Elektriniai bajeriai

Žodžiu, tokia istorija apie telefonus, gal įtikėtina, o gal ne, bet išties visai įmanoma. Taigi, vargu, ar galėtume paneigti, kad to nebuvo.

Kaimo bobulė iškviečia telefonų meistrą. Tas ateina:

– Kas atsitiko?
– Man sako, kad aš labai ilgai neprieinu prie telefono, ne visi sugeba prisiskambinti, padeda ragelį taip ir nesulaukę, kol pakelsiu, pagalvoja, kad manęs nėra namie. Bet aš nuolat namie, ir prie telefono iškart prieinu, vos tik suskamba. Ir kažkodėl mano šuo visada loja prieš kam nors paskambinant, matyt nujaučia kažką, ateitį mato.

Telefonų meistras atidaro paskirstymo dėžutę, pasižiūri, išsitraukia mobilų telefoną ir paskambina bobutei. Telefonas išties suskamba neišsyk, o tik po kiek laiko. O prieš jam suskambant, dar ir šuo ima loti, kaip pasiutęs. Telefonų meistras pasikapsto laiduose ir išsiaiškina kelis dalykus:
* Šuo pririštas prie įžeminančio kabelio jungties geležine grandine ir antkakliu.
* Įžeminimo kabelis blogai prijungtas prie žaibolaidžio, todėl grandinė nutraukta.
* Taigi, vietoj įžeminimo buvo pajungtas pats šuva, kuris gaudavo 90 voltų, tačiau dėl didelės varžos srovės nepakakdavo tam, kad suskambėtų skambutis.
* Po kelių skambučių šuva imdavo loti ir inkšti, o paskui ir apsimyždavo.
* Sušlapusi žemė staigiai padidindavo grandinės laidumą ir telefono skambutis suskambėdavo.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

20 thoughts on “Elektriniai bajeriai

    1. rokiskis Post author

      Tai kad prastas skambutis buvo. Matomai, sausesnę dieną, kai varža pernelyg užkildavo, šunio nekratydavo, tai anas nelodavo ir neapsimyždavo, taip bobutė ir likdavo telefono nepakėlus.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: yomayo
      Jei elektra gerai pakrato, tai ne tik apsimyžt, bet ir apsišikt galima, o telefono linijose įtampa pakankama.

      Reply
      1. mishrune

        Re: yomayo
        Šiaip jau šunims nereikia jokios elektros, jie nuo didesnio emocinio krūvio myžčioja bilekur bilekaip. Taip kad čia drąsiai galima sakyt -- apsimyžo iš baimės.

        Reply
  1. Anonymous

    koks dar izeminantis kabelis telefono linijose? o.O labiau i urbon legend uznesa nei i realu atveji.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Žinoma, kad panašu į urban legend, bet šiaip, kiek atsimenu, vienas iš telefono laidų būna į žemę jungiamas, t.y., praktikoje kiekvienai linijai vedamas tik vienas laidas, o kitas bendras visoms. Aišku, tokį jungimą galima pamatyti tik kaimo vietovėse, kur kiekvienas namas turi atskirą telefoninę dėžutę. Ale taip ar anaip -- istorija graži 🙂

      Reply
      1. Anonymous

        tai kad berods visa laika buvo vedami 2 laidai. netgi kaimo vietovese. greiciau jau ten pas ta bobute kazkas buvo priburta ir vienas laidas kazkodel tai prie zaibolaidzio pajungtas. is tikruju taip buti neturetu.
        kas del istorijos grozio… pabandykit papasakoti kokiam gyvunu myletojui ir stebekit jo akis… >>

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Namuose tai aišku, ateina tie laidukai du, bet iki paskirstymo dėžės tai bbž, ypač kai prisimeni sutankinimo schemas visokias. Negaliu teigti išties, nes tik minimaliai turėjau reikalų su šituo. Esmė tiesiog istorijos grožis 🙂
          O dėl gyvūnų mylėtojų -- nagi jei jau nesupras žmonės, tai nesupras… Šita istorijėlė tai visiški niekai, palyginus su kai kuriomis legendomis, kurias savam rate medikai mėgsta pasakot 🙂

          Reply
  2. ledas666

    siaip ir man daugiau i legenda uznesa. pagal mane tikrai nedidelis sroves stiprumas tose tel linijose. o siaip, bobutei vis tiek dvideshimt metu griezto sushaudymo duociau:)

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ne stiprumas esmė, o tik įtampa. Ir to pakanka, kad kratytų -- pats esu tą malonumą kažkada patyręs 🙂
      O bobutės -- praktiškos, yra, kur pririšt -- tai ir pririša 😀

      Reply
      1. ledas666

        mhm… nu as tikrai nelabai shi reikala ismanau, bet man atrodo, kad kaip tik viska lemia sroves stiprumas. juk pvz automobilio zvakeje itampa turbut 10-15kV, bet ji zmogaus neuzmusa. laiadai einantys i zvakes taip ir vadinasi- aukstos itampos laidai.
        beje, vaikas nekarta atjunginejau ir prijunginejau telefona, nekrate tikrai, jauti kazka, bet taip simboliskai:)

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Grubiai tariant, užmuša srovės stiprumas, o skauda įtampa. Automobilio žvakė žmogaus neužmuš, bet to impulso pakaks, kad akyse žalia pasidarytų.
          O dėl telefono laidų ir to, ką jauti -- žr. žemiau, tai susiję su tuo, kad įprastu režimu eina nuolatinė, kuri praktiškai nekrato. Tuo tarpu skambučio metu, kai eina aukštesnės įtampos kintamoji -- ši ir krato.

          Reply
      2. maumaz

        Aišku, aš kiek didesni už šunį, bet pamenu, kad kažkada tempdamasis laidą į savo kambarį, ryšį tikrindavau liežuviu. Lengvai padilgčiodavo. Ir telefono linijoje, įtampa, bijau sumeluoti, bet ar tikrai 90 V?

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Truputį sudėtingiau -- įtampos ten priklauso nuo to, kas vyksta -- ar skambutis, ar pokalbis, ar šiaip padėtas ragelis.
          Sovietiniuose telefono tinkluose nuolatinė įtampa, esant padėtam rageliui -- 60V, bet tai nuolatinė -- todėl ir nekrato, nors šiaip tai liežuviu tikrint visvien nepatarčiau. Esant pakeltam rageliui -- kokie 6-12V turėtų būti.
          Skambučio metu įtampa gali siekti iki 120V (paprastai berods 90-100V), ir tai yra jau kintamoji, 25Hz, o tokios, jei liežuviu tikrinsi, pilnai pakaks tam, kad dėl raumenų spazmo liežuvį ir nuskąsi. O gal net ir dantis išsilaužysi.

          Reply
          1. Anonymous

            as jau uzmirsau kaip ten is tikruju bet man atrodo kad sovietiniuose tinkluose tik skambucio metu budavo 60v o visu likusiu laiku 12v. uztai ir dauguma uzsienietiskos technikos pvz faksai nesugebedavo patys atsiliepti nes jie padaryti atsiliepti i 90v signala o ateidavo tik 60v.
            tikrinti signala liezuviu… ;abai pasiseke kad nieks nepaskambino tikrinimo metu -- tikria dantys galejo islakstyti 😀

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Dėl skambučio užsieniniuose nežinau, padėtas ragelis užsieniniams -- 48V, t.y., mažiau už padėtą ragelį sovietiniams. O krato, kai kintamoji būna. Kartą, kai laidus perjunginėjau, kažkas paskambino, malonumas menkas 🙂
              Beje, kai kintamoji, tai ir 12V juntamai pakratyt gali 🙂

              Reply
  3. pozherukas

    ekspertinė analizė
    1) Tokia situacija galima tiktai naudojant senos kartos blokiratorius su įžeminimu.
    2) Ten kur stovi blokiratorius -- paskirstymo dėžutės paprastai nebūna.
    3) Induktorius , kiek pamenu , ATSK50/200 stotyje yra 110V , aišku reikia prisiminti , kad yra dar -60V pastovi dedamoji – tiesa per 600 Omų tiek induktorius , tiek pastovi – todėl Šuo nelabai tikėtina kad taip išsigąstų , kad apsi … )
    4) Išvada -- situacija maždaug 70% teisinga
    p.s. tai bendra kolegų minčių kompiliacija

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: ekspertinė analizė
      Aha, papildoma varža čia maišo kortas. Bet istorija visvien graži, todėl ir nesusilaikiau neišvertęs 🙂

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *