E621 aka natrio gliutamatas ir dešros IKI parduotuvėje

Taigis, mielieji. Kažkaip su žmona užvažiavom šiandien į kažkokią „IKI“ parduotuvę Ukmergės gatvėje (čia Vilniuje, jei ką). Apsipirkti. Šiaip jau „IKI“ būnam retai, nes šalimais – „Rimi“ ir „Norfa“. Taigis. Ir kai ėmėm rinktis dešrą, supratom, kad nėra dešrų be E621, kitaip tariant, be natrio gliutamato. Nors kažkaip rasdavom begliutamatinių dešrų ir „Rimi“ ir „Norfa“ parduotuvėse. Bet tiesą sakant, dabar netgi pats savimi suabejojau – o gal lietuviški gamintojai visgi negamina dešrų be šitų chemikalų?

Prie dešrų prastovėjom gal 15 minučių, ieškodami bent vienos nechemizuotos. Peržiūrėjom visas. Ir nei vienos lietuviškos negliutamatinės dešros. Gallų gale baigėsi tuo, kad nusipirkom dvi ispaniškas – bent jose gliutamatų nebuvo. Tai vat man toks klausimas: ar mūsų gamintojai yra tokie debilavoti, kad deda gliutamatą visur, ar mūsų rinka tokia debilavota, kad tik pavieniai idijotai ieško maisto be chemikalų? Ar čia visgi IKI tokia debilavota, kad nei nesiaiškina, ką pirkėjai perka?

Pratęsiant apie gliutamatus – vienintelė begliutamatinė silkė, kurią radome – latviška „Rusne“. Anoj, jei gerai supratau, ir sorbitolio nėra (anas, žinia, acte išskiria kancarogenišką formaldehidą, ir jo irgi visose lietuviškose silkėse ten buvo). Tai ir vėl klausimas: ar čia mūsų gamintojai durnesni už latvių, ar ir vėl „IKI“ yra tokia parduotuvė?

Dėl „IKI“ – visgi vienas geras dalykas ten buvo: užtikau baltųjų pipirų, katrų jau senokai nerasdavau nei „Rimi“, nei „Norfa“, nei „Maxima“ parduotuvėse. Tai ir nusipirkau išsyk 10 pakelių.

Likusi pastraipa skirta ne įprastiems mano blogo skaitytojams, o kokiems nors maisto pramonės ir prekybos atstovams, kurie gal kada nors čia ir užsuks:
Negerbiami ir suknisti lietuviški maisto gamintojai ir pardavėjai. Jei jūs manot, kad aš aukosiu porą litų brangiau už perbrangintus lietuviškus produktus – tai gal ir taip. Esu nusistatęs už vietinį gamintoją. Bet jei jūs manote, kad vardan jūsų valgysiu gliutamatus ir sorbitolį, tai eikit jūs nx.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

55 thoughts on “E621 aka natrio gliutamatas ir dešros IKI parduotuvėje

  1. shipokliakas

    Gal žodis iš K raidė sudės jiems smegenis į vietas, nes dabar tai net pikta, kad dauguma lietuviškų gamintojų nuėję tiesioginiu kaštų mažinimo būdu.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Senai turguj nepirkau. Manau, kad reik žiūrėt -- sudėtį jie rodos irgi turi deklaruoti.
      Valgau dabar ispaniškas dešras. Į vieną privaryta baziliko tiek, kad mėsos skonis nesijaučia, o kita kažkokiu baltu šlamštu nutepta (pastaroji skanesnė). Nu nemoka jie daryti dešrų… Bet iš skonio -- panašu, jog tikrai be gliutamato: nėra to prieskonio, kuris būna lietuviškose.

      Reply
      1. popas

        Aš tai parduotuvėj neatsimenu kada pirkau rukytus gaminius, nebent vytinto kumpio kartais. Turguj labiau patinka, nors irgi nedažnai.

        Reply
  2. zaegin

    yep. paskutinė pastraipa rulz. pritariu visomis keturiomis. Tik labai jau švelniai tu juos pasiuntei.
    reikia gerooookai toliau tuos prekybininkus/gamintojus siųsti.
    p.s. dešros prekybentriuose neperkam jau daugiau nei pusę metų. Turguje -- įmanoma gauti mažų gamintojų produkcijos, kuri yra dar salyginai švari (bent jau tikiuosi). Ir mėsa turguje dažniausiai geresnės kokybės.

    Reply
  3. scania_gti

    Ar iki, ar rimi, ar makartima, visos vieno veido 🙂
    Kaip ir gamintojai.
    Beje, į pomidorų padažus -- Kėdainių konservai E nededa.
    Bet tai -- išimtis iš taisyklės, patvirtinanti taisyklę 😀

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jo, tas padažas stiklainiuose yra geras -- ir pomidorų negailėta (apie pusę masės), ir tirštiklių visokių nėra, ir iš skonio tai išsyk jaučiasi. Kaip sakant, kai nori, tai sugeba. Nes yra tekę ragauti „pomidorų“ padažo, kur pomidorų mažiau, kaip 10 procentų.

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Tai ir lietuviškos tokios mačiau. Soja, kraujo baltymai, mechaniškai atskirtos atliekos, krakmolas, riebalai. Į visą tai primaišo krūvą gliutamato, aromatizatorių, emulgatorių, tirštiklių, stabilizatorių, antioksidantų, dažiklių, kitų priedų -- ir pardavinėja. Šitokias dešras galima atskirti iš to, kad etiketėj parašyta „antra rūšis“.
          Itin ryškus atvejis -- visokios „pieniškos“ dešrelės arba sasyskos. Gyvas velnias rūšių ir visas daro iš nežinia ko. Tai kartais kokios nors rūšies kai nusiperki būna, paragauji -- o ten kažkokios, atleiskite, išmatos smirdančios. Tai taip ir išmeti, nesuvalgęs. Ir ką daryt? Ir nepasiskųsi -- atitinka techninius parametrus, nesupuvę… :-/

          Reply
          1. popas

            Anakart minimoj skaičiavau, kad normalesnių sasyskų kg kaina yra daug maž tokia, kaip vištienos filė kaina…

            Reply
      1. mishrune

        Aš nesityčioju.
        Neatsimenu, kada pati pirkau, ir nebepasigendu jau (nors man, kaime augusiai, rūkyta dešra švenc daikc buvo). Priprasi, nesiparink. 😉

        Reply
          1. lokyz

            Žinok galima. Iš pradžių perki kartą savaitėj, po to kartą per mėnesį, … po to eini į svečius:)

            Reply
  4. alex_argen

    Это что, пару лет невозможно было купить литовского лимонада без подсластителя. Смешно сказать, приходилось покупать фирменную „Кока-Колу“, только потому что во всех магазинах только она была на основе обычного сахара.
    И сейчас, большинство лимонадов и квасов литовского производства насыщены этим ядом, но хоть можно найти, пусть дороже, но с обычным сахаром. А подсластитель, по моим личным ощущениям, гораздо опаснее глютамата!
    Должны же быть какие-то комитеты, в Сейме, по защите прав потребителей, которые за этими вещами следят?

    Reply
    1. lokyz

      Yra vartotojų teisių gynimo asociacija, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ž o naudos? Įstatymais tie priedai leisti.

      Reply
      1. alex_argen

        Ну вот, испанцы же выпускают без Е261, а у них тоже, как и во всей Европе, он разрешен.
        Значит, есть какие-то механизмы заставляющие производителя делать более здоровый продукт.
        Налоги снижены, или еще что-то похожее.
        Ведь не может быть, чтобы каждый испанец тщательно читал перед покупкой состав покупаемого продукта, как это делает наш друг rokiskis:)))

        Reply
        1. lokyz

          Matyt neperka tų neaiškių ir tiek.Ar perka tik tie, kam dzin. Rinka, kitą vertus didelė, nėra totaliai dominuojančių prekybos tinklų, yra visokių „kaimynystės“ parduotuvėlių, tai kažkiek savireguliacija vyksta.

          Reply
    2. rokiskis Post author

      Da, mestnij limonad -- prakticeski vsie sorta -- odin sacharin. Eto vobscie zut kakaja to. Prodajut vodu s neftju, i glavnoje -- ona zie strasno protivnaja, ja niponimaju, kto ejo moziet pokupat. No vied pokupajut kto ta?
      Kvas -- i to nie kvas, a v bolsinstvie svajom takoj zie neftianoj limonad, tolko krasiteli i aromatizatori drugije. Etih to mozno vobscie zapretit, poskolku eto obman pokupatelia, no vot nikto niezapresciajet :-/ Dumaju, po odnoj pricine -- takoj zie neftianoj „kvas“ bez nikakih priznakov nastojascievo kvasa proizvodit i Coca-Cola (Bajorų gira).
      Pravda, videl limonad litovskij kakoj to nedavno v stekliannih butelkah, on naturalnij. No dorogoj.
      A tak, pokupaju ili limonad iz seriji Schwepps, ili (ciasce) Fuldataler. Pravda, Fuldataler kak to tolko v norfah ostalsia, a i to -- odin tolko tonik :-/ Sievodnia kupil vot ruskij limonad Baikal. No on kakoj to niepohozij na tot sto byl v sovietskije vremena :-/ Moziet byt, prosto ja vkus zabil, hotia mnie v eto niveritsa -- vkus horoso razlicaju 🙂

      Reply
      1. popas

        „Pravda, videl limonad litovskij kakoj to nedavno v stekliannih butelkah, on naturalnij.“ -- čia greičiausiai „Vilniaus alus“ produkcija. Yra jau seniai ir skanus.

        Reply
            1. lokyz

              Skonis kiek skiriasi, ir beje, stikliniuose buteliuose turi laipsnių, o plastikiniuose -- ne. Ir skonis šiek tiek skiriasi.

              Reply
                1. rokiskis Post author

                  Ghrmz… Neatsimenu, kas ten buvo gamintojas, kur pirkau prieš porą mėnesių… O laipsnių turi dėl rauginimo.

                  Reply
      2. versmes

        Giros tai dar galima rasti natūralios. Man visai patikdavo Tichė, gaminama mineralinio vandens pagrindu ir be saldiklių.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Ten ta Tichė ne natūrali. Nerauginta. Irgi iš duonos ekstrakto ir užgazuota. Tik tiek, kad viena iš geresnių sintetinių.
          Realiai, giros gamybai reikalinga įranga, identiška alaus gamybai naudojamai. Todėl girą Lietuvoje įstengtų gaminti tik alaus fabrikai. Tačiau ir tie, panašu, kad gamina ne girą, o tokį pat brudą (bent jau Gubernija -- neatrodo, kad raugintų). Tiesa, nesu tikras, kaip ten su Tauro gira -- gal ta ir truputį tikra. Bet negaliu garantuoti. Smetoniška gira, gaminama Baltarusijoje -- tikra.

          Reply
    1. rokiskis Post author

      Nu, rašiau -- radau baltųjų pipirų, kurių kitose parduotuvėse nėra.
      Nors šiaip tai, sakyčiau, jog mitas, kad IKI labai kažkuo skiriasi. Iš esmės, ne daugiau, nei Rimi nuo Maximos. Didesni skirtumai būdavo prieš kokius 10 metų, bet per tą laiką visos parduotuvės labai jau suvienodėjo.

      Reply
  5. dialmformonkey

    p.s. zinau kad kazkur marijampolej, yra organic fermeris kuris turi savo parduotuve a la ‘butchers’, kur ten jo deshros visokios, pastetai, kumpiai ir kitos gerybes. ant etikeciu puikuojasi uzrasas ‘jokiu e’ ir uzsidaro jis kazkur apie pirma-antra dienos nes viska isperka. pats nebuvau, nes klaipedietis, marijampole toli, bet ragavau, tai maisto skonis pasakiskas.

    Reply
  6. zvyras

    Aš tai kartą radau dešrelių „Be E“ -- nors šiaip šito daikto išvis beveik nevalgau, bet tada reikėjo ir nupirkau, nežinau, sudėtis atrodė normali, ne pačios pigiausios, gal ne nuodas, bet vat dešrų tai jau labai labai seniai ir ilgai nebevalgau, visiškai nepasigendu (nors anksčiau mėgau), nes valgau kitokią mėsą -- šiaip virtą ar keptą namie (aišku, kadangi pirktinė, irgi nežinau, ar visada ten normali, ar nepridėta hormonų ar ko ten belekiek).
    Man tai įdomu, ar, pvz., turguj pirktas paštetas geras, ar normalus, bet ten nerašo, suvyniota, ir tie, o aš mėgstu…

    Reply
    1. Anonymous

      Sujauktas
      Turiu pripažinti, visada stengiuosi pirkti tėvynės produkciją. Be E621 radau tik vieną dešrą Nemateko „be jokių E“ taip ir vadinasi.
      Ir čia nevienintelis, po šio blogo pranešimo, majonezą pirkau, vėlgi turiu pripažinti sudėtis „hellmanns“ majonezo, lenkė visus „veiverių“ , „vilniaus“ ir kitus lietuviškus majonezus, ir vėl teko atiduoti pirmenybę importui :/

      Reply
      1. zvyras

        Re: Sujauktas
        Manau, lietuvių gamintojai ir nesuinteresuoti masiškai gaminti bent kiek natūralesnės produkcijos, nes, pvz., iš visų mano pažįstamų ratų tik vienetai domisi, ar kažkas natūralu, dauguma perka maistą vadovaudamiesi visiškai kitais kriterijais nei E ir panašių bjaurybių buvimas ar nebuvimas. Tai kam stengtis? Niekas nenorės brangiau pirkt. Beje, net ir tie, kurie lyg ir stengiasi nepersivalgyt, nevalgyt pernelyg riebiai ir pan., negalvoja apie produktų sudėtis, vis dar tarsi nemato jokių E, negalvoja, ar tai blogai, ar gerai. Tam irgi reikia, matyt, reklaminės kampanijos -- žmonės, venkim E.

        Reply
  7. diman_lt

    Kai susidomėjau gliutamato tema, irgi ilgai ieškojau mėsos gaminių be jo. Tai ką gi, ne tik dešrų ir dešrelių, bet ir kitų rūkytų gaminių be jo nepasitaiko. Į visus kepamus parduotuvėse gaminius irgi jo deda, bet ne visuose rašo. Turint omeny, kad vienaip ar kitaip apdorotos mėsos kaina visada didesnė už šviežios, priėjau išvados kad tiesiog neapsimoka pirkti šito šudo.

    Reply
    1. maliboo

      Pasitaiko, tik reikia gerai paieskoti. Uzsienietisku daug be to brudo, plius visa „Jokiu E“ linija -- desreles, virta, rukyta deshros. Dar keletas lietuvisku deshru rukytu yra be to.

      Reply
  8. Anonymous

    Svaigsti mielas pone
    laba diena,
    Tikrai parduotuvese yra didelis pasirinkimas desru be „chemikalu“. O kalbant apie „chemikalus“ naudojamus maisto pramoneje, tai jie visi yra patvirtinti LR Sveikatos apsaugos ministerijos, galit issitraukti is teises aktu higienos norma 53:2003 ir 53: 2010 (naujesne versija).
    Be to maisto pramoneje maisto priedai naudojami ne zmoniu nuodijimui o del technologiniu atskiru mesos gaminiu gamybos tikslu. Visi norime kad desra ne tik butu grazios spalvos, vienalytes konsitsencijos bet ir ilgai galiotu.
    Jei norite nusipirkti gera desra, siulau rinktis tik auskciausios rusies salto rukinimo ir vytintas desras, ten aiskiai matosi kas sumalta, beto i galiojimo termino pabaiga mazeja E250 kiekis.
    kitas patarimas, gamintis viska paciam.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Svaigsti mielas pone
      Paskaitykit datą, kada tai rašyta buvo 🙂 Tada būtent tokia situacija ir buvo -- viename iš didžiausių IKI supermarketų nebuvo nei vienos lietuviškos dešros be gliutamatų. Ir labai džiaugiuosi, kad diskusijos ir kalbos apie visokius E privertė gamintojus sureaguoti 🙂
      Tuo tarpu apie higienos normas ir pan. -- atskira didelė kalba, pradedant tuo, kad nėra specifinių normų vaikams ir baigiant tuo, kad neskaičiuojamos maksimalios galimos dozės per skirtingus produktus ir jų grupes, tačiau manau, kad apie tai pakankamai rašyta, tad vargu, ar verta nagrinėti seniai išnagrinėtus gliukus. O apie „technologinius tikslus“ tai gal išvis nekalbėkim -- visi tie tikslai susiveda tiesiog į savikainos mažinimą 🙂
      O jei noriu nusipirkti gerą dešrą, žinau, kad parduotuvėje jos geriau nepirkti 🙂

      Reply
  9. Žiulejno skaitiniai

    dėl prieskonių -- neseniai Vilniuje atradau puikią parduotuvę „Delona“ (Kalvarijų g.19/Lvovo g.16-1). Ten galybė grynųjų prieskonių. Ir pigiau nei prekybcentryje. Pvz., 100 g baltųjų pipirų ten 3,90 Lt.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *