Imigrantai

Visi kalba – "emigracija, emigracija"… Na taip, emigracija, problema… O kodėl niekas nekalba apie priešingą procesą mūsų vargšėj Lietuvėlėj – imigraciją? Imigrantai iš Čečėnijos, Rusijos, Baltarusijos, Turkijos, Palestinos, netgi Kinijos… Jų vis daugiau ir daugiau. Kai kur jau kalbama net apie tai, kad esą atsiradę netgi tylūs imigrantų kaimeliai, pastatyti iš laikinų vagonėlių, iš kur anuos darbdaviai ryte parsiveža į statybas, o vakare – parveža atgal.

Ar pastebėjote, kad daugelyje Vilniaus kirpyklų yra darbuotojų, kurie nei vieno lietuviško žodžio nesupranta? Manote, kad šiaip kažkokie nesusipratėliai? Ogi ne – imigrantai iš Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos. Tas pats jau ir parduotuvėse pasitaiko. Apie statybas, kurių verslas mirdinėja – net nešneku.

Noriu tik priminti kelių valdžios atstovų ilgokai kartotus žodžius (tarp kitko, netgi socminė Blinkevičiūtė tai viešai yra sakiusi) – "emigracija ne problema – tegul sau važiuoja, iš užsienio pigesnių prisivešim".

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

39 thoughts on “Imigrantai

    1. rokiskis Post author

      Girdėjau tokį dalyką. Tiesa, girdėjau, kad tai priklauso nuo vietovės -- Vakarų Ukrainoje esą visgi dauguma kalba ukrainietiškai.

      Reply
    2. versmes

      Ukrainos ukrainiečiai kalba ukrainietiškai, nes jie susitelkę vakaruose. Ukrainos rusai kalba rusiškai, nes jie susitelkę rytuose. Paprasta.

      Reply
  1. zeppelinus

    Šis procesas dabar apstos….
    Nes pilna savų bedarbių ir mūsų „verslinykams“ teko užsičiaupti apie „darbo jėgos trūkumą“…
    O ir konservų valdžia į tai lyg ir kitaip žiūri. Va, R.Dagys žadėjo lietuvių skaičių iki 4 mln. davesti.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, apie konservų išmislus, kaip gerinti demografinę padėtį -- aš patylėsiu geriau. Nes jei pasakysiu, tai ausys links 🙂
      O dėl apstojimo -- nesu tikras. Emigracija vėl staigiai šoktelėjo viršun. O įvežtinė darbo jėga vis dar pigi. Grubiai tariant, įsivežei čia kinietį, moki jam 200 litų per mėnesį, maitini jį atliekomis -- puikus biznis ir tau, ir kiniečiui :-/

      Reply
      1. versmes

        Nebus naujos emigracijos bangos, nes pačiuose Vakaruose su įsidarbinimo perspektyvom dabar riesta, o kur dar kylanti naujoji protekcionizmo banga. „UK darbo vietos -- tik britams“ ir t.t. 🙂
        Kiniečių irgi nebus, nes užteks savų bedarbių.
        Situacija skiriasi nuo ankstesnės.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Jau yra nauja emigracijos banga. Nes galimybės ten visvien didesnės. Info ne iš oro, o iš emigrantų, išvažiavusių vos prieš kelias savaites.

          Reply
            1. rokiskis Post author

              Įsidarbinimas vis dar elementariai lengvas, nusilpęs tik statybų sektorius. O smulkaus verslo padėtis -- išvis nesulyginamai geresnė. Nematau priežasčių, dėl kurių turėtų grįžti.

              Reply
    2. zalias_bebras

      Jei kalbėti apie piliečius, o ne tautiečius, tai ir iki 14 milijonų vos per kelis metus galima “davesti“.
      O darbo jėga vis dar importuojama -- ne vien dėl pigumo, bet kad su imigrantu mažiau terlionės paskui (nors sąlyginai darbinant jos daugiau), nes tas nebėgs ir nesiskųs visokioms inspekcijoms, ir viršvalandžius mielai pasirengęs dirbti ilgiau, ir visuomet gali jį ištrenkti lauk iš šalies, jei ką. Savi bedarbiai nusvertų mažiau reglamentuotoje darbo rinkoje, o dabar tai ką? Ačiū profsąjungoms.

      Reply
      1. zeppelinus

        Taip, kad milijoną-kitą naujų „piliečių“ nesunkiai galima užsivežti iš Afrikos ar Kinijos -- tai suprantu, bet visgi konservai lyg ir kitą variantą turėjo omenyje -- būtent Lietuvos gyventojų dauginimą natūraliu, tsakant, tradiciniu ir daugeliui įprastu būdu…:)
        O tas kelias įstatymines landas darbo jėgos importui iš trečiųjų šalių, tikiuosi, greit užrauks…
        Galų gale, gal reiks už tai pakovoti mums prieinamais būdais.

        Reply
        1. zalias_bebras

          Konservatoriai tikrai ne minimum 18 metų atėjo -- duokdie, jei visą kadenciją išvaldys. 🙂
          Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti. Problema ne imigraciją reguliuojančiuose, o vietos darbo rinką ir darbo santykius reguliuojančiose įstatymuose. Tad nesuprantu, kaip ir prieš ką kovosi? Net jei esi visiškas libertaras ir pasisakai už reglamentavimo darbo santykiuose panaikinimą, nežinau nei vieno pavyzdžio, kuomet šie žmonės ėjo į gatves kovoti. Imigrantų snukių daužymas problemos neišsprendžia.

          Reply
          1. zeppelinus

            Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..
            Nesusišnekame.
            Užsieniečių iš trečiųjų šalių apsigyvenimą ir įdarbinimą Lietuvoje reglamentuoja atitinkami teisės aktai, leidimai ir vienam ir kitam išduodami individualiai, pagal nustatytą tvarką.
            Pakeisti teisės aktus taip, kad tas imigracijos srautas iš Kinijos ar kitos trečiojo pasaulio šalies nutrūktu per vieną dieną -- savaitės reikalas, esant politinei valiai.
            Kodėl kažką reikėtu daužyti, jeigu pakanka masiškai nebeišduoti leidimų dirbti Lietuvoje?
            Taip, galima įdiegti dar daug įvairių mūsų vietinės darbo jėgos apsaugojimo nuo darbdavių piktnaudžiavimo atsivežtine darbo jėga mechanizmų, bet pradžiai pakaktu paprasčiausių, įgyvendinamų per labai trumpą laiką.

            Reply
            1. zalias_bebras

              Re: Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..
              Kaip kapitalistas pasakysiu: kiek nori ribok ar perdėliok tuos imigrantų įstatymus, bet aš visuomet rasiu būdų pasiimti kad ir nelegalą, jei man tai apsimokės, lygiant su vietiniu.
              Ne ten žiūrim, todėl nesusišnekam. Problema ne perimetro apsaugos įstatymuose, o vidaus įstatymuose, reglamentuojančiuose darbo santykius, NEPRIKLAUSOMAI nuo darbo jėgos pilietinio ar tautinio statuso! 🙂
              Niekas netrukdo emigruoti į Afganistaną ar Bangladešą -- tik kad norinčių nėra, nors ten laisvė yra ir perimetro kirtime, ir vidaus darbo santykiuose… Ir kad ir kiek riboti imigraciniai įstatymai į JAV -- ten visi lenda. Arba pavyzdys Vokietija: atsiribojusi savo darbo rinką net nuo naujų ES šalių, apribojusi nuo visų ne ES piliečių, kontrolė visiška tiek perimetro, tiek vidaus, o ką laimėjo? Problemos susikaupė kitoje vietoje. Neonaciams jos -- tik imigrantai.

              Reply
              1. zeppelinus

                Re: Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..
                Retas atvejis -- nepajėgiu suprasti pačio pozicijos aptariamu klausimu.
                Kalbame apie tai, kad Lietuvoje vis daugėja imigrantų iš trečiųjų šalių ir svarstome būdus, kaip padaryti, kad šis procesas nutrūktu ar sumažėtu iki minimumo.
                Aš miniu konkrečius būdus, kaip tai padaryti, t.y. iš esmės sustabdyti ar labai sumažinti imigraciją. Taip, galima pasiūlyti dar kitokių priemonių.
                Pats gi aiškini, kad Tau, kaip kapitalistui, labiau apsimoka imigrantai ir aiškini, kad imigraciniai įstatymai Tau ne kliūtis.
                Turiu nuliūdinti -- tik technikos reikalas padaryti taip, kad šie įstatymai taptu nepereinama kliūtimi savanaudžiams verslinykams.
                Jei netiki -- paklausk manęs, kaip..:)
                O kad vietinių darbo sąlygas reglamentuojančių teisės aktų keitimas galėtu nutraukti imigraciją -- man sunku suprasti?
                Nebent turi omenyje tai, kad juose galima įtraukti privalomai minimalias sąlygas imigrantų įdarbinimui, gerokai aukštesnes, nei vietinio darbuotojo įdarbinimo atveju?

                Reply
                1. zalias_bebras

                  Re: Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..
                  Aha, dar sugriežtinkim įstatymus -- ir bedarbystė išsispręs savaime… 😀
                  Mano pozicija paprasta -- darykime konkurencingus savo darbuotojus, tai nereiks verkti dėl konkurencingesnių imigrantų. Aišku, galima taip padaryti, kad šalis nuskurs, ir nebus čia iš viso ko imigruoti (Bangladešas, Afganistanas).

                  Reply
                  1. zeppelinus

                    Re: Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..

                    Mano pozicija paprasta -- darykime konkurencingus savo darbuotojus, tai nereiks verkti dėl konkurencingesnių imigrantų.

                    Palauk, palauk, Bebras -- ką pats vadini konkurencingumu šiuo atveju?
                    Užvežtų kinų ar turkų statybininkų gebėjimą gyventi susigrūdus po 10-15 žmonių viename kambaryje? Jų pasiryžimą dirbti po 12-14 val. be išeiginių? Mitybą visokiomis atliekomis?
                    Juk būtent tokio pobūdžio konkurencingumas ir daro juos patraukliais nekuriems vergovės laikų išsiilgusiems verslinykams!
                    Norėtumėt, kad ir lietuvaičiai įgytų šių konkurencingų savybių?
                    Tai jie jas ir demonstruoja Londonuose ir Dublinuose, bet kad dar ir gimtinėje..?
                    Atsiprašau, bet ne tam Lietuvą kurė, kad lietuvis su kažkokiu atvykėliu lygiomis teisėmis konkuruotu…

                    Reply
                    1. zalias_bebras

                      Re: Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..
                      Tai va Tu man pasakyk, ar esi dirbęs statybose, nes vis tą pavyzdį duodi? 😉
                      Geram specialistui išėdomis maitintis nereikia. Ir visai ne dėl antiimigracinių įstatymų veikimo. Greičiau atvirkščiai -- geležinė uždanga labai gerai garantavo tokių atliekų vartojimą netgi tikrai gerų specialistų tarpe. Ir kurie labai greit dūmė iš už jos, kai tik atsirado proga. Kas savaime iššaukė, kad dabar čia kiekvienas kiek prakutęs jau laiko save didžiu meistru ar specu kame nors. Ir tokiems tikrai nereikia netyčia atsiradusio imigranto, kuris yra toks pats iš tikrų specas, kaip ir jis, ir dar kainą numuš, kuri, pripažinkim, yra čia permokama už vietinio pasipūtėlio “meistriškumą“ -- neseni išpūsti statybininkų-chaltūrščikų atlyginimai tą akivaizdžiai rodė.
                      Paskutinis Tavo sakinys, manau, mūsų principinį ginče skirtumą ir įvardina -- “lygiomis teisėmis“. Pamenu, gana nesenoje istorijoje jau buvo pavyzdžių apie rasinės teorijos pagrindu sukurtas valstybes, kur nelygiateisiškumas buvo iškeltas iki visuminio gėrio (ekonominis terminas) ir valstybinės politikos doktrinos.
                      Tad gal tuo ir baikim, nes nesutarsim, matau.
                      Peace. 🙂

                    2. zeppelinus

                      Re: Įstatyminių landų nereikia ieškoti, kad jas užkimšti..

                      Paskutinis Tavo sakinys, manau, mūsų principinį ginče skirtumą ir įvardina -- “lygiomis teisėmis“.
                      Pamenu, gana nesenoje istorijoje jau buvo pavyzdžių apie rasinės teorijos pagrindu sukurtas valstybes, kur nelygiateisiškumas buvo iškeltas iki visuminio gėrio (ekonominis terminas) ir valstybinės politikos doktrinos.

                      Atsiprašau, bet dėl skubėjimo nekorektiškai, ne iki galo suformulavau tą sakinį. Patikslinu jį, idant praskaidrinti savo poziciją:
                      „..ne tam Lietuvą kurė, kad lietuvis su kažkokiu atvykėliu iš badaujančios šalies, pasiryžusiu dirbti dieną-naktį už putros dubenėlį, lygiomis teisėmis konkuruotu…“
                      O šiap, manau, kad sugaišę valandą kitą rastume konsensusą, nes panašu, jog panašiai, tik iš kitų kampų žiūrime…
                      Juk visgi neketini lietuvių beteisiais vergais savo Tėvynėje paversti?
                      Peace forever..:)

          2. zeppelinus

            JPRST -- į temą
            Fantastika -- mūsų Prezidentūra visai nuo proto nušoko:
            http://www.alfa.lt/straipsnis/10261756/?Prezidentura..Lietuvoje.truksta.darbo.jegos=2009-03-02_11-11
            O štai ir vienas tolerastų apsireiškė:
            „Savo ruožtu Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka įsitikinęs, kad jokių problemų prezidentūros siūlomos įstatymų pataisos nesukels,..“

            Reply
            1. zalias_bebras

              Re: JPRST -- į temą
              Daug emocijų ir ne į temą. Tau konkretus pavyzdys, dėl ko šitas teikimas duotas:
              Užsienio įmonė (neįvardinsiu -- bet globali) ketino atidaryti savo filialą Lietuvoje, sukurdama kelis šimtus darbo vietų. Vadovais ir pagrindiniais specialistais turėjo būti užsieniečiai ne iš ES (ne visi jie kinų kaimiečiai būna, žinok), o kita didesnė personalo dalis -- lietuviai, tame tarpe ir aukštos kvalifikacijos. Po kiek laiko lietuviai turėjo pakeisti specialistus užsieniečius pilnai.
              Nei vienas užsienietis nesutiko atvykti į Lietuvą dirbti išsiskyręs su savo šeima fiziškai daugiau nei pusmečiui, o darbo sutartys čia buvo nuo 8 mėnesių iki metų-pusantrų, kai šeimas atsivežti galima tik 2 metus išgyvenus čia. Jiems dar buvo siūloma šeimos nariams duoti turistines vizas, kas trys mėnesiai kirsti sieną, kad atsižymėtų ir pan. -- nesutiko. O Tu sutiktum? Yra vaikai, yra socialinė ir medicininė apsauga, ne turistauti čia jie atvyksta, o gyventi ir dirbti laikinai, ir šeimos yra svarbios, nes kam jos nereikia -- tai neveda arba išsiskiria ir atsiduoda pilnai karjerai (brukalui -- vivat!).
              Spėk, kiek lietuvių gavo darbą šioje tarptautinėje įmonėje Lietuvoje?… 😉
              Nei vienas. Nes ji paprasčiausiai atidarė savo planuotą filijalą kitur. Gerai, jei kuris iš potencialių lietuvių darbuotojų emigravo ir dirba ten arba kitame šios firmos filiale (nes įdarbinimas buvo prasidėjęs, tad geriausiems pasiūlė taip peremigruoti į naują šalį, kur ir atsidarinėjo).
              Ir mes dar po to kalbame apie tiesiogines užsienio investicijas? 🙂
              Sutik, kad ne mes technologijose pasaulyje toną užduodam, ir tautiškai puristiniai technologijų parkai bei slėniai nieko nepakeis -- lietuviams reikia padirbėti dar pradžioje ne “bosais“, kad perimtų patirtį ir vietas (va tą mes, aštradančiai, tikrai mokam) tokiose globaliose įmonėse. Ir šita pataisa nors kokią viltį suteikė, kad kažkas keistųsi, nes jos čia ateitų. Deja, matau, nusidemagoginta į kinų kaimiečius, ruošiančius putrą Čainataunuose, kuo tikrai (nu labai jau įtikėtinai, ne?) atima (sic!) darbo vietas iš mūsų bedarbių…

              Reply
              1. zeppelinus

                Tau konkretus pavyzdys, dėl ko šitas teikimas duotas
                Khhm, nenoriu pasirodyti įtarus, bet jau N metų labai skeptiškai žiūriu į tokio pobūdžio netipinius ir kažkodėl anoniminius pavyzdžius.
                Štai jeigu būtu pateiktas konkretus įmonės pavadinimas ir kitos detalės, vertėtu apie tai kalbėti, bet jų kažkodėl nesant, nesutinku rimtai svarstyti šio hipotetinio atvejo.
                Pamenu, buvo tokia USA įmonė -- Wiliams International, kuri valdė Mažeikių Naftą. Tai jos vadovams kažkodėl tie įstatymai nesukliudė čia darbuotis?
                O gal pačio minėta įmonė yra iš šalies, kur daug labiau, nei USA, vertinami šeiminyniai ryšiai?
                OK, kad jau pavadinimas yra Didžioji paslaptis, tai gal galima bent kiek užuominų:
                -- iš kokios šalies turėjo atvykti tie aukštųjų technologijų specialistai ir vadovai?
                -- kokio pobūdžio ir kokios produkcijos gamyba turėjo būti vystoma tame filiale?
                -- į kokią ES šalį jie pabėgo?
                Man smalsu ir aš tiesiog pasidomėsiu, kaip ten ir kas.

                Reply
                  1. zeppelinus

                    Re: Tau konkretus pavyzdys, dėl ko šitas teikimas duotas
                    A, tas data base centras prie Kruonio?
                    Tai tokioms investicijoms sudaromi specialūs susitarimai su LRV, ten daug specialių sąlygų galima išsiderėti. Bent jau dėl vadovų šeimų -- tai tikrai. Minėtas Wiliamsas -- pavyzdys.

                    Reply
                    1. zalias_bebras

                      Re: Tau konkretus pavyzdys, dėl ko šitas teikimas duotas
                      Aš su Williamsu, spėju, daugiau tiesioginio kontakto turėjau už tamstą, tai gal ne viskas ten taip buvo, kaip buvo rašoma. 😉 Ir įstatymas, man rodos, įsigaliojo vėliau -- kaip mūsų duoklė ES ir Šengenui.
                      Su LRV, kaip matai, nebuvo ten jokių išlygų išsiderėta. Juolab, kad ten ne vien šis įstatymas trukdė, bet ir Kauno rajono tarybos kerštas Kirkilui už STT operaciją suveikė -- žemės nedavė irgi. Tad Google pasukiojo pirštą prie smilkinio ir išvyko kitur, neieškoję vietos ir išlygų Lietuvoje.

    1. rokiskis Post author

      Ghrmz. Kadangi niekas kitas nepakomentuoja, tai pasakysiu. Kažkur nugirstas nerišlus nepatikrintas gandas sakė, vien Vilniuje ir Vilniaus rajone gyvena apie 10 tūkstančių kinų. Tik kad jie užsislėpę taip, kad nei į dienos šviesą neišlenda. Dalis dirba kabokuose dieną-naktį, be išeiginių, dalis statybose, dalis prekiauja Gariūnuose, dalis išvis neaišku, kur ir kuo užsiima. Nors gal tai ir nesąmonė. Kaip minėjau, gandas visai nepatikrintas ir nerišlus.

      Reply
        1. starlin_elvea

          Norėčiau ir aš pamatyti kokią nors statistiką (ne gandus, nes gandų tai visokių yr, ir pačiai teko su Vilniaus kinais susidurt, bet nepakankamai, kad galėčiau susidaryti nuomonę).
          O Chinatownas tai turėtų būti atskira, ryškiai išskirta teritorija su kiniškom kirpyklom, parduotovėm, kelionių agentūrom ir t.t. Asmeniškai abejoju, ar greitu laiku Lietuvoj tokia atsiras 🙂
          Naugarduko g. -- ten netoliese kinų ambasada, todėl bazuojasi visokių restoranų etc.

          Reply
      1. tokia_kokia_esu

        kodėl Jūsų manymu nereikia? Kada nors vis tiek atsiras, nes kinų Lietuvoj tikrai dabar nemažai, o ir emi-/imi- gracija yra normalus procesas, nesuprantu, kodėl lietuviai jo taip bijo.

        Reply
        1. zaegin

          na gerai, lai buna tas chainataunas, tik tegul kokių trijų metrų betonine tvora lai apsitveria, kad būtų galima betonu užpilti 🙂
          o jei rimtai, žinau, kad tai neišvengiama, bet nemanau, kad kas nors labai to iš vietinių nori.

          Reply
          1. starlin_elvea

            Aš savanaudiškai, noriu laisvai prieinamų kiniškų maisto produktų :p
            O jei rimtai -- jeigu atsiras Chinatownas, tai tikrai nebus nauji Kirtimai. Ko tu bijai, kam tau ta tvora? Kad pigi darbo jėga užplūs? Kitokie papročiai, kultūra, kalba? Bet kokiu atveju, šitie procesai jau vyksta (ne tik apie kinus kalbant), o tokia vieta kaip Chinatownas tebūtų koncentruota, aiškiai matoma jų išraiška.
            Bet, kaip sakiau, abejoju, ar tikras chinatownas išsivystys, nes Lietuva tėra tramplinas į vakaresnius Vakarus.

            Reply
            1. tokia_kokia_esu

              +1 visiškai pritariu, tik dar nuo savęs noriu pridėti, kad Chinatownas bus naudingas ir turizmui, nes dauguma žmonių lankydamiesi svetimose šalyse aplanko Chinatowna ir jame valgo/perka produktus ir tt. Pinigai į biudžeto kišenę, o ne iš jos juk.

              Reply
        2. zeppelinus

          Gal ir atsiras.
          O gal ir ne -- daug kas priklausys nuo tautos požiūrio ir valdžios veiksmų.
          Primenu, kad kinai nėra imigrantai iš ES šalių, kurių judėjimo mes beveik negalime riboti -- jie atvyksta iš už ES ribų, o tokią imigraciją mūsų valdžia gali nutraukti per vieną dieną.
          Kaip ir esant reikalui išboginti tuos atvykėlius atgalios.
          Imigracija gal ir yra normalus procesas, bet jos mastus ir kryptis visos civilizuotos šalys reguliuoja jiems palankia kryptimi.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *