Mažoji mergaitė Mašenka ir propagandos slėpiniai

Ponai ir ponios, žinote tą filmuką „Mažoji mergaitė Mašenka“? Nagi tą patį apie tokią Mašenką, kuriai gal vos keletas metų ir kuri gyvena su kažkokiais rusiškais lokiais?

Su ta Mašenka visokius debiloidinius paveiksliukus feisbukuose skleidžia labiausiai suskystėjusias smegenis turinčios moteriškės. Ir tie paveiksliukai būna iš serijos „šiandien vyras ruošia valgyt, nes jis neturi ką veikti, kadangi man mėnesinės, o aš žiūriu televizorių, tai tegul pasikankina„. Maždaug panašaus lygio silpnaprotiškos išmintys visokios.

Gana tipiško lygio vietinės gamybos išminties perlas. Kelių metų amžiaus personažas moko gyvenimo. Išties negalvokit, kad tai taip durna - būtent tai ir yra požymis, į kokią realiai publiką visas tas multikas orientuotas. Taip, ne tiek į vaikus, kiek į dešimtis tūkstančių labiausiai nupušusių moteriškių.

Gana tipiško lygio vietinės gamybos išminties perlas. Kelių metų amžiaus personažas moko gyvenimo. Išties negalvokit, kad tai taip durna, kad dėl to nereikia kreipti dėmesio – būtent tai ir yra požymis, į kokią realiai publiką visas tas multikas orientuotas. Taip, multikas yra orientuotas ne tiek į vaikus, kiek į dešimtis tūkstančių labiausiai nupušusių moteriškių.

Na, čia šiaip niekai. Problema yra kita – už šito šlamšto slepiasi propaganda. O propaganda, jei nekrypsim į visokius gilius kapstymus, yra labai paprastas dalykas – paimi ką papuola, per tam tikrus ženklus (simbolius) susieji ją su savo diskursu, tada supozicionuoji teigiamai tai, ką nori, o tada atitinkamai ir susipozicionuoja ir recipientas. Na, aš rašiau apie tuos propagandos metodus šį bei tą. Ale paprasčiau pažiūrėkim.

Na, tarkim, turime kokį Kremlių su visu jo NKVD/KGB ir taip toliau. Ir turime trenktas supermamas kokias nors, iš pačių kvailiausiųjų. Tai ir padarom – imam ir prikuriam visokių joms skirtų mielų vaikiškai atrodančių fufeliukų, susiejam juos su KGB ir NKVD taip, kad kuo ilgiau į akis nekristų, bet tarpais vis per kur nors pakapsėtų, o tos supermamos taip ir refreiminasi po truputėlį, pačios to nei nepastebėdamos. Tiesiog taip, kaip pagal NLP. O kur skubėt, jei keletą metų galima kapsėt į galvas?

Vat čia kadras iš paties animacinio filmuko. Nesusivokiantiems paaiškinu visą simbolių esmę: ant mažosios mergaitės Mašenkos galvos yra kariška kepurė (furažkė), kuri kaip ir tokia, kaip čia pasakius. NKVD karininko furažkė. Lokio furažkė. Vat jums ir kontekstas - mažoji mergaitė Mašenka gyvena Rusiją simbolizuojančio NKVD lokio namuose. Ir tas lokys ja rūpinasi.

Vat čia kadras iš paties animacinio filmuko. Nesusivokiantiems paaiškinu visą simbolių esmę: ant mažosios mergaitės Mašenkos galvos yra kariška kepurė (furažkė), kuri kaip ir tokia, kaip čia pasakius. NKVD karininko furažkė. Lokio, pas kurį ta mergaitė gyvena, furažkė. Vat jums ir kontekstas – mažoji mergaitė Mašenka gyvena Rusiją simbolizuojančio NKVD lokio namuose. Ir tas lokys ja rūpinasi, yra labai geras.

Žodžiu, pagavot mintį. Aš nieko jums nepasakosiu, aš tik pasakysiu, kad lygis čia yra kardinaliai geresnis. Sovietmečiu komunistai visokius berniukus kibaldžiukus kūrė, kurie buvo tokie grubiai buki ir taip ryškiai ideologizuoti, kad imunitetas išsivystydavo visiems savaime. O dabar žymiai aukštesnis lygis. Keliais laipsniais aukštesnis.

Vat primeskit, kaip kokia nors nupušusi višta emocijomis susitapatina su ta mažąja mergaite Mašenka, o tada jau ima žiūrėti į Rusiją simbolizuojantį lokį, kaip į globėją ir gelbėtoją. Ai, ir dar tas lokys iš NKVD. Tap, gerasis lokys iš NKVD, o Putinas – iš KGB.

Taigi, kontekstą turim, emocinį pagrindą turim, personažai kaip ir aiškūs, realus targetas (moteriškės visokios) – irgi labai aiškus. Ir dar per seksualinius dalykus užkabinama su visokiais ten niuansėliais. Efektinga ir paprasta.

Taigi, darykitės išvadas, ponai ir ponios. Ne tokie jau nekalti kai kurie nekaltai atrodantys dalykai, kai juos panagrinėji.

Upd.: pagal viską, kepurė iš KGB 9-osios valdybos, atsakingos už SSRS vadovybės ir kompartijos apsaugą, būtent ten paprastai būdavo lakūnus primenančios žydros spalvos, o kepurės viršus – įprastų spalvų (pilka/plieno, jūros bangos, chaki). Šiai valdybai priklausė ir Kremliaus apsaugą vykdantis pulkas. T.y., Lokys, kaip personažas – pagal viską bus kažkoks į pensiją išėjęs Kremliaus sargybinis.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

46 thoughts on “Mažoji mergaitė Mašenka ir propagandos slėpiniai

  1. Jurgis

    Apskritai šis multikas nepedagogiškas. Kažkokia trumpai kirpta besprizornikė su skarele kiekvienoje serijoje viską griauna ir laužo. O kantrus lokys viską poto tvarko…

    Reply
  2. Burgis

    Paziurejau ta filmuka,o jis visai toks nieko.Reikes pasidalint su pazystamais,o tie jusu kgb ar nkvd mane maziausiai domina.

    Reply
  3. Aš+

    Totali nesamonė. Kai buvau vaikas tik tokius filmukus ir žiūrėjau. Lygiai tą patį rodė, ką ir per šį filmuką. Čiburtaška ir Giena, Na palauk (pastarasis išvis tipo pisan…is protą, nes ten rūko, keikiasi ir nori nudobt zuikį?), Vini pux ir t.t.
    Na… Prijausti rusams manęs tai neprivertė. Esu tikras LT patriotas ir jai padėsiu kiek tik galėsiu.

    Reply
  4. grumlinas

    Šiaip tamsta nevisiškai teisus, o teisingiau, visiškai neteisus: tikrosios NKVD furažkės graižas buvo raudonas, viršus mėlynas. Čia galėtų būti pasieniečio furažkė (graižas mėlynas, viršus žalias, raudoni įsiuvai). Nu, pasieniečiai tuomet priklausė NKVD (vėliau — MGB/KGB/FSB), tai kaip ir galima sakyti, jog ex-pograničnikas Medevedas saugo rosijanką Mašą nuo bėdų, kurių ji prisidirba pati.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Not. Pasieniečio furažkė -- viršuje yra ryškiai žalia spalva, o ne chaki (BTW, su ružavais viršumis kada nors matėt? Transporto (pagridninai geležinkelių) apsauga, kuri priklausė NKVD/MGB/KGB, ružavas spalvas turėjo vienu metu).

      Furažkė specifinė -- kantas raudonas, graižas mėlynas, viršus chaki, papildomų antsiuvų (sparnų) nėra.

      Graižai raudoni buvo pas kasdienes, rikiuotės ir paradines NKVD furažkes. Čia yra chaki viršus ir mėlynas graižas. Pagal spalvinimą tai būtų panašu į aviaciją, bet pas aviaciją tuo metu ėjo žydri kantai ir bendrai žydros (šviesesnės) spalvos, plius sparnų emblema ant viršaus. Taip pat primintų kavaleriją, bet pas kavaleriją kantai buvo juodi, o graižas tamsiai mėlynas (tamsesnis už rugiagėlių, beveik juodas). Milicijos (irgi NKVD) furažkės II Pasaulinio karo laikais buvo su raudonais kantais, šviesiai žydru graižu, viršus -- mėlynas (rugiagėlių) arba chaki spalvos, tačiau žvaigždė buvo didelė, su SSRS herbu viduryje. MVD vidaus reikalų kariuomenės po atskyrimo nuo NKVD -- su raudonais graižais, chaki viršumi ir žydrais kantais. Maždaug tų pat laikų NKVD/MGB perėjimas buvo prie furažkių su chaki viršumi, mėlynu graižu ir mėlynu kantu, t.y., praktiškai kaip paveiksliuke.

      Žodžiu, jei kas ir šviečiasi -- tai tik viena: kantas raudonas, reiškia, kad pagal įprastą naudojimą, politinis/vadvaujantis, o ne techninis personalas. O visa kita -- tipiškas NKVD/MGB/KGB.

      Beje, NKVD/KGB karininkai vis jausdavosi nejaukiai, tad matyt dėl to ilgainiui bendrais spalvinimais visai supanašėjo su aviacija (vėlyvesnės KGB furažkės -- išvis nuo rugiagėlių prie žydros perėjusios, ir netgi kantai žydri), bet taip ir liko be aviacijos ženklų -- tuo karininkų furažkės pas juos ryškiausiai ir skyrėsi. Jei anuomet Vilniuje gyvenot, tai turėtumėt atsiminti tuntus panašių „lakūnų“, vakarais išlendančius iš Bartašiūno mokyklos paslankiot.

      Reply
      1. grumlinas

        Tarp vūsų, mergaičių, matdalies studijavimas yra būtinas: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8,_%D0%92%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D0%B8_%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%8B%D1%85_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0
        Tiems, kas tingi šlebizavoti kvadratines raides, trumpai: kadangi furažka su žvaigžde -- ji iki 1958/59m., kai žvaigždės visuotinai buvo pakeistos kokardomis. Kadangi viršus tipo žalias, o aš tai pripaišyčiau stilizacijai, nes ir žvaiždė be kūjo+pjautuvo, tai medvedas aiškiai didžiuojasis savo diedu-pograničniku, tarnavusiu KGB sistemoje.
        Ties šituo diskusiją siūlau ir baigti 😉

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Ponas Grumlinai, galit siūlyt baigti, bet negi jūs rimtai galvojate, kad aš neperkapsčiau per kiek rimčiau, negu Wikipedija? Žalia nuo pačių uniformų spalvų (chaki, pilkos, jūros bangos, baltos) visada yra skiriama. O lakūnus iš Bartašiūnkės kada nors matėt gyvai?

          Bendrai, jei pagal bendras spalvas -- tai panašiausias variantas yra GULAG apsauga -- tik pas juos uniformos įprastai juodos būdavo, tai viršus turėtų būti juodas. Ir vietoje žvaigždės -- pjautuvo ir kūjo emblema.

          Reply
        2. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Gavau patikslinimą konkretų -- KGB 9-oji valdyba. Kepurių viršus, kaip ir uniformos -- įprastų spalvų (jūros bangos, chaki, pilkos), o skiriamosios spalvos (antpečiai, antpečių laukai, antsiuvai, kepurių graižai) -- mėlynos/žydros. Iš eilinių kareivių -- dažniausiai Kremliaus apsauga (atskiras KGB pulkas), o šiaip -- KGB darbuotojai, atsakingi už kompartijos ir SSRS vadovybės apsaugą.

          Reply
  5. Pjovejas

    Man smalsu pasidarė… O kas nors žiūrėjot: Maša skleidžiama latviams, estams jų kalbomis? Ar čia specialiai mums?

    Reply
    1. Ligi

      Maša rodoma ir Italijoje, italų kalba. Ten labai populiarūs ir žaislai ir visokie daiktai su Maša (balionai, rankšluosčiai, suvenyrai, žurnaliukai ir kalendoriai).

      Reply
  6. Hesperus

    Lokys tame šauniame filmuke (mačiau pirmąsias 20-25 serijas) yra į pensiją išėjęs cirko artistas, todėl kepuraitė yra arba butaforinė arba iš tarnybos SA laikų (turbūt ir Rokiškis tokią tebeturi?). Įžvelgti čia kažkokią rusų propagandą yra vidutinio stiprumo paranoja, švelniai tariant, magija. Ne debilių supermamų, o normalių rusų moteriškių paklauskite, kas yra ta NKVD ir kieno čia kepuraitė, 99% neturės žalio supratimo. O tam, kad vyktų diskursas, reikia, kad visi jo dalyviai suvoktų ženklų reikšmes. Pati ta kepurėlė jokio propagandinio turinio nespinduliuoja. Beje, turintys vaikų ir kantrų senelį žmonės, šį filmuką žiūri tiesiog kaip smagų tikrovės atspindį. Ir tiek. O tie ne visada šmaikštūs ir dažnai, bet ne visada, aukščiau tarpukojo nepakylantys juokeliai su filmuku neturi nieko bendra. Daug pavojingiau smegenų plovimo atveju skaityti Tolstojaus „Karą ir taiką“ ar Dostojevskį, abu užsikrėtusius berdiajeviška mesianistine „russkaja idėja“.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      SA furažkės turėjo kitus spalvinimus. O dėl to, kad vyktų diskursas ir reikšmių -- tai darote išsyk dvi absurdiškas klaidas: visų pirma, jei jau sakote žodį diskursas, turėtumėte skirti reikšmes nuo prasmių, nes dabar šnekate taip lyg kalbėtumėt apie mašinos važiavimą, neskirdamas vairo nuo ratų. O antras dalykas -- diskursui vykti visai nereikia, kad diskurso nešėjas pats identifikuotų prasmes taip, kaip jas identifikuoja tie, kas diskursą analizuoja. Pakanka, kad būtų tinkami prasminiai ryšiai tarp ženklų.

      Kažkur čia komentaruoe rašiau, kur reikalas -- tiesiog ženklas lokys per vienur siejamas su Rusija, o per kitur vaizduojamas kaip Mašenkos globėjas. Du prasminiai laukai per vieną simbolį susisieja ir persikloja. Kai naratyvo gavėja susitapatina su Mašenka, tai štai jums ir prašom. Vat ir visas mechanizmas refreimingui. O tie puslapiai su Mašenka dar ir kaip prie ko yra, nes realiai palaiko tą patį diskursą.

      O dėl visokių Tolstojaus ar Dostojevskio -- viena kitam neprieštarauja. Ir per tą galą, ir per aną galą kapsi per smegenis.

      Reply
  7. virgis

    Kauškam juoda paranoja rusai puola. Gal pasigydykit. Nes tikrai marsečiai pradės greitu laiku pulti {:

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Matau, vis dar yra visokių, kuriems brangi mylima Rusija, SSRS buvo gerai, gražūs tarybiniai laikai, o Krymo niekas nepuolė, Lietuvai nieko negrasino ir taip toliau. Manot, kad čia pas mane bloge renkasi durniai?

      Reply
  8. Marius

    „nupušusi višta …… tada jau ima žiūrėti į Rusiją simbolizuojantį lokį, kaip į globėją ir gelbėtoją“
    A tos vištos bent žino kas ten ką simbolizuoja?
    nu tarkim.. susitapatino tos vištos, žiūri į lokius… ir ką gi jos zoologijos sode masto, kai lokį už grotų mato?
    o Putino raitom ant lokio nuotrauka -- visai ant liūdesio patrauks?
    p.s.
    bet tai kažkaip gaunasi.. visi rusakalbiai lokiai gyvenantys su mažom mergaitėm yra blogi.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Nesvarbu žinojimas ar galvojimas, kas ką simbolizuoja, kaip tik atvirkščiai -- kai žinai, tai gali analizuoti. O vat kai nežinai -- tai vat vienoje vietoje gerasis gelbėtojas lokys, o kitoje vietoje -- Rusijos simbolis lokys. Giluminiame (pasąmoniniame) lygmenyje taip ir veikia. Paimi kokį nors simbolį, susieji su dviem prasmėm ir įkali kažkam į galvą, kuri nesupranta. O jau tada emocijos per simbolinį mastymą perkeliamos nuo vieno prie kito. Nuo lokio iš filmuko prie lokio, kuris yra Rusija. Klasikinis metodas semantiniam poslinkiui sukurti.

      Reply
      1. supermama

        Rokiški, pagilink SAVO propagandą -- čia gi Rusija specialiai sukūrė filmuką Lietuvai. Lokys -- gi Žemaitijos, žemaičio simbolis, o furažkė lakūno -- taigi bendrai paėmus Paksas, kuris gina ir globoja Lietuvą. Čia slaptas KGB planas naujuose prezidento rinkimuose prastumti Paksą į prezidentus. Ar gi ne taip kuriama propaganda, Rokiški?

        Reply
  9. Laurynas

    Nu blin, pažiūrim į mapsą ir matom aiškiai- visas geraširdes mėlynakes prisidirbusias durnikes išgelbės ir apgins geroji meška.
    Čia net nereikia žinot, kieno furažkė. Okas žino- tai vabšie prikrenta benefitų.

    Reply
    1. Simona

      1. Gal gali detalizuoti, kokie benefitai?
      2. Vyrai, apie ką jūs čia grybaujat su tom furažkėm?ar bent patys suprantat? tiek spalvų privėlėt? ar čia programščikai vien rašo, simbolius žodžiai pavertę?
      3. Rokiški, perduok Užkalniui, kad jis pas mane fSB panaikintas prieš mano valią.

      Reply
      1. Rokiškis Rabinovičius Post author

        Ponia, grynai dėl spalvų -- susiraskite reguliavimo aktų vieną kitą rusišką, kur apie uniformas ir skiriamuosius ženklus. Ir atrasit, kad čia jie privėlę su spalvom belenkiek. Ir labai konkrečiai.

        O dėl Užkalnio -- aš neužsiimu tarpininkavimais. Nesu paštas.

        Reply
  10. Vytenis

    Seriously?.. Visur propaganda, negalima pažiūrėt linksmo vaikiško multiko be extreme prejudice?

    Aš visalaik už sveiką paranoją, bet čia jau persistengta. Kvepia elementaria rusofobija -- „oi, kaip baisu, vaikas multiką rusiškai pažiūrės, iškart Putiną pradės mėlyt“ 🙂

    Reply
  11. hash

    Per olimiada socyje dariau toki mini, tylu, asmenini demarsa. Googeliui rasiau emailu, kad mane zeidzia ju viesai frontpage naudojamoje foto simbolika ir blabla.
    Esme tame, kad ant foto buvo „zavios“ rusaites ant zanduku rusijos veliava pasipaisiusios -- viskas cia ok, bet ant galvu velniai rautu va tokios buvo furaskes! Su sovietinem 5kampem. Tikrai nepamenu ar 1 prie 1, ar kozyrkes spalva kita buvo ar kazka. Ne detalese velnias, o propogandoje.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Tos olimpiados metu Rusija begalę SSRS idealizuojančios propagandos skleidė, su begale visokių simbolių. Ir netgi visas tas olimpiados atidarymas su ištisu sovietūchiniu spektakliu buvo.

      Reply
      1. hash

        Sutinku, bet kaip suvalgyt drambli? Atsk.: gabaliukais. Tai viena is tokiu meginau paragaut -- neikandama…

        Reply
  12. entdx

    Aš manau, kad čia problema su nihilistiškom tupom pagyvenusiom kiaunėm nei kiek su tiesioginiu kišimu. Nors žinoma, tos pačios dažniausiai rėkia nekariaukim, gyvenkim draugiškai, nekonfrontuokim.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Problema yra ta, kad kaip tik ta publika lengviausiai pasiduoda bukiausiam smegenų plovimui. Ne savaime pas tą segmentą yra kaip tik tokios pažiūros -- savaime tų pažiūrų pas anas išvis nebūtų.

      Reply
  13. Andrius

    Joooo, šitą filmuką mes su žmona namie irgi užbaninom. Iš pradžių vaikas žiūrėjo, bet kai netyčia kelias serijas pilnai pamačiau viskas aišku pasidarė. Sovietinė simbolika ir žinutės apie senus „gerus“ sovietų laikus ne viename kadre…

    Reply
  14. Darius

    Smulkus pataisymas: Masenka ne pas loki gyvena, o salygineje kaimynysteje, misko pakrasty. Kazkur ties Latvija. 🙂

    Reply
  15. :]

    Valio, sulaukėm 🙂

    Buvo du mitai Rokiškio nepamušti, beliko vienas:
    1) Baisiai dvasingi tarybiniai multikai. Tiesa, šitas -- rusiškas, bet dvasia -- ta pati.
    2) Belenkaip fantastiškas rusiškas plombyras. Arba aš užmiršau tą skonį, arba nebuvo jis toks jau fantastiškas.

    Reply
  16. Saulius

    Kai niekas neparašo, tai ir dėmesio nekreipi. Internetai transliuoja visokius filmukus, tarp kurių kartais ir rusiškų pasitaiko. Taigi paskaitęs „užmetu“ vieną ausį į ką ten šneka ne toks populiarus rusiškas multikas. O sako panašiai:
    -Pervoje mesto tolko odna, i ona dolžna byt našoj.

    Ką galiu pasakyti. Sutapimas, kad paskaitės Rokiškį išgirsti kitam multike „Naši“ ir kvietimą į kovą 🙁

    Bet tai kas rodoma multikuose, ne vien išoriniam pasauliui skirta -- spėju, kad ir vidinės grupės turi būti apdirbamos. Meškos rūpintojėlės -- uniforminės meškos -- gėrį suprasti gali ir tenykštės supermamos. Internetuose mačiau ruskių vaikų nukreipinėjamų link būsimų „gynėjų“ fotkių -- maži vaikai su karinėmis uniformomis „žaidžia“.

    Reply
  17. Daumantas

    Su visa derama pagarba, apsikvailinote: tai ne NKVD o pasieniečio kepurė. Žinau todėl, kad mano tėtis tarnavo CCCP kariuomenėje ir turėjo tokią kepurę. NKVD kepurė MĖLYNA: http://soviet-military-form.com/published/publicdata/BRAVODESSOVIET/attachments/SC/products_pictures/%D0%9D%D0%9A%D0%92%D0%94_enl.jpg
    Pasieniečio kepurė ŽALIA (kaip ir mashos): http://www.123rf.com/photo_15175570_the-russian-green-border-guard-cap.html
    Masha filmuke, meškos paprašyta, saugo morkas nuo kiškio ir marširuoja su pasieniečio kepure bei dainuoja dainelę apie pasieniečius. Šį filmuką mėgsta mano dukrelė ir propagandos jame nėra. Kadangi tai rusų filmukas, tai jame yra ir rusiški akcentai: penkiakampė žvaigždė ant eglutės kažkurioje serijoje, vietoje Kalėdų senelio -- senis šaltis, nors drabužiai raudoni, prie sovietų buvo mėlyni, ir t.t. Dėl kepurių APSIKVAILINOTE. Nesitikėjau iš Jūsų.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Be jokios deramos pagarbos, tamsta net nesugebėjote paskaityti komentarų.

      Apie tai, kad uniformų žalios nuo pasieniečių smaragdinės neskiriate (nors pagal sovietinius reguliavimus jos visad būdavo) -- aš jau nekalbu. Nes jūs, pagal jūsų linką, netgi mėlynos nuo juodos neskiriate.

      Apie apsikvailinimus -- matau, kad man tai sako žmogus, kuris savo vaikams rodo šitus multikus ir sako, kad sovietinėje nostalgijoje propagandos nėra.

      Reply
  18. Daumantas

    Dar kartą perskaičiau Jūsų postą. Jei patiksliname, kad tai ne NKVD o eilinio pasieniečio kepurė, tai Jūsų postas -- kliedesys. Gal Jūs trinkit jį lauk. Pagarbiai, Daumantas.

    Reply
  19. DonC

    Ačiū už gerą nuorodą. Pats pažiūrėjau ir vaikams parodžiau, visiems labai patiko. 🙂
    Nea, dėl furažkės klausimų nekilo -- kepurė ir tiek, vaikai net nesuprato, kad multikas juos zombina. O aš zombinau, sakiau: nedarykit to namie 🙂

    Reply
  20. Arklimantas

    mes su žmona sutarėm, kad vaikai rusiškos animacijos nežiūrės. elementariai ji labai bloga techniškai ir skatina netiesiogiai rusišką arba kitaip liumpenišką gyvenimą. užtenka, kad ta Mašenka saulėgrąžas spjaudo..
    o šiaip tai visa lietuviška televizija pilna nerealiai debiliškos rusiškos produkcijos visiškiems išsigimėliams: visokie Muchtarai, realybės šou, pokalbių laidos ir pan. negi pas televizijos vadovus nėra bent kiek valios juo pakeisti…

    Reply
  21. Gintaras

    Gerai,kad kažkas įvardina tas propogandines sąsajas.Žiūrėjau tas mašas ir mačiau,kad kažkas ne taip.Kaip ir ryto tv visa.Reikia išmokti matyti žiūrint.

    Reply
  22. Algirdas Stasiukaitis

    O man praktiškai, NKVD KGB organai yra kaip Tarybų Sajungos pasididžiavimas ir kodėl? Todėl kad NKVD KGB kovojo, su buržuazija bei su nusikalstamų pasaulių. Gulagas buvo skirtas kad buržuazija atvesti į gera kelia nusikalstama pasauli šaudė be pasigailėjimo. Kiek yra masinių kapų sibire ten gulį nusikaltėliai, kurie nusikalte, savais darbais, prieš savo liaudi. Ir kai pamatau, NKVD KGB ženkliuka ar šeip uniforma man ir norisi ja turėti KGB ženkliuka turiu ir aš ji visada prisisegų prie savo striukės kaip pagarba buvusiems NKVD KGB tarnautojams, na o jai tas nepatinka buržujų palikuonims, tada prisimena kodėl prieš juos vygdė reprecijas.

    Reply
  23. M

    Paranojiski kliedesiai, nepropaguoju, nesu rusas, bet pagalvokut seniai butume visi KGBistai, visa vaikyst per TV ant propagandos uzaugom iki 90uju. Esu mates daug seriju, vaikas 3m net nezino kas ta Rusija 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Propaganda nėra koks nors jungiklis -- ji labai įvairialypė. Kažkur vienas propagandos gabalėlis pasako, kad KGB/NKVD nebuvo blogai, kad tai visai gražu, ir štai koks mielas lokys su miela mergaite, o kažkur kitas propagandos gabalėlis po kažkiek metų pasako, kad NKVD banditus gaudė, ir partizanai buvo ne partizanai, o nusikaltėliai, o paskui dar gabalėlis propagandos pasako, kad SSRS visi buvo laimingi, nieko niekas netrėmė, visi turėjo bulkučių po tris kapeikas bei nemokamus butus, o dar paskui propagandos gabalėlis pasako, kad NATO ir ES nustekeno Lietuvą ir reikia jungtis prie Rusijos. Po mažą gabalėlį viskas susideda.

      Maži propagandos gabalėliai -- kaip nuodai: nuo mažų kiekių gal nieko ir neatsitiks, bet kai bendras kiekis didelis -- žmonės nuo to tiesiog miršta.

      Karo ir totalitarizmo propaganda -- kaip tik tas atvejis: ji baigiasi žmonių kankinimais ir žudymu.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *