Homofobija, tolerastija, Baltic Pride ir internetų komentatoriai

Ponai ir ponios, nuo tų klaikių skerdynių JAV, kur kažkoks išprotėjęs islamistas išžudė daugybę žmonių, praėjo jau truputis laiko. Užtat šiandien praėjo Baltic Pride – ir tai visiškai šviežia. Ir aš čia pastebėsiu jums pastabų. Kaip visada, noriu šiaip trumpai paberti truputį minčių, bet kaip visada, gaunasi kažkodėl daug.

Yra nupušėlių, kurie kovoja su pabaisomis iš fantazijų, nes jų fantazijose tos fantazijų pabaisos kažkaip ten kažką sužalos ir bus labai baisu. Yra ir kitų nupušėlių, kurie kovoja su savo fantazijomis. Prisigalvoti kažko - paskui su tomis fantazijomis kovoti. Čia pati esmė.

Yra nupušėlių, kurie kovoja su pabaisomis iš fantazijų, nes jų fantazijose tos fantazijų pabaisos kažkaip ten kažką sužalos ir bus labai baisu. Todėl Iron Maiden plakatus reikia uždrausti. Yra ir kitų nupušėlių, kurie kovoja su savo fantazijomis apie kažkokius homoseksualus. Nes visur jiems homoseksualų tarpkojai vaidenasi. Prisigalvoti kažko – paskui su tomis fantazijomis kovoti. Čia pati esmė.

Pirmiausiai FB atsirado daug daug šnekų apie tai, kaip kažkas labai džiaugiasi tuo, kaip žudomi žmonės. Aš nemačiau tokių šnekų (kol pats nepaklausiau FB, kur kas nors tokius matė), bet mačiau labai daug tuo pasibaisėjusių. Kai man papeistino skrynšotą su penkiais tokiais komentarais, man kilo mintis, kad labai jau panašūs jie visi – taip lyg koks vienas absoliučiai bukas pacukas rašytų po sakinį kas kelioliką sekundžių. Tik kažkodėl IP adresai vis keičiasi kaskart.

Norint paanalizuoti tokius komentavimus, reiktų gana nemažų imčių (bent kokio 100 bent jau kad pasakyt galėtum, ar verta kažką išvis kapstyti), tad nieko tikro pasakyti negaliu. Gal būt ir yra tokių durnių, kurie rašo vieno sakinio komentarus – visus vienodai bukai, su klaidomis ir gyvena skirtingose vietose, ir aktyvizuojasi visiškai vienu momentu. O gal ir daugiau kažko yra už to. Nežinau. Šiaip tai botnetai yra pakankamai paplitę, o infekuotų kompiuterių – gyvas galas.

Kita vertus kelios dešimtys nupušusių pacukų irgi gali ir savaime prirašyti šimtus ar tūkstančius komentarų, jei labai pasistengia. Kuo durnesnis – tuo aktyvesnis. Ir tai taip pat koreliuoja su išskirtinai buku komentarų pobūdžiu.

Žodžiu, aš išvadų apie tuos komentuotojus negaliu pasakyti. Galiu tik tiek tarti, kad didelis idiotiškų ir neapykantos pilnų komentarų kiekis niekaip nereiškia kad didelė dalis žmonių yra pilna neapykantos. Nors kad didelė dalis žmonių yra buki – tai faktas, kuris vargu ar kam nėra žinomas.

Ką dar noriu pridėti – nepaisant viso triukšmo apie tai, kaip baisu visi tie homoseksualai ir taip toliau, niekas čia nebaisu jau niekam, nes tiesiog nieam čia nieko tokio neįvyksta. Šiemet Baltic Pride praėjo kaip kažkoks savaiminis ir beveik nieko negąsdinantis renginys. Gal tik keletas kažkokių žmogėnų su transparantu „Išstokime iš pederastų sąjungos“* bandė juokint žmones. Kažkas apie juos teisingai leptelėjo – jie nesusivokia, kad iš pederastų sąjungos išstojome dar prieš 26 metus.

Kažkaip man tai primena vieną anonimišką komentatorių, kuris pas mane į FB atėjo ir pradėjo pasakoti kažkokias istorijas apie tai, kaip jam visur tie homoseksualai kaišioja savo tarpukojį į burną ir jis niekaip negali nuo to pasislėpti, todėl reikia tuos homoseksualus uždrausti. Kas per KPŠ išties vyksta to komentatoriaus galvoje, manau, patys galite suprasti. Pilnai tikiu, kad tasai komentatorius paskui ėjo protestuoti prieš Baltic Pride.

Galų gale, bene ryškiausiu požymiu tapo paprasta istorija, nutikusi su vienu draugu ir jo žmona – jie apsilankė Baltic Pride renginiuose, o paskui, jau išeinant, kažkoks savanoris jiems patarė nusiimti vaivorykštinę simboliką, nes esą tai gali būti nesaugu. Aišku, jokios simbolikos jie nenusiėmė, o to draugo žmona praėjo Gedimino prospekto viduriu, apsigaubusi vaivorykštine vėliava. Ir ką? Ir niekam nieko neužkliuvo.

Jei analizuotume pastarąją istoriją, tai paaiškėtų, kad patys homoseksualai turi nepagrįstų baimių, dėl kurių ir kovoja. O realiai jokių ten grėsmių nėra. Auka nėra auka, ji pakankamai stipri. Ir šitas Baltic Pride tą jau ir pasakė. Ir viskas tvarkoje.

O gal dar ryškesne istorija tapo tai, kad kai kurie pažįstami homoseksualai stojo ginti Juliaus Pankos. Julius Panka – tas pats žmogus, sugalvojęs marškinėlius su užrašu „Aš – homofobas“, pasirodė vertas gynimo, nes tokius marškinėlius nešioti ir platinti – tai jo asmeninė laisvė. Jo nuomonė. Ir ji verta to, kad ją gintume taip pat, kaip ir kiekvieno kito žmogaus laisvę.

Nors ne. Kad ir niekas to nesusieja, ryškiausiai čia man atrodo istorija apie tai kaip buvo uždrausti Iron Maiden plakatai – tie, kur Eddie laiko išpėštą širdį. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba susikuria sau baubą pagal kokių tai nukvankėlių kliedesius, o paskui pradeda su tomis nesąmonėmis kovoti, menamai saugodama visuomenę. Tos tarnybos vadovė Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė paskelbė apie tai, kad grupės plakatai turi būti uždrausti, nes kažkam ten kažką kelia.

Ponai ir ponios, ar ne laikas surengti dar vieną – Iron Maiden paradą? Už teisę gyventi be nupušusių kliedesių ir valdiškų reguliavimų apie tai, kas ką gali sakyti ir galvoti?

Tai čia tiek jums padrikų minčių, ponai ir ponios.

 

——————–

* Gana simptomatiška, kad šitaip vadinasi viena iš labiausiai nupušusių FB grupių, kur visokie chemtreilai, masonerija, acto garinimas, nuodingi skiepai, kova prieš NATO bei nuolatinis Putino garbinimas, persimaišęs su kažkokiais stalinistiniais kliedesiais.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

9 thoughts on “Homofobija, tolerastija, Baltic Pride ir internetų komentatoriai

  1. Tadas

    Pasižiūrėkite, pvz. į Lryto facebooko puslapio postų apie eitynes komentarus -- 90 % iš jų tikri, šimtai (!) like’ų, neapykanta, tulžis ir idiotiškumas tiesiog trykšta per ekraną. Lygiai tas pats po Guogos (cha, pats kaltas kad pritraukinėjo tokį elektoratą), Šimašiaus post’ais. Paskaičius ir supratus, tarp kokių žmonių vis dar gyvename, nuotaika susigadino visai dienai 🙁

    Reply
  2. Tadas

    Pasižiūrėkite Lryto facebook puslapyje šimtus heitinimu ir tulžimi tiesiog persisunkusių komentarų po post’ais apie šias eitynes. Bent 90% jų atrodo tikri 🙁 Panaši situacija ir kituose portaluose, nors 15 min net daugumą pačių blogiausių pratrynė

    Reply
  3. Arklimantas

    o realiai šios eitynės kam reikalingos? iš LGTB pusės tai aiški provokacija, kad provokuoti žemakakčius priedurnius pankas parėkauti prieš. LGTB -- dėmesys ir skriaudžiamų gėjų fondų pinigai, o pankoms ir gražuliams -- budulių balsai. nei vienų nei kitų negaila, -- tegul skriaudžia žiniaskaidoje. o svarbiausia, kad nebūtų realaus persekiojimo. bet to ir taip nėra.. kada kas paskutinį kartą girdėjo apie primuštą ar atleistą iš darbo gėju??
    nuomonę už ar prieš gėjų santuokas ar įvaikinimą gali turėti visi belekokią. bet čia daugiau priešininkai spaudžiami. ypač akademinėje aplinkoje ar kai kuriose partijose. tiesiog keista kaip socdemai būdami tokie prohomoseksualūs išlaiko savo budulių elektoratą… socialinis kazusas. vienas iš…

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *