Mėlynasis banginis arba tai, kaip daromi šlykščiausi feikai

Pradėkim nuo to, kad viso to menamai paslaptingo „žaidimo“ į „Mėlynąjį banginį“ kūrėjas Filipas Budeikinas buvo suimtas Rusijoje dar prieš pusę metų. Kaltinimai – 15 paauglių privedimas iki savižudybės. Kokia dalis tų paauglių ir šiaip žudėsi – nelabai aišku, tačiau aišku tai, kad Filipas Budeikinas šlykščiai tyčiojosi iš jų ir įtikinėjo, kad jie nusižudytų.

Kartais mums būna sunku. Kartais net atrodo, kad viskas yra beviltiška ir nesinori gyventi. Bet visada galime palaukti valandą, dieną ar savaitę. Ir viskas pasikeis. Gyventi yra verta. Nes gyvenimas yra vienas, ir mes jo esame verti. Kiekvienas iš mūsų. Ir jei pamatome, kad kitam žmogui blogai, visada galime suprasti ir padėti. Gal tiesiog pabūti kartu. Išklausyti ir priimti. Tai yra teisinga.

Kai Rusijos policija surado tą Filipą Budeikiną ir atvažiavo pas jį į namus suimti, jis pasislėpė už lovos ir nenorėjo išlįsti. Toksai paslaptingas savižudybių nurodinėtojas, kurį, susigūžusį ir drebantį, filmavo policija. Apgailėtinas „mistiško“ žaidimo organizatorius.

Istorija prasidėjo truputį daugiau, kaip prieš metus, 2015 rudenį, kai pora šlykščiausių Rusijos „Dvač“ vartotojų – tokie Filipas Budeikinas – (pseudonimas Filip Lis (išvertus – „Filipas Lapinas“)) ir Filipas Čelovas (pseudonimas More Kitov (išvertus – „Banginių Jūra“)) sugalvojo imti ir sumanipuliuoti jaunesniais, patiklesniais ir problemų turinčiais paaugliais. Tam jie ėmė kurti visokias „VKontakte“ socialinio tinklo grupes, kuriose ėmė dėti nuotraukas ir tekstus apie savižudybes.

Po kiek laiko Filipui Budeikinui kilo mintis, kad galima iš vaikų ir paauglių pasityčioti, o kartu – gal ir pasidaryti skandalų, per kuriuos prieitų daug vartotojų, o tada jau galima būtų uždirbti ir pinigų. Taip 2016 metų pradžioje jis ėmė kurti atseit „žaidimą“, kur reiktų realybėje vykdyti užduotis, susijusias su savęs žalojimu, o paskui – ir su nusižudymu.

Instrukcijos atitiko tiesiog klasikinį manipuliacijų modelį:

  1. Įtikinti auką, kad ji turi paklusti paslaptingam, antgamtiškam valdovui, kuris siunčia nurodymus
  2. Liepti aukai vykdyti daug beprasmių nurodymų, kad auka patikėtų, kad ji yra pavaldi ir daro viską, kas nurodoma
    1. Čia atkreipkit dėmesį į tai, kad pats nurodymų vykdymas tampa emociniu įrodymu, tam, kad esą privalai paklusti – klasikinė priklausomybės jausmą kelianti manipuliacija
  3. Kai auka jau tiki tuo, kad negali nevykdyti nurodymų, liepti jai padaryti kažką realiai negero

Aišku, kad ir koks ten manipuliavimas bebūtų, išties jokios instrukcijos ir joks įtikinėjimas negali iš žmogaus atimti teisės ir galimybės spręsti. Žmogus pats nusprendžia ir išties bet kada gali pasiųsti juo manipuliuojančius šlykštynes kur nors į Peru esantį kaimelį.

Išties jūs sprendžiate, ką jums daryti. Niekas nieko negali jums nurodyti.

Kiek paauglių išties nusižudė dėl tų Filipo Budeikino instrukcijų Rusijoje – neaišku. Realiai labiau tikėtina, kad tiesiog kai kurie paaugliai, turėję problemų, praradę viltį gyventi, pakliūdavo ir į tokias grupes. Kadangi jos buvo pakankamai didelės, kai kurios savižudybės buvo priskirtos šių grupių ir jos administratoriaus įtakai.

Išties yra šlykštu, kai žmogus ir taip turi problemų, jam sunku gyvenime, gal būti jis neturi su kuo pasikalbėti, o kažkokie atmatos ima juo manipuliuoti, jį apgaudinėti ir įtikinėti, kad jis nusižudytų.

Taigi, realybės faktas yra toks: Filipas Budeikinas sėdi kalėjime. Jo žaidimas išties senų seniausiai baigėsi. Tačiau Lietuvos žiniasklaida kažkaip nepasikapstė visoje istorijoje ir paleido vos ne metų senumo informaciją pagal straipsnį, kadaise publikuotą „Novaja Gazeta“, kaip apie esą dabartyje vykstantį įvykį.

Kad šitos „Mėlynojo banginio“ epideminės savižudybės nesirita baisiomis bangomis, kokias aprašinėja žiniasklaida – tai faktas kaip blynas: Rusijos savižudybių statistika nerodo jokio aiškesnio nuokrypio, nors jau praėjo metai nuo visos istorijos.

Bet kitas faktas yra tai, kad neatsakinga žiniasklaida, paskleidžianti tokias istorijas, gali jomis įtikinti paauglius ar vaikus. Būtent tai gali paskatinti ir savižudybes – tai taip vadinamas Werther’io efektas.

Kai nėra žinoma tiesa, o vyksta mistifikavimas, paaugliai ar vaikai tokiomis istorijomis patiki. Ir negana to, kažkas iš šiaip realybėje nesusivokiančių paauglių gali imti ir pradėti daryti panašius dalykus, kaip kad tas pats Filipas Budeikinas, kuris dabar sėdi kalėjime. O tai labai blogai.

Jei kam nors gali būti kilusi kvaila mintis organizuoti panašius dalykus Lietuvoje, trumpa citata iš Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (ir patikėkit manimi, jau yra kas tą reikalą tiria):

133 straipsnis. Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės

Tas, kas sukurstė žmogų nusižudyti arba žiauriu ar klastingu elgesiu privedė žmogų prie savižudybės, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Aš jums pasakysiu taip: jūs neįsivaizduojate, kokie klaikūs mūsų kalėjimai. Nedarykite tokių dalykų, kaip manipuliavimas vaikais ir paaugliais, įtikinėjant juos nusižudyti. Tai yra nusikaltimas (jei vaikų ar paauglių atžvilgiu – tai ir su sunkinančiomis aplinkybėmis). Jei norite pasijusti reikalingais ir stipriais, būkite geri sau ir darykite gerus dalykus kitiems. Tai žymiai produktyviau.

Ir dar svarbiau: mes visi galime padėti vieni kitiems. Taip, kiekvienam iš mūsų gyvenime būna sunkių momentų. Kartais netgi labai sunkių. Kartais būna ir taip, kad atrodo, kad neturi į ką kreiptis pagalbos. Bet išties, kad ir kaip, kad ir kas atrodytų blogai, aplinkui mus yra žmonių, kurie mus supranta ir su kuriais mes galime pasikalbėti. Ir netgi jei atrodo, kad visai jau nėra su kuo pasikalbėti, yra Jaunimo Linija. Ir ten dėl tokių problemų irgi galima pasikalbėti – Jaunimo Linijos telefonas yra 8 800 28888.

Esmė labai paprasta: mes galime dalintis šiluma ir gerumu. Tam, kad būtų geriau.


PAGALBOS TELEFONAI

Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija*
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII

visą parą

Vaikų linija*

Budi savanoriai konsultantai ir profesionalai

116 111 I-VII
11:00 – 21:00
Vilties linija*

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

116 123 I-VII
visą parą
Pagalbos moterims linija*

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

8 800 66366 I-VII
visą parą
Linija Doverija*

Emocinę paramą rusų kalba paaugliams ir jaunimui teikia savanoriai

8 800 77277 II–VI

16.00–20.00

Krizių įveikimo centras

Skubi psichologinė pagalba. Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į centrą Antakalnio g. 97, Vilniuje. Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra www.krizesiveikimas.lt

8 640 51555 I–V

16.00–20.00

VI

12.00–16.00

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius

Vaikų ligoninėje, Vilniuje

8-5 275 75 64 I-VII
visą parą

*Skambučiai visais šiais numeriais yra nemokami. Skambučius apmoka LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

PAGALBA INTERNETU

Psichologinės pagalbos tarnyba Kontaktai Atsakymo laikas
Jaunimo linija

Emocinė parama teikiama jaunimui

Registruotis ir rašyti: www.jaunimolinija.lt/laiskai

www.jaunimolinija.lt/pokalbiai-internetu

 

Atsako per 2 darbo dienas.
Pokalbiai internetu vyksta trečiadieniais ir penktadieniais 18-22 val., šeštadieniais 13-17 val.
Vaikų linija

Emocinė parama teikiama vaikams ir paaugliams

Registruotis ir rašyti: www.vaikulinija.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Vilties linija

Pagalba teikiama suaugusiems

Rašyti el. paštu vlties.linija@gmail.com

www.viltieslinija.lt

Atsako per 3 darbo dienas
Pagalbos moterims linija

Pagalba teikiama moterims ir merginoms

Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos

Pagalbą internetu emigrantams teikia profesionalūs psichologai.

Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt
Internetinė svetainėje

www.psyvirtual.lt

Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems (savitarpio paramos grupės, DUK, literatūra ir kita.).

Rašyti el. paštu:

laukiam@artimiems.lt

Naudinga informacija puslapyje www.artimiems.lt

Atsako per 2-3 darbo dienas

Papildoma informacija – www.klausau.lt,  www.vpsc.lt

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

15 thoughts on “Mėlynasis banginis arba tai, kaip daromi šlykščiausi feikai

  1. Tina

    Labai dziaugiuosi jusu reakcija i jau plintancia tarp paaugliu susidomejimo banga. Pati apie“bangini“ buvau girdejus senokai is rusisku tv. Tad l.nesureiksminau ir labiau laikiau tai visiskai geltonosios ziniasklaidos pramanais.taciau kai siryt mano paaugle dukra prakiso straipsni delfyje.tai l.nustebau.kam visa tai ?Isivaizduoju.kad siandienos mano dukros klaseje tai bus pageindine tema .vargu bau.ar tai nepaskatins kazka kazko imtis?

    Reply
  2. Gediminas Gasiulis

    Laba diena. Prieš rašydamas straipsnį Lrytas.lt pusdienį skaičiau įvairius užsienio šaltinius. Nes nebuvau tikras, ar šis „žaidimas“ tėra klikų generatorius mažai žinomoms interneto svetainėms, ar rimtas reikalas. Tašką priimant sprendimą padėjo Kijevo policijos vado postas Facebooke: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1086435664835915&id=100004084751693&pnref=story
    Atkreipkite dėmesį į jo datą. Tai vyksta, šiuo metu ir visai greta.
    Apie naujus, vasario mėnesį nutikusius atvejus pranešė ir Rusijos žiniasklaida. Jie paminėti straipsnyje. O dabar apie šį „žaidimą“ jau rašo ir Vakarų žiniasklaida: Huffington Post, DailyMail, The Sun…
    Jūsų minimas Filipas, beje, buvo sulaikytas pernai lapkričio 14 dieną. Bet kažkodėl „žaidimas“ tęsiasi. Galiu atsiųsti krūvą nuorodų, kuriomis rėmiausi rašydamas straipsnį. Arba tiesiog pagūglinkite atidžiau.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Jūsų straipsnio nemačiau. Konkrečiai jo pakomentuoti negaliu. Galiu tik papildyti apie tai, kaip veikia blogi procesai.

      Žaidimas atsikartoja (būtent atsikartoja, o ne tęsiasi) kitose šalyse iš esmės dėl Werther efekto (tiesa, kiek modifikuoto). Esminis mechanizmas -- tai kai pateikiama mistifikuota istorija apie paslaptingas, žmones valdančias mistines grupes, o ne apie tai, kad yra savanaudiški menkystos, kurie tiesiog meluoja vaikams ir jais manipuliuoja. Labai blogą įtaką šių istorijų plitimui ir atsikartojimui čia padaro žiniasklaida: pirma pranešama apie mistines grupes, o rezultate -- masiškai ima kurtis atkartojančios grupės. Tas mechanizmas veikia kaip save išpildanti pranašystė.

      Rusijoje bardakai su tomis grupėmis apsiramino išsyk po to, kai žiniasklaida tiesiai ėmė įvardinti, kad jokių mistikų čia nėra, o yra tiktai grubus, žemas manipuliavimas vaikais, kurie patiria problemas. Reikia suprasti tai, kad būtent mistifikavimas čia nulemia problemas. Ir visas klausimas tame, ar žiniasklaida sugeba pakankamai adekvačiai patikrinti ir įvertinti faktus, o paskui -- dar ir adekvačiai visą tą informaciją pateikti.

      Reply
      1. Gediminas Gasiulis

        Copycat’ų pavojų suprantu ir visiškai jums pritariu. Visgi yra ir kita medalio pusė: jei tai tęsiasi (o šiuo atveju taip ir yra), tylėdami pavojaus nesumažinsime. Labai tikiuosi, kad bent daliai tėvų tas straipsnis buvo kaip įspėjimas skirti daugiau dėmesio savo vaikams, su jais bendrauti ir pasistengti juos suprasti.

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Taip. Tiesiog visas klausimas yra pateikimo forma: ar daromas mistifikavimas ir istoroja rodoma kaip nesuvaldomas reiškinys, ar parodoma, kad visgi nusikalstamą veiklą darantys žmonės yra nevykėliai, kurie meluoja ir tyčiojasi iš vaikų. Vertinimas tokiose istorijose yra lemiantis dalykas.

          Reply
      1. Andrius

        Deja tai vyksta. Ir jau yra Lietuvoje. Kažkaip kiek kol kas mačiau paliečiami rusakalbiai vaikai, nes matyt lietuviškai kalbančių copycatų neatsirado. Mechanizmas veikia taip, kad vis dėl to pats paauglys domisi, parašo tam tikrus hashtagus, kuriuos stebi „kuratoriai“ ir kai pastebi naują žmogų pradeda jam rašinėti.
        Maža to, kaip įpinamas žmogus į pinkles -- jis paspaudžia tam tikrą nuorodą, kuri pajungia kompą į botnetą, jeigu telefonas tai susidiegia appsas, ir (nežinau tiksliai) nuolat transliuoja tam tikrą info apie tą žmogų, todėl stiprėja mistifikavimosi efektas.
        Galiausia, jeigu žmogus nustoja vykdyti užduotis, jam teikiama detali info apie jį jo draugus, ir grasinama nužudyti draugus / brolius seseris / tėvus, jeigu nevykdys užduočių.
        Žaidimo struktrūta 50 užduočių, kur 50’a yra faktiškai nusižudymas. Bet jau nuo kažkelintos (35/45) užduoties prasideda labai pavoijingos gyvybei, pvz.: perbėgti greitkelį, atsigulti tarp traukinio bėgių ir pralaukti pravažiuojantį traukinį, persipjauti venas bet ne išilgai o skersai, iš esmės tokio pavojingos, bet su tikimybe sulaukti tos „50’os“ užduoties.

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Iš esmės, ištisas melas ir manipuliavimas. Šiaip, beje, pas tamstą čia kiek perdėta versija -- realiai tai bent 90% viso matomo buzo sudaro visiškas vaizdavaimas. Tas pats Filipas, kuris darė tas grupes, kūrėsi didžiulius kiekius fake akauntų, su kuriais imitavo didelį kiekį žaidžiančiųjų -- vien tam, kad kiti patikėtų to žaidimo realumu ir tuo, kad jame daug kas dalyvauja.

          Reply
          1. Andrius

            Aš nesiginčiju. Ir sutinku.
            Bet į vaikų linijas LT jau skambina vaikai ir sako kad jeigu nepadarys užduotės nužudys jų tėvus.
            Šlykštus feikas mums, kažkam labai „real shit“.

            Reply
            1. Rokiškis Rabinovičius Post author

              Esmė yra pirmiausiai nuraminti vaikus. Niekas negali niekam niekaip pakenkti. Melagiai yra melagiai. Jeigu jie meluoja apie kitus dalykus, tai meluoja ir apie grasinimus. Negana to, meluoja neretai visiški mažiai, pvz., 11 metų vaikai, kurie, pamėgdžiodami tą patį Filipą, grasina kažkam, vaizduodami išties vyresnius, nei yra. Jie nieko niekam negali padaryti.

              Taip, paaiškinti vaikui tai gana sunku. Bet jei vaikas gauna kažkiek pasitikėjimo savimi, jis tada ir jaučiasi tvirčiau, ir nežaidžia šitokių žaidimų.

              Reply
    2. Arklimantas

      Kai „žurnalistai“ sugeba skaityti tik rusiškus šaltinius, tai ir gaunasi viskas rusiškai. Visomis prasmėmis. Ir nesvarbu tema. Gyvename totalioje Rusijos informacijos įtakoje, dėl žiniasklaidos klaikios nekompetencijos. O skaityti lrytas.lt ir komentuoti tai tas pats, kas peržiūrėti prono puslapį ir piktintis nemoralumu.

      Reply
      1. Rokiškis Rabinovičius Post author

        Šiuo atveju kaip tik po rusiškus šaltinius ir reikėjo pasikapstyti. Maždaug per kokią valandą-dvi galima atkasti visus galus, ir netgi diskusijas iš to paties „Dvač“ apie tuos pačius tipažus, dalyvavusius toje istorijoje.

        Reply
  3. mhm

    truputį čiut čiut liūdnoka, kai bet kokį viešą pranešimą, kuriame paminimas nors kartą žodis „SAVIŽUDYBĖ“, iš karto lydi krūva kontaktinės info su UAB t.y. NVO organizacijomis. Kažkada įkurtos idėjinių žmonių, su kilniom mintim ugdyti kolektyvus altruistų, kurie skiria savo laiką gilinti žinias bei pabūti kito žmogaus batuose kai jam labai blogai. Dabar prie populiariausių NVO vairo tų pasišventusių žmonių jau senai nebeliko ir šiandien tai tiesiog įstaigos su PR skyriais, etatiniais darbuotojais ir bei paviršutinį apmokymą gavusiais savanoriais, kurių pagrindinis uždavinys yra sugebėti atkartoti kitais žodžiais tai, ką pasakė paskambinęs žmogus bei nukreipti pas psichologą. Cleverbot lygio savanoriai, iš kurių gal ne visi praeitų Turingo testą.

    Toks pasikartojantis ciklas: atsiranda problema (savižudybės LT), tada susiburia idėjinių entuziastų būrelis kurie be atlygio dirba ir pluša, kad problemą išspręsti, vėliau pavargsta ir jų vietas pakeičia versliūgos, kurie padaro iš to verslą ir natūraliai nėra suinteresuoti problemos išsprendimu, nes tada jų verslui kapec.

    Source: dirbau tokioj NVO ir mačiau virtuvę bei kryptį kur einama iš vidaus keliuose sluoksniuose.

    Reply
  4. Arklimantas

    Dar apie savižudybes. Taip pirmaujame kartu su skandinavais ir visokiais rytų europiečiais. Bet dar studijų laikais atsimenu kaip pusę balso kriminologai kalbėjo, kad tyrėjai sukiša po „savižudybėmis“ viską kas įmanoma ir ne. Pasižiūrėkit santykį Lietuvoje ištiriamų nužudymų (bus tikrai daugiau 80 %) ir milžinišką savižudybių kiekį. Susikoreliuoja nesunkiai. Ir be jokių sąmokslų. Tiesiog buitinių traumų, nustumimų, nuodijimų ir pan. niekas netiria kaip nusikaltimų. Ir poreikio nėra. Tas pats Pociūno atvejis parodo kaip veikia sistema. Pokui. Objektyvių įrodymų nebus, o statistiką gadina.

    Reply
  5. Domantas

    Nors mokyklą baigiau senokai, yra mokytojų su kuriais palaikau ryšį. Tiesa ta, kad šis (žaidimas) tęsiasi ar kaip pats autorius pakomentavo ,,kartojasi“. Taip tai vyksta ir dabar, mano mokykloje. Klasėje yra vaikas kuris šiuo metu save žaloja, kelia nuotraukas į socialinius tinklus. Kas pikčiausia yra tai, jog klasės draugai irgi įsitraukia į šią veiklą. Ir tai ne kokie asocialių šeimų vaikai, tai protingi, talentingi bei gerai besimokantys vaikai. Jie mano jog tai ..kieta“, žalodami save jie tiki jog jie yra geresni nei kiti. Ir šiuo atveju mokytoja, bei mokyklos psichologas negali nieko padėti. Žinote kodėl? Todėl, jog paklausus vaiko ar jam reikia pagalbos, jis atsakė: (Jeigu dar kartą prie manęs lysit, paskambinsiu vaikų teisėm ir pasakysiu kad naudojat psichologinį smurtą) Ir kaip tokiems padėti, kai jie patys nesupranta ką daro?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *