Dalia Grybauskaitė ir Vyriausybėje sukelta krizė

Ką reiškia ta visa beliberda su Vyriausybėje sukelta krize, paaiškino ponas Skirmantas Tumelis. Viską, ko pakanka žinoti. Taip, išties kalba čia yra ne apie Seimo priešlaikinius rinkimus. Čia kalba yra apie Prezidento priešlaikinius rinkimus. Nes situacija čia aiški.

Beje, labiausiai iš šio reikalo išlošia Gazprom, nes Madam „nesikišimo“ ir „pasitikėjimo“ dėka jau galim kalbėti apie tai, kad atominės elektrinės projektas užblokuotas.

Rolandas Paksas, atstatydintasis Prezidentas

Dalia Grybauskaitė mano, kad ji skiria ir atleidžia ministrus. Ponios manymu, ji ne patvirtina skyrimo ar atleidimo teisėtumą, o pati nusprendžia, kas ką vadovaus. Ponios manymu, Konstitucija jai negalioja. Ji aukščiau Vyriausybės, Seimo ir valstybės.

Ir vėl šmėžuoja neaiškūs prezidentūros veiksmai bei kažkokoks keistas valstybininkų dvelksmas. Vėl minimos kažkokios slaptos VSD pažymos, iš kažkaip vėl sufigūruoja Dainius Dabašinskas. O Prezidentė sako, kad čia jinai nenori veltis. Kadaise panašiai sakė Rolandas Paksas, kad čia ne jis kaltas, o kažkokia aplinka kalta.

Tąsyk irgi buvo sakoma – „neatsistatydinsiu ir viskas“. Dabar tai sakė Raimundas Palaitis. Ir jam teks pasakyti kitą sakinį – „taip visiems bus geriau“. Bet ar pasakys tai ponia Dalia Grybauskaitė? Kažkodėl manau, kad ji irgi pirmiau spės pasakyti tą „neatsistatydinsiu ir viskas“.

Konkrečiai apie Prezidentę ir Konstitucijos pažeidimą ponas Artūras Račas paaiškino pakankamai aiškiai. Čia nėra, ką pridėt.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

22 thoughts on “Dalia Grybauskaitė ir Vyriausybėje sukelta krizė

  1. Ledas

    Visiškai Jums pritariu. Čia aiškus bandymas blokuoti sprendimus, o kad būtų garantuotai -- sukelti situaciją priešlaikiniams rinkimams. Todėl reikia baigti rietis ir visas tuščias kalbas apie priešlaikinius Seimo rinkimus ir naikinti Vidaus reikalų ministeriją.

    Reply
  2. Pingback: Turi lemti visuomenės valia, o ne sprendimai, pagimdyti teisninių rietenų

  3. Dalius

    Na čia nieko naujo. Jau ne pirmi metai turim prezidentę linkusia į autokratiją, kuri stengiasi tiek tiesmų tiek vyriausybės darbą „dubliuoti“

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Teismų reformos nebuvo visiškai. Jokių pokyčių. Kišimasis į Vyriausybę pasimatė jau pačioje pradžioje, kai keitė užsienio reikalų ministrą. Tąsyk tai buvo dar suprantama, nes ministras buvo labai neaiškus.

      Bet dabar -- man tai yra absoliučiai nesuvokiama. Tai užribis kažkoks.

      Reply
  4. genyys

    Gerbiamas Rokiškis kaip visada taikliai ir aktualiai:)

    Iš, atrodo, eilinio politinio skandalo ir visuotinio santykių aiškinimosi išsirutuliojo pakankamai įdomi situacija. Nuo žaidimo „patinka/nepatinka/nedirbsiu su tavim/neatsistatydinsiu“ viskas pakrypo į konstitucinės dvasios gaudynes per visą Gedimino prospektą.

    Visame šitame reikale yra ir keletas kitų įdomių dalykų. Kadangi rinkimai ne už kalnų (pagal Degutienės norus gal ir dar arčiau), visa šita košė turės pakankamai įtakos ir rinkimų rezultatams. Kas be ko akivaizdžiausia yra tai, kad liberalcentristai dalyvauja savo partijos laidotuvėse (iškilmingi šermenys jau įvyko per savivaldybių rinkimus). Po visų Čapliko ir Palaičio „giesmių“ trys ar keturi procentai balsų per rinkimus atrodys visai nemažai. Iš esmės LiCS’o laukia Naujosios Sąjungos likimas, kai beliks laukti, kol kas nors iš pasigailėjimo leis prisijungti. Sąjūdžiui ir konservatoriams -- atvirkščiai. Vieni pasirinko neultralių taikdarių, kiti -- principingų teisinguolių vaidmenis. Jei jie ir toliau sugebės išlaikyti teisingą stovėseną, neabejotinai susišluos papildomų balsų. Opozicija tą jau suprato ir suvokė kuo gali baigtis išankstiniai rinkimai.
    Kitas įdomus dalykas yra Grybauskaitės esybėje bei įvaizdyje ir tame, kaip ji neapskaičiavo savo galimybių. Faktiškai ji pervertino savo padėtį ir besąlygišką visuomenės paramą. Viso to kaina -- prakištas nemažas gabalas reitingų (kas, iš visko sprendžiant, jai yra pakankamai svarbus dalykas). Nors anksčiau ji ir sugebėdavo nelįsti ten, kur „smirda“, šįkart to padaryti nepavyko. Šiuo atveju gudriai sužaidė ir konservatoriai, leidę Prezidentei rinktis -- ar išsaugoti principus ir „neklystatumo“ mitą, ar susimažinti reitingus. Prezidentė, manau, pasirinko ne tą variantą.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, aš irgi spėju, kad išankstiniai rinkimai gali baigtis antrą kartą konservatorių surinkta dauguma.

      Apie LiCS -- net jei jie kaip nors prasimuš per kitus rinkimus, po šitų fyntų, kurių jie pridarė, į koaliciją jų nenorės imti niekas. Nes neprognozuojami idiotai niekam nereikalingi.

      Madam bandymas pavaizduoti karalienę -- visiškas pravalas. Juo labiau, kad draugų politikoje ji iš esmės neturi, tik priešus. Vieninteliai, kas ją stabiliai palaikė, buvo konservai. Juos ji iškeitė į Algį Čapliką. Tai yra tiesiog simboliška ir tai rodo jos perspektyvas.

      Ir dar, svarbu neužmiršti, kad jos didelės klaidos labai ilgai laukė ne tik politikai, bet ir žurnalistai. Ir visi stabdžiai buvo tik jos reitingų, autoriteto ir nesikišimo kombinacija. Visi šie stabdžiai dingo.

      Nieko neliko, išskyrus bendrą supratimą, kad neprognozuojami Madam veiksmai sukėlė valdymo chaosą.

      Reply
      1. genyys

        Didžiausias paradoksas yra tame, kad nors tokie rinkimai būtų naudingiausi konservatoriams, anie jų labiausiai ir nenori (sprendžiant iš jų viešų kalbų ir to, kaip greitai Degutienės pareiškimas buvo paverstas asmenine nuomone). Tai patvirtino ir opozicija, pasakiusi, kad „pritarsime tokiai idėjai, jei taip nuspręs valdantieji“. Viskas kaip ir aišku. Kita vertus, kai pagalvoji, mintis tai superinė -- išspręstų (bent 2012 metais) tą konstitucinį „liapsusą“, kai rinkimai vyksta prieš pat biudžeto svarstymą.

        LiCS’us į partnerius manau mielai pasiimtų AMB draugužiai -- Čiaplikas tokių bajerių kaip Kubiliui aniems gal nepridarytų.

        Apie Madam priešus -- įdomus dalykas per kelias savaites įvyko. Kiek pamenu, iki šitos krizės ant Grybauskaitės bene labiausiai mėgdavo pavaryti vienas toks Lauras, anksčiau Daukanto aikštėj dirbęs, ir ta tema prirašęs visą seriją pokerfeisų bei neperseniausiai tam reikalui net visą knygą dedikavęs ir šoumenas, subobinęs/nubobinęs/apibobinęs pirmąją damą. Bet įvyko kažkokia zodiako žvaigždynų rotacija, pasikeitė kažkokie biolaukai ir tie abu veikėjai atsivertė į Madam šalininkus. Šoumeną dar galiu suprast -- įsiliejo į LiCS’ą, pagavo partijos dvasią ir atgailauja už savo niekšybes. Bet doc.dr.Lauro persimetimo esmės dar nepervirškinau kas ir kaip čia. Na bet čia jau ne į temą..

        Dėl žiniasklaidos tai visiškai pritariu -- pajuto kraujo kvapą rykliai, taip lengvai nebepaplauks.

        Reply
        1. pliumbum

          „Bet įvyko kažkokia zodiako žvaigždynų rotacija, pasikeitė kažkokie biolaukai..“

          Geriausias metų priežastingumo aiškinimas :DD

          Reply
        2. Rokiškis Post author

          Ponas Genyy, anas ponas Lauras nemenkai pagarsėjo kaip TSPMI ir valstybininkų atstovas. Tai, ką tamsta sakote, žymi tą patį paterną, kuris lenda per Čapliko patarėją.

          O dėl LSDP ir Čapliko -- nesu tikras, jie turi geros patirties ir žino, kad iš visokių perbėgėlių, ir dar darančių neprognozuojamus dalykus, dažniausiai daugiau bėdų, nei naudos.

          Reply
          1. genys

            Rokiški, suprantu ir žinau kokiam institute sėdi ir ką Lauras atstovauja. Bet visgi įdomybė tame staigiame jo retorikos pokytyje. Aš puikiai suprantu jo norą/pareigą ginti savo grupės interesus, bet klausimas yra kodėl tai daroma taip, švelniai tariant, kvailai ir atvirai? Visgi žmogus ne pirmi metai politikoje dalyvauja, TSPMI politinės retorikos ir gudrybių taip pat turėjo išmokyti. O dabar žiūrim ir matom, kad elgiasi kaip koks žalias jaunuolis ar aplinkoje nesiorientuojantis pilietis.
            Palyginimui:
            „Prezidentė taip ir lieka be aiškaus suvokimo, kas yra politinė valdžia ir kaip veikia šalies prezidentas“ 2011.07.01
            „Manau, kad esminė prezidentės klaida yra jos nemokėjimas bendradarbiauti su savo politine aplinka. Man regis, ji žvelgia į visus esančius šalia jos, Seime ar vyriausybėje su pernelyg didele įtarumo doze. Iš čia jos nesuderinti sprendimai ar kalbėjimai.“ 2011.10.03
            „Išties prezidentė, nuosekliai laikydamasi savo principų, laikydamasi nuosekliai tų faktų, kuriuos ji žino, ir tų pozicijų, kurias ji gina, priėmė sprendimą tokį, kuris yra logiškas toms jos pozicijoms.“ 2012.03.12

            Nežinau, gal čia ieškau kąžko, ko net nėra?
            Nes jeigu jam tereikėjo apginti ir pateisinti DG sprendimą neatleisti Palaičio, tai buvo galima padaryti daug nuosekliau savo ankstesnių nuostatų atžvilgiu ir nekeičiant bendrosios pozicijos arba bent jau ją keičiant tolygiai, po truputį.

            Reply
      2. levas

        Tikra teisybė(teksto). Madam prognozuojama, ypač kai Ponas Gaidys skelbia reitingus.

        Reply
  5. Liutauras

    ištraukiu klausimą iš teksto -- o gerb. Ričardas, Rokiškio valdovas, esate už Visagino AE (kaip ji dabar daroma) ar prieš?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Gerbiamas Ulevičiaus valdove, aš tamstai atsakau savo šeimininko vardu, nes jis manęs nesuvaldo, taip kad ką aš noriu, tą ir darau, kadangi personažai ilgainiui ima gyventi savo gyvenimus.

      Ne, aš nebandau sukelti tikslingų asociacijų su Rolando Pakso 1999 metais pasirašyta stojimo į ES sutartimi, kurioje buvo numatytas Ignalinos AE uždarymas, kaip nebandau ir sukelti tikslingų asociacijų su tais pačiais metais to paties Rolando Pakso nutrauktu konkursu elektros tiltui į Lenkiją.

      Čia išties tik šiaip sutapimas. Nuotrauka tokia pasipainiojo.

      Reply
        1. Rokiškis Post author

          Neturiu pakankamai duomenų, kad galėčiau būti aiškiu šalininku ar priešininku. Čia jau nuoširdžiai ir visiškai be išsikalinėjimų sakau.

          Projektas pakankamai didelis, kad įvertinti yra labai keblu, net ir turint skaičius, nes kardinalią įtaką gauna visokie įdomūs antraeiliai ir tikimybiniai faktoriai, kurie dar ir netiesiniais efektais pasižymi, todėl negali būti lengvais būdais suskaičiuojami. T.y., mano prielaida apie naudingumą ar nenaudingumą gali būti visiškai nepagrįsta ir net paties vertinimo pagrįstumo/nepagrįstumo lygio aš čia irgi negaliu įvertinti.

          Todėl aš paprasčiau tada žiūriu: yra projektas, kaip tikslas. Ir yra kliūtys, kurias reikia įveikti. Tų kliūčių atžvilgiu ir vertinu.

          Reply
  6. Fwd

    Kadangi mažasis penktadienis, galim sau leisti pagalvoti ir apie sąmokslo teorijas. Tam tereikia kiek atitraukti žvilgsnį, pasižiūrėti plačiau.

    Seimo rinkimai -- ne tikslas, ne rezultatas, o priemonė. Primenu, kad šioje Seimo sesijoje bus balsuojama dėl labai svarbių energetinių projektų, lemsiančių Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Kažkas nieku gyvu nenori, kad jie būtų priimti ir visais įmanomais būdais stengiasi tą sutrukdyti. Iki šiol valdančiosios koalicijos nepavyko suskaldyti, tad dabar tenka pasitelkti sunkiąją artileriją. Madam nėra kvaila ir jai rūpi jos reitingai. Tam, kad ji sukeltų taip vadinamą valdžių ar konstitucinę krizę, reikia geroooos priežasties. Šios dienos sąmokslo teorija teigia, kad už jos nugaros stovi piktas dėdė (ar institucija iš trijų raidžių), kuris jai liepė daryti bet ką, kad tik anksčiau minėti energetikos projektai nebūtų priimti. Koalicijos skaldymas nepavyko, Kubilius galbūt netgi sutarė su Čapliku dėl Palaičio galvos, tad teko imtis paskutinio šiaudo. Čia natūraliai įsijungė Degutienė, kuri, per daug giliai nemąstydama, užėmė tokią poziciją -- dabartinė Vyriausybė negali dirbti toliau dėl Palaičio, Palaičio Prezidentė neatleidžia, vadinasi, reikia surenkti rinkimus. Nesvarbu, kad problema visai ne Vyriausybėje.
    Mano manymu, priešlaikiniai rinkimai nebuvo nei konservatorių, nei opozicijos planuose. Kaip anksčiau komentaruose kažkas rašė, konservams rinkimai vasarą atneštų daugiau vietų Seime. Galbūt ir tiesa. Tačiau konservai nori prastumti tuos energetikos projektus, todėl priešlaikiniai rinkimai tėra Degutienės mintis, ne konservų pozicija.
    Taigi, priešlaikinių rinkimų atveju, piktasis dėdė išloštų minimum pusmetį. Geriausiu atveju -- naują valdančiąją daugumą, kuria galima būtų manipuliuoti žymiai lengviau, nei dabartine.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Galimas ir toks variantas, kad Degutienė sužaidė žaidimą. Tai būtų labai žostkas ir rizikingas žaidimas.

      Bet taip ar anaip, būtent tas atominės atidėjimas čia ir yra įdomiausia mintis, kuri kyla iš šitos istorijos.

      Reply
        1. Rokiškis Post author

          Kad būtent tie veikėjai ėmė ir suorganizavo visą šitą bardaką, tai abejoju. Bet kad ir tokia įtaka galėjo prisidėti -- tai įdomi mintis.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *