Patarimai tiems, kas ruošia maistą :-)

Mielos namų virėjos ir virėjai, štai jums truputis paslapčių:

Muskato riešutas yra mėsos prieskonis. Ir jį reikia dėti į mėsą, o ne į pyragaičius visokius.

Mėsą reikia kepti ant karščiausios ugnies, o ne ant mažiausios. Tada mėsa iškeps, o ne išdžius. Ir neuždenginėkit keptuvės dangčiu, jei nenorit, kad mėsa būtų beskonė.

Jei ruošiate mėsą kepimui orkaitėje, tai į druskos ir prieskonių mišinį, kurį padarote, įdėkit cukraus (maždaug tiek, kiek ir druskos). Neaiškinsiu, kodėl, bet suprasit dar tuo metu, kai mėsą įtrindinėsit tuo prieskonių mišiniu.

Prieskonius maišykit patys – net negalvokit, kad gatavas „prieskonių mišinys mėsai“ ar kažkas panašaus padarys jūsų patiekalą valgomu.

Patikimas ir greitas būdas padaryti maistą vertu šiukšliadėžės – tai įberti į jį Vegetos ar panašių gliutamatinių mišinių.

Jei norit, kad mėsa (višta ar kitas kepsnys), kepta orkaitėje, būtų minkšta, dėkit daug obuolių skiltelių į skardą.

Į orkaitėje kepamus kepsnius nėra reikalo dėti ryžių. Orkaitėje išdžiūvę ryžiai maistą pagerina tik tiek, kad valgydamas tiesiog dantis trupiniesi.

Obuoliai, ypač rūgštūs, puikiai tinka į salotas. Skoniu jie primena pomidorus. Nežinojote?

Keptos bulvės bus kardinaliai skanesnės ir sotesnės, jei jas kepsit ant taukų, o ne ant aliejaus.

Bruknių uogienė nėra bruknių padažas. BRUKNIŲ UOGIENĖ NĖRA BRUKNIŲ PADAŽAS!!!! Ir jei tai jums naujiena – žinokit, kad jūs niekada, NIEKADA nesugebėsite padaryti bruknių padažo mėsai. Todėl ir nesistenkit.

Tai tiek patarimų iš manęs 🙂 Laukiu ir patarimų iš jūsų 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Patarimai tiems, kas ruošia maistą :-)

  1. krakadyla0

    Obuoliai skoniu primena pomidorus tiek, kiek kepta višta skoniu primena braškes. Ir puikiai netinka į jokias salotas, ypač tas, kuriose dar yra svogūnų. Fui. :E

    Reply
    1. mishrune

      Neskleisk erezijų. ;P
      Spec. tamstai: du obuoliai, du bananai, šaukštas ar du majonezo, dvi skiltelės česnako(brutaliai sukapotos), dar į kompaniją tinka: vynuogės, virta vištienos krūtinėlė, mandarinai.
      Nu žinok skanu. 🙂

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Tai, ką tu pateikei -- tai kitokios salotos. Pabandyk obuolių įpjaustyti į paprastas pomidorų salotas su grietine 🙂
        O Krakadyla tiesiog nieko nesupranta 🙂

        Reply
    2. rokiskis Post author

      Krakadyla, tu tiesiog paimk kelis gabaliukus obuolio ir kelis gabaliukus pomidoro. Pabarstyk druska ir tuos, ir anuos. Ir paragauk. Jei dar kils abejonių -- paskui ir vienų, ir kitų paragauk su cukrumi.
      Tarp kitko, pomidorai berods iki XIXa. buvo vartojami, kaip saldžiarūgštės uogos, su CUKRUMI, būdavo verdamos net pomidorų uogienės.
      O apibendrintai noriu pasakyti tik tiek, kad tamstos kulinarinė patirtis yra labai nedidelė. Gal būt (drįstu spėti), tamsta netgi neįtariate, kad verdant manų košę, į ją reikia dėti druskos.

      Reply
      1. krakadyla0

        O jei druska ir cukrus nesuveiks, tada gal išbandyt su garstyčiomis, raudonėliais, kanapėmis ir pabaigai LSD (po paskutinių dviejų tikrai turėtų suveikt, jo)? >:P Rimts, ponas rokiški, nenurodinėkit mano skonio receptoriams ir aš nenurodinėsiu jūsų krypties jausmui.
        Dėl manų košės, aš tikrai nežinau, ką į ją reikia dėti -- ryšium su tuo, kad negaliu pakęst minėto produkto ir nė nesiruošiu jo kada nors virti.

        Reply
      2. mishrune

        Druskos žiupsnelis manų košėje -- pritariu. Ypač jei košė su vanile.
        Pomidorų uogienė skamba klaikokai, bet visai tikiu, kad gerai išvirus būt skanu. Mano babytė dar valgydavo juos į cukrinę padažydama.
        O kaži, kas išdrįstų paragauti mano meduolių skonio uogienės iš burokėlių ir morkų? 😉

        Reply
  2. zvyras

    Na jūs ir piktas dėdė 🙂 pradedantį virėją sužlugdytumėt su šitais „jei nežinojai, tai gali ir nesistengt, vis tiek esi ir liksi balvonas“ 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Aš tai šitaip tik apie bruknių uogienę vietoj mėsos padažo 🙂 Čia gi ką reik galvoj turėt, kad uogienę vietoj padažo mėsai dėt?

      Reply
      1. vybrinka

        [burzgeriz] Atsakingai pareiškiu, kad esu didis bruknių arba spanguolių uogienės prie vištienos (keptos, virtos, troškintos) mėgėjas. Šermukšniai irgi tinka.
        Na, ir ką tu man 😉

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Nieko 🙂 Tiesiog tamsta niekada neišmoksite daryti bruknių padažo 🙂 NIEKADA 🙂 O ir kam gi jums vargintis, mielasai, juk visvien jums tas pats, argi ne taip? 🙂

          Reply
          1. vybrinka

            [burzgeriz] Jei gausiu skanaus padažo paragauti, tai gal panorėsiu ir išmokti 😉 Bet deja teko ragauti gal kartą ir tas neprilygo uogienės malonumui 😉 Beje, uogienėje dar yra ka ir pakramtyti, o ar yra padaže?

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Padažas nėra košė, jis neturi būti kramtomas 🙂
              O jei realiai nori kažko tokio, tai bene geriausias atvejis man pasitaikė Palangoje, viloje „Mama Rosa“, prie steiko. Tiesa, nežinau, ar jie nuo to laiko valgiaračio nekeitė 🙂

              Reply
  3. mishrune

    Ot nu nepritariu kai kam, ir nors priplokit.
    „Muskato riešutas yra mėsos prieskonis. Ir jį reikia dėti į mėsą“ -- nu jau, laba diena. Su daržovėm sutaria kuo puikiausiai. Dėl pyragaičių nežinau, jei įdarui mėsa, tai kodėl ne? Bet raugintų kopūstų sriubos be muskato neįsivaizduoju. 😛
    Beje, jei įdomu ir norisi šiek tiek egzotikos -- sriubytė iš: raugintų kopūstų + šoninės + butelaičio alaus + muskato, imbiero, kardamono ir cinamono + įprastinės morkos ir cibuliuko. Viskas, jokių kitų prieskonių nebereikia, o už skanumą atsakau savo galva. ;D
    Dėl mėsos įtrynimo cukrumi prieš kepant -- neprastai dar ir pamarinuoti su cukriuku, gi gėris. Ir keptuvėj kepinant cukrus nemaišo. Lygiai taip pat, kaip ir medus troškiniuose. Nežinau, kas ir kada išrado mėsiškają cukrofobiją, bet tai yra absurdas. Mėsa plius truputis saldumo = skanu. Mane dar veža karamelinis glaistas sojos padažo pagrindu kiaulienai, ale čia jau ne kiekvienam nervai atlaikytų. 🙂
    „Keptos bulvės bus kardinaliai skanesnės ir sotesnės, jei jas kepsit ant taukų, o ne ant aliejaus.“ -- papildau: kiaušiniai skaniausi kepti ant sviesto; žuvis, beje, irgi.
    Obuoliai ir saldūs į salotas tinka, nesakyčiau, kad tik rūgštūs. Tiesiog reikia priderint prie kitų ingredientų. Nelabai man jie panašūs į pomidorus -- kita vertus, pomidorų seniai bevalgiau, tai nepamenu.
    P.S. O švieži garšvų ūgliai turi riešutų skonį. Mirtinas dalykas pusryčiams. 🙂

    Reply
  4. rita_vaiva

    Muskato riešutai tinka labai daug kur, ir išvis -- kas šalis tai tradicija.
    Bet muskato žiedai(angliškai pravardžiuojami mace), mano supratimu, visur tinka labiau : į kepinius, į uogienes, į padažus, į sriubas, į košes, į troškinius ir t.t.

    Reply
  5. kipshiuke

    Pirmiausia del mesos.
    Kokia mesa/koks paruosimo budas/kepimas/apkepimas/troskinimas yra labai svarbu. Tarkim apkepti mesa pries troskinant, ja reikia ant dideles ugnies. Toliau kepti ir troskinti jau ant mazesnes. Dangtis troskinimui butinas, kepimui -- ne. Kitas dalykas, jei jautiena kepsi be dancio, tai galima ir dantis issilauzti :} Aisku tai dar priklauso nuo to kaip ja supjaustysi ir ka su ja darysi, bet jei neturi laiko su jautiena geriau is vis neprasideti.
    Toliau ryziai orkaiteje irgi gali gautis labai puikiai, kad net nesuprasi, kas nutiko. Pamegink -- pridengti folija. Arba jais idaryti obuolius arba dar prikalausomai nuo kepamo patiekalo padazo/aliejaus ir t.t…
    Tad piesti juoda/balta kulinarijoje is vis neverta. Na nebent del ketciupo ir vegetos 😀
    O siaip easy receptas mesos marinavimui:
    1S garstyciu
    3S majonezo
    3S medaus
    kelios skilteles cesnako
    augalinio aliejaus apie 100ml
    sumaisom majoneza, garstycias, medu, ispausti cesnaka ir viska sumaisius supilti sukant i alieju. Siu marinatu mesa palaikyti bent jau puse paros ir prie kepant nusausinti (del medaus). Nereikia jokiu prieskoniu :} Na nebent ten jei susisviecia pries pamerkiant kokiu pipiru…Gaunas labai minskta mesa.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *