Valdantieji – prieš karo propagandos ribojimus, o LLRA – ir prieš lenkiškas laidas

Šiandien vakarop buvo Seime balsavimas dėl Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimų, pagal kuriuos už karo propagandą bei panašius smurtinius reikalus žiniasklaidoje būtų galima lengviau pritaikyti sankcijas. Nes kol kas propagandos sklaidytojai jaučiasi nebaudžiamais – skleidžia ką nori ir viskas jiems dzin. Štai ir lenda į eterius visokie neaiškūs švediški transliuotojai, kuriems nusispjaut į baudas dėl propagandos, nes elementariai nėra tų baudų, o transliacijos licencijas jie gauna kažkur Švedijoje. Ir dėjo jie ant lietuviško reguliavimo.

Nacionalbolševizmas - tai tik viena iš Kremliaus tyliai toleruojamų kliedesių. Ten pat ir visokie juodašimtininkai, ir SSRS 2.0., ir visokios šizofreninio pobūdžio geopolitinės teorijos apie tai, kad Rusija turi valdyti Baltijos šalis ir Lenkiją. Ten pat ir kremlinoidiniai kliedesiai apie NATO ir CŽV invaziją, apie karą prieš Rusiją berengiančią Lietuvą, ir išvis apie kažkokį čionai vykdomą genocidą ir netgi apie pasaulį valdančius reptiloidus. Šiandien Seimas nubalsavo, kad šitas mėšlas Lietuvoje sklistų nevaržomai.

Nacionalbolševizmas – tai tik vienas iš Kremliaus tyliai toleruojamų kliedesių. Ten pat ir visokie juodašimtininkai, ir SSRS 2.0., ir visokios šizofreninio pobūdžio geopolitinės teorijos apie tai, kad Rusija turi valdyti Baltijos šalis ir Lenkiją. Ten pat ir kremlinoidiniai kliedesiai apie NATO ir CŽV invaziją, apie karą prieš Rusiją berengiančią Lietuvą, ir išvis apie kažkokį čionai vykdomą genocidą ir netgi apie pasaulį valdančius reptiloidus. Šiandien Seimas nubalsavo, kad šitas mėšlas Lietuvoje sklistų nevaržomai.

Propaganda nėra koks nors laisvas žodis ar teisė turėti nuomonę. Propaganda yra karo ir žudynių įrankis – ir tas yra žinoma dar nuo seniausių laikų. Žudynių, karo, teroro skatinimas – tai nėra nuomonė. Tai yra nusikaltimas. II Pasaulinio karo laikus prisimenančių žmonių dar ir dabar yra. Ir tokie dalykai neturi pasikartoti.

Numatyti įstatymo pakeitimai pakankamai aiškūs šiaip buvo, apie juos beveik nėra ką kalbėti – galima pasižiūrėti LRS puslapyje, esminiai dalykai yra du. Pirmas – prie licencijavimo svertų (kurie, kaip matėm iš praktikos, neveikia), prisideda baudos, kurios neišvengiamai veiktų visiems tiems satelitiniams transliuotojams (neišeitų išsisukti per visokius atsikalbinėjimus). Antras – ES kalbomis transliuojamam turiniui turi atsirasti aiškus ir esminis prioritetas.

Apie tai, kas yra kas, daug ką sako balsavimų pasiskirstymas: akivaizdu, kad šiuo atveju rezultatą nulemia ne tik balsavimas prieš, bet ir susilaikymas. Taigi, visi balsavę prieš ar susilaikę, faktiškai dalyvauja įstatymo nepriėmime. Ir kažkodėl nelabai stebina, jog tik dvi partijos balsavo už įstatymą – tai Liberalų Sąjūdis ir TS-LKD. O štai Darbo partija, LSDP, Lenkų Rinkimų Akcija, Tvarka ir Teisingumas – atrodo besą sutartinai norintys, kad jokių tenai veiksmingų ribojimų propagandai nebūtų, kad ji lietųsi taip pat laisvai, kaip iki šiolei. Iš šių partijų nebuvo nei vieno, kas būtų balsavęs už pataisas. Rezultatus pažiūrėkit patys LRS puslapyje.

Visgi man čia įdomiausiai atrodo dar vienas niuansas: pagal siūlytus pakeitimus, 90% TV turinio turėtų eiti ES kalbomis, pvz., lietuvių, lenkų, anglų, etc.. Ir vat kas nuostabu: tarp tų, kas balsuoja prieš tuos pakeitimus, suteikiančius geresnes galimybes programų lenkų kalba transliacijoms – ne kas kitas, o Lietuvos Lenkų Rinkimų Akcijos atstovai – Jaroslav Narkevič, Leonard Talmont, Rita Tamašunienė. Ponai lenkai, get it in your face. Va, čia jums tas straipsnio punktas:

4. Retransliuotojai, retransliuodami televizijos programas, pirmenybę turi teikti oficialioms Europos Sąjungos kalboms. Programos oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. retransliuojamų televizijos programų kiekio kiekviename jų vartotojams siūlomame televizijos programų pakete, išskyrus specializuotus (teminius) paketus. Esant galimybei pasirinkti, kuria kalba retransliuoti tokią pačią televizijos programą – oficialia Europos Sąjungos ar kita kalba, retransliuotojai privalo sudaryti visas sąlygas, kad televizijos programa ar atskira programa būtų retransliuojama oficialia Europos Sąjungos kalba.

Primeskit: atsirastų galimybė transliuoti lenkiškas laidas vietoje rusiškų. Tačiau LLRA subalsuoja prieš tai. Nes jiems gal nereikia laidų iš Lenkijos, nes jos gal netinka, nes gal labiau tinka laidos iš Rusijos. Ir vat čia man kyla klausimas, ką išties mums rodo LLRA, jei jie nepalaiko įstatymo, sukuriančio pagerintas galimybes lenkiškoms laidoms transliuoti?

Ponai ir ponios, kažkas man čia nelabai patinka su tuo mūsų Seimu. Ir vis labiau nepatinka. Tačiau tai patinka tiems, kas skleidžia mums savo mėšlą. Tiems, kas labai nenori, jog ta mėšlo sklaida būtų bent kiek pristabdyta.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

32 thoughts on “Valdantieji – prieš karo propagandos ribojimus, o LLRA – ir prieš lenkiškas laidas

  1. Šv. Steponas

    Ar dar kam nors reikia įrodymų, kad akcja wyborcza polakow na Litwie yra praktiškai antra aršiausia griobana koloradinė partija po paleckininkų gaujos…
    Su dar gilesniu liūdesiu tenka pastebėti (iš asmeninės patirties), kad didžioji dalis save lenkais laikančios Rytų Lietuvos populiacijos irgi tokie patys 🙁 Ir Lenkijos politinė orientacija į Vakarus jiems panašiai sunkiai suprantama, kaip ir literatūrinė lenkų kalba.

    Reply
  2. siaubas

    Ech jūs, kolektyvistai. Tikite, kad kažkokie stebuklingi popieriukai iš gerųjų dėdžių valdžioje padės išspręsti problemas, kurias jie patys ir sukėlė.
    Kokios garantijos, kad prastūmus tokį įstatymą, jo negalima bus suinterpretuoti kitaip? Ypač, jei valdžion ateitų žemiausios klasės populistai (ir patikėkit – nuo ateinančios krizės nukentėję ir chaliavos išsiilgę valstybės išlaikytiniai, kurie sudaro apie 50 proc. elektorato juos ir išrinks). Pvz.: partizanų kovų ar sausio 13-tosios aukų neįvardinti kaip smurto skatinimo ir uždrausti apie tai informuoti visuomenę?
    Tarkim Rusijoje, 2013 m. anti-LGBT įstatymas buvo įvardintas kaip vaikų ir tradicinių šeimyninių vertybių gynimo, nors iš ties tai yra žmonių (nesvarbu, kokios orientacijos) persekiojimo instrumentas.
    90 proc. transliacija ES kalbomis kažkuo padės? Tipo kremlius neturi RT ir neras pinigų sinchroniniam lietuviškam vertimui, ar bent jau subtitrams?
    Problema su rusiška propaganda yra ne reguliavimo stokoje, o jo pertekliuje: Lietuviški šmeižto įstaymai neleidžia ramiai reikšti savo nuomonės; kaip kokioje Baltarusijoje yra draudžiama kritikuoti prezidentą; reguliavimas, kuris už savo žodžius padaro praktiškai atskaitingus už kiekvieną postą FB; jūsų minėtos licencijos, dėl kurių susidaro žiniasklaidos monopoliai ir todėl neįmanoma be bezbožnai didelių investicijų pradėti transliuoti per radiją, tv, ar kažką spausdinti; teisės aktai, pagal kuriuos iš principo Lietuvoje galioja ACTA, dėl ko visi, kas kuria kontentą yra faktiškai pusiau nusikaltėliai.
    Kai egzistuoja reguliavimas – dingsta konkurencija ir pradeda klestėti tik tie, kurie disponuoja dideliais pinigais. Kremlius yra turtingas ir dar ilgai tokiu bus, todėl, kad ir ką valdžia bedarytų, jis visada bus dviem žingsniais priešakyje.

    Reply
      1. siaubas

        Sakyti, kad Lietuvos įstatymai ne taip blogai veikia, nes yra tv kanalų ir radijo stočių tas pats, kas sakyti, kad sovietinė ekonomika irgi neblogai veikė, nes parduotuvėse buvo maisto.
        Kanalų ir stočių skaičius absoliučiai nieko nereiškia, kol nepasižiūrima į kokybę. O žiniasklaidos kokybė Lietuvoje yra tokia tragiška, kad tv, radijas ir didžioji dalis spaudos negrįžtamai prarado auditoriją, kuri užima visuomenės top 20 proc. (pagal pajamas, sukauptą turtą, išsilavinimą ir t.t.). Situacija su kokybė yra tokia bloga, kad kitąkart iš kokio užsieniečio tvyto, žinių apie Lietuvą gauni diena ar dviem anksčiau, nei paskelbia vietos žiniasklaida. Tarkim Žinių radijas – įvardijamas kaip kokybiškiausia lietuviška radijo stotis nublanksta prieš daugelį užsienio podcastų, kuriuos daro su 100 kartų mažesniu biudžetu ir personalu, neviršijančių 2-3 asmenų.
        Lietuvišką žiniasklaida yra saujos interesų grupių uždara oligopolija, kuri transliuoja prastos kokybės baltą triukšmą ir tai yra vietos reguliavimo pasekmė.
        Toliau dėl pavojingos propagandos – aš visiškai neturiu nieko prieš, kad kažkas su ja kovotų. Tačiau tai ne valdžios darbas, nes viskas prie ko ji beprisiliestų virsta šūdais: pradedant skurdo mažinimu, kuris užaugino neregėtą armiją pašalpinių ir baigiant dabartine puikiąja automobilių registracija.
        Jeigu paliksime valdžiai spręsti kas yra, o kas nėra pavojinga propaganda ir leisti cenzūruoti viešą informaciją, žinant tų sociopatinių, mažaraščių gavrikų pasisekimą sprendžiant kitokias problemas – jau po dešimtmečio pusė Lietuvos gyventojų vaikščios su kolorado juostelėmis.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponas, o jūs tą įstatymą skaitėte? Nes iš to, ką rašinėjate, man toksai įspūdis susidaro, kad jūs kažkokių bybienių prisifantazavote ir dabar su tomis bybienėmis ginčijatės ir įrodinėjate, jog neturi tų jūsų prisifantazuotų bybienių būti, nes taip yra negerai.

          Reply
          1. siaubas

            Taip – skaičiau.
            Bet propagandos tas vis vien nesustabdys.
            Visų pirma – dėl to, kad tas tikrasis smegenis nuodijantis brudas plinta per internetą, ne tv ar radija.
            Toliau nematau problemų užpoliruoti kontento taip, kad būtų pakankamai užuominų, bet atviru tekstu niekas nepasakyta.
            Esminė problema yra kitur -- valdžiai yra atiduodama teisė kontroliuoti informaciją.
            Teisinis reguliavimas niekada nemažėja. Jei jau kažkur toks atsirado – jis augs iki visiško sistemos kracho.
            Šiandien bus reguliuojama karo propaganda, rytoj tai gali pasipildyti pvz.: tolerancija, arba valdžios kritika, arba Lietuvos realybės kritiką, o poryt galbūt bus reguliuojamas nebe tv, ar radijo eteris, o internetas, arba privatūs pokalbiai tarp žmonių.
            Pats pagalvokite – ar ramiau jaustumėtės, jei mūsų aptariamos pataisos galiotų į valdžią atėjus paleckiukui ar kokiam kitam išgamai?

            Reply
            1. kaimietiz

              Tamsta, kuo daugiau ir prieinamo to agitpropo mažumos gaus, tuo daugiau šansų, kad paleckiniai laimės. Apie tai, kad atsiras kiti keliai, tai viskam galima: narkomanijai, kontrobandai, pedofilijai. Nekovoti su priešiška propoganda viešoje erdvėje, tas pats, kas šalia esančiame valstybiniame sklype užleist sosnovskio barščius -- kai sutinsi ir pradėsi dust gali būti vėlu.

              Reply
  3. As

    Dalykas tik toks, kad draudimas pagal kalbą gal ir nėra tobuliausias variantas, nes ne kalba kita (labai gera buvo Šimašiaus pastaba dėl „Dožd“ irba „Ochota i rybalka“).

    Reikia išdrįsti ir pagaliau paskelbti, kad visokie RT, RTR, „Rossija 24“ yra propagandiniai kanalai ir tiesiog drausti konkrečius kanalus. Ir tą sąrašą nuolat pildyti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, kalba yra bendras svertas, kuris nėra labai jau geras, bet jis šis toks. Pagrindinis svertas išties būtų finansinis -- nekurios įmonės, vaizduojančios kad joms Lietuvos įstatymai negalioja, labai staigiai susivoktų.

      Reply
  4. jurgis

    1989 metais jie norėjo vilniaus krašto autonomijos baltarusijos sudėtyje, 1990 susilaikė dėl lietuvos nepriklausomybės. Paradoksas, bet jie idealizuoja rusiją (kuri lenkus močylino kaip galėjo) ir baltarusiją. Baltarusijoje gi po karo lenkams net nebuvo galima grįžti į savo istorinę tėvynę, nes pasų jiems neduodavo, jų pavardes surusindavo. Net dabar tokiam pačiam lenkų skaičiui kaip lietuvoje veikė tik 2 lenkų mokyklos, lenkiškos organizacijos apskritai už įstatymo ribų… Gal čia jiems tiktų tas rusiškas pasakymas -- muša, reiškia myli.

    Reply
  5. Sraigtelis

    Man tai patiko frakcijos santrumpa LRS rezultatuose: MG -- mergaitės gynėjai… 😀

    Reply
  6. Gintaras

    Kas įvyks, jei toks įstatymas bus priimtas? Pasvarstykim. Retransliuotjai paliks 3-4 rusiškus kanalus su aukščiausiais reitingais. Kokius? Neabejotinai RTR Planeta, Pervyj Baltijskij, NTV Mir, gal dar kokį TVCi. Ką išjungs? Visus likusius: RTVi (alternatyvios žinios rusų kalba iš Amerikos, Izraelio ir t.t.), Dožd (rusiškas opozicinis kalbančių galvų kanalas), ukrainietiškus Inter, 5 kanal, teminius „Ochota i Rybalka“, „Draiv“ ir t.t. Išvada? Liks propaganda, bus išjungta alternatyvi informacija rusų kalba. Na gerai, sakykim, retransliuotojai bus pilietiški, spjaus ant savo pinigų ir reitingų ir išjungs Kremliaus ruporus. Ką darys namų šeimininkės, kurios nebematys sekančios 258 serialo serijos per RTR? O, čia variantų begalė. Tai vadinama keiksmažodžiais „cardsharing“, „streaming“ ir t.t. Laikraščiai prisipildys skelbimų apie pigias palydovines lėkštes, kurios už 10 ar 15 Lt/mėn. rodo N rusiškų kanalų. Juk XXI amžius, informacija yra prieinama lengvai kaip niekada. Ji jau tapo nebesuvaldoma ir neapribojama. Biurokratiniai svertai leidžia kažkam užsidėti politinę varnelę, ne daugiau. Bet kaip tada suvaldyti propagandą? Būdų yra, bet čia jau kitas platus klausimas, neturintis nieko bendro su priimamais įstatymo pakeitimais. Reikia, kad iš tikrųjų būtų siekiama problemos sprendimo, o ne ieškoma iešmininko, kuriam perkelti visą atsakomybę.

    Reply
  7. Jonas Povilas N

    Praėjo daugiau,kaip 20 metų po Nepriklausomybės atstatymo,o po šiai dienai nematome nei vieno tv kanalo latvių kalba (išskyrus nedidelį pasienio ruožą). Lietuvos ir Latvijos valdžios galėtų susitarti dėl Lietuvos valstybinio tv kanalo retransliacijos Latvijos teritorijoje,o Latvijos valstybinio tv-Lietuvos teritorijoje. Taip geriau išmoktume giminingas kaimynų kalbas,o naujienas apie kaimynus sužinotumėme tiesiogiai,o ne per piervyj baltijskij. Ar noro trūksta,ar dar kokios nors priežastys?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėl kanalo latvų kalba -- čia būtų labai geras. Ir juo labiau, kad ir Lietuvoje yra latvių gana nemažai, ir Latvijoje lietuvių taip pat gana nemažai.

      Reply
      1. Rytis

        Dėl latvių kalbos tautininkai jau metų metais stumia visomis progomis pvz.:prof. Alvydas Butkus, bet nei Seimas, nei Saeima nieko nepakeis -- reikia visuomenės palaikymo. Tai didelė problema, nes ir latviai tą patį sako -- gėda broliams tarpusavyje kalbėt okupanto kalba. Siūloma buvo mokyklose bent fakultatyvo forma duoti pasirinkti, kaip trečią užsienio -- nė per kur, nors tu ką.
        O dėl „kabelių“, tai kodėl nepritaikius valstybinės kalbos įstatymo?! Tegu samdo vertėjus, ar jau pas mus vertėjai gali išgyvent iš honoraro? O ką daro mūsų TV ( net ir LRT)imdami interviu: Lietuvos „pilietis“, kuris akivaizdžiai nusiteikęs nebendrauti valstybine kalba, yra toks jau „svarbus“ respondentas, kad net nesiteikiama pasidomėti -- ar ,tamsta, nemokate valstybinės kalbos?
        Tpsknt, nieks kits čia nekalts…

        Reply
  8. gvidas

    Transliuotojams efektyvios yra baudos, tad reiktų ne lipeti kaip verslą daryti (10% rusiškų kanalų), o įrašyti, kad propagandinė informacijos žala turi būti taisoma re/transliuotojo lėšomis. LRT yra pilnai kompetentinga paruošti propagandos neigimo laidas, ir jas transliuoti. O už šį darbą apmokėtų visi propagandos re/transliuotojai. Ir LRT labai džiaugsmingai žiūrėtų visą rusišką turinį, ieškodami propagandos, nes jiems tai būtų pelninga.

    Reply
  9. Renata Underis

    LLRA niekada nerodė lenkiškos tv propagavimo požymių. Dabar, kai ji „šventė ir švęs“ день победы su koloradine juosta, dar labiau aišku, kodėl tų požymių nerodo, ir tokios tv nepropaguoja. Ten nėra „tiesos apie NATO niekšybes“, ten nėra „tiesos“ apie Jevrosojuza, ir iš viso, kaip savo fb paskyroje išsireiškė p. Cytacka, „..rusų MID rūpinasi savo tautiečiais, o nuo lenkų tyla..“ žr. sausio 18 įrašą. Tai jeigu nuo lenkų „tyla“, finansavimas sumažintas, nemokamai Lenkijai lezginkos niekas ir nešoks :D.

    Reply
  10. friendzis

    Manyčiau, jog tamstos interpretacija yra ne visai teisinga. Oficialios EU kalbos yra anglų/vokiečių/prancūzų, o ne EU priklausančių valstybių valstbinės kalbos. Manyčiau taip.

    Reply
    1. Jonas Povilas N

      Smarkiai klystate-anglų/prancūzų/vokiečių kalbos yra darbinės ES kalbos,o oficalios-visų ES narių valstybių oficialios kalbos.

      Reply
  11. Arklimantas

    Kaip visada komunistai balsuoja pries Lietuva jei yra bent menkiausia galimybe savo prorusiskuma pateisinti. Rekia visi apie informacini ir hibridini kara, o kai reikia imtis veiksmu… Tai arba yra info karas ir reikia kariauti arba nahui leiskim visiems antivalstybininkams pisti valstybe. Gejus uzkliudyti visi bijo, nes suveike sistema. O lietuvius ir ju valstybe ginti nuo fasistu kas turi?

    Reply
  12. perl007

    Programos oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. retransliuojamų televizijos programų kiekio kiekviename jų vartotojams siūlomame televizijos programų pakete, išskyrus specializuotus (teminius) paketus.
    ~~~~
    A-Akcija!! nuo šiol Viasat perki, po kamšteliu žiūri ir specializuotą-teminį programų paketą „plačiosios tėvynės istorijos“ gauni nemokamai!!!

    arba taip

    Perki specializuotą paketą -- pagrindinį gauni nemokamai.

    Reply
  13. kaimietiz

    keistai ryškinasi, kas yra kas… ir liberalai nusiplovė. o kas nors žino LSDP ir TT argumentus, ar tiesiog knopkę spausti per sunku pasirodė?

    Reply
    1. Jonas Povilas N

      Dvigubi standartai,manau:

      1.“Parlamentaras socialdemokratas Bronius Bradauskas sako, kad siūlymas televizijose mažinti rusiškos produkcijos esą sukeltų atvirkštinę visuomenės reakciją:
      „Manyčiau, kad jeigu priimtume tokį įstatymą, pažeistume Europos konvenciją dėl televizijos be sienų. Antra vertus, nereikėtų grįžti į Stalino, kažkokios geležinės uždangos laikus. Leiskime paties žmonėms apsispręsti. ……kalbėjo B. Bradauskas.“
      http://www.ziniuradijas.lt/naujiena/2014/10/07/rusiskos-produkcijos-televizijose-nemazes/37623

      2.“Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungai (ES), tačiau socialdemokratas Bronius Bradauskas keliaklupsčiauja prieš Rusiją. Pirmininkaudamas vienai iš konferencijų jis uždraudė per europinį renginį rodyti filmą apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Argumentas -- neverta erzinti Rusijos atstovų.“
      http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/b-bradausko-reveransas-rusams-per-es-pirmininkavimo-rengini-uzkarde-filmo-apie-sausio-13-aja-rodyma.d?id=63067816#ixzz3FfxgJPGm

      Reply
  14. Saulius

    Kova su pasekmėmis -- švietimo sistemos programos puikiai veikia, taip išmokina gyventi, kad teliką pažiūrėjus reikia ginklo imtis. Laikas išmokyti žmones vertinti ir gyventi savo gyvenimą, ne ideologijų, skirstymo į savus ir priešus.

    Reply
  15. Tomas Čyvas

    O man smalsu, kas bus, jei Kremlius išvers savo propagandinę produkciją į ES kalbas? Kokia tada nauda paliks iš to ribojimo? Be to, priešas yra sovietų sąjunga, kurią Putinas nori atkurti. O daugiausia antisovietčinos (labai kokybiškos) sukurta būtent rusiškai 🙂 Tai galbūt reikia naudoti, o ne eiti „bukuoju keliu“. Nors, kai renkiesi cenzūrą, kaip priemonę info kare, efektyvus yra tik „bukasis būdas“. Deja.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Problema yra ta, kad faktiškai normalaus kontrpropagandos proceso nėra pas mus. Gal kažkas kažkaip pajudės, ale kol kas pasirinkimas toksai.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia gi ta senokai jau garsėjanti puspročių grupelė, kur nacionalbolševizmas, nacizmas, SSRS 2.0 ir panašiai, pramaišiui su šituo čiučche briedu. Jie čia netrolina, jie ten nuširdžiai viską kliedi.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *