Omnitel platina virusus. Kur ritasi pasaulis?

Jau vakar ne vienas pastebėjo, kad, pavyzdžiui, Lietuvos Ryto svetainėje iššokinėja lentelės su įspėjimais apie virusų grėsmes. Kažkas panašaus berods ėmė darytis ir Delfi portale. Šiandien, atrodo, išlindo yla iš maišo. Tai tas nuostabusis Omnitel, kuris vienam mano draugui sugebėjo už savo Omniconnect per mėnesį priskaičiuoti bene 1000 litų ir panašiai numelžė Rytą Staselį, o dar kiek anksčiau pradžiugino daugybę žmonių savo nuostabiu „asmeniniu“ planu. Dar kiek vėliau Omnitel pagarsėjo išvis įdomiais cirkais, pademonstravusiais, kad ant savo klientų jie tiesiog dėjo. Dabar Omnitel mus džiugina nauja pramoga – „džiaukis virusais kartu su Omniu“, tiesa, Google šią akciją pavadino kitaip – „Tai tikriausiai žalinga Jūsų kompiuteriui“.

Virusai ir Omnitel

Žinoma, virusai toks dalykas – nelabai prognozuojamas, sunkiai atsekamas, netyčia plintantis. Nemalonu, kai užsikreti. Nemalonu, jei būna dar blogiau – tampi tarpininku, per visokių portalų banerius platinančiu tą brudą. Žinoma, tvarkytis galima įvairiai, svarbu tik suprasti, kad negali būti visiškai saugus. Tačiau įdomu, kaip pats Omnitel reaguoja į savo virusus? O čia ir matom simptomatiką, kurią jau skelbia 15min.lt:

Pirmiausiai norime užtikrinti, kad svetainė Omnitel.lt ir kiti puslapiai yra visiškai saugūs, jokių virusų ar kenkėjiškų programų juose nėra“, – naujienų portalui 15min.lt atsiųstame komentare rašo „Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė.

Anot jos, galėjo sutapti, kad „Google“ robotui skenuojant svetainę tuo pačiu metu ją bandė nulaužti programišiai, todėl užfiksuota, jog svetainė gali būti kenkėjiška. Tačiau D.Selickaitė užtikrino, kad ataka buvo nesėkminga.

„Pirmadienį buvo bandymų atlikti neleistinus veiksmus svetainėje Omnitel.lt, kuriems operatyviai užkirtome kelią. Mūsų svetainės ir puslapių lankytojai dėl to nenukentėjo, nepatyrė jokių nepatogumų.

Aha, kaip viskas gražu. Jų svetainės ir kitų puslapių lankytojai nenukentėjo ir nepatyrė jokių nepatogumų, o visą istoriją sukūrė bjaurūs programišiai, nutykoję momentą, kai Google skenuos. Ir matyt, kad privirusavę Google serverius, o ne jus, nes jus tik „bandė nulaužti“ ir išvis viskas tik bjaurus „sutapimas“? Brangūs Omnitel atstovai, ar negėda jums taip aiškiai meluoti? Kai naršyklė blokuoja kokį nors puslapį – tai čia vadinasi „nepatyrė jokių nepatogumų“? Kai kažkieno kompiuteris apsikrečia virusu, tai šitai vadinasi „nenukentėjo“?

Omnitel įvaizdis ir virusinė realybė

Štai ką apie įvykius savo Facebook puslapyje sako garsiausias Lietuvos IT specialistas Domas Mituzas (Wired žurnalo herojus, vienas iš žymiausių MySQL specialistų pasaulyje, vienas iš Facebook kūrėjų, vienas iš Vikipedijos programinę įrangą sukūrusių žmonių – jo IT titulų skaičius vargu, ar suskaičiuojamas):

DELFI pirmas puslapis dalinasi virusais, online.omnitel.lt dėka. Kur ritasi pasaulis.

Viena frazė apie realybę. Ir viena frazė, įvertinanti realybę. Žymiai tiksliau ir kompaktiškiau, nei mano krūva prirašyto teksto. Programuotojiškas lakoniškumas, nusakantis viską.

Brangūs Omnitel atstovai, kokie dar programišiai ir sąmokslai? Kokios dar pasakos apie kažkokius „robotui skenuojant svetainę“? Jūs kam makaronus kabinate, internautams, kurie už jus geriau susigaudo tame, kaip tie virusai plinta? Visiškai saugūs puslapiai? Matėm faktais, kokie saugūs. Gal jau laikas pagalvoti apie dar vieną pranešimą spaudai – tokį, kuriame pasiaiškintumėte, kodėl knisat protą?

Aš suprantu, kad nelaimių gali atsitikti daugeliui, bet kai kompanija bulšitina savo ištikimiausius klientus, kažką meluoja, kuria visokius asmeninius planus, o paskui makaronina taip, lyg visi aplink vieni silpnapročiai, kurie bet kokiu mėšlu patikės – atrodo šlykščiai. Ir matyt ne veltui Commonsense.lt rašė, kad Omnitel bankrutuoja – taip, spręsdamas pagal šios įmonės makaronus, galiu teigti apie įvaizdžio bankrotą.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

26 thoughts on “Omnitel platina virusus. Kur ritasi pasaulis?

  1. pow

    mjo, jau ir mano blokuoja 😀 o jei neblokuoju išvartytas puslapis :))) Jeigu nėra nieko tenai, tai kodėl tada blokuoja 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Omnitel PR vadovė Daiva Selickaitė Facebook komentaruose pas kai ką teigia:

      Mozilla ir Chrome naudojasi tuo paciu Google sarasu, i kuri patekome, nes Google, paprastais zodziais tariant, spejo uzfiksuoti bandymus pakenkti puslapiui. Jei Mozilla leidzia ispejima ignoruoti, drasiai galima tai daryti, su puslapiu viskas gerai. Google irgi turetu greitai sutvarkyti sita reikala.

      Kaip man atrodo, tiesiog tęsiamas tas pats diskursas, apie kurį jau rašiau.

      Reply
      1. pow

        aha… ir ignoravus su puslapiu tikrai su puslapiu ne viskas gerai buvo, o dabar tai jau tikrai gerai viskas 🙂

        Reply
  2. Mantas

    He, man irgi juokas paėmė, kai teigė, kad „Google aptiko“, bet „vartotojai nenukentėjo“, nes „tik bandė“ nulaužt 🙂
    Nu realiai tai ką jiem daugiau daryt, reikia kažką sakyt, negi prisipažins, kad susimovė.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Prisipažinti -- geriausia išeitis. Visi suprastų, nes visiems būna, kad atsitinka kažko blogo. Problema šiuo atveju ta, kad prisidirbę virusų, visvien kabina makaronus. Ieško kažkokių hakerių ir atseit blogo ir neteisingo Google.

      Visiškas komunikacinis fiasko.

      Reply
      1. Romelis

        Taigi čia lietuviško biznio „najebat“ sukryžminto su sovietinio krizių valdymo „nichevo neskazat“ pavyzdys. Tikėtis, kad Omnitel pasielgs taip kaip iš jo niekas nesitikėjo -- neįtikima. Įvaizdis nukenčia, ir stipriai. O paskui mes į trasą akcijas nuolaidas ir išleis realius pinigus tam, ką galima sutvarkyt buvo vienu normaliu PR pranešimu.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Nu, kompanija užsieninio kapitalo, laikas kaip sakant ir suprast, kaip dirbt reikia 🙂

          Kiek žinau, jų PR šitą mano blogo postą skaitė dar vakar. Ir stebina, kad visvien taip ir nepasiryžo parašyti to paprasto elementaraus dalyko -- „taip jau atsitiko, mums labai liūdna, atsiprašome, nesusigaudėme, pasimokėme, stengsimės, pasitaisysim“.

          Liūdna, kai kompanija nesugeba panaudot net ant lėkštutės paduotos galimybės pasitaisyti savo įvaizdį.

          Reply
          1. Romelis

            Kapitalas užsienio (berods švedų), o metodai -- „sovietolietuviški“.

            Aš matau kelis galimus problemos paaiškinimus:
            1. PR skyrius sugadintas įvairių mokymų, PR seminarų ir panašaus šūdo ir prarado gebėjimą galvoti savo galva.
            2. PR skyrius smarkiai priklausomas nuo sprendimų priėmimo vertikalės ir nerangios vidinės komunikacijos, todėl negali operatyviai reaguoti.
            3. PR skyrius paklausė IT skyriaus „WTF?“, IT skyrius atsako „nieko rimto, fiziniu nuostoliu nėra“, PR skyrius tą tiesiogiai ištransliuoja, ir pasitinka nematerialius nuostolius kompanijai įvaizdžio forma.
            4. Visko neigimas yra neoficiali kompanijos PR strategija

            Labiausiai tikėtins 3 variantas, bet graudžiausia, jei yra ir kitų variantų pėdsako

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Papasakojo man šiandien kai kas, kaip prieš kažkiek metų Omnitelis buvo pamiršęs pratęsti Omnitel.lt domeno registraciją. Tąsyk kažkas kitas spėjo nusigriebti ir pakolei vyko bardakas, Omnis paskelbė, kad kuria naują brendą „Omni.lt“ -- irgi kaip sakant…

              Bent jau šį sykį 4 varianto požymiai man labiausiai šviečia, nors iš kitų veiksmų kitais atvejais matosi, kad su vidine komunikacija pas juos irgi tragedijos 🙂

              O dėl 3, t.y., komunikacijos su IT -- kiek girdėjau gandų, Omnitel yra fenomenas -- tai akivaizdi IT paslaugų kompanija, tačiau adminai tenai neturi juntamesnės įtakos.

              Reply
    1. rokiskis Post author

      Jo, labai smagu sužinoti tokius dalykus. Aišku, sukontroliuoti, kad taip neatsitiktų -- vargu ar įmanoma, na, nebent kelis metus į nenaudojamus traukt, bet šiaip -- gana fantasmagoriškai atrodyti turėtų, kai tau kas nors paskambina ir sako: „taigi tu numirei“ 😀

      Reply
      1. pow

        aš tai šiuo klausimu kažkaip nesuprantu problemos… ką kažkas skambino mirusiam žmogui patikrinti ar jis miręs???

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Ne problema čia, o fantasmagorija.

          Įsivaizduok, gauni telefono numerį, viskas atrodo ok, o paskui tau paskambina kas nors ir sako: „Rasa, čia tu? Tu gi numirei, kaip tu gali kalbėti, Rasa, mes gi tave palaidojom…“

          Labai įdomus potyris turėtų būt 😀

          Reply
          1. pow

            na bet koks idiotas gali sugalvoti skambinti mirusio žmogaus numeriu 🙂 potyris toks -- prisikėliau, nežinojot? 🙂

            Reply
  3. Anonimas

    Chebra, bet juos nulaužė tai dar šeštadienio vakare. Primetat, kiek per savaitgalį „botų“ prisirinko kažkas, jei platino trojaną ir alfa, ir delfis, ir lietrytis?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taip, pirmą info apie tai, kad lrytas.lt platina virusus, gavau prieš berods dvi ar tris dienas, tačiau man neparodė nieko ten, matyt, kad neužtaikiau ant kokio nors Omnitel banerio, o su Omniu tuo metu dar niekas nesusiejo. Aš pats, prisipažinsiu, pagalvojau, kad gal tas žmogus, kuris tai paminėjo, užsiproksinęs gali būti per kur nors.

      O per kelias dienas -- na, jei tarsim, kad lrytas.lt turės 100k pw/d., su vienu procentu apkrečiamųjų, tai tarkim per 3 dienas gautųsi 3k -- visai nemažas kiekis. Jei panašiai ir per Delfi ar dar kur vyko, tai gal ir 10k gali būti, o gal ir dar daugiau. Kita vertus, tai daugiau mūsų spėliojimai, nei faktai.

      Reply
      1. Anonimas

        O kodėl tu manai, kad „su vienu procentu apkrečiamųjų“? Asmeniškai aš manau, kad mąstai gerokai didesni, nei tu įsivaizduoji. Aiškinu:
        1. Antivirusinės jo atpažint negalėjo, nes jis kaip tik šeštadienį ir buvo pradėtas platint(vos tik jį radęs ieškojau informacijos, googlas dar nieko apie jį nežinojo);
        2. Durnių Lietuvoje kur kas daugiau, nei 1%;
        3. Radau viename forume, kad atsisakius tos menamos paslaugos ir paspaudus „Cancel“ rezultatas buvo tas pats, kompas buvo apkrėstas;
        4. Šitas šūdas moka plisti LAN’e.
        P.S. Labai džiaugiuosi, kad senokai atsisakiau „mielkosofto“.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Dėl vieno procento -- tai buvo minimali aproksimacija.

          Kažkaip įdomu, ar paskelbs Omnitel viešą atsiprašymą, ar bandys numuilinti.

          BTW, kiek gavau žinių, pas juos ne viskas taip paprasta buvo -- trojanas plito tyliai, o pačių portalų adminai irgi nesurišo galų, nors ir gaudami info apie tai, kad skaitytojai skundžiasi. Pats Omnitel, atrodo, sužinojo tik sekmadienį vakare, Google dėka. Negana to, visas prasilaužimas gavosi pakankamai priveltas, kad išsyk nesigautų atrasti galų.

          Žodžiu, situacija nepavydėtina, galėtume juos užjausti. Jei ne tie jų paskleisti makaronai apie tai, kad visiems viskas gerai.

          Reply
  4. skirtumas

    Aš vėl eilinį kartą džiaugiuosi turėdama stokį „no script“ addon’ą. Tai yra pats geriausias addonas -- gali nusistatyti taip, kad pagal nutylėjimą visi skriptai puslapyje būtų blokuojami, tad jeigu užeini į naują portalą gali pasirinkti kokius skriptus grajinti (nustatymus adonas atsimena). Be to labai fainiai vartyti visokius portalus, kuriuose nėra jokios judančios reklamos -- t.y. tik tai kas svarbiausia.
    Kažkada buvau namie nuvėjęs su explorerium kokian tai portalan tai kaip sunervino visokie šūdai krentantys iš viršaus portalo, kuriuos nugesinti galima tik tada, kai jie viską ką turėjo ištriedžia…
    va. 🙂 visai ne į temą…

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jo, čia geras variantas, nes tiesą sakant, daugelis portalų prideda pas save tiek tų reklaminių skriptų, kad neįmanoma skaityt.

      Reply
  5. anoniminis bailys

    Neskaiciau visu komentaru (laiko stoka), bet vakar prie alaus bokalo su vienu kompiuteriu zinovu kalbejom ir jis man pareiske, kad kogero kazkas nulauze baneriu sistema ir kartu su baneriais pradejo pumpuoti virusus.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Kiek suprantu, taip ir buvo. Todėl per krūvą portalų ir parėjo tie virusai, o bendri incidento mastai buvo labai dideli. Jokio sulyginamo incidento pagal tai, koks kiekis galutinių vartotojų galėjo būti paveiktas, aš išvis Lietuvoje neprisimenu.

      Kiek supratau iš savo šaltinių, ir patys laužikai nesitikėjo, kokiais mastais jie prasinešė, nes panašu, kad jų serveris, hostinęs tą trojaną, lūžinėjo, neatlaikydamas apkrovų. O tai, savo ruožtu, dar papildomai apsunkino problemos identifikaciją, nes vos anas palūždavo, nieko blogo nesimatydavo.

      Žodžiu, pakankamai liūdna istorija.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aha, nenukentėjo. Tik vat nuostabu, kad ateina pas mane Kaspersky platintojai ir rašo spamą (linką į jus pašalinau, nes spamas čia nėra toleruojamas, netgi rankomis vedamas). Sunkiai biznis einasi, niekam nereikia jūsų antiviruso?

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *