Košmaras Varėnos rajone arba vėjas nuo jūros užpuolė Dzūkiją

Kokios 15 minučių vėtros ar škvalo (nežinau, kaip ten meteorologai klasifikuoja) nusiaubė gabalą Lietuvos taip, kaip jokia gamtinė katastrofa nebuvo nusiaubusi nežinia, kiek metų. Kai kurie šį trumputį vėjo protrūkį lygina su visokiais Anatolijais ar kitomis iki ne taip seniai buvusiomis baisybėmis, tačiau bijau, kad šie žmonės elementariai nematė to, ką matė kiekvienas, bandęs iš Vilniaus važiuoti link Druskininkų.

Vėtros nusiaubtas miškelis
Čia – kiek didesnis išguldytas miškelis, keliolika kilometrų nuo nuniokoto Sarapyniškių kaimo, tačiau panašių vaizdų – pilna, vienur didesnis plotas, kitur mažesnis… Paspauskite nuotrauką – vargais negalais pavyko padaryti panoramą, pamatysit truputį bendresnio vaizdo (paveiksliukas didelis, apie 8000px pločio).

Prisimenu, kaip dar sovietmečiu, kokiais 1985 ar pan. metais irgi buvo kažkokia vėtra, nepaisant įprastų tiems laikams cenzūrų, rodyta per TV. Vaizdai tada buvo gan panašūs, tačiau atrodo, tik kažkokioje vienoje vietoje – plotas miško išlaužytas į šipulius. Tuo tarpu šį kartą vėjas siautė kokiu 100 kilometrų viena nuo kitos nutolusiose vietovėse, lyg pasipramogaudamas – hektarą miško, lyg kokią žolę išguldydamas tai šen, tai ten, tai dar kažkur.

Stambesnių plotų su išverstais ar tiesiog perpus išlaužytais medžiais – šimtai, o gal ir tūkstančiai. Mažų plotelių, kur tik keli išvirtėliai – tūkstančiai, o gal ir dar daugiau – man atrodo, niekas to net nebandys suskaičiuoti. Vien važiuojant iš Vilniaus į Druskininkus galima suskaičiuoti kelias dešimtis stambesnių plotų, kur medžiai tiesiog ištraiškyti. Ir tai – vien pakelėje. Palei plentą – krūvos supjaustytų medžių, kurie nutempti nuo asfalto į šalikelę, kad būtų įmanoma pravažiuoti. Dešimtys krūvų. Į daugumą miško keliukų važiuoti – vis dar neįmanoma: užversta nukritusiais medžiais. Ir itin į akis krenta tai, kad vietose, kur visad palei kelią stovėdavo žmonės, parduodantys grybus ir uogas (pvz., palei Valkininkus ar Pirčiupius) – tuščia. Gal tiesiog niekas jau net nebando eiti į staiga nepraeinamais virtusius išvartų brūzgynus, o gal tiesiog taiso sugriuvusius savo ir kaimynų namus.

Aš tikėjausi, kad bus baisu – naujienos buvo baisios, o dar baisiau pasakojo pažįstami, tai matę, bet aš netikėjau, kad bus šitaip baisu. Jokios nuotraukos neperduoda to įspūdžio, kurį susidarai, kai pamatai ištisus plotus drūtų, keliasdešimt centimetrų storio medžių, išlaužytų taip, lyg kokie degtukai. Kokioms 15 minučių pakilęs vėjas buvo toks, kad prieš jį blanksta visos gamtos katastrofos, kokias tik teko matyti Lietuvoje.

Žemiau – nuotraukos iš įvairių skirtingų vietų. Panašūs vaizdai tęsiasi dešimtis kilometrų. Kas darosi kažkur miškų glūdumoj – galima tik spėlioti: kaip jau sakiau, dauguma smulkių keliukų vis dar užversta. Pavienių išlūžusių medžių tiek, kad juos fotografuoti išvis nėra prasmės – pvz., važiuojant nuo Valkininkų iki Varėnos, ko gero, nėra tokios kelio vietos, kur nepamatytum kokio nors išversto ar perlaužto medžio, o vietomis gali matyti ištisus hektarus pušų, nulaužytų taip, lyg tai būtų smilgos…

Tai vat tiek vat… Vėtra, škvalas, uraganas ar kaip tai bepavadintum – košmaras. Nežinau, ar ten buvo kokių nors viesulų, nors vienoje vietoje, bevažiuodami, matėm styrantį nulaužto medžio kamieną, kuris buvo taip susuktas, kad kyla įtarimas ir apie rimtus sūkurius. Bet kita vertus, nelabai aš išmanau tų meteorologijų, tad nežinau, kaip tie dalykai vadinasi. Pats išties nerandu žodžių (bent jau lietuviškų), kaip visą tą chaosą pavadinti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

13 thoughts on “Košmaras Varėnos rajone arba vėjas nuo jūros užpuolė Dzūkiją

  1. Anonymous

    Kaip tik tą savaitgalį teko pastovyklauti prie ežero. Nors savo stovyklavimui ir žvejybai skirtą senuką padidinto pravažumo mikroautobusą pasistačiau ne kur po medžiais, o prie ežero, gal 50 m. nuo mišk(eli)o, tikrai nebuvo malonu. Šiaip įspūdingiausiai atrodė žaibas, kai maždaug minutę buvo šviesu ir galėjai matyti siūbuojančius medžius (be pertraukos žaibavo iš kelių pusių). Ir šiaip, žaibuoja, o griaustinio visiškai nesigirdi. Įdomus toks pojūtis.
    Palyginimui, jau maloniau buvo porą dienų laive audros metu praleisti, kol leidimą gavo į uostą įplaukti.

    Reply
    1. Anonymous

      Tiesa, nemaniau, kad vėjas buvo TOKS stiprus. Ryte grįždami į Vilnių ir pamatę laukuose išvartytus medžius, jais užverstus kelius ir t.t. svarstėm, kokią teritoriją apėmė stichija.
      Nors, sako, prie Kauno buvo baisiau,kur ne kur ir ryšio nebuvo.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Nepasakėt, kurioje vietoje buvot stovyklauti. O Kaune, kiek suprantu, buvo gėlytės, lyginant su Dzūkija. Tiesiog ten daug žmonių, tai suminė įspūdžio įtaka pas juos didesnė 🙂

        Reply
  2. xerksas

    Dėkuj. Jau žvelgiant į „komsomolkės“ nuotraukas kilo įtarimas, kad labiausiai kentėjo vertės dar neįgiję jaunuolynai, tavo nuotraukos nuo žemės tik patvirtino.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Xerksai, nušok nuo savo paranojų ir važiuok į Varėnos rajoną pats pasižiūrėt, vietoj to, kad svaigt apie miškininkus, kurie užsidirbt iš katastrofos sugalvojo.
      Bent išsiaiškink, ką reiškia žodis „jaunuolynas“, ir jei tau jaunuolynas yra 30-40cm medžiai -- tai kitokių Lietuvoje beveik ir nėra. Tikri jaunuolynai (jei netyčia sužinosi, kas yra jaunuolynas) didesne dalimi sveiki -- jie žemesni, todėl juos apsaugojo aplinkiniai miškai.
      Žinoma, jaunesnis miškas nukentėjo labiau -- medžių, kuriems vos kokie 30-50 metų, kamienai ilgi, tačiau plonesni, kita vertus, tokie medžiai daugiau išlankstyti, nei nulaužyti. Bet bendrai imant, išlaužymai yra tokie, kad neatrodo, jog priklauso nuo miško -- kur leidosi vėjo banga, ten ir ištraiškė, nepriklausomai nuo medžių storio.
      O šiaip -- vertindamas šitą reikalą, tu darai esmines klaidas, labai dideles ir labai naivias. Jei tęsi, bus labai gėda.

      Reply
  3. skirtumas

    Žmonių šeimininkavimas
    O aš dar manau, kad žmonių šeimininkavimas ir bandymas įvesti savo tvarką prisidėjo, kad didesniais plotais augo nestiprūs medžiai, kuriuos lengviau išlaužyti. O ypatingai prie kelių, nes ten vėjui yra kur „užsikabinti“. Čia pamąstymui miškinikams -- reikėtų gal būt daugiau pagalvoti sodinant mišką. Nors tokios stichijos Lietuvoje retas reiškinys.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Žmonių šeimininkavimas
      Pavieniams medžiams -- taip, pakraščiuose sunkiau, bet ten kur ištisiniai plotai ištraiškyti -- jokio skirtumo. Labai dažnai važiuodamas matai, kad palei pat kelią medžiai sveiki, o už kelių-keliolikos medžių į miško gilumą -- totalus chaosas.
      Gal šiek tiek mažiau išlaužymų žemesnėse vietose, lygumose ir aukštesnėse -- kiek daugiau. Dažniausiai maždaug toks vaizdas, kad nusileido iš dangaus kažkokia sprogimo banga ir išlaužė hektarą ar kelis. Maždaug taip, lyg žemės plotai būtų apšaudyti iš dangaus.

      Reply
  4. Anonymous

    kaip degtukus per pusę… baisu būtų užsilipus ant kokio medžio ir nemokant greit nulipt. 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Manau, tiesiog nupūstų, jei būtum ant medžio. Kur buvo tas škvalas ir medžiai liko nenulaužti, tai matosi, kad viršutinės šakos didele dalimi nuo medžių tiesiog nuplėšytos.
      Vilniuje likučiai to škvalo buvo naktį. Oras visiškai nejudantis buvo, net menkiausio skersvėjo namie, tik garsas staiga pasigirdo, triukšmas, o po minutės -- staiga davė taip, kad atrodė, jog nuo aplinkinių namų stogų skardas nuplėš. Dar pažaibavo taip keistai, be griaustinio. Kokios 10-15 minučių ir vėl ramu.

      Reply
  5. Anonymous

    Eina nakui koks vėjas
    Eina nakui koks vėjas.
    Žmonės sako, kad čia ne šiaip sau škvalas buvo, o tikrų tikriausias tornado.
    Pas save kaime turime šiek tiek miško, kuris vienoje pusėje ribojasi su iškirstu miško masyvu. Tai kas antrą vasarą-pavasarį būna stiprus vėjas, kuris prilaužo malkų. Pvz.: šiemet buvo du kartus prilaužę. Tad galiu tik paliudyti prieš tai buvusio komentatoriaus žodžius, kad tavo miško sklypo medžių tvirtumas mažai lemia. Viskas atsiremia į šalią esančią kaiminystę.
    Nors mūsų teritorija į šios gaivališkos jėgos maršrutą nebuvo įtraukta, bet ir to pakako, kad po nakties atsirastų vienas nuverstas medis.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Eina nakui koks vėjas
      Priešpaskutinėje nuotraukoje matosi nulaužtas dvikamienis medis -- tas kokių 60cm storumo, gal ir storesnis.
      O vat dėl tornado arba viesulo -- nežinau, nepanašu visgi. Gal būt, vietomis ir buvo, bet šiaip -- atrodo, kad škvalas. Kiek spėjau pasiskaityti, tai atrodo būtent tai ir yra -- susidaro nedideli sūkūriai aplink kamuolinius debesis, bet ne su vertikalia, kaip viesulo, ašimi, o su horizontalia, o paskui nusileidžia ir kerta, sūkūrių būna labai daug, tai ir nubarsto viską išlaužom.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *