Andrius Tapinas ir internetai laimi

Geriausias dalykas, kuris nutiko šį rudenį – tai tas, kad toksai elektros skydinių slapūnas Audrius Siaurusevičius sugalvojo išmesti Andrių Tapiną. Aš žinau, kad jūs su manimi nesutiksite, bet tai tik laikina. Perskaitysite ir sutiksite. Nes tai, kas dabar vyksta – tai geriausia, kas tik gali vykti žiniasklaidoje.

Andrius Tapinas pradėjo revoliuciją. Ir jau niekas nebebus taip, kaip anksčiau. Viskas bus žymiai geriau. Pasaulis keičiasi. Ir viskas bus puiku.

Andrius Tapinas pradėjo revoliuciją. Ir jau niekas nebebus taip, kaip anksčiau. Viskas bus žymiai geriau. Pasaulis keičiasi. Ir viskas bus puiku.

Įsivaizduokite situaciją, kur esminius žiniasklaidos kanalus valdo vos kelios didelės žiniasklaidos grupės. Tiksliau, vos kelios televizijos. Ir tos televizijos vienaip ar kitaip per daugelį metų tampa kaip nors, kaip čia pasakius, juntamai padegradavusiomis. Tačiau jos nuo seno turi įtaką ir viskas sukasi užburtame rate: kadangi kelios televizijos turi įtaką, reklamos pinigai ir politinė parama (čia aš taip labai politkorektiškai sakau – susiprotėkit patys, ką turiu omeny) eina per tas kelias televizijas. O kadangi tai eina per tas kelias televizijas, tai jos turi įtaką.

Kai konkurencija nedidelė, ilgainiui tas užburtas ratas pavirsta į tiesiog savaiminį status quo – dėl pinigų nesipešama, tarpusavy pernelyg nekovojama, o tiesiog skirstomasi įtakos zonomis. Ir viskas lieka blogai, blogai, blogai. Ir niekas nesikeičia. Iki tam tikro momento.

Kažkada internetai jau pakeitė žiniasklaidą – sunkiai, su visokiais nesusipratimais, tačiau pakeitė. Aš atsimenu tokį laiką, prieš kokius 15, jei ne daugiau metų, kai netgi Delfi bandoma buvo išstumti tuo pagrindu, kad jie esą ne žiniasklaida. Nes jie ne TV ir nespausdina savęs ant popieriaus, kaip koks laikraštis ar žurnalas. Monika Garbačiauskaitė ilgokai turėjo kovoti ir visiems rodyti, kad Delfi yra žiniasklaida tiek pat, kiek ir bet kuri kita žiniasklaida. Ir jai pavyko – viskas buvo pralaužta. O pati Monika Garbačiauskaitė, nors to daugelis nenutuokia, visam laikui tapo laisvos informacijos didvyre. Tiksliau, didmoteria. Tiesiog būtent ji vedė tą internetinės žiniasklaidos revoliuciją į priekį.

Internetinė žiniasklaida pakeitė viską: spauda ėmė nykti, o viską pradėjo valdyti portalai. Delfi, ko gero, dabar turi daugiau skaitytojų, nei visi Lietuvos laikraščiai kartu sudėjus. O kur dar kiti portalai? Mes gi turime jų daugybę – ir 15min, ir Alfa, ir daugybė mažesnių portaliukų, ir galų gale netgi blogai. Nors blogų aš žiniasklaida gal ir visvien nelaikyčiau – tai artimiau komentaro, o ne naujienų žanrui, o didžiausia dalimi – tai išvis tiesiog bendravimas. Lygiai kaip bendravimas yra Facebook, net nepaisant to, kad kažkas prieš kažkiek metų sugalvojo, jog tai irgi esą žiniasklaida.

Prisimenate kas nors, kokią įtaką prieš porą dešimtmečių turėjo kokia nors „Respublika“? Man atrodo, kad jie iki šiol taip ir nesuprato, kad pralaimėjo internetams. Bet to laikraščio numykimas tapo vienu iš geriausių dalykų – dabar, kai valdo internetai, viskas žymiai skaidriau ir aiškiau.

Ir štai dabar ateina Andrius Tapinas. Jis yra tasai naujas revoliucijos kėlėjas – žmogus, kuris numuša tiesiog viską. Televizijos jau isterijkuoja, kažkokie DP tipažai ima skelbti, kad reikia uždrausti, ima tiesiog cypti apie tai, kad čia turi būti kova su propaganda ir taip toliau. Prie to prisideda ir kokia nors TV3, ar kas ten, kur pradeda skleisti kliedesius apie kažkokius nelegalumus. Ir taip toliau, ir panašiai. Nes jie fantazuoja, kad gali uždrausti Youtube. O paskui – uždrausti dar ir Facebook. Ir Google irgi uždrausti. Išvis viską uždrausti.

Jūs žinote, kodėl jie isteriškai cypia ir panikuoja? Ogi todėl, kad žino, jog atėjo laikas ir jiems. Kaip popierius nuėjo į praeitį, taip ir TV jau ima eiti į praeitį. Andrius Tapinas parodė, kad nereikia jokių tenai transliacijos dažnių (kurie tampa įrankiu, trukdančiu ateiti konkurentams) – pakanka tų priemonių, kurias visi gali gauti internetuose už dyką.

Andrius Tapinas surenka žmonių minias, Andrius Tapinas varo iš proto visokius pasikėlusius politikus, Andrius Tapinas keičia visą žiniasklaidą. Ir jau niekas nebebus taip, kaip buvo kadaise. Po metų-kitų mes pamatysime, kad įprasta TV jau darosi niekam neįdomi. Vietoje jos bus internetinės laidos. Realaus laiko transliacijos, laidų įrašai – bet dar geriau, nei būdavo televizijoje.

Pasaulis keičiasi, mes turime internetus, mes turime žiniasklaidos revoliuciją ir Andrius Tapinas jos priešakyje. Tai geriausias dalykas, koks tik galėjo atsitikti. Ir kažkoksai elektros skydinių slapūnas, nuo kurio nesąmonių prasidėjo visas šis procesas – jis irgi greitai teliks praeitimi, kuri bus niekam neįdomi ir nieko nereiškianti. Ateitimi taps tie, kas skleidžia žinią per internetus. Ateitimi taps tie, kas keičia Lietuvą kartu su Andriumi Tapinu.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

20 thoughts on “Andrius Tapinas ir internetai laimi

  1. Marius

    Skamba labai utriruotai, bet iš esmės sutinku. Pats matau kad kabelinė man tai tik priedas prie interneto, o visą, mane dominantį, turinį žiūriu per tv priedelį kuris palaiko visokius youtube, netflixus ir podcastus 🙂

    Reply
  2. modis

    Ne per daug optimistiškai žiūrite į visą šitai? Tai ką daro Andrius Tapinas yra super, bet žmonės iš kažko turi duoną valgyti. Jeigu jo projektas sugebės tapti finansiškai stabilus pats iš savęs ir išgyvens taip bent metus, tada aš irgi trimituosiu visais plaučiais -- revoliucija įvyko. Kol kas, mano nuomone, spręsti per anksti.
    Bet jūs laikykitės ten!! Remiu ir aš 🙂

    Reply
    1. mustangas

      Dude, jis dar ir knygas rašo. Jei projektas užsikabins tai bus tokios Dviračio Žynios tik rimčiau ir su reklama (įklotų, greitų kreditų etc) kuri visą šitą apmokės.

      Reply
  3. Audrius

    Tikėkimės užteks vieno Tapino. Nors įvykiam pasikeist reiktų didesnės tapinų koncentracijos. Gal išves pagaliau tuos senbenzdas iš komforto zonos 🙂 Kuo galėsiu tuo paremsiu.

    Reply
    1. hm

      Tai, kad jis nėra visai vienas. Na, gal kaip simbolis taip, vienas, bet komandą surinkęs tikrai turi gerą. Ypač tai gerai matėsi vakar vakare -- kaip kažkelinta laida, pirma Live (na, tarkim po pusiau Live prieš tai buvusio viešo filmavimo mieste) tai buvo puiki.

      Reply
  4. Aivaras

    „Ateitimi taps tie, kas keičia Lietuvą kartu su Andriumi Tapinu.“

    -- ar nebus dabar dar lengviau valdyti -- sutari su vienu Tapinu ir viskas, valdai jį, o jis valdo minias. 🙂

    Reply
      1. Aivaras

        Tai kad p.Tapinas man dabar atrodo kaip labai gera centrinė figūra. 🙂 Kaip čia visur daugelis pastebėjo -- kandidatuotų į prezidento rinkimus, matyt laimėtų 🙂

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Kad didelė ir įžymi, tai nereiškia, kad valdanti. Esmė yra tokia specifinė rolė -- vartų sergėtojas. Jis arba praleidžia, arba ne. Tai vat, dabartinės TV veikia kaip vartų sergėtojai. O kai vsikas persikelia į internetus -- tų vartų sergėtojų nelieka, nes viskas visur juda laisvai. Niekas nieko negali uždrausti.

          Reply
    1. Lukas

      Tam reikalinga konkurencija, kad taip nenutiktų, kad nemonopolizuotų rinkos. 😉

      Reply
  5. Kroitus

    Aš tai nesitikiu, kad tradicinė televizija bei radijas numirs. Žmonėms vis dar reikia to fono, kai kažkas ten burba, nors niekas realiai nežiūri. Taip pat tai yra žymiai labiau pasiekiami kanalai, nei Internetas. Tiesiog dėl savo prigimties -- nereikia kažkokių papildomų laidų ir naujos įrangos(bent jau dabar). Bet ko aš iš tiesų laukiu, tai kad šitas Tapino atvejis privers pasitempti visas tas tradicines televizijas -- joms reikės sumodernėti ir pakelti programų kokybę.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Verta palyginti su įprasta spauda -- ji kažkokiu būdu vis dar liko, tačiau dabar jau informacija iš internetų eina į popierių. Popierius tapo antriniu. Su TV tas irgi bus -- jie transliuos, tačiau transliuos laidas ir klipukus iš internetų, pramaišiui su gana nedideliu kiekiu savo turinio. Renginiams transliacijų nereiks -- internetu viskas eis taip pat gyvai ir gerai. Ir per visą pasaulį, o ne viename regione.

      Reply
    2. bbzz

      nenumirs, kaip nenumirė ir spauda. bet įtaka sumažės negrįžtamai, tai taps tiesiog vienu kanalu iš daugybės kitų. Radiją jau dabar galima klausytis internetinį (pvz šiuolaikinė garso apratūra groja tiesiai iš spotify, ar belekokių kitų online radio stočių, nereikia nei kompo). TV vietą keičia youtube -- smartTV telefono bakstelėjimu įsijungi norimą laidą/muziką/foną/whatever.
      Televizijos kaip tokios neperku jau n metų.

      Reply
      1. Bonka

        Televizija numirti šansų turi daugiau nei laikraštis. Laikraštį bent jau gali tarp rankų patrinti, pavartyti -- yra kaip alternatyva spoksojimui į ekraną. O kokia alternatyva teliko ekranui? Kitas ekranas (telefono, kompo, to paties teliko su inerneto turiniu)? Iš esmės tai tas pats spoksojimas, tiek kad internete viskas operatyviau ir būtent tai ko tu nori, o ne tai ką šiuo metu transliuoja.

        Reply
    3. AndriusZ

      Gal nemaišom apie televizoriaus išnykimą su televiziją? Burbės ir toliau fone kažkas- Youtube, Netflix ir pan. Pažiūrėk kokios begalės Interneto TV yra užsienyje, kurių yra kitoks veiklos modelis nei mūsų komercinių „runkelių“ televizijų.

      Reply
  6. Ray

    Tik gaila, kad delfi po revoliucijos smarkiai nuklydo nuo kelio… Liko tik verslas, niekuo neišsiskiriantis, nieko nekuriantis… Suprantu, kad be pinigų, be reklamos toli nenukeliautų, bet vis dėl to turint tokią auditoriją ir darant tokią įtaką, kažkaip norėtųsi daugiau kokybės.

    Reply
  7. Močkrušėjus

    Dar atrodo nesenai buvo „Video killed the radio star“.
    Dabar būtų „keyboard killed tv remote controller“

    Reply
    1. mustangas

      Seniai jau mano TV remote yra ir bluetooth klaviatūra. Mažas remote TV įjungt išjungt pagarsint, o klaviatūra browsinti Netflix’us, YouTube’s etc. Ant TV remote yra klavišai Netflix, YouTube, GooglePlay etc.

      Gyvenimas keičiasi. Niurzga tie, kurie subinės keistis nepakelia.

      Reply
  8. Vytautas

    Manau, kad Tapinas užsiima paaugliškais niekais soc tinkluose. Savo aukomis priešrinkiminiam viešam trolinimui jis pasirinko būtent ne liberalų ar konservatorių partijų lyderius. Na, o Delfi ir kita įtakota žiniasklaida tik bando išpūsti spalvingą burbulą -- koks yra #tapinasšaunus…
    Apie pačią Moniką ir jos Delfį daug nepaneigiamų faktų rastume svetainėje faktai.lt, skyrelyje -Račo žodis.
    Bet tai tik mano nuomonė…

    Reply
  9. mustangas

    Televizija yra seniai klasfikuota kaip push technologija. Telefonas yra pull ir on demand. Aš asmeniškai nematau ateities laikraščiams. Ryte prenumeruojamus laikraščius užkrovus į iPad aš galiu visą dieną skaityt be wifi. Jokio popieriaus ir gamtos taršos, o kol kas apie 5 ryte pravažiuoja mex’ai ir mėto ant pievelės tiems, kurie nori ir [gali tarp rankų patrinti, pavartyti]

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *