Termobranduolinis ginklas – atsakymas mįslei apie astronomus

Stebėtinai greitai atsirado atsakymas į klausimą apie astronomų sugalvotą ginklą – taip, tai termobranduolinė bomba. Pirma tai visiškai tiksliai suformulavo Audra, dar prieš tai skaidrią užuominą mestelėjo Xerksas, greitai tikslų atsakymą įvardino ir Marius. Labai arti buvo Kyska su spėjimu apie atominę bombą.

Išties, pirmi mokslininkai, rimtai ėmę analizuoti žvaigždžių energiją, buvo astronomai. Esu tikras, kad Laiqualasse pridėtų daug daugiau, nei aš, bet faktas, kaip blynas: žvaigždės energijos skleidžia nežmoniškus kiekius, tad astrofizikai nuo senų seniausio laiko bandė suprast, kas čia per dalykas toks vyksta. Ir susigalvojo. O jau paskui branduolinių bombų kūrėjai sugalvojo, kad atominė bomba trumpam gali sukelti sąlygas, panašias į tas, kurios yra žvaigždės viduje, tad ir įžiebti termobranduolinę reakciją.

Galingiausia kada nors susprogdinta termobranduolinė bomba – tai Caro Bomba, kurią 1961 išbandė Sovietų Sąjunga. Tai buvo apie 50 megatonų, kitaip tariant kokius 2000 kartų daugiau galios, nei buvo numesta ant Hirosimos. Pagal paskaičiavimus, jau kokių 200 megatonų (vos 4 kartus galingesnė) bomba būtų suteikusi branduolinės plazmos debesiui antrą kosminį greitį, kitaip tariant, į kosmosą nunešusi didelę dalį Žemės atmosferos. Bet ir 50 megatonų pakako tam, kad būtų atrasti efektai, kai dėl atmosferinių linzių smūgio banga išdaužo langus pastatuose, esančiuose už 1000 kilometrų. Toks atstumas – tai vos 1/40 visos Žemės apskritimo ilgio dalis.

Termobranduolinės bombos, kurių galia buvo dešimtis, šimtus ir net tūkstančius kartų didesnė, nei bombų, kurios buvo numestos ant Hirosimos bei Nagasakio, išties ir tapo tuo ginklu, kuris pakeitė pasaulį su visais karais ir politikomis. Atominės bombos buvo klaikiai brangios, o jų galios pakakdavo tik kokiam nors miestui nugriauti, bet ne tam, kad sunaikintų požeminius įtvirtinimus. Termobranduolinės bombos buvo tik kažkiek brangesnės už atomines, tačiau kariškiams suteikė praktiškai neribotą energijos kiekį.

Praktiškai neribotos energijos ir taip pat neribotos griaunančiosios galios termobranduolinės bombos pastatė visą žmoniją į tokią padėtį, kur teliko apsispręsti: arba susinaikinti visiems, arba išgyventi, išvengiant III Pasaulinio karo. Mūsų laimei, Karibų Krizė baigėsi taika. Nors politiškai tai buvo kaip ir karas. Tiksliau, patsai Šaltojo Karo apogėjus. Jau vėliau, net nepaisant astronomų, visgi buvo priartėta prie pasaulio susinaikinimo ribos dar kartą – dėl Žvaigždžių karų grėsmės, bet tada Sovietų Sąjunga žlugo ir viskas baigėsi geruoju.

Todėl astronomams galime padėkoti ne tik už termobranduolinę bombą, bet ir už tai, kad negyvename radioaktyvumo pilname pasaulyje, nusiaubtame atominių bombų sprogimais – labiausiai apie kosmosus svaigstančių mokslininkų sukurtas ginklas buvo pernelyg galingas, kad jį būtų galima panaudoti. Gal tai ir gerai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

15 thoughts on “Termobranduolinis ginklas – atsakymas mįslei apie astronomus

  1. Marius

    Su LHC vis pasiekiami nauji antimedžiagos pagaminamo kiekio ir išlaikymo rekordai. Negi vėl kam nors šaus durnų minčių bombą gamint :/

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Su antimaterija tai gal nelabai, nes klausimas, kame ją laikyti, o ir iš kokios energijos ją gamint. Bet yra toksai įdomesnis dalykas -- hafnio bombos, kurios kuriamos keliasdešimt metų ir neaišku, ar bus sukurtos, bet jei bus, tai gausis nebranduolinės, kurios kokį šimtą kartų galingesnės už įprastas.

      Reply
    2. skirtumas

      Jei neklįstu, tai teoretikai fizikai sako, kad norint pagaminti antimaterijos tokį kiekį, kad užtektų nedidelei bombai, reiktų tiek energijos, kiek žmonija dar nemoka pasigaminti.

      Reply
      1. Kęstutis

        Žmonijos gebėjimas atrasti metodus susinaikinimui stebėtinas. Kitaip tariant, nenuvertinkim durnių, dideliais kiekiais ir su iniciatyva.

        Reply
      2. Rokiškis Post author

        Iš esmės, tai priklauso nuo antimaterijos gaminimo naudingumo koeficiento, kuris šiais laikais yra toksai mažas, kad vargu ar išvis egzistuoja dar koks nors tokį žemą naudingumo koeficientą turintis procesas.

        Kitas klausimas -- daug paprastesnis: antimaterijos kūrėjai, kame jūs ją laikysite?

        Reply
  2. Kęstutis

    Labai keista buvo matyt Obamą gaunant Nobelio taikos premiją vos pradėjus prezidentaut.

    Yra labiau nusipelniusių nei Obama, pvz. Fallout 3 kūrėjai. Kai pasivaikštai Vašingtono gatvėmis gyvai ir pamatai kruopščiai suprojektuotą (tik subombintą) tą patį miestą, klausimų kaip ir nelieka.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nobelio taikos premija seniai nieko bendra neturi su kokiais nors nuopelnais. Politika ir literatūra -- tai dvi sritys, kur Nobelio premija nuolat būna nei į tvorą, nei į mietą.

      Reply
  3. Laiqualasse

    Na va kaip ir sakiau -- trankysiu delnu per kaktą 🙂 Nors šiaip galėčiau ginčytis, kad irgi kažkiek pritempta. Termobranduolinę energiją atrado astronomai, taip, bet iki praktinio pritaikymo Žemės sąlygomis buvo dar ilgas kelias.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, ilgas ar neilgas, bet idėja aiški. Tam čia ir yra mokslas, kad ne išradimas, skirtas išsyk gamybai, o mokslinis atradimas, kuris gerokai dar nemenkai turi būti tiriamas, kol jį kažkas sugalvos, kaip paversti kokiu nors praktiniu dalyku.

      Reply
  4. P.

    kas iš tikro vienok juokinga visoj šitoj THC istorijoj tai kad sprogimas yra pati elementariausia kokia tik gali būt išeiga iš termobranduolinės reakcijos, nu toks aceit basic’ų basic’as, o pati esmė ką visi tie vyrukai nuo pat pradžių norėjo padaryt tai tokią reakciją sukontroliuot, sugebėt ją valdyt ir išgaut, panaudot su kokia tai didesnes prasme negu „į kosmosą nunešti didelę dalį Žemės atmosferos“. Gaila kad to padaryt nepavyko.
    Beto, nėra taip kad (nežinau kodėl gal to ir nebuvo norėta pasakyt), kad tie visi blogiukai išprotėję mokslininkai pridarė čia fignios ir dabar mes kenčiam. Tai va už minėtąją Caro bombą atsakingas Sacharovas pamatęs galų gale kokio briedo padarė pasinešė į kovą prieš ginklavimąsi branduoliniais ginklais, nes žinojo, kad jeigu „shit will hit the fan“ tai bus bėdos, visiems.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, istorija su Sacharovu -- įsidėmėtina. Tai šiaip jau žiaurus reikalas, kai sukuri kažką ir pamatai, kad tavo kūrinys gali sunaikinti visą žmoniją.

      Kita vertus, po truputį bandoma prieit prie valdomos termobranduolinės reakcijos. Kaip dviprasmiškai sako, „tokamakai visada bus ateities technologija“.

      Reply
  5. SUPer Sajyan 4

    Ka žinot tamsiąją visatos energija???
    Prancuzijoje statoma termobrondolinė elektrinė` netololi nicos miesto

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *