Ar susigaudote kompiuteriuose?

Ponai ir ponios, artėja šventė, reali pasaulinė šventė, kuri dabar jau yra svarbiausia iš visų pasaulyje egzistuojančių profesinių švenčių, nes tai pasaulinė sistemų administratorių (paprasčiau – tiesiog sysadminų arba adminų) diena.

1902 metais toksai archeologas Valerios Stais šalia Antikiteros (Antikytheros) salos iš nuskendusio senovinio laivo ištraukė kažkokį keistą mechanizmą, sukurtą kažkokių korintiečių. Dešimtis metų niekas negalėjo aiškiai suprasti, kas tai per daiktas, bet prieš kelis dešimtmečius paaiškėjo, kad tai tiesiog mechaninis (analoginis) kompiuteris, skirtas astronominiams skaičiavimams. Galim spėti, kad sistemų administratoriai egzistavo jau tais laikais.

1902 metais toksai archeologas Valerios Stais šalia Antikiteros (Antikytheros) salos iš nuskendusio senovinio laivo ištraukė kažkokį keistą mechanizmą, sukurtą kažkokių korintiečių. Dešimtis metų niekas negalėjo aiškiai suprasti, kas tai per daiktas, bet prieš kelis dešimtmečius paaiškėjo, kad tai tiesiog mechaninis (analoginis) kompiuteris, skirtas astronominiams skaičiavimams. Galim spėti, kad sistemų administratoriai egzistavo jau tais laikais.

Be adminų (kaip ir be programuotojų, nes išties ribos tarp vienų ir kitų nėra griežtai apibrėžtos) pasaulis būtų atsilikęs šimtu metų ir taip ir nepasiektų jokio tokio lygio, kuris būtų bent kiek geresnis už tą, kuris buvo XIXa. pabaigoje ar XXa. pradžioje.

Taip, sistemų administratoriai yra žymiai senesnė profesija, nei jūs galvojate. Kas XXa. administravo telegrafo, o XXa pradžioje – telefono sistemas? Kažkas visvien suprasdavo, kaip reikia tuos laidus sujungti ir padaryti, kad operatorės bei operatoriai galėtų dirbti, o sistemos negestų. Telefono komutatoriai – tai išties ne kas kita, kaip tam tikri skaičiavimo įrenginiai (kai kurie net ir Tiuringo mašiną galintys realizuoti, vien per komutavimą), tik kad specializuoti.

O kas administravo tas pirmąsias taikomąsias skaičiavimo mašinas, kurias Herman Hollerith sukūrė JAV 1900 metų gyventojų surašymui? Gal kartais galvojate, kad jos pačios save administravo? Irgi kažkas prižiūrėjo ir tvarkė. Anais laikais sistemų administratorius vadindavo inžinieriais (aš kadaise senovėje irgi dirbau kaip kažkoks vyr. inžinierius kažkur, nors realiai tai buvau tiesiog sysadminas).

O kaip manote, kas administravo tas elektromechanines ginkluotės valdymo sistemas (faktiškai – specializuotus skaičiavimo įrenginius su ryšių sistemomis), kurios buvo kuriamos britų laivynui dar XIXa. pabaigoje? Jau tada buvo adminai, tik tokio žodžio dar nežinojo niekas.

Išties sistemų administratoriai egzistuoja daug seniau, nei patys dažniausiai įsivaizduoja. Tačiau tik prieš kokį pusę šimto metų visas pasaulis ėmė suprasti, kad tai yra ne šiaip žmonės, o tokie, kurių dėka pasaulis sukasi. Ir jei nebūtų sysadminų, tai ojojoj, kaip būtų blogai.

Nuoširdžiai manau, kad visokie kompiuterių naudotojai turėtų neknisti adminams proto, o pirkti jiems picas. Ir džiaugtis, jei darbo metu adminų nemato, nes tai reiškia, kad adminai sistemas naktimis tvarko.

Ir dar daugiau – jei sysadminas žaidžia žaidimus – tai reiškia, kad gerai, nes viskas veikia. Pagalvokit logiškai: kas geriau – kai gaisrininkas dirba, ar kai gaisrininkas ilsisi? Štai taip ir su sysadminais – jei jie dirba, gali būti, kad kažkas kenčia.

Aha, gerai, pašnekėjau aš čia, o dabar jums užduotėlė artėjančiai sistemų administratorių dienai. Gal kažkam ji pasirodys labai jau nesudėtinga, bet kartu ji ir tokia, kad nesigaudantys kompiuteriuose jos niekaip neišspręstų.

VGllc2lvZyBpbnRlcm5ldGluaXMgYWRyZXNhcyAtIGh0dHA6Ly9zeXNhZG1pbmRheS5sdC9nby82OC8=

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

11 thoughts on “Ar susigaudote kompiuteriuose?

  1. laurinkus

    Labai adminiškas post’o laikas. Gal pons Rokiškis vis dar kartais kažką paadminina? Kaip senais gerais laikais

    Reply
  2. hardwaristas

    Achiu uzh gera zhodi „nematomiems“. Gerai, kad tenka mazhai besusidurti su ta niuriaja sysadmo gyvenimo puse -- „Kiekvienas adminas tai supras. Bet ne kiekvienas kompiuterių naudotojas suvoks.“, kai mano klientura ish esmes yra kiti sysadminai :). Shiais, virtualizacijos laikais, visviena kazkas turi ant pechiu debesis laikyt (ir degint sveikata su naktiniais darbais, kad kiti -- galetu ramiai miegoti).

    Truputis tavo nemegstamo shansono i tema :). Kas moka skaityt kvadratinem -- gali tiesiog video description’e paskaityt visa teksta ir neklausyt tos primityvios muzikeles.
    https://www.youtube.com/watch?v=VZ18a9i-QCU

    Reply
  3. dddd

    Jei sysadminas naktimis dirba, vadinasi itin prastas, nes nesugeba dienomis visko susitvarkyti ir jį dera iškart atleisti. Jei sysadminas geimus žaidžia, vadinasi sistema bus be updeitų, nepračekinta nuo visokių zero day expoiltų ir sysadminą irgi dera atleisti. Gaisrininkai kai negesina, tai treniruojasi kiek žinau, o ne Xbox’ų naują Batman’ą kala.

    Reply
    1. kardas

      Ooooo, updetai dienos metu -- čia tinginių svajonė, nes kai eis updeitas, galės „legit“ pasiaiškinti, kodėl jie nedirba!
      Sp4ju komentatorius tiesiog trolina 🙂 arba yra, kaip čia kai kas rašė, „dibilas“ 🙂
      Beje, sudėtingiausia yra 24/7 dirbančių updeitai…

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *