TS-LKD, Valstiečių-Žaliųjų ir kitų partijų rinkiminės situacijos vertinimas

Ponai ir ponios, aš galėčiau panagrinėti įvairių partijų situaciją, tačiau labiausiai aš panagrinėsiu TS-LKD. Nes ten daugiausiai įdomybių. Aišku, užkabinsiu ir Valstiečius-Žaliuosius, nes visiems klausimas, kodėl jie tiek surinko. Atskira švytuoklių ir mechanikos analizė dar laukia pusiau parašyta, tikiuosi kad ryt dabaigsiu*.

Šituo nieko nenoriu pasakyti apie nieką. Čia tiesiog šiaip asociatyvinė nuotrauka, tinkama politinėms temoms.

Šituo nieko nenoriu pasakyti apie nieką. Čia tiesiog šiaip asociatyvinė nuotrauka, tinkama politinėms temoms.

Kad nereiktų daug skatyti, apibendrinimą išsyk pateiksiu: situacijoje su neįtikėtinai pakilusiais Valstiečiais-žaliaisiais, TS-LKD surinko tiek balsų, kad pagal ankstesnių rinkimų modelį (taikant mechanišką statinį ekvivalentą), galėtume kalbėti apie 51 vietą Seime. Kartu su analogiškomis 23 vietomis pas Liberalų Sąjūdį, galėtume kalbėti apie 74 balsų valdančiąją koaliciją. Bet – LVŽS nunešė viską, o šito numatyti nesugebėjo niekas, netgi patys LVŽS vadai.

Valstiečių įdomumas toks: jie savaime yra niekas, bent jau kol kas. Bet jie surinko šešias beveik nematomas bangeles, kurios susidėjo į dvi gana dideles bangas (protesto ir griuvimų), o jau tos, susisumavusios, tapo realiai didele banga, nunešusia tiesiog viską. Čia išties turime maždaug gal kas antrus rinkimus kylančią protesto bangą (kuri nusineša gabaliukus nuo visų, įskaitant ir LSDP, TS-LKD bei Liberalų Sąjūdį), o taip pat griuvimo bangą – „Tvarka ir teisingumas“, Darbo partijos ir dalinai Liberalų Sąjūdžio elektoratą, atkritusį po visų skandalų ir šių partijų smukimo.

Dviguba banga gavosi ypatingai stipri, pralenkusi bet kieno prognozes. Tai, kad TS-LKD sugebėjo surinkti tiek vietų, kai visiškai iš tuštumos iškilusi ir nieko savyje neturinti LVŽS gavo ištisus 40% – tai sunkiai įtikėtina.

O dabar detaliau pasižiūrėkimeį tai, kas gi išties įvyko. Ir išvadų pasidarykime kai kurių.

Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų Sąjunga gaudo bangas

Kai čia kalbu apie bangas, aš kalbu ne apie kokias nors psichotronines bangas (nors neabejoju, kad tarp LVŽS narių yra jomis tikinčių), o apie bangas, kuriomis balsavimai pasiskirsto. Galim įsivaizduoti, kad rinkėjai tomis bangomis vaikšto. Pažiūrėkim paprastai, visiškai bukai į griuvimų bangą. Ji susidarė, susidėjus trims daug mažesnėms bangelėms:

  • Liberalų Sąjūdis – Masiulio skandalas, Antanas Guoga ir dėl to kylantis rinkėjų nubyrėjimas. Kur byra rinkėjai? Kur papuola, pas tuos, kas atrodo ne tokie blogi.
  • Tvarka ir Teisingumas – Gražulio skandalas, Komskių skandalas, šiaip byrėjimas ir vegetacija, o atitinkamai – ir dėl to kylantis rinkėjų nubyrėjimas. Kur byra rinkėjai? Ogi irgi kur papuola, pas tuos, kas atrodo ne tokie blogi.
  • Darbo partija – šiaip vegetacija, jau ankstesni skandalai, lyderio praradimas ir byrėjimas. Kur byra rinkėjai? Ogi ten pat – kur papuola, pas tuos, kas geresni.

Anksčiau buvo požymių, kad TT ir DP rinkėjai gali byrėti pas Liberalų Sąjūdį. Dar pavasarį tai matėsi. Bet po Eligijaus Masiulio tie byrantys rinkėjai ėmė ieškoti kitų variantų. Vat štai ir prašom. Kažką gi reikėjo jiems pasirinkti. Nes tokiems rinkėjams reikia gelbėtojų – jiems netinka LSDP ar TS-LKD. Išties čia gauname vieną gerą, grubiai gal 20% balsų stiprumo bangą, kuri susideda iš trijų, bet sutapusių mažesnių bangelių. Sakykim, kad tos mažesnės – po kokius 7% rinkimų balsų, perimtų iš TT, DP ir LS.

Antra banga – protesto balsai. Tokie būna nukreipti prieš bendrai valdančiuosius ir visas partijas, kurios tik su valdančiaisiais kaip nors (kad ir neteisingai) asocijuojasi. Tokie protesto balsai labiausiai nubyrėjo nuo LSDP, nes būtent šieji buvo valdžios veidu, tačiau nemenkai nubyrėjo ir nuo TT bei DP. Ir negana to, dar ir nuo TS-LKD bei LS (taip, pastarieji nukentėjo dvigubai), nes šie, nors ir nebuvo valdančioje daugumoje, daugeliui visvien asocijuojasi su valdžia. Taigi, čia taip pat galim pasakyti, kad kokios trys bangelės, grubiai vidutiniškai po kokius 7% balsų. Sumoje irgi kokie 20% gaunasi.

Protesto bangos nebūna vienodos per kiekvienus rinkimus – jos skiriasi. Po didesnių protestų partijų atėjimo į valdžią, protesto rinkėjai paskui jomis smarkiai nusivilia ir per kitus rinkimus būna linkę rinkti kažką iš normalių. Tiesiog pamato, kad tos protesto partijos yra baisios ir niekam tikusios. Už ką balsuoja protesto rinkėjai? Už bet ką, kas tik nesiasocijuoja su valdančiaisiais, su tais, kas yra valdžioje. T.y., už tuos, kas ne iš valdžios.

Partijai, kuri renka protesto ir griuvimų balsus, svarbu tik viena – bent kaip nors iškomunikuoti rinkėjams, kad jie yra pajėgūs ir kitokie. Tinkami ir protesto grupėms, ir tiems, kas anksčiau balsavo už griūnančias partijas. Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų Sąjunga sugebėjo pasiekti rinkėjus pakankamai plačiai. Itin padėjo tinklinį marketingą primenantys sklaidos metodai, kurie nesimatė konkurentams, tad vėlgi nesukėlė jokių grėsmių nuojautų. Taigi, tuos balsus iš abiejų bangų LVŽS susirinko pakankamai nesunkiai.

Taigi, dabar vat imkim ir grubiai sudėkime tas dvi bangas – tarkim, po kokius 20% rinkėjų – sumoje susidaro jau kokie 40%. Štai su tais 40 laipsnių ir atėjo LVŽS į valdžią. Iš vienos pusės – jokio fenomeno. Iš kitos pusės – tokie bangų sutapimai yra labai sunkiai prognozuojami, nes tie 7% balsų nuo kiekvienos mažos bangelės – tai pakankamai mažas kiekis, kad būtų panašesnis į kokią nors vertinimų paklaidą. Įvertinti net 6 tokias beveik nematomas bangeles – beveik neįmanoma. Būtent dėl to rinkimų rezultatai dabar ir atrodo šokiruojančiai.

Bangelių gaudymo mechanizmas, kuris suveikia – tai pačiame galutiniame rinkimų etape įsijungiantis klausimas – „už ką balsuoti?“. Į šitą klausimą bando atsakyti visi tų bangelių rinkėjai, ir jei jis visiems sutampa, bangelės sumuojasi.

Reikia pasakyti, kad per šiuos rinkimus alternatyvų Lietuvos Valstiečiams ir Žaliesiems faktiškai nebuvo. Jie buvo vieninteliai. Visos skirtingos bangelės sumavosi ant jų. Bet galutinis balsų kiekis gavosi toks didelis, kad atrodo netgi Ramūnas Karbauskis dabar nežino, ką daryti – dėl to ir pradeda visiškai absurdiškus koalicijų žaidimus, kuriems yra nepasiruošęs, neturintis jokių logiškų planų. Beje, taip ir supraskite – kai matote kažkokias koalicijų formavimo nesąmones iš LVŽS, tai tiesiog jų pačių negebėjimas susivokti tame, kas įvyko.

Kas dar įdomu: visos tos bangelės pasirenka už ką balsuoti ne dėl to, kad jiems patiktų kokios nors idėjos, o dėl to, kad jie atima savo balsus iš kažko ir ieško kitų, kam juos galėtų atiduoti. Taigi, šitokiam rinkėjui gaunasi klausimas: „už ką man balsuoti, su sąlyga, kad tai būtų ne TT, ne DP, ne TS-LKD, ne LSDP ir ne LS?“. Rinkėjas pabando sau atsakyti į šitą klausimą ir randa LVŽS. Štai jums ir prašom.

Natūrali ir kita pasekmė: kadangi tai yra balsai, kurie LVŽS atitenka tik dėl to, kad ši partija nėra TT, DP, TS-LKD, LSDP ir LS, tai tie balsai išties yra ne LVŽS balsai, o tiesiog šiaip sukritę ten. Jokio stabilumo toks balsų sugaudymas neturi. Ir protesto, ir griuvimo balsai labai lengvai migruojantys.

TS-LKD pokyčiai

Aš nieko nerašau apie kitas partijas, nes jau spėjau parašyti, nagrinėdamas griuvimų ir protesto bangas. Na, galiu pasikartoti, jei norisi: TT subyrėjo, DP subyrėjo, LSDP stagnuoja, LS bando atsitiesti po griuvimo. Iš esmės, ir TS-LKD konkurentai, ir oponentai, ir partneriai arba liko mizeriškai maži, arba pablogėjo, lyginant su tuo, kas buvo pavasarį, kai prasidėjo aktyvios rinkimų kampanijos.

Visgi yra vienas svarbus momentas: jei išmesime iš paskaičiavimų LVŽS, o paliksime kitas partijas, t.y., įvertinsime priešrinkimines ekspektacijas, buvusias kažkada pavasarį, kai buvo dėliojamos strategijos ir pagal jas startuojamos rinkimų kampanijos, tai paaiškės, kad kitos partijos viena kitos atžvilgiu prarado mažiau, nei atrodo, bet TS-LKD šįsyk laimėjo tiek daug, kad tuo sunku net patikėti. Tiesiog paprastai: (30/(141-56))*141=51. O pridėkim dabar analogišką paskaičiavimą LS ir gausim va kaip: (14/(141-56))*141=23. Taigi, sumoje 74. Čia, aišku, viskas labai grubiai, mechaniškai ir taip toliau, bet pačią esmę, manau, jūs supratote – tokia galėtų būti prognozė, jei atmestume LVŽS su tomis bangelėmis.

Netgi jei imsime 1/2 nuo tos prognozės, tai visvien turėtų gautis kokie 40 mandatų pas TS-LKD ir kokie 18 pas LS. Tai ir būtų konservatyvios ekspektacijos, kokių galima buvo tikėtis. Ir tokių skaičių pas TS-LKD ir LS tikėjosi iš esmės visi apžvalgininkai, LVŽS perspektyvas vertinę optimistiškai, kaip sėkmingas. Tik vat tų 6 mažų bangelių, susidedančių į 2 bangas, kurios jau susideda į tuos 40 laipsnių, nesitikėjo niekas.

Į ką dar verta atkreipti ypatingą dėmesį: krikdeminis TS-LKD sparnas po truputį ima merdėti. Ta tendencija jau senokai matoma, bet šįsyk pasimatė itin ryškiai: naujojo sparno žmonės – Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys, Ingrida Šimonytė – praėjo vienmandatėse. Krikdemai, kaip kad Rimantas Jonas Dagys (liaudyje tas sparnas vadinamas talibanu) praėjo per daugiamandatę, t.y., buvo ištempti to paties naujojo sparno. Tai rodo, kad be to jaunimėlio TS-LKD būtų surinkę labai smarkiai mažiau, negu surinko dabar. Realiai smarkiai mažiau.

Truputį pamodeliavus pokyčius man gaunasi išvis tokie skaičiai, kad na kaip čia jums pasakius. Pagal viską, absoliučiais TS-LKD sąrašo vilkikais į viršų tapo kaip tik tas jaunasis sparnas, kur Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas, Tadas Langaitis, Ingrida Šimonytė. Jie visiškai kylantys į viršų pagal reitingavimą. Kaip kontrastas – daginis sparnas, kuris aiškiai krenta reitingavime į dugną, atitinkamai – tempia partiją apačion. Analogiška tendencija kuo ryškiausiai matosi ir pagal vienmandates – tie patys naujieji veidai laimi, o talibanas prakiša.

Taip, tokius skaičius labai sunku įvertinti. Panašiais atvejais vertinimai eina pagal tikimybines kreives, kaip būtų blogiausiu atveju ir kaip būtų geriausiu atveju. Ir man gaunasi, kad jei būtų ėjusi be jaunojo sparno sukeltų pokyčių, optimistiniu atveju TS-LKD būtų surinkusi maždaug trečdaliu mažiau. Pesimistiniu atveju – išvis būtų praėję vos trečdalis iš dabar pakliuvusių į Seimą.

Kas dar įdomu: objektyviai TS-LKD rinkimų veiksmai buvo kaip niekad aktyvūs, tiesiog neįtikėtini. Absoliutiniu surinktų balsų skaičiumi TS-LKD pasiekė rekordą, kokio nėra buvę. Tai yra aktyviausia ir sėkmingiausia rinkimų kampanija, kokią tik ši partija yra dariusi. Tai tiesiog elementaru ir akivaizdu – rinkėjų balsavimas tą rodo taip gerai, kad ginčytis nėra apie ką. Nepasisekė tik tai, kad sėkmingiausia visų laikų TS-LKD rinkimų kampanija susidūrė su tomis 6 mažomis kokių 7% bangelėmis.

Išties liūdna tai, kad sėkmingiausia ever rinkimų kampanija pas TS-LKD susidūrė su ta šešių bangelių suma, tekusia LVŽS. Spėju, kad daugeliui tą sunku suvokti.

Beje, aš čia net nekalbu apie tokį fenomenalų atvejį, kaip Naujosios Vilnios stebuklas, kur Monika Navickienė sugebėjo atnešti konservatoriams pergalę, kai ta pergalė atrodė iš principo neįmanoma, netgi teoriškai neįmanoma ir viskas. Sakykim, kad Monika Navickienė šįsyk suveikė net ne kaip naujosios TS-LKD atstovė, o kaip visos Lietuvos atstovė. Bet visgi pirmas turas Naujojoje Vilnioje visvien parodė savo – kažkaip ji ten sugebėjo pakilti. Ne šiaip sau.

Kitos partijos

Na, galų gale, visgi truputį pridėsiu apie kitas partijas. Dėl bendro vaizdo tiesiog, labai trumpai.

Taigi, ką turime Seime:

  • LVŽS – surinko šešias mažas bangeles. Dabar nežino, ką daryti ir vaizduoja didžiules galias. Po kiek laiko pradės byrėti. Skandalų ir patyčių kiekis bus sunkiai įtikėtinas. Toks, kokio Lietuva dar nėra mačiusi. Tie, kas su jais eis į koaliciją, gaus visas patyčias, o dirbti realiai negalės nieko.
  • TS-LKD – turėjo sėkmingiausią istorijoje rinkimų kampaniją. Bet susidūrė su šešiomis mažomis bangelėmis. Vienintelis sąmoningas ėjimas – pasilikti opozicijoje, kol subyrės LVŽS.
  • LSDP – reitingavime aiškiai kilo nedaug žmonių iš jaunimo – Gintautas Paluckas, Linas Jonauskas. Tai jų socialinių tinklų nuopelnas. Tačiau pasižiūrėję į reitingavimo vietas prieš rinkimus, matome, kad LSDP jų visai nenori. Ką galiu rekomenduoti LSDP – tai pasekti TS-LKD pavyzdžiu ir atsinaujinti. Nes pagal matomas tendencijas, po 4 metų ši partija gali nukristi į 4-5 vietą. Tiesiog senas elektoratas nyksta, o naujas – neatsiranda.
  • Liberalų Sąjūdis – per rinkimus parodė savo mažą stebuklą – atsigavo po visų savo nesąmonių. Išties didelė dalis rinkėjų yra gana populistinė, bet yra ir tų, kurie vis jiems duoda pasitikėjimo. Šiaip tai gana stipriai dezorganizuota partija, bet vis kažkaip kelia viltį, kad iš jų kažkas gero galų gale gausis. Jei išmėtys liberalcentristinius skyrius ir pradės kažkokius normalius judesius.
  • Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir kažkoks ten krikščionių sąjūdis – perkopė 5%. Iš esmės, vienintelė stabili partija, bet ir tai, stabilumas pas juos paremtas visai ne tuo, kuo norėtųsi.
  • Tvarka ir Teisingumas – galų gale griuvo, Pagėgių reikalai ypatingai jiems daug blogio atnešė. Iš esmės, stipresni pasiliko vienmandatininkai, o tolimesnių perspektyvų ši partija neturi. Šiuos rinkimus gal ir pravegetuos, o per kitus dings galutinai.
  • Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija – bandė susirinkti tuos protesto balsus, kuriuos realiai susirinko LVŽS. Rinkėjų segmentas tas pats, tik vat nesigavo. Pagal šios grupės nesėkmingai surinktų balsų skaičių galime realiai įsivertinti mažos sudedamosios bangelės dydį – tos šešios LVŽS gaudytos bangelės vidutiniškai buvo truputį didesnės, nei po 6%.
  • Darbo partija – iškrito iš politikos ir jau nebebus. Viskas. Ate.
  • Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – nepaisant labai didelių pastangų ir hiperaktyvios rinkimų kampanijos, jau kažkelintą kartą parodė ir sau, ir kitiems, kad yra numirusi partija. Ir pavadinimų kaitaliojimai jiems nebepadės sugrįžti. Ate.
  • Lietuvos žaliųjų partija – vienas kandidatas, o ir tas balsų pririnko tik dėl to, kad daug rinkėjų painiojosi su LVŽS. Nesusipratimas. Ate.
  • Lietuvos Sąrašas – iš esmės, Aušra Maldeikienė ir Darius Kuolys. Geriečiai tokie. Per šiuos rinkimus praėjo vienas žmogus, o sėkmės atveju per kitus rinkimus ši partija gali pramušti 5% ribą. Augimo potencialas geras. Jei neprisiims į partiją kokių nors pamišėlių.
  • Lietuvos Liaudies partija – stebina tai, kad Lietuvoje yra tiktai 1% tokių, kurie pasirinko sprendimą, blogesnį už visus. Ne tokia jau bloga ta mūsų situacija. Kita vertus, į kitus rinkimus ši partija gali kviestis Algirdą Paleckį, kurį parėmė. Ir jų balsų tada padvigubės.
  • Jaunoji Lietuva ir Tautininkų Sąjunga – surinko dvigubai mažiau, negu Lietuvos Liaudies partija. Tiesiog ligotas ir metų metais besitęsiantis negebėjimas atsiriboti nuo vatnikų, absoliučiai nesąmoninga neapykantos sklaida ir visiškas pasyvumas rinkimuose davė savo. Ir netgi Julius Panka pabėgo į TT.
  • Drąsos kelias – ate.

Tai tiek jums šiandien. Ai, o apie koalicijas su LVŽS – tai ten nėra ką kalbėti. Dabar LVŽS ieško, su kuo susidėti, tačiau net sėkmingiausiu atveju partija, kuri su jais susidės, per kitus rinkimus praras viską. Nes apsiteps viskuo, ką LVŽS prisidirbs. Apsisaugoti nuo to neįmanoma, nes LVŽS yra per didelė ir nuolatos Seime nustatinės tvarkas viskam. Ministrų portfelių dalybos čia nieko nereiškia – net jei visa vyriausybė būtų be LVŽS narių, viską nuolat lems Seimas, o jame – LVŽS. Taigi, TS-LKD ir LSDP atsargumas čia nestebina – šios partijos nenori griūti dėl svetimų nesąmonių.

Tai vat. Tiek jums šiandien.

 

————-

* Specialiai kalbainiams: „da-“ yra vartotinas priešdėlis, neteisingai pašalintas iš lietuvių kalbos oficialiųjų taisyklių. Kas nėra kalbainiai, gali pasiaiškinti Toporovo analizes apie „da-“ migravimą iš baltų kalbų į slavų kalbas, o kalbainiams tai jau niekas nepadės, nes kalbainystė niekaip nesisieja su jokiu protu.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

16 thoughts on “TS-LKD, Valstiečių-Žaliųjų ir kitų partijų rinkiminės situacijos vertinimas

  1. Vytautas

    Tai kad tos bangelės turėjo įtakos daug pirmame rate. Antrame rate jau veikė konservatorių nemėgimas, tai rodo antras pasirinikimas: balsuosiu už bet ką, bet ne konservatorius. O dėl talibano -- tai kad ne tiek ir mažai jo pakelta buvo, taip kad su tuo jaunimu šiek tiek perkelta. Nu ir tas pasikėlimas, kurį mato visi, išskyrus konservatorius ir jų mylėtojus. Jie neatrodo patrauklūs nei vieniems kitų partijų rinkėjams.

    Reply
  2. Milda

    Nesutikčiau dėl Lietuvos žaliųjų partijos. Manau, daug ką LVŽS pavadinime patraukė žalumas, ir jie tikėjosi padorios aplinkosaugos, ekologijos, gyvūnų teisių apsaugos, žalios energijos ir pan. Kai pamatys, kad žalumas -- tik pavadinime, ieškos kitų žaliųjų, o čia jų lauks Lietuvos žaliųjų partija.

    Reply
  3. Sigis

    Tie kurie pralaimejo antram ture,visi pateko per sarasus.Apie kokius pokycius galima kalbeti? 😀

    Reply
  4. Marius

    Tokios pat mintys ir pas mane sukasi, apie dabartinę situaciją. Ir matosi, kad bus labai linksmi laikai. Tik nelinksma man dėl prarandamo laiko adekvatiems darbams.

    Reply
  5. Paulius

    „tinklinį marketingą primenantys sklaidos metodai“
    Apie kokius sklaidosmetodus čia kalba eina konkrečiau?

    Reply
  6. > Gediminas

    Vėl gi, išvados Rokiškio nors ir įdomios, bet išties gan naivios ir neišsipildysiančios. Drįstu pastebėti, kad valstiečiai šiuo metu Lietuvos gyventojų akyse yra auksinė partija, laimėjusi rinkimus, o konservatorių blaškymasis juos dar gyliau klampina. Taigi netolimos ateities scenarijus: iš konservatorių seniai bėga pas valstiečius, kol galop konservatoriai skyla į jaunųjų iur senujų gentis, kurios viena kitos nekenčia.

    Beje, dėl konservatorių „pergalės“. Kažkaip madinga traukti neva jų kažkokias pergales pagal kokias nors statistikas, nors esmė paprasta -- prapiso daugiamandatėje, prapiso vienmandatėje ir turi mandatų mažiau nei seniau. Taigi dar kituose rinkimuose jiems reikai tikėtis tik 20-25 mandatų, o dar sekančiuose bus gerai jei ir 15 surinks.

    Reply
    1. lidzita

      Taikliau parašyti nebuvo įmanoma. Su tokiu „progresu“ po kurio laiko džiaugsis ir 6 mandatais. O, ne… Nesidžiaugs. Rėks, kad vėl nuslinkę ne už tuos nubalsavo. Sušikta demokratija.

      Reply
  7. Augustas

    Dabar maždaug aišku, kas ten nutiko. Utopinių gelbėtojų laikai vis dar nepraėjo, deja. 🙁

    Reply
  8. one

    Tik visa alubario realybe griuna, kai paaiskeja, kad tai ne tie balsai kuriuos cia gali dalintis. Jie tiesiog yra, nes tokia ta nevienalyte Lietuva nesibaigianti ties Vilnium. Gal metas nustoti sekti pasakas sau ir pradeti dirbti su esamom kortom? O gal cia yra svajojanciu apie savotiska kita utopija, kur pvz. turto cenzo pagalba teisingus zmones renka tik teisingi? Nes matai kiti ziuzelio lygio sutverimai tik siaip i zmones panasus, ju nervine sistema kitokia ir nesupranta, bei savo kailiu nejaucia jie aplinkos.

    Reply
  9. max

    jai šuo būtų nešikęs, tai būtų zuikį pagavęs. Vienžo- konservatoriai būtų neprapisę rinkimų, jei ne tie supisti rinkėjai. Šiaip tai čia perskaičiau tokį saviguodos opusą.

    Reply
  10. 123

    melyno kraujo anukas jam prigimtine teise i valdzia ir tt tu to nesuvoki kaip jis masto… Gabrieliui ar tu ar as ar karbauskis vienodi runkeliai…
    Apie politine krypti tau iskiepijo konservu ruporai propagandistai ir ivairus „politologai“ kurie kiauras dienas dirba kad tokie kaip tu itiketu kad kazkam yra svarbu kazkokia kryptis kurie jie patys sugalvojo ir pan. Realiai visikai neidomu kas vadinasi kairiaisiais ar desiniaisiais ar krokodilais ar marsieciais. Vis vien visu pirma jie nera tokiaias kaip vadinasi( nes pav konservai ale desinieji yra pagal darbus visiski kairieji, o socdemai nors vadinasi kairiaisiais bet pagal darbus yra desinesni nei konservai). Taigi tai visiskai nesvarbu kas kip vadinasi. Taitik Pasakos ir viena is smeizto 168 saraso versiju skirta tiems kas negali atskirti kas savrbu kas ne ir kas sukurta kad smeizti. Tai vadinama juodosiomis technologijomis. Realiai mums pilieciams svarbu kas ka darysbudamas valdzioje o ne kas kaip pasivadins. Taigi tai vel mitas ir tik smeiztas is konservu puses. Jie tau dar 190 versiju sugalvos kad tu itiketum-abejotum-persigalvotum… Visa ta kompanija kuriama ir dirba uz pinigus kuriuos jie pavoge is musu visu, sitoje schemoje dirba specialus „politologai“ „zurnalistai“ „ekonominiai ekspertai“ kurie is tikro nera nei zurnaistai nei politologai nei ekspertai. Tai tik marionetes uz pinigus atliekantis savo juoda darba… Kurie daabr kasdiena uzpludo visas televizijas ir skleidzia savo demagogijas be jokiu diskusijos galimybiu i vienus vartus varo ant valstieciu… Tai sudetinga schema kuria sukure konservai su socdemais per 25 metus kaip melzti sita valstybe. Ir jie jokiais budais nenori prarasti iniciatyva, kitaip gali prasideti bylos uz vagystes ir tt… Taigi dar ne tokiu pasaku pamatysim, jau matom pasakas apie ukrainos saugumo pazymas, lituvos saugumo pazymas, ir bus daugiau tokiu marazmu…

    Reply
  11. Sigitas Kalinas

    Ukmergėje antrame ture buvo daugelio nemėgstamas valstietis ir jauna konservatorė. Laimėjo valstietis.
    Visos partijos (išskyrus Graužiinienę) agitavo už konservatorę.
    Problema buvo kitų partijų rinkėjų nusistatymas „bet kas, tik ne konserrvatorius“.

    Reply
    1. Valstietis profesionalas

      KAip ir Šilutėje ar kažkur tame rajone kur išrinko valstietį Kepenį… Maža persvara laimėjo jis. Konkurentas -- perpus jaunesnis liberalas, irgi perspektyvus, plius nebūtų tiek nusišnekėjęs.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *