Google Street View nebus Lietuvoje. Ir gerai.

Google jau seniai yra tapusi kompanija, kurios šūkis „nebūti blogiu“ teliko šūkiu. Šūkiu, kuris ničnieko nereiškia. Tušti žodžiai.

Google dėjo ant jūsų, jūsų privatumo, jūsų teisių, ant visko. Tai kaip Facebook, tiktai dar blogiau, nes visa ta informacija – visiškai totalinė, apie viską. Jūs užeinate į kokį nors puslapį, kur yra koks nors Google Analytics skaitliukas – štai Google jau apie jus ir žino. Užeinate kur nors, kur yra Google Adwords – ir vėl Google apie jus jau žino. Užeinate į paiešką – ir jie žino dar daugiau.

Kompiuterastams aš pasakysiu tokį pavyzdį: kurių galų, pvz., Google Chrome laiks nuo laiko staiga užsimano listinti ant kokio nors porto? Ne nuolat, o kartkartėm? Kodėl naršyklė nori būti serveriu?

Skynet Google kompiuterių tinklas ir dirbtinis intelektas

Google jaučiasi pasauliniu viską valdančiu tinklu. Todėl jie dėjo ant Lietuvos įstatymų ir asmens duomenų apsaugą reguliuojančių normų. Bet dėl to ant jų dėjo tas normas prižiūrinti inspekcija. Nors kartą Google gavo per snukį šlapiu skuduru. Ir jie dėl to labai nustebę.

Dėjo Google ant to, kad kažkam kažkas nepatinka. Jie jums sako, kad duoda duomenis ištrinti, o išties patys atspėkite, ar jums parodo, kad ištrynė, ar išties jie ką nors ištrina.

Aš nelabai seniai nuvažiavau į Helsinkį ir pabandžiau pasijungti prie savo Google Plus akaunto. Šitam akauntui aš kadaise susikūriau visiškai atskirą, niekuo nesusijusį meilą. Beje, ir šiaip aš Gmail paslaugomis nelabai naudojuosi. Bet aš nežinau, kokiu būdu, bet jie ėmė ir puikiausiai identifikavo, kas aš esu, Helsinkyje pareikalaudami, kad nurodyčiau savo belenkiek laiko neatidarinėtą ir niekaip niekad nesietą kitą Gmail pašto dėžutę. Nežinau, kaip jie susiejo tas dvi dėžutes. Jos niekad nebuvo niekaip susiedinėtos. Jos praktiškai nebuvo naudojamos paraleliai. Jų abiejų istorija, kurią duoda Google, buvo ištrinta ir atjungta.

Google dėjo ant jūsų – jie turi priemones, jie apdirbinėja informaciją, o jei norite tą informaciją išsitrinti – tai jau jūsų, o ne jų problema. Trinkitės kaip norit.

Išsyk sakau – nepasakokit man apie viešas vietas ir įstatymus, kurie leidžia kažką fotkinti – tie įstatymai yra skirti ne kontoroms, kurios vykdo asmens duomenų kaupimą ir apdirbimą. O toms kontoroms, kurios kaupia, apdirbinėja ir naudoja asmens duomenis, galioja įstatymai, reguliuojantys tokių duomenų tvarkymą. Ir čia reikalavimai yra labai paprasti: duomenys turi būti tvarkomi taip, kad gyventojui panorėjus, jo duomenys būtų pašalinami.

Google ant pas mus galiojančių asmens duomenų apsaugos teisės aktų yra padėjusi. Nes jie Amerikoje ir jie gali dėti ant Lietuvos įstatymų. Bet dabar jie gavo skuduru per veidą: kadangi dėjo jie ant tų įstatymų, tai leidimo užsiimti savo reikaliukais Lietuvoje jie negavo. O jei nori gauti – turi atidaryti filialą, kuris užtikrintų, kad Lietuvos piliečių asmens duomenys bus tvarkomi taip, kaip nori Lietuvos piliečiai. Pagal Lietuvos įstatymus.

Google pozicija man suprantama – jie niekada nesutiks atidarinėti atstovybės Lietuvoje. Nes jei tik jie tai padarys, jie išsyk turės vykdyti gyventojų skundus ir laikytis Lietuvos įstatymų. Bet jie tikisi, kad minios isterikavotų pridūrkų pradės cypti apie tai, kaip blogoji valdžia kankina gerąsias kompanijas. Ir kad minios tų pridūrkų pasieks savo – leis užsienio kompanijai, dedančiai ant Lietuvos įstatymų, veikti Lietuvoje taip, kaip tik ji susigalvos.

Todėl aš sakau paprastai: palaikau tą inspekciją. Nes nors kartą didelei kompanijai tėškė šlapiu skuduru per veidą. Tėškė už tai, kad ta kompanija daugybę kartų tėškė į veidą Lietuvos piliečiams. Už tai, kad ta kompanija galvoja, jog ji gali sau leisti viską, o kiti turi jai paklusti. Už tai, kad ta kompanija galvoja, jog ji gali viską be jokios atsakomybės.

Ne, Google ne vienintelė panaši kompanija. Yra ir kitų, dar naglesnių, pvz., kokie nors PayPal, kurie šaltu veidu gali pasiimti jūsų pinigus ir pasiųsti jus ten, kur aš siunčiu idiotus. Žinote patys. Dėjo jie ant mūsų teisių. Tai pasakykit man kas nors, kokiu reikia būti durniumi, kad kovotum už tokių kompanijų teisę daryti, ką tik jos susigalvos?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

122 thoughts on “Google Street View nebus Lietuvoje. Ir gerai.

  1. Romas

    Kaip manote, kiek dienų praeis, kol Google paspaus aukštesniu lygiu ir VDAI bus nuleistas nurodymas neišsikalinėti?

    Reply
  2. Kevi Spaceras

    Kiek zinau nurodymas jau netgi paskelbtas spaudoje 😉 As tai nematau tame (butent Google maps)nieko blogo beje. Na, o istaymu tai tegu jau pasilaiko, koks sprendimas bebutu, cia tai faktas.Del Google tai 100% teisingai parasyta. Per dayg info vienuose rankose, per dideliu monstru Google tampa -- todel ir deda ant privatumo, ir LT del to cia greta visu vienodai. Nepasakyciau, kad ant LT google deda daugiau. Nepatiko, tik niuansas, kad kitokia nuomone jau isanksto nurasoma i „isterikavotus pridurkus“. O siaip geri pastebejimai.

    Reply
  3. Kevi Spaceras

    Eee, o po G+ komentarai isjungti, ar cia tik man taip? (sita uzklausima galima ir pratrinti jei ka)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Beje, čia galima atsakinėti konkrečiai į konkrečius komentarus. Čia jums ne koks G+, o rimtas blogas, čia diskusija gali normali vykti. Todėl ir komentuoti prašom čia, o ne kokiame nors G+.

      Reply
  4. Kevi Spaceras

    Jo. Vakar skaiciau. Ar tik ne Lietuvos Zinios, o gal Delfi. Ministras parase rasciuka komisijai, kad perziuretu sprendima. Tipo nereikia buti provincija ir pan.

    Reply
  5. Artūras

    Durnas žiurkėnas. Nieko nesupranti. Jei nevažiuos gūglės mašiniukas, aš negalėsiu užfiksuoti savęs nuogais papais.

    Reply
  6. ert

    Firefox + Ghostery add-on’as ir gali pasiimti popkornus ir žiūrėti, kaip pluginai seka tave, kur eini (žinoma gali ir užsiblokinti, kad nebesektų). Man tai labiausiai patiko, kai mane Cžv ar Ftb plug-inas sekti bandė, kai tiesiog šiaip apsilankiau viename iš šių tarnybų tinklalapių ir išėjau į kitą nesusijusį tinklalapį.

    Reply
  7. Metallem

    Gūglius ir man įtartinas, todėl vartoju Iron vietoj Chrome ;)Bet vat… nu patinka man Street view 😉

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat aš tą Iron susidėjau į kompiuterį -- ir anas išties, skirtingai nuo Chrome, nebando tapti serveriu.

      O kad patinka -- tai patinka, bet ir kas iš to? Vat kokiems nors narkomanams gal žolė patinka, ir ką?

      Reply
  8. dell

    rasau is chromo,

    o kaip su google adsense cekiais i Lietuva. kur mokesciai, kur info i VMI?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jūs nuėjote naxui be įspėjimo ir netikėtai, nes paskaičiau, ką man parašėte savo feikiniame emeilo adrese. Sveikinu 🙂

      Reply
  9. Mekis

    Ei, durna pele tu. Kodel G+ negaliu komentaro rasyti? Kodel turiu vargti ir rasyti sitame „rimtame bloge“? Suda mali ir nieko nepasakai kuo street view yra blogas?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      O kam gi tam Street View būti blogu? Pakanka to, kad jį daranti kompanija nori veikti Lietuvoje, bet nenori būti atsakinga už tai, kaip veikia Lietuvoje. Tai kodėl kažkas turėtų jai leisti veikti?

      Čia pavyzdžiui, koks nors MMM sugalvotų dalinti saldainius Lietuvoje visiems, kas tik tampa MMM nariu. Ir ką, tam, kad uždrausti šitą dalyką, reiktų įrodinėti, kad būtent tie saldainiai kažkuo blogi?

      Ar tamstai jau viskas aišku dabar, ar tamstai dar neaišku kažkas?

      Reply
  10. pow

    Gerai, kad nepabijojo paprieštarauti didžiajam G, bet panašu, kad tas prieštaravimas gali ištirpti. Šiaip Street View imtų tik nuotraukas (tikėkimės), o vat visos kitos G tarnybos tai turi daug daugiau asmeninės informacijos ir vartotojai savanoriškai ją jiems atidavė ir net įsteigus atstovybę Lietuvoje kažin ar ką pakeistų 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Įsteigus atstovybę, prasidėtų visi teisiniai dalykai. Nes tada jau būtų ne užsienyje veikianti kompanija, o Lietuvoje veikianti kompanija, atitinkamai, už visą veiklą būtų galima traukti per visus galus, kaip už vietinę, o jau paskui už tai atitinkamai persekioti ir kitur pasaulyje. Teisiniai dalykai yra tokie teisiniai.

      Reply
  11. a

    Jėzau, užsikalk langus ir kraustykis į rūsį, gi visi stebi tave, vagia tavo asmeninę info…………
    Būk protingas, jos neviešink NIEKUR ir nieko nebus.
    Dar pasakyk, kad google paieškos sistema seka mane, tai išviso paplosiu…………
    Dumbass:)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Gal ir nekeičia kažko. Bet tai bent jau pozicija aiški -- kad valstybės įstatymai galioja visiems vienodai. Ir nesvarbu, ar tu esi vietinė kontora, ar pasaulinio didumo korporacija.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš irgi manau, kad susitvarkys ir pas mus. Kol kas tiesiog bando eiti paprastuoju būdu -- be jokių įsipareigojimų ir atsakomybės.

      Ir čia tiesiog klausimas, kiek šaltų nervų turės ta inspekcija, kad visokius žurnalistinius isterikavimus suignoruotų.

      Reply
  12. Rudis

    Toks naivus klausimas -- tai kas tokio man asmeniskai nutiks kai guglas surinks visa info apie mane?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia, žinote, su retoriniais klausimais ne ten tamsta pataikėte. Jūs matyt dar iš kokių nors naujų lankytojų, jei galvojate, kad retoriniai klausimai čia praeis.

      Štai toksai vat retorinis klausimas tamstai: o kas gi tokio tamstai asmeniškai nutiks, jei aš turėsiu net ne visą info apie tamstą, o vien tik tamstos IP adresą?

      Aš čia galiu tamstai šitai pasakyti: dviems pridūrkams čia komentaruose tai jau nutiko.

      Reply
      1. Rudis

        Aš ne Maironis ir šitas klausimas ne retorinis. O atsakymas į klausymą yra paprastas -- NIEKO.
        Čia tamstos blogas, galit daryt ka norit, nu bet jau su IP blokavimu gąsdint, tai tas pats kas sakyt, kad įvedus į guglą google dings internetas.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponuli, tamsta neskiriate retorinio klausimo nuo neretorinio, pasakote retorinį klausimą, o tada ginčijatės, kad jis neretorinis.

          Aš tamstai paaiškinau pavyzdžiu, ką reiškia, kai kažkas renka apie kažką duomenis. Spameriai renka duomenis apie jus. Skameriai irgi renka duomenis. Vagys renka duomenis. Kas atsitiks? Aišku, kad nieko.

          O kas atsitiks, kad aš surinkau kažkokius duomenis? Irgi nieko. Nieko, nes tamstai sudėtinga sieti priežastis su pasekmėmis. O kaip žinia, pasaulis yra toks, kokį kiekvienas įsivaizduoja.

          Reply
  13. Robertas

    Rokiški, tavo argumentai dėl privatumo, ir kad googlui px ant jo yra tikrai teisingi ir jiem pritariu. Per daug jie sau leidžia tuo klausimu, ir per daug juos toleruoja. Visgi tavo pozicita dėl street view yra neteisinga. Street view visiškai JOKIOS įtakos kažkokiam privatumui nedaro. Tai yra visiškas nonsensas. Man visiškai px jeigu mane nufotkins 2012 metų gegužės kažkelintą prie katedros google mašiniukas -- kaip tai mano privatumui pakenks? Arba jei mano mašiną nufotkins, kurios beje numeriai užtušuoti bus. Galima ginčytis kiek nori, kad ir namų adresus fotkins, bet tai irgi yra absurdiškas argumentas -- visus juos turi maps.lt kitos įstaigos, be to dar yra toks daiktas kaip BING maps, kuriame iš paukščio skrydžio Vilnius visame gražume nufotkintas. Pabandyk pats savo namus susirast. Street view yra puikus dalykas, pačiam ne kartą teko naudotis juo, kai skridau į kitą šalį ir su šiuo įrankiu pasižiūrėjau būsimas lankytinas vietas 🙂 TUO labiau, kad latviai ir estai turi šitą googlo įrankį, turint omeny, kad iš Baltijos valstybių turizmo klausimu ir taip Rygai prakišam, neleisti ateiti Street view yra per didelis trumparegiškumas.

    Suprantu, kad privatumo politika yra visiška nesamonė, ir su tuo reikia kovoti, bet tikrai ne tokiais būdais, nes tai tėra inovacijų stabdymas, kuris tikrai nepakeis jokios politikos tavo privatumo atžvilgiu, tik supykdys googlą. Ir kas? parodėm kiaušus? Ir kokia mum iš to nauda? Kokie mes faini pasidžiaugsim kurį laiką, o kaina kurią sumokėsim už puikios paslaugos atsisakymą -- didelė.

    Ir dar vienas dalykas -- googlo ad’sai yra visai naudingas dalykas. Man visai patinka, kad jeigu ir bruka tą reklamą, tai bent jau tokią, kuri man tikrai pačiam yra aktuali ir susijusi su mano sritimi, o ne bet kokį mėšlą. Visas tas bijojimas, kad googlas panaudos tą visą info prieš tave yra paranoja, jiem ta info reikalinga tik tikslingesnei reklamai pateikti, kad galėtų jų algoritmai sužinot tavo pomėgius, veiklą ir t.t. Jeigu googlas pradėtų surinktą info apie žmones naudoti prieš juos -- žiniasklaida netruktų pasigaut tas istorijas ir pasitikėjimas Googlu ir jo produktais kristų smarkiai, kas būtų nendaudinga jiems patiems ir jie prarastų pinigus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Robertai, kompanija arba veikia čia ir laikosi įstatymų, arba nesilaiko įstatymų ir čia neveikia. Tai mano labai paprasta pozicija.

      Dėl Street View privatumo ar neprivatumo -- daro tai įtaką. Ypač, kai ta informacija yra sisteminė. Ten aukščiau komentaruose ponia Agnė Ma parašė tą atvejį, kaip vienoje šalyje tvarkėsi jie tokius reikalus. Ir kai nori, jie patvarko veidus, numerius ir pan..

      Ir aš puikiai suprantu, kad yra visokių privalumų ir patogumų iš to Street View. Bet čia nereikia nervintis -- Google niekur nesidės, nes jie yra suinteresuoti.

      Bet štai kalbėti apie tai, kad kažkas supykdys Google -- tai, atleiskite, yra kažkoks vambzdec. Jūs pats suprantate, ką parašėte? Tai pozicija žmogaus, kuris jau yra pilnai priklausomas nuo sistemos ir bijantis.

      O štai dėl tos informacijos ir to, kaip jiems esą tik reklamai ir panašiai, tai žinote, kai man Google paieška kiša visokius fufelius dėl to, kad čia esą jie man taip padeda, specialiai man parinkdami informaciją, tai tegul jie save į sieną užmuša su tokia pagalba.

      Dėl asmens duomenų viskas turėtų būti labai paprastai: jei nori -- gali duoti jiems tuos duomenis. O jei nenori -- turėtum turėti galimybę neduoti. Tokį pasirinkimą turėtų daryti pats vartotojas, o ne kažkokia kompanija už jį tai spręsti.

      Lietuvoje būtent tokia asmens duomenų tvarkymo tvarka ir yra nustatyta -- paprasta ir aiški. Bet kaip matome, Google ta tvarka netinka.

      O tikėti, kad faktinis monopolistas prarastų pinigus, jei kažkas pasakytų, jog jis yra toks ar anoks -- naivu. Apie Google bajerius jau bene 10 metų kalbama, ir po truputį vis rimčiau. Bet pasakykite kokią nors alternatyvą 🙂

      Reply
      1. Robertas

        Taip, sutinku su jūsu ta pozicija dėl įstatymų, jeigu jie yra tokie, reikia jų laikytis. Klausimas čia ne tame, ar įstatymo reikia laikytis, aišku, kad reik, klausimas mano manymu toks, ar reikalingas toks įstatymas, kuris užkerta kelią įrankiui, kuris būtų naudingas tiek pačios šalies gyventojams, tiek turistams, tiek ir bendrą vaizdą apie šalį užsieniečiams sudarytų geresnį. O tai juk susiję su pinigais ir šalies reputacija. Mano manymu, šis googlo produktas yra tikrai vertas to, kad dėl jo kažkoks senovinis įstatymas būtų pakeistas. Galų gale juk kaip pats sakote, yra visokių priemonių retušuoti veidus, slėpti viską ir t.t. kad jie gali atsikoduot, aš nė neabejoju, tik nelabai suprantu kam tai būtų reikalinga ir naudinga. Ir dabar google maps pilnas panoramio fotkių, ar dėl jų kelia kas nors problemą? O kuo skirias street view? tas pačias fotkes padaro, tik iš eilės ir sujungia į labai gražią visumą.

        Kad Googlas supyks, na jo, truputėlį per giliai į mišką nuklydau 😀 Akivaizdu, kad jie turi savų interesų. O kad esu bijantis, tai čia jau jūs biški per daug nugrybavot -- neneigiu, kad man patinka googlo produktai, jie tikrai puikūs, bet tikrai nemanau, kad galima mane vadinti priklausomu -- jei norėčiau, pasirinkčiau kitus produktus, tiesiog googlas yra patogus ir pilnai tenkina 🙂

        Na dėl adsų tų tai čia tik nuomonė, nebūtinai ji teisinga, nebūtinai ir reik kad ji tokia būtų -- man gal patiko visai tas sprendimas, jum nelabai -- teisių ir neteisių čia nėra 🙂 Vienu atveju tai gerai, kitu ne -- visgi dėl privatumo ir aš čia su googlu nesutinku ir pritariu jums. Tik ką mes galime padaryti? Nežinau. Užtat tikrai žinau, kad uždrausti street view kovojant su tuo -- ne išeitis. Čia tas pats jeigu aš būdamas gydytojas, vėžį vaistais nuo pneumonijos gydyčiau.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ne. Klausimas, ar įstatymas trukdo produktui, ar įmonės veikla kertasi su įstatymu.

          Aš matau labai paprastai, kad produktas gali puikiai veikti nesikirsdamas su įstatymais. Ir klausimas čia tiktai tame, kad įmonė, kuri turi tą produktą, kažkodėl ožiuojasi ir nenori atitikti įstatymams.

          Dėl tamstos priklausomumo -- tai kokią paieškos sistemą pasirinktumėte? 🙂 Čia paprastai pažiūrėkite: priklausomumas nebūtinai gali būti kankinantis. Jis kankina, kai bandai jo atsisakyti, pasirinkti kažką kitą. Žinote, kaip narkomanams -- jiems gi eilinė dozė sukelia pasitenkinimą 🙂

          O dėl priemonių adekvatumo -- manau, kad tos priemonės labai paprastos ir tinkamos. Kompanija nori čia veikti -- turi laikytis įstatymų. Taigi paprasta. Ir beje, vartotojų interesai čia kaip tik tokie: žmonės nori, kad Google atitiktų jų reikalavimus. Ir Google gali tai padaryti.

          Tai kur visgi problema? 🙂

          Reply
      2. kukumalu

        tai kad visose šalyse padefaultu tušuojammi žmonių veidai, mašinų numeriai ir t.t. prie ko čia belgijos pavyzdys?

        Reply
    2. Kevi Spaceras

      Draugas issirinko printeri. Sako -- tu angliskai geriau kerti, davai paziurek, ka zmones apie ji raso. Ok ziurau. Nusipirko. Tai po to man menesi laiko visur aplink printeriai. Net LRyto sonuose. Sugalvojau pirkti fotika. Paieskojau pasirinkau nusipirkau. Kita menesi vien fotikus matau aplink. Ir taip istisai. Is paradziu juokinga, paskui erzinti ima. Rinkdamasis fotika as negalvoju 2 menesius ane? Jie dar programu primaste pagal paieska nustatineti tavo amziu sugalvojo. FB parasiau gimimo metus 1910 tai man sonose vien tik invalidu vezimeliai buvo :))) Cool. Dabar jau dingo kazkaip, pradejo itarti kad 112 metu ir sedi FB gali buti fake.
      Na, Street View yra gerai, man sedinciam kitapus Zemes tikrai butu smagu nudai uzejus virtualiai pasivaikscioti po LT. Atvaziavus ne visada yra laiko, o kartais ir noro. Bet nachaliskai lysti tai jau atsiprasau, bet principe jie to dar nedaro. Praso leidinu ir tt. (Cia del Street View isimtinai)
      Beje as galvojau, kad Google trina numerius ir veidus dabar by default visur? Ar klystu? O del privatumo, tai turiu smagus pastebejimas. Matau Street View savo masina paparkinta ir prie namu ir prie darbo. Iseitu dvi vienodas turiu 🙂 Na, jo numierukai pratrinti, bet savo masina pazinsi. Kaimynu masiotoas irgi greit atsirankioji. So what?! Vienas gabalas darytas viena diena kitas kita. Na, principe zmona gali rasti meiluzes adresa mobiliake ir pamatyti salia namo jos vyro masina „uztusuotais numeriais“ 🙂 Bet kas is to. Viesa vieta. Gal be Street View zmona ten nuvaziuotu ir dar ne to pamatytu. O dabar vyrelis pasitikrines (is anksto) uzklijuos koki lipduka i langa masinos ir gales ja kaltinti paranoja 😀 Principe tegu eina pagal istatyma neapsimetineje durneliais ir tiek. Asmeniskai man, kuo greiciau man LT duos Street View tuo bus geriau. Bet cia as grynai is savo egoistines varpines sneku. Ta turi reglamentuoti istatymai ir gan grieztai. Nesugaudysi -- ant sprano atsises momentaliai. O po to stumdykis teismuose. Su tokiu kapitalu jiems px tie LT teismai bus. Reik normaliai nuo pradziu pradet, kad velu nebutu.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Tamsta su tais printeriais man kitą istoriją priminėte, visai ne į temą.

        Kartą vienas draugas nusipirko kažkokį Hewlett Packard printerį. Ir paaiškėjo, kad tas kartu su draiveriais kažkodėl instaliuojasi visą web serverį su java ir krūva visokių visiškai neatsekamos paskirties skriptų. Klausimas, nafiga?

        Reply
        1. Brauninkas

          HP printerio draiveriu paketas -- virš 100MB kompresuoto šlamšto, kuris dar ir lūžinėja beinstaliuojant. Nors realiai spausdinimui užtenka tik keleto DLL failiukų, kurių bendras svoris -- keli šimtai kilobaitų.
          Velniai žino, ką jie ten sukišę į tuos >100MB

          Reply
  14. smooth twist

    Ponas Rokiški,

    Net neabejoju, kad Jums pono Rudžio klausimas pasirodė ryškiai gaidiškas. Nepaisant to, norėčiau paantrint Rudžiui. Nežinau ar dėl to, kad aš mažai apsišvietęs, ar šiaip, bet man tikrai būt įdomu sužinot ‘kas tokio man asmeniskai nutiks kai guglas surinks visa info apie mane’. Arba kitaip sakant, ką daro gūglas (arba, kad ir Zuckerbergo produktas) su ta visa info, be to, kad pelnosi iš reklamos? Kaip ji dar realiai/tariamai naudojama? Ir kuom pagrįsti, kurių ne kurių žmonių traukuliai, kad alia seka, filmuoja ir kaupia? Nes kartais skaitau ir galvoju -- ot ne px?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žiūrint globaliai, valdoma informacija apie žmones -- tai visuomenės nuomonės formavimas ir valdymas. Žmonės, kurie gauna tinkamai parinktą informaciją, elgiasi atitinkamai. T.y., tampa valdomais.

      Kuo daugiau informacijos kontrolės galimybių, tuo lengviau ja pasinaudoti ir tuo ji labiau masina.

      Žiūrint paprastais pavyzdžiais -- man pasakojo prieš N metų apie tokį vieną įdomų atvejį, kai reikėjo paspausti vieną verslininką. Pasižiūrėjo jo išklotines geri žmonės. Ir atrado, kad jis kai kuriais vakarais perka tolokai nuo jo namų esančiame supermarkete alkoholinius gėrimus ir gėles. To pakako.

      O grįžtant prie dar bendresnių atvejų -- teisės į privatumą neigimas yra pakankamai rimta klaida, kad kiltų klausimas, ar tikrai tamsta turite adekvatų realybės suvokimą.

      Kadangi klausimas pakankamai platus, o geranorišku švietimu aš neužsiimu, tai manau, suprantate, kad tamstai čia galvoti palieku.

      Reply
    2. kita

      faktas tas, kad naudos asmeniskai jums is to neiseis gauti, o vat pakenkti tai gali ir susireiksminti nevertetu, jei jums px, dar nereiskia, kad petrui ar onai px.

      Reply
  15. matas

    Sveikas Robertai,
    Pradedant Chrome pavyzdžiu. Chrome klausosi port’o -- nes taip veikia extensions intercomunication. Jei manote, kad kažkas blogai, ar tai nepatinka -- tiesiog išjunkite exstensions.

    Dėl email susiejimo -- 100% registruojant dėžute jūsų buvo paprašyta nurodyti kitą naudojamą el. paštą (saugumo sumetimais). Jūs tai ir padarėte. Kodėl Helsinkyje jūsų to paprašė? Nes jei jūsų duomenys butu pavogti viruso pagalba -- jiems nepavyktų prisijungti kitoje šalyje. Tai jūsų saugumui. Ir tos dėžutės nėra niekaip kitaip susietos tik tuo nurodytu adresu (kitos informacijos nesidalina).

    Dėl google street privatumo -- veidai ir numeriai yra užtušuojami. Tad jūsų privatumui nekelia jokios problemos. Niekas nesužinos, kur ir kada buvote.

    Dėl reklamos personalizavimo -- nepatinka -- galite atsisakyti (tai paminėta jūsų patvirtintuose taisyklėse -- tik matyt jūs to neskaitėte?). Cituoju iš paaiškinimo kaip tai padaryti: „you can set your browser to block cookies from the googleadservices.com domain.“

    Dėl duomenų laikymo ir pašalinimo -- galite tai padaryti -- ir skirtingai nei facebook, skype ar yahoo -- jie tai padarys. Ir dar pasiūlis parsiųsti tai.

    Tad nei vienas jūsų teiginys nėra pagrįstas.

    Ir paskutiniai klausimai -- o jūs savo blogu nerenkate informacijos? Renkate -- kiekvienas komentaras susietas su IP -- kurį lengvai galite susieti su vieta, ar net asmeniu.

    Ar jūsų blogas(ar sistema kuria naudojatės) nerenka reklamai skirtos medžiagos -- renka, nes naudojate google analytics. Renkama informacija pradedant iš kokio puslapio buvo pas jus ateita, iš kurio miesto, kokiu kompiuteriu ir dar daug daug kitos informacijos.

    Tad pirma -- pradėkite nuo savęs.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Karpieni, jūs atsakinėjate nesąmones ne tam žmogui. Ir atsakinėjate taip, lyg būtumėte kažkoks Google helpdeskas.

      Aš jums pasakysiu apie jūsų atsakymus paeiliui:

      1. Nekruškit proto apie „extensions intercommunication“, nes ne tam žmogui krušat protą.

      2. Dėl emailų susiejimo -- išmokite skaityti, kas parašyta ir negalvokite, kad čia parašysite fufelį ir jis praslys. Skaitykite dar kartą, kas parašyta straipsnyje.

      3. Dėl Google Street privatumo -- kai Google parodys, kad jų procesas užtikrina tą privatumą, tada ir bus galima kalbėti apie privatumą, o kol neužtikrina -- tai tik deklaracijos.

      4. Dėl reklamos ir paieškos (o ne tik reklamos) personalizavimo -- ji personalizuojama ir tiems, kas nesilogina ir blokuoja.

      5. Dėl duomenų laikymo ir pašalinimo -- tai galioja tiktai daliai duomenų, kuri susieta su konkrečiu akauntu, bet paraleliai veikia ir esą nesusietas duomenų rinkimas, kuris puikiai matosi pasijungus iš kitos vietos.

      Taigi, jūs galvojate, kad prirašysite kažkokių standartinių atsakymų ir staiga paaiškės, kad jie praeis čionai. Bet jūs čionai darote klaidą, nes nežinote, kad norint knisti kažkam protą, reikia žinoti kiek daugiau, nei tas, kuriam knisi protą.

      O dėl mano blogo ir pradėjimo nuo savęs -- taip, aš naudoju Google Analytics ir deja, padedu Google rinkti visokią informaciją apie savo lankytojus.

      Ir negana to, aš renku informaciją apie tuos, kas čia pakomentuoja. Tam, kad galėčiau pasiųsti kai kuriuos į ten, kur jiems ir vieta. Ir to neslepiu ir neneigiu.

      Taip kad dabar jau jūs pradėkite nuo savęs ir užsiduokite klausimu, ar jums čia vieta ir ar tikrai jums čia verta nesąmones rašinėti visokias. Ir ar ne geriau jums eiti į ten, kur jums ir vieta.

      Reply
      1. Cijunas

        Pilnai pritariu. Prieš metus siunčiau tekstinį failiuką per gmailą keletui žmonių. Jame buvo surašyta mano šeimos genealoginė informacija. Po to, maždaug po mėnesio kito, įsigijau gudrafoną -- teko prisiregistruoti prie gmailo. Pasinchronizavau adresų knygą. Spėkit, kas nutiko… Telefone radau visus vardus ir pavardes iš to tekstinio failiuko. Pizdiec nesikeikiant. Penkiamečio sūnaus vardas ir pavardė atsirado telefonų sąraše! Durnas buvau, kad nepasidariau atskiro akaunto -- tada dar nesupratau, kad visi tie gudrafonai tiesiogiai renka info tam pačiam goglui. Teisybę skaičiau kažkuriame verslo žurnale prieš kelis metus -- ateity norėsi atsigerti pieno ar alaus -- turėsi išklausyti kelių minučių reklaminį šūdą. Nenorėsi reklamos -- mokėsi reklampinigius.

        Reply
        1. :]

          Tai dar būna „dėl netyčia paliktos programinės klaidos“, kad tas pats telefonas registruoja kur, kada ir kiek keliavo pats aparatas. O aparatas beveik == žmogus. Tobulas sekimo įrenginys. Visada šalia, labai norint matyt ir garsą gali įrašyti savininkui nežinant. Gi LT policija po nusikaltimų vis pasitikrina kur aukų telefonai ar kokie nr. netoliese tuo metu buvo. Ne vieną bylą tik taip išsprendė.

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Jo, šiuo atžvilgiu tai telefonai yra įspūdingas daiktas. Būna ir kitų fokusų, pvz., galimybė aktyvuoti garso perdavimą iš telefono per operatorių taip, kad telefonas to nerodytų. Bent jau senesnės Nokia turėjo, kaip sako, dar geresnį navarotą -- viduriuose įsiūtą emergency bateriją esą kritiniams atvejams, kurios dėka net ir išlupus bateriją, telefonas galėdavo likti pasijungusiu. Ir t.t., ir t.t..

            Reply
      2. AS

        Ziurkenas isprotejo ir jo nervai pakriko. O dar ta amzina paranoja… Greit tampsit Uzkalniu -- slyksciu, bambanciu, pasauliu nepatenkintu seniu 🙂

        Reply
  16. Vytax

    Aš tai nesuprantu kam išvis čia Google su tomis inspekcijomis terliojosi. Būtų patyliukais apsukęs su tuo savo automobiliu visą Lietuvą ir tiek žinių. Ir ką tada lietuviškos inspekcijos padarytų? O paprasčiausiai nieko.

    Reply
  17. Jurkis

    Vakar ar tai per durnadėžę, ar tai internetuose skaičiau, jog Zuokas pasakė, kad GSV Vilniuje bus. Musiekus, Zuokas duomenų apsaugos įstatymą keis…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Zuokas jau su Gazpromu dujas visaip keis. Ir dar padarys, kad visoje Lietuvoje atominė elektrinė veiks, išskyrus Vilnių.

      Jam jau laikas keisti vardą-pavardę į Kazimierą Prunskienį.

      Reply
  18. Žilvinas

    Rokiški, tu ne adminas? Nes egocentrizmo ir paranojos lygis panašus.

    Pats reikalauji savo komentarų formoj palikti paštą. Kuriem galam? Tik nereikia pasakų apie templeitus ir nemokamus add-onus.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žilvinai, tu ne Karpienis? Nes dvasingumo lygis panašus.

      Pats reikalauji atsakymų į kažkokius kliedesius. Kuriem galam? Tik nereikia pasakų apie internetus ir komentarų rašymus.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nemanau, kad dėl to tą daro. Nors kažkur buvo pasitaikę skaityt, kad kai kurios šalys Google maps naudoja ir kariniams tikslams, nes taip paprasčiau ir daugybę kartų pigiau.

      Reply
      1. :]

        Na, šiuo metu gal ir nedaro. Betgi pora minčių pamąstymui:

        Kai šturmavo Bin Ladeno slėptuvę Pakistane, garantuotai prieš tai treniravosi. Kaip geriau sukurti tokią pat aplinką negu iš detalių geros raiškos nuotraukų?

        Šiuo metu gal ir nedaro, bet nori atkreipt dėmesį, kad lazeriai, GPS ir internetas buvo kuriamas ir DARPA (Arpanet) pastangomis ir labai sėkmingai inkorporuota ir į visą karinį industrinį JAV kompleksą.

        Va štai studentas prieš porą dienų per bakalauro gynimą demonstravo „augmented reality“, kai miesto vietų nuotraukas sukryžmina su Google maps’ų ir kitų servisų info ir gauna … gana praturtintą informacija nuotrauką. Tad galimybės -ir- žvalgybai plačios. O kaupiant nebūtina iškart aktyviai naudot. Čia mano nuomonė tokia. Galima ir nesutikti.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Jo, dėl to, kaip ilgalaikis žvalgybinės info kaupimas gali būti vykdomas -- tai sutinku, tik abejoju, ar Street View būtent tam tikslui yra skirtas. Beje, Google neseniai ir savo kokius tai ateities akinius demonstravo, kur visai įdomiai atrodo viskas per juos.

          Reply
          1. :]

            Dar įdomiau su tai akiniais taip, kaip internautai sugebėjo juos per dantį patraukt. Pridėdami google reklamų, windows’ų klaidų ir pan.

            Aš niekad nesakiau, kad StreetView skirta žvalgybai. Aš tik sakau, kad labai gerai tinka ir tai paskirčiai.

            Reply
  19. patyskalti

    Kas trukdo naudoti Peerblock ir su Hostsman nuolat atnaujinti Hosts failą? Mano kompe užblokuoti visi informacijos rinkimo ir reklamų kanalai ir dėl to jaučiuosi ramus ir miegu geriau.

    Reply
  20. Mantas

    Privatumai, technologiniai dalykai ir t.t. -- čia tai nelabai įdomu. Įdomu, kad yra įstatymas, o jo turi laikytis kiekvienas. Jei pradėsim žaisti su išimtimis kiekvienu konkrečiu atveju, tai prašymas mane atleisti nuo BK yra labai logiškas…

    O šiaip gerai, kad VDAI „parodė kiaušus“. Dar geriau, jei pažiūrėti „iš kitos varpinės“: atstovybė -- tai atsakomybė prieš įstatymus, mokesčiai, TUI, darbo vietos… Čia ilgą laiką Kubilius ir co. bandė privilioti „Gooogle“ kompaniją, o dabar… Pirma atstovybė, paskui AE, o tada -- „Davai, sūnau, kalbėk su savais, kad serverinę Kauno LEZ’e statytų…“

    Reply
  21. mdz

    Čia buvo paminėta reklama perkama lietuvaičių. Va bus atstovybė, tada bus galima ir paklausti „Ė! A kur mokesčiukai į biudžetuką!?“

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Yra ir kitas dalykas -- ne tik mokesčiai, bet ir visokie fyntai su sąskaitų blokavimais bei tuo, kaip dėjo jie ant Lietuvoje gyvenančių.

      Reply
  22. max

    atleiskit,bet nelabai supratau. Kai koks fotokorespondentas x is net ne ES salies y ziniasklaidos leidinio , neturincio ne tik kokios atstovybes , bet ir atstovo , atvykes i Lietuva pafotkina 50 fotkiu mieste ir net neuztusuoja nei feisu nei auto nr , viskas lyg ir gerai, turi teise ir zmogaus privatumo tai nekaso. O stai kai tai daro goo, fotkina 5 limonus fotkiu, ir snukius, auto nr uztusuoja, tai jau vaje vaje. Tai cia klausimas butu -- kiek fotkiu butu legalu, ir nuo kokio ju skaiciaus mano privatumas pasistoja .

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Priklauso ne nuo kiekio, o nuo proceso. Kaip čia pasakius tamstai paprasčiau -- jei jau apie pasistojimus: spermatozoidų sukeltos pasekmės priklauso ne nuo to, kiek jų, o nuo to, į kur jie pakliuvo. O pakliuvimas jau priklauso nuo proceso. Atitinkamai ir spermatozoidų gamintojo atsakomybė priklauso ne nuo spermatozoidų kiekio, o nuo to, kokiame procese jis juos išskyrė.

      Ar truputį aiškiau?

      Reply
  23. Brauninkas

    Įstatymų būtina laikytis. Ir tegul tik neaiškina, kad jie neatidaro atstovybės lietuvoje vien dėl to, kad per brangu. Tiesiog jie eina mažiausių pastangų kryptimi. Praktiškai bet kuris verslas taip daro, kai dirbama ne pagrindinėse rinkose…

    O privatumo nuvertinti nederėtų. Niekad negali žinoti koks dalykas atsisuks prieš tave ateityje. Internete pilna istorijų, kai dėl palyginti nekaltos informacijos žmonės prarasdavo darbus, būdavo išmetami iš mokymo įstaigų ir pan. Už informacijos kaupimo visuomet stovi žmonės, o tarp tų žmonių neišvengiamai atsiranda tokių, kurie būna linkę piktnaudžiauti surinkta informacija.

    Reply
        1. Rokiškis Post author

          Alta Vista sukosi iš esmės ant vienos (tiesa, labai galingos) mašinos. Ir tai ne taip jau baisiai ir seniai buvo.

          Čia gana plačių klausimų kyla, įdomių.

          Reply
          1. Brauninkas

            Alta vista buvo gana buka paieškos sistema -- kiek pamenu, ten tinklapio reitingas bene labiausiai priklausė nuo raktinių žodžių kiekio, tai SEO programistai prikimšdavo tų pasikartojančių žodžių pilnas antraštes, paraštes, html komentarus ir t.t. Būdavo nueini ant paieškos surastos nuorodos, o ten vitoje naudingos info, pilnas puslapis nuo viršaus iki apačios užpildytas kokios nors temos žodžiais.
            Google page rank tuo atžvilgiu atrodė žymiai gudresnis.
            Dabar jie kažkur skelbėsi, kad nori užkurti labai sudėtingą semantinę paiešką.
            O čia man kyla tokių minčių seka -- semantinei paieškai sėkmingai veikti reikia didžiulės duomenų bazės, kurioje kuo įvairiausi duomenys būtų maksimaliai susieti pagal maksimalų kiekį įvairių prasmių. Tačiau žiūrint ne iš mokslinių, o iš grynai verslo (pinigų darymo) interesų, kai jau galiausiai turi tokius sutvarkytus duomenis -- (bent jau aš galvoju, kad tai turėtų būti visai logiška) kam reikia apsiriboti kažkokia nemokama paslauga, tikintis prisivilioti reklamos užsakovų, kurie kažką vėliau parduos vartotojams, jeigu galima pačiam pirmajam prieiti prie tų pačių vartotojų, kai apie juos žinai viską. Na o toliau, priklauso nuo fantazijos -- gali išstumti iš verslo bet ką, gali kontroliuoti bet ką, gali valdyti pasaulinius procesus ir t.t.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Altavista buvo kiek sudėtingesnė, jie bandė daryti semantinę analizę (labai neblogą, tarp kitko), tik paskui kažkur nugrybavo, nors pagal atgalines nuorodas vienu metu irgi bandė skaičiuoti, kaip ir Google.

              Bukai užflūdinti raktažodžiais gaudavosi Infoseek sistemą -- toji tai tikrai neatspari buvo.

              O Google dabar bando eiti tuo keliu, kuriuo kadaise ėjo Altavista.

              Ir taip, būtent link to, kad išvarytų kitus, Google aiškiai ir eina. Reklamos rinkoje pirmiausiai, o paskui gal ir į internetinius pardavimus pereis.

              Reply
  24. Povilas

    1. „Google gavo per snukį šlapiu skuduru.“ :)) nesusireikšminam tiktais jau ant tiek 🙂

    2. „Kompiuterastams aš pasakysiu tokį pavyzdį: kurių galų, pvz., Google Chrome laiks nuo laiko staiga užsimano listinti ant kokio nors porto? Ne nuolat, o kartkartėm? Kodėl naršyklė nori būti serveriu?“
    Kaip kompiuterastas galėtum ir konkrečiau kažką pasakyti. Srouce codas yra, parodyk kuri vieta už tai atsakinga? O gal tai pasireiškia ant Google Chrome, bet ne ant Chromium? Kaip sakant stiprūs pareiškimai prašosi stiprių įrodymų. Nes kitaip tai labai jau violetiškai viskas čia skamba.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Povilai, čia ne mano reikalas aiškintis, kokia kodo vieta yra atsakinga už servavimą. Mano reikalas tėra neleisti savo kompe tam daiktui to daryti.

      Kita tamstos sakinio dalis, kur tamsta staiga pradedate ginčytis su kažkokiomis savo sugalvotomis chuiniomis apie tai, kad gal tai pasireiškia ant Google Chrome, bet ne ant Chromium, rodo, kad tamsta ginčijatės su kažkokiomis savo sugalvotomis chuiniomis.

      Likusi tamstos pasipiktinimo dalis apie stiprius pareiškimus, kurią remiate savo prieš tai minėtomis chuiniomis, o juoba pasakojimai violetines spalvas prašosi pasiuntimo naxui. Tai tenai ir eikite dabar.

      Reply
  25. tomukas

    Kokia nors atsiskyrėlių gentis Afrikos ar Pietų Amerikos gilumoje irgi matyt visiems sako -- mūsų žemėje galioja tik mūsų papročiai, todėl valinkit tolyn su savo kultūra ir technologijom. Mes vaikščiosim nuogi, šiksim į duobę ir nereikia mums jokių jūsų mokyklų.

    Tai vat, jei mes norime likti labai išdidžiais, tačiau nuo civilizuoto pasaulio tolstančiais, tai sprendimas spardyt užpakalius didžiosioms kompanijoms yra labai teigiamas.

    Mano galva, šis konkretus Google produktas StreetView yra tikrai labai naudingas šalies įvaidžio kūrimui. Tuo labiau, tai gaunama nemokamai, o ne švaistant valstybės pinigus projektams ale „Drąsi šalis“, Lietuvos prekės ženklas ar pan.

    Aš pvz., kaip paprastas vartotojas -- žiūrėdamas į šalies žemėlapį ir matydamnas, kad ten yra StreetView, šią šalį išsivystymo vertinimo skalėje pakeliu vienu laipteliu aukščiau. Nes man ji patikimiau atrodo, nei baltas Baltarusisjos žemėlapis.

    Tai reziumė tokia -- esi mažas ir neįtakingas, tai stenkis prisitaikyti prie didžiųjų, kad kartu su jais keliautum aukštyn. Jei nori būt labai išdidžiu, tai ok, tave greit atkabins nuo traukinio ir šalies technologijų vystymosi kryptį didktuos ne Google, o Informacinių technologijų plėtros komitetas prie LR Vyriausybės.

    Reply
    1. Piktuolis

      Teisingai, negalima didžiųjų neklausyt. Geriau gyvent moderniškai, skolintoje kartonkėje prie lizinginio teliko virti modifikuotą košę ant rusiškų dujų.
      Nes mes maži ir kiti žino geriau.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Nematau koreliacijos tarp kartonkių ir privatumo, ponas Piktuoli.

        Kita vertus, man rodos, suprantu, ką norite pasakyti: reikia remtis ne impulsyviais „aš noriu“ ar pan., o gerai pasvertais ir paskaičiuotais mūsų interesais, pakankamai pragmatiškai ir kartu atsižvelgiant į ilgalaikes pasekmes.

        Reply
        1. Piktuolis

          Aš ne apie privatumą, o apie kabinimąsi į tokių vat „didelių ir galingų“, bet nežinia kam tarnaujančių nuleistą modernišką gyvenimo būdą: gyvenimą skolon, maistą iš laboratorijos, vaistus nuo vaistų etc. O geležinis argumentas tokaiais atvejais „taigi pusė pasaulio/tavo kaimynas tą jau turi, tu ką, durnesnis?“

          Savo galva gyvent reikia.

          Reply
    2. Rokiškis Post author

      Aš žinau tą jūsų tipažą. Labai panašūs pasakoja apie tai, kaip būtina Lietuvai yra internetinė rinkimų sistema, nes tik jos modernumas pakeis visuomenę.

      Kadangi tamstai yra pernelyg sudėtinga suprasti, jog ta pati Street View sistema puikiai gali būti realizuota ir laikantis inspekcijos nustatytų reikalavimų, tai tamstai šitai pernelyg sudėtinga suprasti.

      Tiesa?

      Reply
      1. tomukas

        Esu šiame bloge parašęs 2 komentarus (nors skaitau nuolat) -- vienas po šiuo strapsniu, kitas dėl e-balsavimo 😀
        Tai autorius identifikavo mane labai tiksliai 😉

        Aš pats už tvarką ir taisyklių laikymąsį. Tik tos taisyklės turi atitikti protingumo kriterijus, o ne sukurtos vien tik iš neturėjimo ką veikti.

        Prisiminkime neseną istoriją apie cookius, kai pati VDAI pažeidinėjo savo sukurtą tvarką dėl informavimo apie cookių saugojimą vartotojų kompiuteriuose. Kai pats nesugebi laikytis savo sukurtų taisyklių, tai ką tai reiškia?

        Beje, ar šio blogo autorius klausė mano sutikimo ar gali mano kompe cookius laikyt? Nepamenu 🙂 Tai VDAI blogo savininkui gali laisvai ATPK surašyt, dėl įstatymo pažeidimo.

        Tai vat, nereikia perlenkti lazdos. Kitaip nieks nieko nebekurs, o tik tesimuose bylinėsimės.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tą tvarką apie kukius sukūrė ES biurokratai, o ne VDAI. Inspekcija iki tokio kliedesio nedasiprotėtų, juoba kukiai niekaip tiesiogiai neidentifikuoja asmens.

          Kita vertus, su tais kukiais yra ir kitos pusės -- jei tai nėra informacijos sisteminis rinkimas kokiais nors organizuotos veiklos (pvz., komercinės) pagrindais, tai šitai yra asmeniniai duomenys. O pastarasis dalykas kyla iš tinklaraščio tinklaraštiškumo, kuris yra asmeninis savo esme 🙂

          Tuo tarpu komercinės kontoros užkiša kur nors kokį nors linką apie kokias nors savo taisykles, kuriose nurodyta, kad jei nori naudotis, tai turi sutikti su kukiais ir viskas gaunasi išspręsta. Nes toje ES direktyvoje niekaip nenurodytas sutikimo būdas, todėl jis gali būti ir netiesioginis. Bent jau kol kas.

          O dėl lazdos perlenkimo -- taip, tai yra nuolatinė problema visose kontroliuojančiose valdiškose institucijose. Kai nesilaikoma kažkokių taisyklių ar jos apeinamos, tai kuriamos naujos papildomos taisyklės, kurios dar labiau suvelia reikalą, o tada prireikia dar naujų taisyklių ir t.t., kol galų gale gaunasi kokia nors beprotybė.

          Reply
  26. Dovydas

    Mėgstu Rokiškį. Skaitau, linkčioju, šypsausi -- emocinis pasitenkinimas aukštumoje.
    Šios dienos įrašas, tai ni v p***u, ni v krasnoju armiju, dievaži.
    Noriu, kad Lietuvos atokiausiame kampelyje (kokiose Zabludiškėse ar dar toliau) būtų GSV su raiškiausiom nuotraukom ir galimybę užeiti į kokią trobą apsidairyti.
    Noriu google’o paslaugų -- greitų ir kokybiškų. Už jas mielai sumokėsiu savo privatumu (kiek manysiu reikia) arba cash’u.

    Reply
  27. Pijus

    Ilgai neišsilaikė ?

    Meras Zuokas

    Išsiunčiau miesto poziciją kompanijai Google pranešdamas, kad sostinė yra pasiruošusi nedelsiant išduoti savivaldybės leidimą kompanijos atstovams vykdyti filmavimus Vilniuje.
    See translation
    Like · · Share · 14 minutes ago ·

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Zuokulos populizmai jau nereiškia nieko. Anas neskiria, ką jis gali, o ko negali. Jis ir su Gazpromu derasi, ir atlyginimus žada, o greitai ir tarpvalstybines sutartis ims sudarinėti tarp Lietuvos ir Marso.

      Reply
  28. kiras

    O! Pasirodo, žiūrint televiziją galima sužinoti kažką naujo. Ne vien politinį mėšlą.

    Jei ne žiurkėnas, nebūčiau sužinojęs, kad gūglui nenuskilo. Gal reiks pradėt žiūrėt?

    Reply
  29. Andrius

    Ble biški juokinga. Google+ krūva žmonių su tikrais savo vardais karštligiškai pliusina šį lietuviško Tedo Kaczynskio straipsnį. Aš žinau, kad Jūs per daug achujenas, kad man čia aiškintumėt papildomai, bet ar čia šitam straipsny buvo kokia nors gilesnė kritika nei „davai parodom šitiems arogantiškiems silikono slėnio nerdams, kad mes ne pastumdėliai!!!“ t.y. ar čia grynai ideologinė pozicija, ar ir yra kažkokios pragmatinės priežastys neleisti google fotkinti ?

    p.s. man labai malonu matyti savo akaunte personalizuotas reklamas (dar kolkas jos nelabai pataiko, galėtų būt geresnės), o važinėti su street view po Berlyną ar Torontą yra pasiutusiai smagu.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, aš pernelyg achūjenas, kad kartočiau tamstai tą, ką rašiau keliems kitiems komentaruose. Nes jūs netgi to, kas šitame blogo įraše parašyta, ir tai nesugebėjot nuosekliai perskaityt.

      Tai kurių galų man stengtis aiškinti kažkam, kas tingi galvoti ir skaityti, tačiau netingi rašinėti fufelius komentaruose?

      Maloniai prašau tamstos pyzdinti naxui iš čia.

      Reply
  30. Exciter

    Nu rokiskis kaip visada savo stiliuje, bet atrodo baigia visus savo skaitytojus pasiust, tai einus ir as savo noru 🙂

    Reply
  31. sim

    xui snim siuo atveju su tuo googlo SV. as jums cia papasakosiu anai toki bajeriuka. o gis skambina kazkokia mergaite is kazkokios apklausu kontoros ir uzsimano paklausineti apie buten ta banka, kuriame yra imones saskaita. whaaaaat??!! tai va taip va vienas didziausiu banku lietuvoje dalina konfidencialia info tretiesiems asmenim ir jokio vargo nemato. net neabejoju, kad ir klausimynai yra skirtingi pagal $$$, ir bankelis gauna personalizuota feedback’a. ir dejo jie ant istatymu ir inspekciju. po sio fokuso buvo pasiusti naxui.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat čia tamsta užkabinote kitą pusę reikalo: Google tai gavo per nosį, bet tas veiksmas buvo kažkoks visiškai asisteminis. Tuo tarpu sisteminiai informacijos kaupėjai, įskaitant net ir skamerių firmas, neretai lieka kažkodėl nepaliestais.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tai taip ir turi būti, ką čia ir matom -- užtikrina, reiškia gauna. Neužtikrina -- negauna. Paprastai viskas.

      Reply
  32. fufelis

    Kad renka duomenys, kaip ir kt. Dalykai yra gerai ir negerai tuopat metu. Galiu isaiaiskines duomenu rinkima primeluot gyvenima, ir neprimeluot. Durnas neissiaiskina, bet durna reikia valdyti jo labui hehe.

    Durniai kaip ponas rokiskis labai ciulpe istatymui, nes tai ju vienintele gynyba, bunant eiliniu debilu be galios. Realybeje yra tik dziungliu istatymai, kai turesi peili google vado gerkleje viskas klosis kaip noresi, kol neturi galios gali bazarint cia komunistines idejas kaip kiekvieno sudlopio privatumas yra lygiai gerbtinas.

    Reply
  33. Nuolatinis skaitovas

    Ponas rokiski nesiuntinekite komentuojanciu pilieciu taip daznai, pajuokauja zmogelis jus is karto -- nx, isbaidysite savo skaitytoju, ir visgi tai yra nemandagu.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Humoro aš nesuprantu, mandagumo nežinau, o skaitytojų geriau mažiau, bet tokių, kurie ne reflektuoja, o bent kažką pagalvoja, prieš rašydami. Aš jums, žinote, ne koks portalas, kad čia man fufelius kas papuola rašinėtų. Aš esu privatus žiurkėnas.

      Reply
  34. kita

    isileis draugiskai vistiek, bet siaip idomumo delei citata:
    „Kas būtų, jei „Google“ atsisakytų paklusti VDAI reikalavimams? Pasirodo, nieko. Pagal įstatymą, kompanija „Google“ negali vykdyti tokios veiklos, kol nėra registruota mūsų šalyje. Bet kol nėra registruota – nėra ir ką bausti.“

    Reply
  35. Gediminas Gasiulis

    gerbiamasis piktinatės pats savimi. Antai aš žinau dešimtis žmonių, kurie nenori, kad apie juos internete kas nors ką nors žinotų -- ir niekas nieko nežino. Žmonės niekur nesiregistruoja, viešai nesipublikuoja ir -- vuala. Pats gi užsiregistruojat Google+ nepaskaitęs naudojimo sąlygų ir purkštaujat, kad susiejo accountą su Gmail.
    Pons nustebtumėt, kiek apie jumi žino Maxima…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Gediminai, aš žinau, ką Maxima apie mane žino. Bet tamsta štai čia vat atėjote komentuot, parašėte komentarą, o nuosekliai paskaityti, kas parašyta -- patingėjote. Ir dabar ginčijatės su savo projekcijomis.

      Reply
  36. super

    Kadangi as pats truputi prie tu „paranoiku“, tai su malonumu pasiskaiciau straipsni ir visus debatus kometaruose. Supratimo tikrai padaugejo.
    Vienas kuklus pastebejimas -- ne taip seniai siame bloge buvo parasytas straipsnis apie google produktus is gan teigiamos puses (kai tie pakvietimai i google+ buvo dalinami). Aisku galima sakyti kad temos visiskai skirtingos, bet potekste liudija bent minimalu opinijos pasikeitima. Nors man asmeniskai visai patinka, kai matosi, kad autorius nesustabareja ir vertina visas reiskinio puses… nors ir labai kritiskai 😉 -- ypatingai kritiskai komentuojanciu asmenu atzvilgiu. As irgi noreciau pritarti cia vienam buvusiam prasymui taip besalygiskai nepasiusti visu is eiles „nesusiprateliu“. Pagaliau nevisada klaviatura pasiseka tikliai perteikti tai ka galvoji ir jeigu gerbi autoriu uz izvalgas, bet gauni is jo nx, kai bandai paoponuoti ieskodamas „aukso viduriuko“ -- tai turetu buti pakankamai nusivylimo…
    Dar man siek tiek idomu ka jus blogo matote paypal veikloje (apie kuria uzsiminete paskutineje pastraipoje)? Bent pats matau ten labai daug teisiu pirkejui ir tiktai dziaugiuos kad yra toks apdraudziantis tarpininkas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Super, tamsta užsiimate projekcijomis. Ką aš manau apie Google -- tai viena. O ką aš manau apie jų galimybes -- tai kita.

      O aukso viduriukas -- tai kompromisas, kaip su vilku ir avimi: kad vilkas būtų pusiau sotus, o avis -- pusiau sveika, duoti vilkui suėsti pusę avies.

      O apie PayPal per daug pasakoti. Gal kažkiek ir apdraudžia jie pirkėjus. Kažkuriuos. Bet kai ima ir užblokuoja sąskaitas tvarkingiems pardavėjams, kurie neturi jokių skundų, o paskui jas laiko uždarytas keletą mėnesių, nes esą kažką aiškinasi -- tai, sakykim, truputį išeina už bet kokių normalumo ribų. Ir tai visai įprastas dalykas pas juos.

      Reply
      1. avici

        rokiski, ne apie Google, bet apie Paypal.
        Man buvo taip pat. Uzblokavo ne uz nieka. Aiskinosi, as aiskinausi, vel jei aiskinosi apie 4 men, kol uzblokavo accounta neribotam laikui. Tata parasiau skunda EU vartotoju asociacijai, kurios atstovybe yra ir LT. Per dvi savaites accountas buvo atstatytas. Sulaukiau skambucio is Paypal su atsiprasymu. Rasyk ir tu.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Man pačiam nėra problemų su PayPal, nes jo nenaudoju. Bet apie problemas, kurios tiesiog tokios pačios, kaip tamstai, esu girdėjęs tiek kartų ir iš tiek skirtingų žmonių, įskaitant ir tokius, kurių finansiniu skaidrumu esu užtikrintas, kad savo nuomonę apie šią kontorą turiu labai aiškią.

          Reply
  37. L.K.

    Todėl aš sakau paprastai: palaikau tą inspekciją. Nes nors kartą didelei kompanijai tėškė šlapiu skuduru per veidą. Tėškė už tai, kad ta kompanija daugybę kartų tėškė į veidą Lietuvos piliečiams. Už tai, kad ta kompanija galvoja, jog ji gali sau leisti viską, o kiti turi jai paklusti. Už tai, kad ta kompanija galvoja, jog ji gali viską be jokios atsakomybės.
    Tipiško kompleksuoto runkelio svajonės.

    Reply
  38. bbd

    nu ka as galiu pasakyti. Lietuvoje like vien idijotai kurie tokius straipsnius ir rasineja. pasidomek kiek giliai i tavo kisene gali lysti mokesciai kaip fntt trackina tavo kiekviena operacija. todel ir nenorim lt gyvent nes del 5oooeu atsiustu tevams kyla problemu. taip google renka info ir daro tai viesai. o kad lt nebus google maps didele cia beda. siaures korejos irgi nera. atsilikes mes krastas baisiai. o kad atsrovybes nenori aridatyt lt tai suprantama. atsidaryk individualia imone padaryk 3 tranzakcijas ir pabandyk uzdaryt. joks normalus verslas lt nebenori sukris. gal todel pas mane sniurais vaziuoja pazystami verslininkai nes padedu saskaitas imones atsidaryt, bo vosis jau uzkniso lt mokeschiai. tiaigi padaryk ka nors daugiau nei rasyk savo provincialias opinijas kurios net nejuokingos vakaru europieciui. esam europos buduliai. ir liksim tokiais.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *