Versli Lietuva gali turėti patrauklesnį veidą

Galime sakyti, kad pasakymas „nyki ir beviltiška skylė“ – tai tiesiog tipiškos valdiškos įstaigos apibrėžimas*. Ir netgi Versli Lietuva, kurioje turėtų būti visokios inovacijos, irgi atrodo nykiai. Vien dėl to, kad tai kažkokia valdžios įstaiga ir kitokia ji pagal apibrėžimą būti negali. Ir nieko tenai linksmo nėra, ir netgi į anekdotą nepanašu.

Pokalbis pas kokį nors ministrą kabinete. Ministrai yra griežti ir rimti žmonės, todėl netinkamus pavaldinius išmeta pro langą. Kad būtų linksmiau. O tinkamus pavaldinius paskatina.

Pokalbis pas kokį nors ministrą kabinete. Ministrai yra griežti ir rimti žmonės, todėl netinkamus pavaldinius išmeta pro langą. Kad būtų linksmiau. O tinkamus pavaldinius paskatina.

Kad valdiškos įstaigos neatrodytų pernelyg niūrios, nykios ir beviltiškos, reikia imtis priemonių. Ir kaip sako gandai, Ūkio ministerija žada priemonių imtis, paskirdama ten naują vadovę, bent jau laikinai – tai tokia Rūta Pentiokinaitė esą bus, bent jau anas gandas taip sako. Ir šitai matyt labai gerai pagerins kokį nors tos Verslios Lietuvos gerumą ir sumažins nykumą. Šiaip tai aš nieko prieš neturiu, tik man šiaip sau smagu atrodo ir linksma.

Išties, pripažinkime gi tai, kaip viskas baisu ir bloga. Juk nors vieną kokį nors padorų dalyką visgi turėtų padaryti Ūkio ministerija, tiesa? Todėl idealus variantas būtų pakviesti vadovauti Versliai Lietuvai kokią nors rimtą vadovę, kuri būtų tikrai įspūdinga. Pvz., aš manau, kad labai tiktų Oksana Pikul, nes ji yra ir versli, ir patyrusi, ir išvaizdi visokiais būdais, ir drąsi, ir išvis žino, kas yra darbas.

Na, bet jei nepavyktų prikalbinti Oksanos Pikul, tai gal visai tiktų, pvz., Agnė Jagelavičiūtė. Irgi versli, ir žodžio kišenėje neieško, ir supratimo turi. Ir taip pat žvaigždė. Šiaip tai man žymiai labiau ji patiktų, negu Oksana Pikul, bet turiu pasakyti, kad visgi Oksana turi daugiau patirties versle. Bet man Agnė Jagelavičiūtė labiau patinka. Šiaip tiesiog kažkodėl labiau. Rimtai.

Čia aš suprantu, kad koks Mantas Nocius, kuris ten vadovavo – aiškiai netinkamas, nes neturi anei jokių požymių, kuriais būtų panašus į Oksaną Pikul ar Agnę Jagelavičiūtę. Ir netgi į Britney Spears nepanašus, nors šioji ir prarado savo formą negrįžtamai. Tai apie tai aišku, kalbos ir negali būti, nes akivaizdu, kad toksai žmogus negali vadovauti rimtai valdiškai įstaigai.

Na, bet gal visai nepavyksta nieko rasti, nes gal būt nei viena sveiko proto ir verslumo turinti žvaigždė nei už ką gyvenime nenorėtų dirbti valdiškoje įstaigoje, o ir šiaip, nu suprantate. Nu argi tai darbas? Nu tai vat, jei jau šiaip, tai gal tiktų kokia kita žvaigždutė. Kad bent kiek būtų žvaigždiškumo. Pvz., garsi TV estrados žvaigždė Rūta Pentiokinaitė.

Čia gi patys suprantate, kad kaip tik toksai gebėjimas linksmai dainuoti nemelodingas absurdiškas daineles yra ideali ir būtina savybė rimtos įstaigos vadovui. Todėl labai logiška, jei ten vadovaus TV žvaigždutė. Labai gerai, dvasingai ir giliai dainuojanti, žavinga ir miela Rūta Pentiokinaitė. Labai patariu pažiūrėti video. Tai bus įspūdis apie Verslią Lietuvą ir jos ateitį.

Visvien gi tos įstaigos nieko padaryti prasmingai negali ir visvien visi tie pinigai į balą ar dar kur nors, kur jų kam nors reikia, todėl juk nereikia gilintis. Aš, pavyzdžiui, sakyčiau, kad visai netgi galima būtų priimti tenai ir kokį nors pradedančiųjų humoristų būrelį. Irgi visai tiktų. Skatintų verslumą Lietuvoje.

Šiaip, tiesiog šiaip asociatyviai kažkodėl prisiminiau kokią tai visai matyt niekuo nesusijusią istoriją, kur kokia tai Daiva Pentiokinienė buvo, kur kažkokie milijonai iš medicinos. Bet tai matyt niekuo nesusiję. Šiaip asociacijos visokios, pavardės panašios kažkuo. Atsiprašau, nes šiaip asociacijos, nukrypau nuo temos, nereikėjo man čia to rašyti.

Bendrai tai reikia keisti įvaizdį tų nykių biurokratinių įstaigų ir jei jau jos tokios beprasmiškos, kaip atrodo, tai nereikia ir rūpintis tuo, kad jos kaip nors dirbtų. Jau geriau tegul tenai būna cirkas. Tai bent kokios nors naudos bus. Gal dainelių atsiras kokių nors, kurios verslumą paskatins. Bent jau kokio nors smagumo. Gal būt kokių nors paveiksliukų juokingų nupaišys. Filmuką kokį nors sukurs su dainuojančia viršininke, kuri po sceną strykčios. Verslumas taip sustiprės.

Atsiprašau, šiaip tiesiog išsiliejau. Ne, aš visai nieko prieš. Aš tik šiaip nesusigaudau niekame, tai dėl to čia matyt nieko nesupratau, todėl ir parašiau neaišku ką. Gal ir viskas gerai su ta Rūta Pentiokinaite.

Taip pat noriu pasakyti, kad labai noriu naujų Verslios Lietuvos TV laidų, kurios verslumą Lietuvoje skatintų, rengdamos darželinukų humoro konkursus. Nes kitaip bus nyku ir baisu.

 

——–

* Geriausiai toksai Franz Kafka visą tą biurokratijos esmę parašė savo tokioje knygoje – „Procesas“ vadinasi. Tai ta knyga yra tokia nyki, kad niekas, kas ją perskaito, nesugeba atsiminti apie ką jinai. Visi tik atsimena, kad tai toks nykus ir beviltiškas jausmas, kad baisiau negali būti. Ir netgi tos knygos herojus nuo to beviltiškumo buvo užknistas tiek, kad kai jį galų gale kokie tai budeliai turėjo nudobti, tai jis apsidžiaugė, kad galų gale baigėsi tie valdiški dulkėti koridoriai ir pagaliau bent jau kažkuo visa ta biurokratija baigsis. Bet tie, kas perskaito tą knygą, net ir šito neatsimena, nes visas tas nykumas pernelyg nykus. Todėl liaudyje klaikiausias biurokratijas ir vadina paprastai – „kafka“.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

4 thoughts on “Versli Lietuva gali turėti patrauklesnį veidą

  1. Pjovejas

    pala, o čia ne šios kontoros „didžiausias darbas“ yra idėja pakeist tarptautinį Lietuvos pavadinimą? Čia, kad veiklumą didelį vaizduot?

    Reply
  2. :]

    Realiai dauguma jų veiklų yra tiesiog „žarstyt“ pinigus į tas puses, kur reikia.
    Pvz. įvairūs „verslo skatinimo“ projektai, kur startuperiams žadamas kalnas gėrybių. Realiai neskiriama nei lito praktinėms ir tiesiogiai naudingoms veikloms, pvz. atsispausdinti gaminio korpusą 3D spausdintuvu ar susikurti bent jau padorią interneto svetainę ar jos dalį.
    Pinigai nukreipiami, pvz., į visokius mokslo parkus, kur už tuos $$ pasiūloma (geriausiu atveju) kamūrkė ir pseudo-konsultacijos ir kafka-mentorystės.
    Realiai iš praktikos min 70% startup’ų yra IT srities, ir jiems kamūrkių mažiausiai reikia.

    Pažiūrėjus į Izraelio, Airijos startupų ekosistemas, jie pirmą turi apsispręsti ką skatina -- technologinius startup’us ar belenką. Taip pat įsisamoninti kas yra TRL (liet. TPL) grandinė ir nuosekliai laikytis jos finansavimo, o nesimėtyt kasmet prie vis pilkesnių biurokratinių fantazijų.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *