Lukiškių aikštė

Jau ketvirtį amžiaus vis kyla reguliarūs triukšmai apie tai, kaip iš Lukiškių aikštės reikia padaryti kažkokį memorialinį raudų ir ašarų kompleksą, su visokiais paminklais, grauduliais ir taip toliau. Arba bent jau šiaip kokį nors paminklinį kompleksą pastatyti. Nes taip kažkodėl esą reikia.

Būtent sovietmečiu Lukiškių aikštė iš kažkokios turgelių ir pasismaginimų vietos buvo paversta kažkokiu memorialiniu kompleksu. Totalinio paminklinimo mylėtojai tą sovietinę paminklinimo idėją nori ir toliau pratęsti, tik kitais pavidalais.

Būtent sovietmečiu Lukiškių aikštė iš kažkokios turgelių ir pasismaginimų vietos buvo paversta kažkokiu memorialiniu kompleksu. Totalinio paminklinimo mylėtojai tą sovietinę paminklinimo idėją nori ir toliau pratęsti, tik kitais pavidalais. Nes turi būti koks nors paminklas kažkam ir visi turi eiti tenai paminėti paminėjimų ir graudžiai ašaras dėl ko nors lieti.

Žinoma, taip, reikia kažko. Nes vyko tenai žudynės. Bet išties kažkas jau ten ir yra, kaip tik žudynių vietoje, viename aikštės krašte, tad nieko naujai galvoti kaip ir nereikia. Nes jau tiesiog yra tai, kas reikia.

O vat visokių paminklinių kompleksų, kurių prisigalvoja visokei nepilnavertiškumais ir grauduliais besikankinantys architektūriniai neurotikai – tikrai nereikia. Nes jei jiems duosi, tai jie tenai pastatys kažką panašaus į krematoriumo ir futbolo stadiono hibridą, papuoštą kokiu nors prietaisu, jojančiu ant šyvos kumelės.

Čia gal paprasčiausiai prisiminkime, kad į kažkokį paminklinį-ritualinį kompleksą visa ta aikštė tebuvo paversta sovietmečiu, kai tenai nubarstė raudonus takelius, viduryje sustatė klaikų raudono akmens postamentą ir pastatė balvoną su Leninu, šlovingai ranka rodančiu kažkur į KGB rūmus. Vat ir visas tas ritualinis-paminklinis reikalas.

Situacija čia ta pati, kaip ir su tais Žaliojo tilto balvonais, kurie buvo tiesiog sovietiniai balvonai: juos tereikėjo nugriauti ir viskas. Ir nieko vietoje jų statyti nereikia. Taip ir su Lenino balvonu: nugriautas jis buvo, ir nereikia nieko vietoje jo. Jokių ten paminklų ir kitų kliedesių, kurių kažkas prisikliedi.

Aš jums nuotraukų duosiu, kad susivoktumėte, kokia ta Lukiškių aikštė buvo ir kokį ji savyje diskursą iš esmės turėtų nešti, jei tik ištiesintume sovietūchinius kliedesius, kurie ten iki šiol matosi (ir vat jų kaip tik ir neturėtų tenai likti anei jokiu pavidalu).

Žodžiu, ar kažkas neaišku kam nors? Ogi elementari turgaus aikštė ten turėtų būti. Graži, kultūringa, kad būtų kaip koksai Tymo turgelis, bet užtat pačioje patogiausioje ir turistams maloniausioje Vilniaus vietoje. Gal būt, turgelis su kokiu nors dar ir cirku, kas būtų labai gražu. Ir su suoliukais bei medžiais, kad maloniai laiką galima būtų leisti. Ir su lauko kavinėmis. Ir taip toliau. Žodžiu, patogi vieta laisvam laikui leisti.

Esminis dalykas, kurį tereikia suvokti – kad Lukiškių aikštė kadaise buvo supaminklinta grynai dėl sovietų. Ir visi tie įsivaizdavimai apie paminklus Lukiškių aikštėje – sovietūchiniai. Ir jei juos ištaisome ir pratęsiame tą istoriją, kuri tęsėsi šimtus metų, atmesdami carinių ir sovietinių okupantų kliedesius ir nusikaltimus, tai gauname vietą, kuri tiesiog gera, maloni, tinkama ir prekybai, ir laisvalaikiui. Be jokių tenai graudulių ir architektūrinių neurozių.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

12 thoughts on “Lukiškių aikštė

  1. Ignitron

    Ten tereikėtų pakeisti dangą (nes ta skalda rudenį ir pavasarį pažliunga, žemą apledėja, o vasarą sulenda į basutes). Ir viskas. Būtų normali aikštė. Gal dar šviestuvus pakeisti, nes biškį stalinistiniai. Ir viskas. O memorialas yra priešingoj gatvės pusėj. Netgi du memorialai: vienas sukrautas iš akmenų, kitas -- partizanų vardai, iškalti KGB pastato sienoje. Jau gana.

    Reply
  2. zeze

    Taigi cia ne arkitektoriai nori kazka statyti, o apsiverke konservu talibai, nes tipo verkti reikia nuo ryto iki vakaro del praeity buvusiu kanciu o ypac pries kgb rumus -- tai varykit ant valdzios, kuri bijo pyptelt, kad neprarastu megztu bireciu balsu, o ne ant architektu

    Reply
  3. Elvyra

    Prieš klojant dangą, vertėtų po apačia padaryti 5 aukštų požeminį pramoginį-kultūrinį „pogrindį“ su daug daug vietų automobiliams statyti. O kažkuriame kampe būtų metro stotelė.

    Reply
  4. kad

    Sknt- laisvam laikui leisti? -- Kad laisvas laikas nėra numatytas, su iliuzijomis reiktų baigti.

    Reply
  5. Arklimantas

    na turgaus toje vietoje laikai jau praėję -- nebe 19a. o geriausia būtų ten viską suarti, užsėti žole ir pastatyti begalę suoliukų, kad šiltu metu, ofiso planktonas galėtų vakarietiškai graužti savo sumuštinėlius ar triaukšti salotėles… o šaltu metu galėtų būti čiuožyklėlė mažiesiems matukams ir vaidilutėms ir jaukutės kavinukės jų mamytėms.
    memeljonas bučiukų jums pupuliukai, kai sako mano Astuliukas!

    Reply
  6. Zorro

    Puiki vieta balaganams, karuselėms, cirkams ir kt. laikinoms linksmybėms. Gal šiek tiek žmogų išeitų į orą iš Nekropolių, Ozų ir kt linksmybių centrų

    Reply
    1. hm

      Na tai būna „burbuliatoriai“. O daugiau tai net nežinau, gal kokį trečdalį parkingu paversti tai ir realios naudos būtų. Šviestuvų neliest, Quake primena 🙂

      Reply
      1. Sandman^KFMF

        Prajuokino komentaras. 😀 Kaži kodėl Quake’a primena? 😀
        Nes kiti komentarai kažkaip įtartinai apie tai „…kaip blogai Lietuvoje, kokia bloga valdžia…“.

        Reply
  7. Danielius

    As neturiu pasiulymu aikstei (apart didelio pozeminio parkingo), bet noriu pasidziaugt, koks sis Rokiskio puslapis yra patogus narsant per telefona:)

    Reply
  8. zoland

    Na,dabar nuvertus Lenino paminkla,kuris visus siurpino ir tiesiog ji islaikyti daug kainavo,siulau imti pavyzdi is Gogolio heroju.Bvusioje proletarito vado paminklo vietoje pastatyti tilta(jo pavadinima jau dabar galite siusti man,pvz.Saakasvili,Savcenko),o ant tilto pristatyti kioskeliu,parduotuveliu,juose bus parduodamos adateles,suliukai,sagutes ir pan….Aisku valstybe gaus pajamos,galesime lengviau kariuomene islaikyti…

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *