Stilizuotas Vytis

Stilizuotas Vytis

Po to, kai parašiau apie tatuiruotes su Vyčiu, gavau Lolkos komentarą, iš kurio paaiškėjo, kad daugeliui stilizuotas Vyčio variantas nėra žinomas. Aš, tiesą sakant, irgi nelabai galiu pasakyti, iš kur anas atsiradęs – tik atminties fragmentai kažkokie kužda, kad jis bus kilęs iš viduramžiškose monetose buvusių Vyčio atvaizdų, atkurtų ir perstilizuotų Tarpukaryje. Nors gali būti, kad aš klystu – žinau, kad mano blogą skaito ir istorija kardinaliai labiau besidomintys, tad būtų smagu, jei pataisytų kas nors ar patikslintų, papildytų.

Ta proga duodu tris neblogo didumo stilizuoto Vyčio atvaizdus, du iš jų yra to paties stilizuoto Vyčio variantai, labiausiai mėgstami užsienio, ypač JAV lietuvių, trečias – atrodo, modernesnis, papuoštas skydu, nesu tikras, bet gali būti iš naujų, atsiradusių jau XXa. pabaigoje. Galerijoje skydų kraštai kiek apkarpyti, tad pilnam vaizdui paspauskite ant paveiksliuko.

Beje, ar čia man tik taip atrodo, ar išties, norint rasti kokį nors atvaizdą su Vyčiu (neskaitant oficialaus), užsiknist galima ir visvien rezultato nebus? Turiu negerą įtarimą, kad paskelbdamas šiuos Vyčio atvaizdus, tampu vienu iš svarbių tautinės simbolikos resursų internetuose? Jei taip, ir jei išties kam nors reikia, tai dar ir kitų Vyčio variantų bei visokių lietuviškų vėliavų galiu duoti – vis gal kam nors bus naudos.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

41 thoughts on “Stilizuotas Vytis

        1. Rokiškis Post author

          O vat šitas įpratimas juos lipinti -- Tarpukario tradicija. Hmmmm, gal tai gali reikšti, kad visgi ne XXa. pabaiga, o ankstesnis variantas. Nežinau.

          Reply
          1. Gintaras Rumšas

            Tarpukariu -- taip, tuomet naująja simbolika džaisgėsi it ėėė… eee… radę geležėlę. Pokariu, kiek esu matęs, naudotas tarpukario įdirbis, bo tradicijas stengtasi išlaikyti.

            Reply
  1. m.b.

    Manau padarytumėte gerą darbą patalpindamas ir kitą turimą simboliką kur nors į internetą, kokį torrent.lt puslapį 😉 ačiū.

    Reply
  2. Romelis

    Jei jau kalbam apie vyčius, tai jei leisite, šioks toks ekskursas į šoną. Niekam nepaslaptis, kad Vytis (lenkiškai „pogonia“) yra esminis Lietuvos simbolis, ir tik smetoniniu laiku bekiaušizmo dvasiai gimstant buvo pakeistas trim spalvom. nežinau kaip jums, bet man daug mieliau atrodytų gražinta lietuvos istorinė vėliava kaip tautinė ar net valstybinė, užuot buvusi tik prezidentinė (Lietuvoj šiuo metu valstybinė yra trispalvė, o vytis prezidentinė). Na taip, sutinku, trispalvė turi savo istorinį antspaudą per okupaciją bei pertizanmečiu, iki pat sąjūdžio, bet vytis turi gerokai gilesnes šaknis, kurias nepelnytai kažkodėl bandom užmiršti, nes daugumai atrodo, kad Lietuva prasideda tik nuo 1918.

    aišku ten pakeitimas kainuotų, perspausdinti kažkiek dokumentų, kažkiek lentelių pakeisti, kažkiek vėliavų užsakyti, bet tai niekis palyginti su poveikiu visuomenei kurį galima padaryti. Manau, kad toks pakeitimas galėtų būti akstinas ar net pretekstas naujam požiūriui (tokiam kaip nacionalinis susitarimas, bet tikram susitarimui, o ne daliniam, kuris padėtų bent kiek keisti situaciją į geriau nei dabar

    Reply
    1. kitiakat

      Nnna, kaip suprantu, čia kalba eina apie tautiškumo skatinimą, ar ne? Tik klausimas, kame jį skatinti, nes šiuolaikiniam jaunimėliui (išskyrus 2-5%) visiškai vienodai šviečia tiek vytis, tiek trispalvė, tiek Lietuvos istorija nuo caro pinpalo ir dar seniau laikų. Ir nelabai tikiu, kad didžioji dauguma suprastų vėliavos keitimo prasmę, tik duodu 100%, kad didžioji tautiečių dalis sakytų, kad vyksta eilinė babkių plovimo kampanija ir taip skurstančioje valstybėje. Ir būtų sunku su jais nesutikti, nes tikrai būtų ir praplauta viena kita fazenda.

      Reply
      1. Romelis

        Nenurašykite jaunimo. nei to kuris išvažiavo nei to kuris liko. čia kiekvieno mentaliteto klausimas. Tap negaliu neatmesti, daugumai žmonių (ne tik jaunimui) bus px. ir jie vistiek skųsis, kad launami pinigai. Bet jei klausytum jų nuomonės ir toliau kur tuos pinigus dėti, tai sužinotum, kad geriausia būtų kokių nors pašalpų pavidalu (pensijų, bedarbio pašalpų ar panašių) kurios labiausiai liestų apklaustuosius didinimu. Taip jau dabar vyksta apie visus valstybėje vykdomus projektus, kurie neduoda rezultato „čia ir dabar“

        Reply
      2. Romelis

        Nenurašykite jaunimo. nei to kuris išvažiavo nei to kuris liko. čia kiekvieno mentaliteto klausimas. Taip negaliu neatmesti, daugumai žmonių (ne tik jaunimui) bus px. ir jie vistiek skųsis, kad launami pinigai. Bet jei klausytum jų nuomonės ir toliau kur tuos pinigus dėti, tai sužinotum, kad geriausia būtų kokių nors pašalpų pavidalu (pensijų, bedarbio pašalpų ar panašių) kurios labiausiai liestų apklaustuosius didinimu. Taip jau dabar vyksta apie visus valstybėje vykdomus projektus, kurie neduoda rezultato „čia ir dabar“

        Reply
    2. Rokiškis Post author

      Taip, tautinė trispalvė atsirado, kaip nesusipratimas iš nemokšiškumo. Visa ta istorija jos grįsta gerais norais ir nykiu naivumu. Jei jau kalbam apie spalvas, tai Lietuvos spalvos berods balta-raudona Lietuvai, juoda-raudona Žemaitijai ir balta-geltona Klaipėdos kraštui.

      Kita vertus, visgi nemanau, kad simboliai kažką patys nulemtų. Vėlgi, kita vertus, simboliai -- tai ženklai, identifikavimas, tad kažką daro, jei pats kažką su jais darai.

      Reply
      1. Maumaz

        Nesusipratimas ji atrodo tiems, kurie pirmiausia neišmano tikrojo tautinės vėliavos kolorito. Geltoni javai, žalias miškas, raudonas kraujas. Fantastiškos spalvos. Viena gražiausių vėliavų Europoje.

        P.S. Klaipėdos krašto (tiksliau -- Mažosios Lietuvos) spalvos yra žalia, balta ir raudona.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Klaipėda ir Mažoji Lietuva yra skirtingi dalykai, ponuli. Tai derėtų žinoti. Aš išties supainiojau, kad Klaipėdos vėliava geltona-balta. Geltona-raudona išties.

          O dėl koloritų -- skirkim koloritines preferencijas (taip, išties ten nėra žydros ar feličytavos) nuo heraldinių simbolizmų. Javai, miškai ir kraujai -- puikus dalykas Rousseau stiliaus romantistiniams protofašistams, tačiau vargu, ar tuos kaimo diskursus verta labai nagrinėti.

          Reply
        2. Romelis

          drįstu nesutikti. kiek žinau, zmuidzinavičius buvo parengęs projektą žaliai raudonos vėliavos, nes tokios spalvos vyravo tautiniuose motyvuose, bet tarybai tokia vėliava pasirodė „per nyki“ ir įpiešė tą „saulės“ motyvą, kurį racionalizavo pati liaudis sėkmingai.

          Aš realiai aš matau tik vieną kliūtį keisti vėliavą. kaip jau minėjau du svarbūs tautai įvykiai (partizanmetis, su visa iš jo plakusia rezistencija ir simbolių maištų bei Sąjūdis su žvakutėm ir vėliavom vasario 16 kėlimu ir su visom iš to plaukusiom pasekmėm). Todėl negalima būtų imti ir užmiršti. Bet, ši vėliava puikiai tiktų kaip tautinė vėliava, nes tautai ji sėkmingai asocijuojasi kaip Maumas minėjo su javais mišku ir krauju. Ir net ta vėliavos racionalizacija ne tokia ir bloga šiame lietuvio-žemdirbio kontekste. Tačiau valstybinė vėliava pilnai galėtų būti autentiškoji. Juo labiau, tada ir Lietuvos simbolio paieškos būtų lengvesnės, nes heraldikoje Vytis vaizduojama dvigubu baltu kryžiumi. Kuom ne „brandas“ tautinei prekei ?
          Galiu lažintis, jei ne mes paskelbsim šitą vėliavą, tai tą padarys baltarusiai, kurie nuiminės Lukašenką irgi kokiam nors sujudime psiaudo-pavasaryje, kur puikiai pasitarnaus
          „new order“ sukūrimui ir nauja „etniškai baltarusiška“ vėliava.
          Nederėtų pamiršti, kad prastai saugomas nacionalinis paveldas gali būti nuknistas.

          Reply
    3. Maumaz

      Aš tai dar vieną pasiūlymą, irgi ne visai pagal temą turėčiau. Davaj prisijungiam Baltarusiją, Ukrainą, Kaliningradą ir paskelbiam naująją LDK? Aišku, tai šiek tiek kainuotų: reiktų perspausdinti kažkiek dokumentų, kažkiek lentelių pakeisti, kažkiek vėliavų užsakyti, bet tai niekis palyginti su poveikiu visuomenei kurį galima padaryti. Manau, kad toks pakeitimas galėtų būti akstinas ar net pretekstas naujam požiūriui (tokiam kaip nacionalinis susitarimas, bet tikram susitarimui, o ne daliniam, kuris padėtų bent kiek keisti situaciją į geriau nei dabar!

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Kadangi labai geras pasiūlymas, tai imkitės ir spausdinkit. O mes tamstai dar ir reklamą padarysim -- nupiešim abrozdėlį su tamistos atvaizdu, katrą visos mokyklos viešose vietose turės kabint. Ir paskelbsim jus Šventuoju Valditautu pirmuoju. Ir paskui reikalausim, kad jus bažnyčioje palaidotų.

        Reply
  3. KA

    kažkada „ant greitųjų“ nesugebejau resursų apie sitilizuotus Vyčius rasti,todėl gi ačiū 🙂

    Reply
  4. Lolka

    Na, šiokį tokį vaizdą ir aš susidariau, nes internete nieko gero ir neradau. Tai belieka padėkoti 😉

    Reply
  5. Darijus

    Aš nepamenu iš kur gavau, bet ant turistines TSRS laikų gale nešiojausi siuvinėtą raudoną emblemą su vyčiu iš pirmos nuotraukos. Man atrodo kažkas iš JAV parvežė kartu su Šapokos knyga kokiais 1986-87 m. Na kai pradėjo išleisti pas gimines. O trispalvės tai nelieskite gerbiamieji! Neatiduosim. Man buvo kartą pasakyta, kad nepamirščiau jog mūsų tikra vėliava ne RAUDONA, Balta ir ŽALIA. O geltona žalia ir raudona, o jei pamiršiu, tai prisimink kad geltonai žydi rūtos- GELTONA, ŽALIA, RAUDONA.

    Reply
    1. Romelis

      Trispalvės niekas ir neatima, bet te ji būna tautinė vėliava aiškiai suvokiama tautos sąmonei, tegul asocijuojasi su daraktoriais, knygnešiais, partizanais, sąjūdine rezistencija, tuo tarpu valstybine siūlyčiau padaryti tą istorinę Lietuvos vėliavą, kuri buvo ne vieną šimtą metų.
      Atsimenu net ir feisbuke groopsas toks buvo. Deja tne irgi neišgirdau argumentų, kodėl nereikėtų jų sukeisti.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Taip, geltona-žalia-raudona sukaupė savyje labai daug, ir kovas dėl nepriklausomybės XXa. pradžioje, ir kovas dėl Vilniaus bei Klaipėdos, ir okupaciją, ir kovą dėl laisvės, ir antrąjį Nepriklausomybės atkūrimą. Visa tai yra šios vėliavos vertė.

      Reply
  6. Vytautas

    Laba diena,

    neradau tavo kontaktų. Negaliu parašyt’ tiesiogiai.
    „jei išties kam nors reikia, tai dar ir kitų Vyčio variantų bei visokių lietuviškų vėliavų galiu duoti – vis gal kam nors bus naudos.“

    Tai vat, pageidauju kitų Vyčio variantų. Prašau atsiųsk.
    E-mail’ą turi gauti.

    Laukiu.
    Ačiū

    Reply
  7. Inga

    Labai ačiū jums už VYTĮ, ką tik atšviežinau savo mokyklinį, virš lentos esantį Vytuką, musėt kabojo jau nuo nepriklausomybės…….todėl pasirinkau pirmąjį stilizuotą variantą, staigiai nuėjau ir pasidariau spalvotą kopiją, dabar atrodo super,labai solidžiai.

    Reply
  8. Saulius

    Didelis ačiū žmogau. Prieš penketą metų jieškodamas normalios lietuviškos simbolikos, o ne to žydiško tarp ožių, maniau sabotažas koks tai vyksta -- vien bananinės spalvos ir oficiali ekskomunistinė simbolika tebuvo paieškoje.

    Reply
  9. Mindaugas Bielskus

    Sveiki,

    Ar aš galiu panaudoti vytį kuri yra Jūsų puslapyje, tą klasikine. Esu parašęs programėlę ,,Mūsų Renginiai“ skirtą išeivijai. Dėja išeivijoje liko labai prasta Vytis.

    Dėkui,

    Mindaugas

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, aš neturiu kokių tai autorių teisių į šiuos atvaizdus, o tik pataisiau kelis internetuose klaidžiojusius paveiksliukus, kad atsirastų geresnės rezoliucijos. Taip kad dėl manęs -- jokių problemų 🙂

      Reply
  10. Asta

    Laba diena.
    Pirmojo „stilizuoto Vyčio“ pavyzdys, kurį pakabinote aukščiau, yra menininko Telesforo Valiaus. Jis kelis dešimtmečius gyveno ir kūrė Kanadoje. Vytį suprojektavo maždaug 1966. Jis labai išpopuliarėjo Kanadoje ir JAV, o šiomis dienomis galima rasti ir Lietuvoje. 🙂

    Reply
  11. Valentinas (Val) Ramonis

    Trečiajį stilizuotą Vytį sukuriau aš, Valentinas Ramonis, gyvenantis Lemont, Illinois, JAV, maždaug 1985 metais. Nepaisant autorinių teisių, jį naudoja visi kam patinka: privačios ir valdiškos bendrovės ir istaigos, net Lietuvos prezidentūra (žiūrėk „Vasario 16 -- Švesk Liksmai ir Išradingai“ akciją). Jį galima matyti ant automobilių langų lipdukų, žiebtuvėlių, tatiruočių, plakatų, įvairių juvelyrinių daiktų, ir t.t. Jis yra dviejų variantų: ant skydo su apvalais kampais ir ant skydo su apkarpytais kampais (ar kaip čia pavadinti).

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Wow!!! Tai nuostabu -- tai vienas iš geriausių Vyčio variantų, kokius esu matęs -- pirmą sykį pamačiau dar Sąjūdžio laikais, bene kokiais 1988 metais, ant lipduko vieno, kuriuos kažkas pusiau legaliai platino per Lituanica festivalį, Kalnų parke. Tais laikais tai buvo kažkas sunkiai įtikėtino, beveik neįmanomo -- apie Nepriklausomybę buvo sunkiai įmanoma kalbėti viešai, o ir Lietuvos simbolių naudojimas buvo tikras iššūkis.

      Jūs esate nuostabus žmogus, labai labai daug prisidėjęs prie lietuviškos savimonės atkūrimo -- tasai simbolis buvo labai ryškus. Aš labai dėkingas ir labai džiaugiuosi, kad pavyko sužinoti apie jus ir apie šio Vyčio atsiradimą. Labai dėkui.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *