Pasibaigus II Pasauliniam karui…

Viena įžymiausių visų laikų nuotraukų, kuria čia dalinuosi – tai ta, kur matosi sovietų kariai, keliantys pergalės vėliavą virš Reichstago, pačioje II Pasaulinio karo pabaigoje. Ši nuotrauka, nors ir specialiai surežisuota (fotografas susirado kareivius, kuriems davė ir vėliavas), tapo tikru simboliu, žyminčiu SSRS pergalę kare prieš nacistinę Vokietiją.

Jevgenij Chaldej, raudonoji vėliava iškeliama virš Reichstago, 1945 metai

Jevgenij Chaldej, raudonoji vėliava iškeliama virš Reichstago, 1945 metai

Visgi nuotraukoje liko viena nesurežisuota detalė, kuri buvo pašalinta tiktai daug vėliau (ir pačios šios nuotraukos buvo keletas panašių variantų, o dar su retušavimais – tai kokia dešimtis gaunasi visokių). Bet čia jums duodu neretušuotą. Ar atrasite, kas gi čia ne taip? Pabandykite be internetų, o tiesiog šiaip žiūrėdami aptikti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

44 thoughts on “Pasibaigus II Pasauliniam karui…

  1. fanta

    Tpfu ant Rokiškio. Privertė ateiti čia, o mano spėjimą jau ponas Aidas pirmas padėjo. Irgi manau, kad laikrodžių gausa redaktoriams turėjo užkliūti.
    Bet ir kepurė to pagalbininko man truputį įtartina. Gal paskui reikėjo pakeisti į pilotę. Juk buvo paskelbta: „riadovyje Jegorov i Kantarija“. O čia kažkokia neaiški furažka, panaši į karininko, o gal net išvis ne sovietiška…

    Reply
  2. domaksas

    Labai jau lengvas klausimas, ir kažkur matytas, dar su nuotraukomis kur, ar tai Stalinas ar tai Hitleris iš nuotraukų išretušuodavo nužudytus draugus ir kolegas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tas kupolas, kur aukščiausia vieta, buvo sudegintas man rodos, o ir šiaip ten griuvėsiai gabalais buvo krentantys -- tai kur pavyko užlipti, tai ten ir pavyko.

      Reply
  3. kreivarankis

    Aš kai buvau vaikas knygelėse skaičiau, kad ten du rusų kariai veržėsi Reichstago, kurį aršiai gynė esesininikai, laiptais ir vėliavą tarsi vėliava buvo iškelta tuo metu kai visur virte virė mūšiai. O čia tai apačioje žmonės lyg tai ramiai sau būriuojasi… Gali taip būt?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Oficiali istorija čia. Mūšiai kažkur Berlyne tuo metu dar vyko, bet tikrai jau ne ten. Kad būtų sustiprintas mūšių įspūdis, vėliau retušuotose nuotraukose buvo labai daug dūmų pridėta, kad net nesimatytų nieko aplink.

      Reply
  4. genyys

    Tą vėliavą, kiek žinau, sovietai kabino kelias dienas iš eilės, taip pat ir per patį Reichstago paėmimo įkarštį, bet vokiečiai vis pasistengdavo nukabinti. Beje, kažkur teko skaityti, kad tas eilinis su dviem laikrodžiais buvo gruzinas -- paimtas vien tam, kad Stalinas būtų pamalonintas. Kai pagalvoji, tai sovietų „ekskursija“ į Berlyną buvo tikrai spalvinga, o du laikrodžiai tai smulkus menkniekis palyginti su tuo, kad visą rytų Vokietiją rusai pavertė milžiniška prievartine orgija:))

    Reply
    1. Candy

      Na kažkur jau skaičiau kad teko paredaguoti nuotraiaks dėl trofėjinių laikrodžių 🙂

      Reply
  5. rim

    Atsiprašau už neišprusimą, bet kas keisto dviejuose laikrodžiuose, gal gruzinas labai punktualus:))…tai greičiausiai nugalėtojo grobis:)

    Reply
  6. ek

    Taip pat esu skaitęs, kad fotografas neturėjo po ranka vėliavos, tad panaudojo raudoną kilimą iš reichstago.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Sakyčiau, mitas. Kilimas neplėvesuotų. Kiek man teko skaityti, vežėsi anas kelias savo paties pasisiūtas vėliavas specialiai tam reikalui.

      Reply
  7. ektikmat

    bet tai kai atsilupe, laikrodzio nuo kompaso neskiria. ant vienos rankos laikrodis, ant kitos -- kompasas, daiktai labai ir labai praverciantys musio lauke.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo jo, labai praverčia mūšio lauke ypač kompasas. Kad orientuotis, į kurią pusę šaudyt. Ir dėl to jį reikėjo keliasdešimt metų retušuoti nuotraukose, nes tai buvo karinė paslaptis.

      Reply
      1. ektikmat

        pats supratai ka parasei? dabar visos nuotraukos retusuojamos, apdirbamos su photoshop’u kad ko nereikia nesimatytu, tai kokia ranka pradingsta, tai lasinukai, tai dar kai kas. bet kokio kareivio is aitvaro burio paklausk ar jis turi kompasa, aisku kad butinas daiktas, tam kad zinotum kur saudyt, kur zygiuot. o laikrodis lygiai tiek pat reikalingas kad zinot kada operacija pradet ir t.t., nulinukui kareiveliui turetu but aiski kompaso ir laikrodzio paskirtis karo lauke.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponuli, čia ne šiaip kompasas, o superslaptas seržantiškas kompasas, kuris buvo retušuojamas superslaptu fotošopu.

          Kad priešai nesužinotų jo paslapties, nes jis dvigubai mažesnis už paprastą vyrišką laikrodį, yra kvadratinis, rodo kada operaciją pradėt ir tiksi!

          Ar suprantamai tamstai paaiškinau?

          Reply
          1. ektikmat

            smaikstuolis fantazuotojas, taip sakant ir purslai ant nosies tik sapnas, tikekit viskuo ka sufantazuoja nepakartojamasis Rokiskis

            Reply
  8. :]

    Linksmiausias dalykas su ereliu laikančiu svastiką, kurį automato buože irgi nudaužė nuo Reichstago. Ogi 1946 metais anglai jį nusipirko iš rusų karininko ir laimingi demonstruoja karo muziejuje Londone.

    Kai dėl grobio, Suvorovas-Rezunas gan įtikinamai paaiškino. Kareiviui -- kuprinė grobio, vadams -- po asmeninį vagoną.

    Reply
  9. Candy

    Kiek žinau tas fotografas gan toks savanaudis buvo.

    Savu laiku paėmęs pinigus ir premijas už tokias nuotraukas kaip ši vėliau papasakojo istoriją apie tai, jog visa nuotrauka buvo surežisuota ir apie du laikrodžius, retušavimą. Už tai irgi iš kitos pusės susirinkdamas dėmesį.

    Gan sabotažininkas toks 😀

    Reply
  10. Policija

    Tuo metu vėliavų ant to pastato kampų buvo daug keliama.
    Tačiau pagrindinė, taip vadinama Pergalės vėliava (raudona), kur per paradus raudonoje aikštėje kiekvienais metais kopiją neša, pripažinta tik viena-ta, kuri buvo ant pastato kupolo iškelta.
    Manau, kad 99 procentai iš čia skaitančių bei rašančių, nors daugybę kartų ją per TV ar kitur ir matė, tačiau net nežino kas tai per vėliava.Siurprizas, ar ne?

    Reply
  11. ALGIS

    Na ir zioplys tamsta Rabinoviciau, naciai nepakele ekonomikos kai atejo valdzion ?
    TIKRAI TIKTAI NACIAI PER KELIS METUS TAI PADARE !

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Labai prastai žinote istoriją. Vokietiją ant kojų pastatė reformos, kurios buvo daromos po I Pasaulinio karo. Atėjus į valdžią naciams, prasidėjo toks totalinis vogimas ir finansinės machinacijos, kad netgi Putinas kažko panašaus neįstengia daryti. Ir būtent tos machinacijos bei vogimas Vokietiją atvedė į tokią krizinę situaciją, kad tiems patiems daugiausiai apsivogusiems šulams liko tik ieškoti, kaip čia viską uždengti kokiais nors karo veiksmais.

      Čia tik vienas gabaliukas visų jų vogimų, net neskaičiuojant visokių prichvatizacijų ir panašių maklių -- http://rokiskis.popo.lt/2013/03/26/truputi-apie-naciu-rezimo-finansus/

      Žodžiu, nesvaikit apie nacių pakeltas ekonomikas. II Pasaulinio karo pasekmės su griuvėsiais virtusia Vokietija -- tai yra realus nacių ekonomikos rezultatas.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *