.45% 187 18.26%
Viso balsų 1061 52.01% 1226 62.36% 1496 74.54% 1328 84.69% 1024 100.00%
Kiti kandidatai 979 47.99% 740 37.64% 511 25.46% 240 15.31% 0 0.00%
Bendra suma 2040 100.00% 1966 100.00% 2007 100.00% 1568 100.00% 1024 100.00%

Gali būti, kad Vygaudo Ušacko balsų persiskirstymas buvo paveiktas realaus pasaulio įvykių: TS-LKD paskelbė, kad palaikys Dalią Grybauskaitę, tad praradę savo kandidatą, kažkas rinkosi Prezidentę taip, kaip galėjo rinktis ir Andrių Kubilių. Kita dalis buvusių Vygaudo Ušacko rinkėjų galimai pabalsavo už Remigijų Šimašių.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

10 thoughts on “Prezidento rinkimų paskutinis turas

  1. Lijana

    Paskutiniam rinkimų ture bus ir Rolandas Paulauskas. Keista, kad taip apsižioplinot ir Jo net į kandidatus neįtraukėt.:)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponia Lijana, jūsų minimas Rolandas Paulauskas dalyvavo I ture ir surinko 2 balsus, kitaip tariant -- 0,1%.

      O jūs dabar gaunate baną, nes jau minėjau čionai, kad nepasiaiškinę eigos, bet stradalinantys -- bus baninami be įspėjimo.

      Reply
  2. DonC

    Jaubuvo kilusi mintis už šimašių, bet koją pakišo
    http://www.delfi.lt/news/ringas/politics/r-simasius-atsakymai-del-lietuvos-zemes-ir-upeliu.d?id=63899452

    Tai nei už vieną nei už kitą nebalsuočiau.

    Dėl žemės: tai yra neatsinaujinantis resursas, t.y. visam žemės rutuliuke jos kiekis yra tas pats. ir po tuputį mažėja, jei imsim domėn dykumų plėtimąsi, dirbamos žemės nualinimą ir vandens kilimą. O žmonių, kuriems reikia ėsti daugėja. Reiškia, žemės vertė kyla.
    Dėl pardavimo užsieniečiams: bet kokie vakariečiai kaupė kapitalą min 70 metų, čia nuo II karo skaičiuojant (kad ir ūkininkas, kuris taip pat planuoja plėtrą). Lietuviai gi ūkininkai kaupė max 20 metų, čia nuo CCCP skaičiuojant. Vat taip ir gaunasi -- aš lietuvis, noriu nusipirkt žemės, bet neturiu už ką, duokit man dar bent 50 metų kapitalui sukaupt. Čia kitokia investicija, ne kokią gamyklą pastatyt o po to perkelt į taivanį, žemės neperkelsi. Gali gautis taip kaip su indėnais -- pardavė žemes savo ir išnyko nuo žemės paviršiaus, dabar tik kai kurios gentys per vargus savo buvusias žemes atpirkinėja niekingais kiekiais.

    Reply
  3. Marius

    Balsavau principu „kas būtų, jeigu būtų“, bet rinkimuose teks balsuoti kitaip, o tas kitaip bus kaip ir DG.
    O Remigijus yra tiesiog fenomenas ir kuo toliau, tuo labiau mane stebinantis -- gerąja prasme, tikriausiai todėl ir palaikau jį dabar. Nors iki prezidento dar jam reikėtų šiek tiek patirties, bet jis gabus ir čia nebėda 🙂

    Reply
    1. Žygimantas

      Tik per renkimus nepraleisk progos balsuoti, nes dar už tave kas nors sugalvos prabalsuot. 🙂

      Reply
  4. Pjovejas

    bet tai kai tiek turų, tai stebėtina, kad aktyvumas vis dar toks didelis 🙂

    Reply
  5. Ramas

    Zmones Lietuvos, nustokit balsuot jai tik norit geresnio gyvenimo. nebe balsuokit!!!

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *