Ar smagu auginti alkoholizmą, Sauliau, Ramūnai ir Aurelijau?

Įsivaizduokite, kad turite bandą avių, į kurią įsimaišę yra ir vilkų. Avys avimis – gal jos ir ne itin protingos, bet nu visvien avys, o štai vilkai – tai jau blogis, su kuriuo reikia kovoti. Ir dabar įsivaizduokite, kad jūs imatės vilkų mažinimo programos, kad vilkų būtų mažiau, o avių – daugiau.

Kai avių bandoje vilkų daugėja, tai būna labai aiškus požymis, kas išties vyksta.

Natūralu, kad savo veiksmų rezultatus įvertinsite pagal tai, kiek tų avių liko ir kiek vilkų. Tiesą sakant, tokioje vilkų skaičiaus mažinimo programoje tereikia žinoti vieną skaičių – kiek yra vilkų. Jei vilkų daugėja – reiškia, kad jie ėda avis sparčiau. Jei vilkų mažėja – reiškia, kad jie avių ėda mažiau.

Avių skaičius gali mažėti, nes gal jas vilkai ėda, avių skaičius gali ir didėti, nes gal tiesiog jas didesniais kiekiais veisiame. Tačiau jei mažėja vilkų, tai reiškia, kad jie išpjaus mažiau avių. O jei vilkų daugėja, tai reiškia, kad jie avių išpjauna daugiau. Kitaip tariant, pakanka vieno rodiklio – vilkų skaičiaus. Arba vilkų procentinės dalies, jeigu norite kaip nors sudėtingiau matuoti.

Dabar imkim ir pasižiūrėkim į tai, ką reiškia Ramūno Karbauskio ir Aurelijaus Verygos alkoholio mažinimo programos skaičiai. Per pirmus 7 šių metų mėnesius alaus parduota 14,5% mažiau, o stipriųjų gėrimų – 8.5% daugiau.

Atsimenate, kaip turi būti mažinamas alkoholizmo plitimas? Saugus alkoholio – tai tas, kur vartojami patys silpniausi gėrimai, ir jie vartojami nedideliais kiekiais, ir tas vartojimas retas. Jeigu toks retas ir mažas, kad niekad ir nei kiek – tai jau visai saugus. Tuo tarpu toks alkoholio vartojimas, kuris per dažnas ar dideliais kiekiais – tai jau nesaugus. Itin nesaugus vartojimas – kai alkoholiniai gėrimai yra stiprūs, t.y., labai pagreitinantys apgirtimą.

Jei vystosi alkoholizmas, silpnųjų gėrimų žmogui ima nepakakti, nes apgirtimas būna per silpnas. Todėl silpnus alkoholinius gėrimus ima keisti stiprieji gėrimai. Dar blogiau, kad būtent nuo stipriųjų gėrimų, t.y., nuo staigaus ir stipraus apgirtimo labiausiai ir priklauso alkoholizmo išsivystymas.

Jei žmogus vartoja keliasdešimt butelių alaus per metus ir tą alų vartoja tik po truputį, tai nėra didelio skirtumo, ar jis ims vartoti 10 butelių per metus daugiau, ar 10 butelių per metus mažiau. Tačiau jei žmogus nusiperka butelį degtinės, kurį išgeria per vieną vakarą – štai tada jau yra reali problema. Ir ta problema yra netgi tuo atveju, kai žmogus tą degtinės butelį susiverčia vos kartą per mėnesį – tai bet kuriuo atveju yra pavojingas vartojimas.

Alkoholizmo paplitimo lygį galima matuoti tiesiog pagal tai, kiek atsiranda ar sumažėja žmonių, kurie yra sunkioje alkoholizmo stadijoje – t.y., su išsivysčiusia tolerancija. Išsivysčiusi tolerancija savaime reiškia perėjimą pirmiausiai link didesnių vartojimo kiekių, o paskui ir link stipresnių gėrimų. Ir vėlgi, stipriųjų gėrimų vartojimas rodo tai, kad tolerancija alkoholiui yra išsivysčiusi. Taigi, tokių žmonių dalies augimo ar mažėjimo apimtis galima įvertinti pagal tai, kiek padaugėjo ar sumažėjo tokių stipraus alkoholio vartotojų.

Saulius Skvernelis labai džiaugiasi BNS pranešime, kad sumažėjo alkoholio vartojimas, jis sako kad tikslai pasiekti. O BNS pateikia ir skaičius. Skaičiai labai paprasti. Tiksliau, vienas skaičius:

  • Vilkų skaičius išaugo 8,5% Stiprių alkoholinių gėrimų pardavimai išaugo 8,5%.

Išties pakanka žinoti tą vieną skaičių, norint vertinti situaciją. Ir viskas. Tarpinės gėrimų grupės (pvz., vynai, silpni likeriai ir pan.) galime neskaičiuoti – ji tėra tarpinė, pereinamoji. Ir netgi silpnų gėrimų vartojimas čia nesvarbus, nes kalbame apie vilkus – t.y., apie realiai blogą, pavojingą vartojimo dalį.

Mums čia svarbus alkoholizmo plitimo procesas: yra proceso įėjimas (visi žmonės, įskaitant ir išvis nevartojančius) ir yra išėjimas (stiprias alkoholines priklausomybes turintys žmonės). Stiprias priklausomybes galime sieti tiesiog su stipriu alkoholiu. Proceso rezultatas akivaizdus – 8,5% proceso išėjimo augimas.

Jei nenorime už proceso įėjimą imti negeriančių, o visgi norim kalbėti apie alaus vartotojus, kaip apie lengvesnius, pradedančius alkoholikus, tai galim paimti oficialią 2016 statistiką, pagal kurią 2016 metinis suvartojimas buvo 92 litrai alaus ir 13 litrų stipriųjų gėrimų žmogui.

Taigi, iš skaičių gaunasi va kas: 92 litrai alaus su 14.5% pokyčiu žemyn vs 12 litrų degtinės galvai su 8.5% pokyčiu aukštyn – reiškia 79 litrus alaus ir 13 litrų degtinės, t.y., 13 litrų alaus žemyn vs. litras degtinės aukštyn. Alus yra apie 5-10 kartų silpnesnis už degtinę – imant alų už 6-7 laipsnius, tai atitinka 1/2 efektyvumo konversiją iš silpniausio alkoholio į stipriausią vos per 7 mėnesius. Faktiškai tai yra šakės.

Grubiai tariant, tai reiškia, kad per 7 mėnesius tie 8,5% degtinės vartojimo atsirado kaip konversija iš alaus vartojimo. Kitaip tariant iš žemos rizikos grupės tie žmonės peršoko į aukštos rizikos grupę. Avys konvertavosi į vilkus.

Tokio lygio konversija per metus kokiam nors degtinės gamintojui gali pasirodyti kaip tikras stebuklas. Tai yra kažkas realiai įspūdingo. 8,5% per vos daugiau nei pusmetį. Tai reiškia 14,5% procento augimą per metus.

Ir visa tai – netgi nekreipiant dėmesio į tai, kad daugybė žmonių važiuoja pirktis alkoholio į Latviją ir Lenkiją. Ir netgi nekreipiant dėmesio į tai, kad cigarečių iš Baltarusijos įsivežti žmogus tegali gal pakelį, o vat alaus ir degtinės – vos ne kibirais. Ir atskirame segmente tas vežimas iš Baltarusijos ajajaj kaip staigiai sužydėjo.

Lietuvoje kokius dešimt metų po truputį mažėjo alkoholio vartojimas, ir sumažėjęs buvo jau gana smarkiai. Spėju, kad po to, kai LVŽS antialkoholikai baigs savo valdymą, mums prireiks dešimties metų tam, kad vėl pasiektume 2016 alkoholizmo paplitimo lygį.

Taigi, ponas Ramūnai Karbauski, ponas Sauliau Skverneli, ponas Aurelijau Veryga, jūsų tikslai išties buvo tokie? Jūs tikrai norėjote padidinti degtinės pardavimus Lietuvoje ir džiaugiatės, kad tai jums pavyko?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

8 thoughts on “Ar smagu auginti alkoholizmą, Sauliau, Ramūnai ir Aurelijau?

  1. Jon jones

    „Jei vystosi alkoholizmas, silpnųjų gėrimų žmogui ima nepakakti, nes apgirtimas būna per silpnas. Todėl silpnus alkoholinius gėrimus ima keisti stiprieji gėrimai. Dar blogiau, kad būtent nuo stipriųjų gėrimų, t.y., nuo staigaus ir stipraus apgirtimo labiausiai ir priklauso alkoholizmo išsivystymas.“
    Tai matau pats pritari, kad pradžia yra silpnieji gėrimai. Beja galvoti, kad alkoholikai geria tik stiprius gėrimus yra manau didžiausia klaida. Alkoholikai labai sėkmingai geria alų ir galiu garantuot pradėjo nuo butelio ar dviejų. Jeigu kyla klausimai, o kodėl ? Todėl, kad alų gert yra labai paprasta ir madinga, jo gali daug išgert, jis nesukelia siaubingų pagirių, net visuomenės požiūris yra toks, ai jis tik alaus išgėrė :). Gerokai sunkiau būtų pradėt ir patapt alkoholiku nuo stiprių gėrimų, nes juos gert vakarais prie televizoriaus reikia daug valios pastangų 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Stebėtinai nuostabi logika -- pakovoti ten, kur problemos dar nėra, o kur ji jau yra -- tai ją pagilinti, nes taip bus geriau ten, kur problemos dar nėra. Nuostabi logika.

      Reply
      1. dfdfdf

        Logika labai paprasta -- patys minėti asmenys ne kartą ją yra išsakę viešai -- kovojama ne su esama problema, o su problema kuri atsiras ateityje. Tai ya su naujai prededančiais vartoti alkoholį, pagrinde su jaunais žmonėmis. Jaunimas neperka stiprių gėrimų, tam kad nusigert iki žemės graibymo čia ir dabar ir po to kartoti šį ciklą iš naujo. Jaunimui alkoholis yra bendravimą palengvnanti priemonė, dažniausiai tai yra alus ir silpnesni gėrimai, būtent į šios kategorijos gėrimų vartojimo mažinimą yra orientuota dabartinė politika. Veryga ne kartą yra tai akcentavęs viešai, bet ne visi tą girdi, ypač tie kuriems kritikuoti yra svarbiau už viską pasaulyje.
        Dabartiniai alkoholikai, kuriems jau nesvarbu ką gert, svarbu kad vanduo būtų degantis yra prarastoji karta, kurią gali gelbėt kaip nori, niekas nuo to nepasikesi. Šio supratimo nebūvimas pukiai įrodo vieną faktą, kad žmonės nesupranta problemos rimtumo. Jie galvoja, kad žmogų kuris pila kas dieną 5 metus ir daugiau, galima paimti ir išgelbėt pakėlus akcizą, ar uždraudus alkoholį. Būtent taip galvodami, jūs parodot savo mažą suvokimą apie problemos rimtumą… Nėra sprendimo būdo kuris tą žmogų išgelbės, todėl nėra dedama vilčių į tokių žmonių gelbėjimą, o dedamos viltys į naujosios kartos apsaugojimą kuriai gyveniams dar prieš akis. Kaip ciniška ir baisu -- toks gyvenimas ir tokia realybė, tik štai menkas supratimas ir manymas, kad problema nedidukė ir „vasltiečiai čia užsiima visiškai niekais..“ veda prie iškraipyto realios situacijos suvokimo.

        Grįžtant prie skaičių, skaičiai yra skaičiai, jie nevisada yra tikslūs, galimą tą paminėt.
        Silpno alkoholio vartojimas veda prie didesnio prisirišimo alkoholiui, nes greičiau išvystoma tolerancija. Pradedant gerti silpnuosius gėrimus, kartelė lipti stipriųjų link vis kyla, nes pradeda neužtekti silpnų gėrimų.
        Na tik nesakykit, kad žmogus pirmą kart vartodamas alkoholį ir paragavęs pvz degtinės, ją pamilsta nuo pirmo stikliuko ir kitą dieną jau stoja į eilę vėl pirkti sekantį butelaitį.. tas pats su cigaretėmis…
        Gamintojams naudingas silpnas alkoholio kiekis gėrimuose + įvairūs skoniai ir pagardai, kurie pratina rinką ir didina toleranciją šiems produktams. Alkoholis iš savęs yra šlykštus ir neskanus skystis, tikrai niekas nepradeda nuo paties stipriausio.
        Man keista, kad visoje šioje kritikoje apie tai neužsiminta, o tikriausiai ignoruojamas šis faktas, nes jis būtų labai nenaudingas ir tiesa sakant remiantis šiuo faktu, visa ši rašliava netenka prasmės.

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Dar vienas toks pats. Alkoholio vartojimas metai iš metų krenta ir krenta, bet blyn -- „kovojame su problema“, „paragavo ir skanu -- vadinasi alkoholikas“ ir taip toliau. Gal man jums visiems pradėt dėt redirektą į goatsę pagal IP, kad jūs keliautumėt ten, kur jums reikia automatiškai, vos po pirmo komentaro?

          Reply
  2. Sandman^KFMF

    Įdomiai žmonės masto… įdomiai.
    https://www.vynoguru.lt/lt/keglevich-vodka-e-melone-melon.html
    Šitas pasirodo yra labai neskanus gėrimas? 😀 Tiesiog bjaurus, palyginus su alumi?
    Būtent, kad jaunimas geria ne aluti, ne fiziukus, o visokias degtinės+energetiniai gėrimai, arba brendžiai+kola. Ir dabar, tie kurie to nedarė, tikrai pagalvos, ar imti alaus, ar geriau butelaitį pigaus brendžio ir kolos. Kas kainuos pigiau negu 10 skardinių alaus, o ir į galvą duos ženkliai stipriau, ir sumaišius dar ir bus skaniau.

    Reply
  3. Sandman^KFMF

    Beje, dar papildysiu. Aukščiau rašęs komentatorius aiškina, kad Veryga matai tą ir tą ne kartą viešai akcentavo? O kodėl jis viešai neakcentavo, kad jo vykdoma VIEŠAI NE KARTĄ akcentuota šiaurės šalių politika naudojama kovai su alkoholizmu -- NEVEIKIA? Kodėl niekas viešai NEAKCENTUOJA, kad visos Švedijos ir Suomijos geriau vis daugiau ir daugiau, alkoholio suvartojimas didėja, o mes matai imame iš jų pavyzdį??? WTF tai?

    Reply
  4. Valdas Banaitis

    Prieš savaitę Sveikatos apsaugos ministerijoje susitiko sveikatos priežiūros ir viešosios tvarkos pareigūnai tarėsi dėl vairuotojų neblaivumo nustatymo keblumų. Visą valandą buvo svarstomas paimtų įrodymų teisėtumas ir jų transportavimo įkainiai. Nes nustatyta tvarka vistiek bus vykdoma kaip įprasta ir nuginčijama taip pat.

    Reply
  5. Valdas

    Panašu, kad komentatoriai nematė niekada kaip jaunimas geria. Netgi mokykliniai paaugliai..Gurkšnoja ne alų, sidrą, vyną, tačiau geria degtinę. Lyg nuo grandinės nutrūkę.. Stipriai. Daug. Čia pat vemia ir vėl geria. Nes tai madinga prieš draugus. Gal prieš save patį. Kas ilgiau atlaikys. Kas nuperka -- kitas klausimas, bet atrodo, kad susiranda.

    Pagal visa tai -- Verygai šakės.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *