Internetai ima atitikti realą

Štai čia aš jums tiesiog noriu duoti analizės ir palyginimų, kaip internetų prognozės atitinka realą, o realas – internetus. Nes jau viskas vyksta kitaip, nei anksčiau – korekcijų daugumoje segmentų reikia gana nedidelių. Kaip žinia, internetiniu balsavimu dėl to, kas taps Vilniaus meru, daugelis abejojo, bet štai dabar jau ir galime pasižiūrėti, kokio lygio išties tos abejonės, kokio teisingumo prognozės ir kaip viskas atitinka.

Labai aiškiai čia matome, kurie kandidatai yra žinomi internetuose, o kurie reale. Wait... Artūro Zuoko rezultatų atitiktis - dešimtųjų procento dalių tikslumu!

Labai aiškiai čia matome, kurie kandidatai yra žinomi internetuose, o kurie reale. Wait… Artūro Zuoko rezultatų atitiktis – dešimtųjų procento dalių tikslumu!

Kaip matome iš grafiko, nors vietomis ir yra nuokrypių, koreliacija yra labai labai aiški ir daug ką parodanti. Artūro Zuoko atveju manęs gerbėjų spėjimas buvo išvis neįtikėtinai tikslus – 18,4% jis surinko ir internetuose, ir reale, visiškai vienodai.

Na, pasižiūrėkime, kaip tie kandidatai į Vilniaus merus atrodė reale ir internetuose detaliau.

Štai čia jums pilna lentelė, kur palyginimai surašyti, kiek kuris kandidatas gavo balsų mano bloge, o kiek – per realius Vilniaus miesto savivaldos rinkimus:

Kandidatas į Vilniaus merus Internetų balsai Realo balsai
Remigijus Šimašius 57.2% 34.5%
Artūras Zuokas 18.4% 18.4%
Mykolas Majauskas 13.3% 8.9%
Naglis Puteikis 2.6% 8.2%
Julius Panka 2.4% 0.5%
Valdemar Tomaševski 1.6% 17.3%
Indrė Kleinaitė 1.1% 0.7%
Gintautas Paluckas 0.9% 3.8%
Petras Gražulis 0.8% 4.6%
Jonas Pinskus 0.7% 2.6%
Virginija Vingrienė 0.6% 0.4%
Vitalijus Balkus 0.3% 0.2%

Kaip matome, kai kurie kandidatai yra žymiai populiaresni internetuose – pvz., Remigijus Šimašius, Mykolas Majauskas, Julius Panka čia gavo ryškiai daugiau balsų. Su kai kuriais kitais – atvirkščiai, pvz., Valdemaras Tomaševskis internetuose buvo nulis, o vat reale – prie stipriausių.

Bendrai čia jau matome tendenciją: tie, kas yra labai gerai susišnekantys su žmonėmis internetuose, kaip kad Facebook, paprastai sugeba surinkti daug balsų ir reale.

Reale stipresni nei internetuose

Pati ryškiausia išimtis iš dabar jau matomos internetinio populiarumo tendencijos – Valdemaras Tomaševskis, kuris internetuose beveik neegzistuojantis (aš netgi nesuradau jo asmeninio profilio Facebook), bet užtat turi keistą, įprastomis sąlygomis beveik nematomą elektoratą, kuris pribalsuoja reale tiek, kad maža nepasirodytų. Taip, Valdemaras Tomaševskis yra tiesiog fenomenalus. Ponai politikai, jei kada nors su ponu Tomaševskiu norėsite konkuruoti, tai žinokite, kad per internetus jums tai nepavyks.

Gana ryškiai išsiskiria ir Naglis Puteikis – internetuose jis gana aktyvus, nors gyvesnio bendravimo visgi kažkiek gal ir trūksta. Tuo tarpu reale jis surenka balsų tiek, kad tikrai nesigautų jo priskirti smulkioms žuvims. Sava auditorija, aiškūs rezultatai.

Atskira grupe verta paminėti dar tris kandidatus – tai Gintautas Paluckas, Petras Gražulis ir Jonas Pinskus. Iš pirmo žvilgsnio grafike jie atrodo labai panašūs: partijos pakankamai stiprios, internetuose skaičiai labai maži, reale – daug didesni. Visgi tie kandidatai yra absoliučiai skirtingi.

Gintautas Paluckas, manyčiau, dar tik pradeda veiklą internetuose, tad paprasčiausiai yra mažai žinomas, juoba kad socdemai internetuose ir reiškiasi ne per aktyviausiai. Jei pats ponas Paluckas dirbs ir bendraus Facebook tinkle, kaip jau pradėjęs, gana greitai jis taps tokiu, kurio populiarumą jau ima lemti internetai. Ir išaugti jis gali netgi labai juntamai.

Petras Gražulis – pavyzdys, kai politikas, atrodo, išvis nesugeba suprasti, kas darosi internetuose, todėl įsivaizduoja, kad masiniai šposai iš jo „Už Lietuvą, vyrai“ ir panašių bajeriukų – tai tikras populiarumas ir idėjų palaikymas. Realybė yra tokia, kad exactly opposite.

Galų gale, Jonas Pinskus – man įspūdis toks, kad jam internetai gali būti išvis nelabai įdomūs ir nelabai žinomi, tad ir rezultatas atitinkamas.

Internetuose stipresni nei reale

Visgi, kaip jau matėme, tendencija darosi tokia, kad internetų rezultatai ima atitikti realybę. Anksčiau internetai tiesiog lenkdavo realybę kokiais metais ar pan. (t.y., rodydavo pokyčių tendencijas), bet dabar atitiktis žymiai ryškesnė: Artūras Zuokas mano bloge buvo sureitinguotas dešimtųjų procento dalių tikslumu. Aš net nežinau, kokia tikimybė taip tiksliai pataikyti, bet sakyčiau, kad pakankamai maža. Netgi dešimt kartų mažesnis tikslumas jau reikštų nenormaliai gerą atitikimą.

Taigi, čia verta pažvelgti paprastai: jei politikas yra populiarus internetuose, tai reiškia, kad jo šansai geri ir jei jis labai populiarus internetuose, tai tie šansai netgi labai geri. Ir jei politikas internetuose populiaresnis, nei reale, tai reiškia, kad reale jo populiarumas smarkiai augs.

Beje, nukrypstant kažkiek – savo laiku ir Naglis Puteikis internetuose buvo žinomesnis, nei reale, todėl paskui sukėlė lengvą šoką daugeliui kitų politikų, kurie to populiarumo nematė. Taigi, darykitės išvadas.

Remigijus Šimašius – virtualių Vilniaus mero rinkimų laimėtojas, internetuose 3,1 karto aplenkė Artūrą Zuoką. Reale gi aplenkė tik 1,9 karto. Aplenkimo nuokrypis – 1,7 karto, kas yra visgi mažiau, nei pats aplenkimo lygis. Žodžiu, rinkėjų preferencijos, renkantis Remigijų Šimašių, atsiranda ne virtualiai, o realiai.

Mykolas Majauskas – internetuose buvo daug populiaresnis, nei reale. Maždaug 1,5 karto. Bet wait, o ar jis išvis buvo kažkur žinomas dar prieš metus laiko? Populiarumas internetuose aiškiai parodė ir realaus populiarumo augimą – nuo tiesiog 0 link ištisų 8,9 procentinių punktų, kas yra wow, nes tai porą kartų daugiau, nei keletas kitų senų partijų kandidatų. Ponas Majauskai, aš jus sveikinu, nes jūs esate ryškiausias šių metų debiutas!

Julius Panka – gal ir nelabai ryškiai pasirodęs, bet internetuose populiarėjantis. Mano patarimas – visgi reikia pasitvarkyti ir su partijos reikalais, ir su įvaizdžiu. Šita rinkiminė kampanija internetuose buvo visai linksma, bet nu ponai, nu darykite kažką. Nuokrypis – 4,7 karto daugiau balsų internetuose, nei realybėje (tai keleriopai daugiau nei pas bet ką kitą), o tai jau rodo, kad visgi populiarumai yra imaginariniai. Kažką reikia daryti tiesiog kitaip.

Indrė Kleinaitė – visai gal ir aktyvi būtų politikė, bet nu ponia, kai aš jus imu į Facebook friendus ir jūs netgi nepaimate manęs į friendus, nu tai kaip čia gaunasi? Ogi taip ir gaunasi, kad galėtumėt gauti papildomo žinomumo, o negaunate. Ir jei taip vyksta nuolat, tai jūs ir gaunatės 10 kartų mažiau žinoma, nei galėtumėt. Tai vat taip ir rezultatai paskui – į politiką gal ir norisi, bet kai veiksmai yra priešingi savęs populiarinimui, tai ir rezultatas atitinkamas – ir FB populiarumo trūksta, ir reale irgi.

Virginija Vingrienė – kaip tik geresnis atvejis: patirties gal ir trūksta, bet štai į friendus mane paėmė be jokių abejonių. Štai ir prašom – tegul ir nuo nulio, bet augimas yra ir viskas. Ir kažkada ir rezultatai bus.

Galų gale, Vitalijus Balkus – čia jau visai kitoks atvejis: internetuose lyg ir auga, bet paskui viską nuterioja, o paskui vėl auga ir vėl nuterioja. Keisti politiniai posūkiai, tad matyt tik tiek rinkėjų ir tetiki juo, kad rezultate – mažiausiai surinktų balsų iš visų kandidatų, kiek tik yra. Kažkas čia neteisingai ir gal būt ir nepataisomai.

Žodžiu, reziumuojant, ponai politikai, taip pasakysiu: internetai jau nėra jūsų ateitis. Internetai yra jau dabar. Ir arba jūs esate internetuose ir čia gaunate populiarumo, arba jūsų internetuose nėra ir populiarumo irgi nėra. Viskas akivaizdu.

Atskirai Artūro Zuoko gerbėjams – pas mane vėl bus balsavimas greitai, apie tai, kas laimės antrame Vilniaus mero rinkimų ture. Ateikite pasižiūrėti ir sužinosite baigtį, nes jau kaip matėte, mano teisingumas yra teisingiausias.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Internetai ima atitikti realą

  1. Laiqualasse

    Visos analizės neskaičiau, tik pradžią, bet tikiuosi, kad komentaras bus į temą.

    Manau, kad nemažą įtaką internetinio balsavimo rezultatams padarė klausimo formuluotė, kuri buvo ne „ką jūs norėtumėte matyti meru / už ką balsuosite mero rinkimuose“, o „kaip manote, kas taps meru“. Manau, kad būtent dėl šito Tomaševskis surinko gerokai mažiau balsų apklausoje, nei reale -- net jei daugelis ir tikėjo, kad jis gali išeiti į antrą turą, jo šansus ten vertino labai menkai. Tas pats galioja ir Puteikiui. Tuo pačiu galima aiškinti ir Šimašiaus balsų perteklių.

    Vertinant per šitą pačią prizmę, galima teigti, kad Majauskas, Panka ir gal dar Kleinaitė yra ne tai, kad labiau žinomi internete, bet sukūrė aplink save kažkokią aurą, kuri iškreipė rezultatus, nes daug kas galėjo galvoti „aš už jį/ją tai nebalsuosiu, bet įsivaizduoju, kad gali ir tapti meru“. Toks „menamo rinkėjo“ fenomenas, sakyčiau -- žmonės įsivaizduoja, kad vat yra tų Majausko fanų (specialiai nesakau „konservatorių“, nes tai ne tas pats), ar tautininkų, ar žaliųjų, nors iš tikro turbūt nei vieno nepažįsta, nes realiai tokių rinkėjų yra gerokai mažiau.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ne, klausimas buvo ok -- jis buvo apie projekcijas į aplinką, t.y., paremtas tuo, ką įsivaizduoja kiekvienas žmogus, remdamasis tais, kuriuos girdi, mato ir t.t.. Kadangi paskirų grupių fragmentacija yra ganėtinai gili, apklausa suveikė pakankamai neblogai. O vat klausimas, už ką balsuotum -- tas gali iškraipyti smarkiau, nes balsuojančių procentas pas skirtingus labai smarkiai skiriasi.

      Reply
      1. Laiqualasse

        O man vis tiek atrodo, kad jei klausimas būtų buvęs, pavyzdžiui, „kurie du kandidatai pateks į antrą turą“, tai rezultatai būtų arčiau teisybės kokio Tomaševskio ir Puteikio atžvilgiu. Tiesa, Šimašius tada turbūt būtų gavęs dar didesnę apklausos balsų dalį.

        Reply
  2. Pingback: Naujas meras | Rokiškis

  3. A+

    Na nedrįsčiau taip teigti, kad interneto auditorija sutapo su realia. Statistiškai žiūrint pramesta ir gerokai.
    Ir čia Vilnius. Jei padaryti tokią apklausą Lietuvos mastu disproporcijos būtų didžiulės.
    Pagasdint įvairius politikierius internetu gal jau ir galima :-), bet teigti kad internetas jau dabartis dar per anksti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pilno sutapimo aišku kad nėra, ir būti negali -- Tomaševskis tą rodo ryškiausiai iš visų. Kita vertus, skaitykit iki galo apie tai, kokie kaip nuokrypiai -- tai siejasi su atitinkamų politikų elgesio paternais. Kita vertus, koreliacijos lygis grafike jau bado akis.

      Reply
  4. MM

    Turiu nuvilti, bet… karalius nuogas, arba -- tai kad nelabai čia kas susišaukia 😀 Jei netyčia ir sutapo Zuoko balsai (pabrėžiu -- sutapo), tai visur kitur ojojoj kiek procentų paklaidos, kelis kartus. Atsiprašau už skaudžią tiesą, bet čia apie jokias koreliacijas ir tendencijas net kalbėti negalima, net pirmas trejetukas, kurį buvo galima lengvai nuspėti, nesutapo.
    Busted.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jūs pirma perskaitykit, o paskui bustinkitės, o tai išbaninsiu ir nebeskaitysit, nes čia jums ne koks nors fufelių portalas, kur visokie galvoja, kad neskaitydami savo visokias nuomones gali išreikšdinėti. Tolerancijos tokiems pas mane čia nebuvo, nėra ir nebus.

      Zuokas atsiduria sankirtoje, kaip taškas, kuris bazinis, o visi kiti -- nuokrypiai nuo to taško į internetus ir į realą.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponia, tai čia gi ne asmeninis profilis, kur žmogus pats bendrautų, o politiko puslapis. Aš vat ant FB irgi tik šitą terandu, tai kai šarinu, šitą ir teginu, nes nėra ką daugiau.

      Reply
  5. VNO

    gal antram turui galima užduoti du klausimus:
    1) už ką balsuosite?
    2) kaip manote, kas taps meru?

    Būtų įdomu palyginti skirtumus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Galimas variantas. Tik vat galvoju, ar nesuinterferuos tie klausimai tarpusavyje. Ghrmz. Dar, iš skaitytojų tik dalis gali balsuoti už merą Vilniuje, tačiau vat vertinti prognozuojant gali visi. Nu, pamąstysiu kažkaip čia kaip geriau.

      Reply
  6. Maris

    Šis blogas turi savo skaitytojų auditoriją, kurios nuomonė labiau ir atspindėta. Bandymai prisikviesti balsuotojų iš šono gal kiek ir padėjo, bet tik iš dalies. Dalis jų neatėjo, nes niekas nepakvietė, kiti gal paties blogo nemėgsta, o dar kiti gal tiesiog išbaninti.
    Gal balsavimas geriau suveiktų neutralioje tam tikslui sukurtoje svetainėje, nuorodas sudėti galima į daugiau skirtingų blog’ų ar net portalų, tame tarpe lenkų, rusų kalba. Primityviai apriboti naršyklės balsavimą du kartus, išmesti ne Lietuvos ip adresus (vistiek jie neatvyks balsuoti), kiek pavyks išgaudyti tyčinius masinius balsavimus ir bus labai artimas realui variantas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      O kuriems galams daryti visokias nesąmones, jei dabar jau yra labai artimas realui variantas, t.y., ne kokia tai auditorija, o realas atspindėtas? O tokie pertekliniai nuokrypiai kaip pas Tomaševskį -- su jais visvien taip ir liks, ką bedarytum.

      BTW, čia pas mane nepraeina visokie tyčiniai masiniai balsavimai.

      Reply
  7. El. Voverė

    Mane irgi maloniai nustebino, kad internetinės apklausos mažai (na, mažai lyginant su anksteniais metais) skyrėsi nuo realių rezultatų.
    Matyt tikrai esam labai toli pažengę internetuose, išskyrus atskirus segmentus.
    Na, pvz Tomaševskis…. Jis tikrai labai gerai žino savo rinkėją, kuriam nereikia jokių ten internetų. Jo rinkėjas žiūri TV. Jam geriau suprantama kalba ten sako tokius dalykus, kuriems gražiai pritaria ir Tomaševskis, taip viskas gražiai susipina į vientisą teisybę. Čia galima tik pavydėt sistemos 🙂

    Puteikis irgi TV žmogus… aš kartais abejoju ar iš vis yra kas nors už to rėkavimo…

    O šiaip… Zuokas dabar traukia sunkiąją artileriją ir darys viską, ką galima ir ko ne per šias dvi savaites. Bus sunku. Bus labai labai sunku.

    Reply
    1. El. Voverė

      Manau jis ten buvo susiraizgęs TOKĮ voratinklį, kad ojojoj…. O gal klįstu ir tai tėra užgauta savimeilė. Nors manau pirmas variantas….

      Reply
  8. Pingback: Būsimieji Lietuvos merai | Rokiškis

  9. Pingback: Rabinovičiaus sąrašas | Rokiškis

  10. Pingback: Kas laimės rinkimuose į Vilniaus merus? | Rokiškis Rabinovičius

  11. Pingback: Pokyčiai tinkluose | Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *