Anonymous Operation Payback, kaip vyko Tviteryje

Tiesiog istorijai išsaugojau ekrano nuotrauką (ji žemiau, už nuorodos, nes labai jau didelė). Manyčiau, tai svarbiausias iš jų kurtų Twitter akauntų, būtent tas, per kurį organizuojant atakas, buvo nudaužtos Visa ir Mastercard sistemos. Vėliau jau jie kūrė krūvas kitų akauntų, kurie buvo uždarinėjami ir uždarinėjami.

Beje, žiniasklaidoje skelbiama informacija apie Olandijoje suimtą paauglį, kuris prisipažino organizavęs atakas prieš Visa – labai tendencinga. Deja. Esmė ta, kad Anonymous „organizacija“ turi dešimtis tūkstančių panašių „organizatorių“. Kitaip tariant, suėmė vieną, nepasisaugojusį, o dabar bandys padaryti iš jo atpirkimo ožį. Aišku, aš suprantu teisėsaugą, etc., tačiau tai nėra teisinga.

Negana to, techniškai Denial of Service tipo atakos nėra įsilaužimas. Tai yra legitimus kreipimasis į serverį ar maršrutizatorių, sukuriantis didelę apkrovą. Kad būtų lengviau suprasti, kaip tai veikia: įsivaizduokim, kad mes norim uždosinti realų banką, ne internete. Tai labai paprasta: susitaria 100 žmonių ir padaro flash-mobą, kurio metu visi eina į tą banką ir blevyzgoja su kasininkėmis, taip sukeldami perteklinę apkrovą ir trukdydami tam bankui dirbti. Nors suprantama, kad bankas gali būti nepatenkintas, įtraukti į tai teisėsaugą, etc., tai visgi nėra įsilaužimas ar neteisėti veiksmai. Tas pats – ir su Anonymous vykdyta Operation Payback – Avenge Assange.

Perteklinė apkrova nėra įsilaužimas, tad formaliai žiūrint, teisėsaugos veiksmai išvis neaišku, kiek teisingi – netgi nekalbant apie menamus organizatorius, kurie „prisipažino“ organizavę.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

16 thoughts on “Anonymous Operation Payback, kaip vyko Tviteryje

  1. sim

    bent man pasirode, kad ziniasklaida bei valdziazmogiai viska sutirtina. tikslas vienas -- pritempti tai prie kokio kiberterorizmo. o tada jau viskas kaip visada. nezinau kaip pirmosios atakos, bet paskaicius irc chata http://anonn.tk nepasirode, kad ten viska jau taip organizuota. betvarke ir chaosas. ypac kai nebera LOIC’e HIVE MIND. realiai tai tarsi automatinis isakymas, kuris perduoda duomeis apie taikini. pasileidi programa ir bam vieno mygtuko paspaudimu jau siunti uzklausas. beje atsirado ir online LOIC versiju, kurias galima naudoti per TOR. viska paprasciau nei tai daugeliu atrodo 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nu, tas Hive mind tai kiek suprantu, tėra visuotinė sąmonė, žmonių sąmonė, o ne softas kažkoks, tai ir turi būt anarchija visiška. Nors neinau, nebuvau ten pasijunginėjęs pasižiūrėt.

      O dėl valdžios ir žiniasklaidos bandymų pritempti prie kiberterorizmo -- gal ir to yra. Man asmeniškai labai krenta į akis kraštutinis tendencingumas, pateikiant naujienas. Pvz., Lietuvoje iki šiol per žiniasklaidą platinamas bullshitas apie tai, kad Assange besąs žagintojas-prievartautojas, tai nepaisant netgi Švedijos pareiškimų, esą dabar vienintelis klausimas tėra apie kažkokias venerines ligas.

      Bendrai imant, šita istorija smirda.

      Reply
  2. Romelis

    Rokiški, aš gi sakiau, kad Assange ras būdų kaip nukenksmint. dabar iš britanijos jį nusiųs į švediją, ten palaikys kelias savaitėles, tada iš ten gal į JAV, kuri kad ir prižadės nieko nedaryt, bet vistiek mėnesiuką užtruks, tada gražins australijai.
    tikslas ? kad žmogus užsipistų, palūžtų ir gerai pasvarstytų ar jam svarbiau ramybė, ar idealai kovojant prieš sistemą.

    bet to spėju atsiras visokių asannge pasekėjų, kurie pagarsės vietinėj reikšmėj, kaip kokioj indijoj ar kinijoj

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Gali būt, kad patampys. Tiesa, JAV kalba apie kaltinimus šnipinėjimu, pagal juos man rodos ir mirties bausme gali jį nuteisti.

      O dėl pasekėjų -- vieną kartą paleistas džinas, labai sunkiai uždaromas. Ir, manyčiau, pasekėjų per artimiausius kelis metus atsiras begalės.

      Reply
  3. Romelis

    Rokiški, aš gi sakiau, kad Assange ras būdų kaip nukenksmint. dabar iš britanijos jį nusiųs į švediją, ten palaikys kelias savaitėles, tada iš ten gal į JAV, kuri kad ir prižadės nieko nedaryt, bet vistiek mėnesiuką užtruks, tada gražins australijai.
    tikslas ? kad žmogus užsipistų, palūžtų ir gerai pasvarstytų ar jam svarbiau ramybė, ar idealai kovojant prieš sistemą.

    bet to spėju atsiras visokių assange pasekėjų, kurie pagarsės vietinėj reikšmėj, kaip kokioj indijoj ar kinijoj

    Reply
  4. sim

    HIVE MIND yra tiesiog programos opcija. pasirenki, irasai IRC serveri + kanala ir automatiskai gauni targeta. targetas yra Anonymous Operation Payback IRC kanalo topicas. vaizdas toks http://images.encyclopediadramatica.com/images/a/a8/IRC-LOIC_manual.png

    lietuvoje tai gal net ne tendencingumas, o tiesiog tamsumas. nors anusausko ir azubalio pezalai uz kritikos ribu. turbut bijo, kad koks CZV kaliuze kvapelis neislystu. pasaulis vs lietuva visada kokiu 2 dienu time lag buna. o kol kazkokios pseudo dainininkes ar pseudo pedklanio darbeliai labiau rupi… http://verslas.delfi.lt/Media/zpeciulis-jei-kazkokia-vagilka-yra-pagrindinis-ivykis-tai-problemu-lietuvoje-nera.d?id=39281699

    p.s. bendrai imant sita istorija idomi, o Assange tera vienas asmuo. siandien jis vienas, ryt tokiu 5, o poryt 10, 100 ar… niekas net nezino kiek siandien yra judejimo galvu, bet faktas kad Assange nera vienisas kamikadze. ir nebutinai jie taps visi viesi. prisiminkim kad ir latvijos NEO http://kauno.diena.lt/naujienos/uzsienis/latvijos-matrica-zlugo-neo-suimtas-278136

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Šiuo atveju Lietuva lagina jau bene savaitę kokią.

      O dėl to Hive mind -- supratau, dėkui už paaiškinimą.

      Ir taip, sutinku su tuo, kad ateityje panašių į Assange bus vis daugiau.

      Reply
  5. Rokas Arbušis

    ilgas toks screen shotas gavosi…

    geras palyginimas su realiu banku. ir priminė skaitytą istoriją, kaip kadais pankai McDonaldo kavinę dienai blokavo Prahoje: susirinko visi, susėdo prie staliukų ir guršknojo vandenį.
    virtualaus šaltinio nenurodysiu — „zine“ skaičiau.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Prieš kokius 10 metų, kaip Vilniuj buvo blokuota perėja tarp Katedros aikštės ir Pilies gatvės, kelioms valandoms. Tiesiog ištisiniu pėsčiųjų srautu. Nežinau, kokiu tikslu, bet sėkmingai. Irgi panašus variantas.

      Reply
  6. Vilius

    rokiški nereikia žiūrėt i visokius tvyterius … šiandien visa diena gaunu visokius spamus i savo bloga užkniso trinti … gal tu irgi asanžo priešas kad visokie šudai popo atakuoja ? 😀

    Reply
  7. vikingas

    tai taip ir bus dabar ? šyryt radau 40 spamu mano bloge … darykit ka nors …

    Reply
    1. skirtumas

      Taigi įsijunk puikiausią plug-in’ą (įskiepį) „NoSpamNX“. Nežinau kaip ans veik. Bet veik gerai 😉 Visas spamas krenta į spam’o folderiuką, nuo tada kai įjungiau.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *