Kaišiadorys, truputis padrikų įspūdžių

Aš kadaise rašiau apie tai, kaip buvau Kaišiadorių Toskanoje. Bet aš tuo pačiu ir pačiuose Kaišiadoryse juk buvau. Nuotraukų padariau truputį, gal jos ir kasdienės pasirodytų, bet man tas miestelis labai patiko. Žinote, kas labiausiai man tenai užkliuvo? Ogi vairuotojai. Ir pavadinimas Kaišedarai. Apie tai, kodėl Kaišiadorys kartais pasidaro Kaišedarai, kadaise rašė Skirmantas Tumelis. Ten pasiskaitykite.

Kaišedarai

Kaip sako legenda, tikras pavadinimas turėtų būti ne Kaišiadorys, o Kaišedarai. Aiškiai glumintojų čia esama, ir humoro jausmas mieste yra gyvas.

Aš niekur Lietuvoje nesu matęs tokių tvarkingų ir puikių vairuotojų, kaip Kaišiadoryse. Tai tiesiog neįtikėtina: vos prieini prie perėjos, visi sustoja. Ir toje pat pusėje važiuojantys, ir priešingoje pusėje važiuojanys. Visi ir išsyk. Tvarkingai, lyg burtų lazdele mostelėjus.

Ponai kaišiadoriečiai ir kaišiadorietės, aš šiuomi savo straipsniu sertifikuoju ir patvirtinu, kad jūs esate puikus miestas, laisvas nuo nesakysiu kokių gatvinių paukščių, nes tokio gražaus eismo aš niekur daugiau nemačiau. Ir taip pat noriu perduoti pagarbą ir linkėjimus Kaišiadorių policijai, kad taip rūpinasi eismo saugumu. Man tie vairuotojai padarė įspūdį, kurio neužmirštu iki šiolei, nes pasijutau ne kaip Lietuvoje.

Taigi, čia jums truputis visokių fotografijų, kad nebūtų nuobodu. Kai kurias truputį pakomentavau dar.

Kaišiadorys iš toliau atrodo gan apgaulingai – tęsiasi lyg ir kokie kaimai, tad gali ir nepagalvoti, jog tai pilnavertis miestukas. Aišku, kai tik atvyksti, supranti, kad kiek apsigavai.

Kaišiadorys iš tolo

Artėdamas prie Kaišiadorių, pirmiausiai pamatai katedros bokštą. O paskui pagalvoji, kad atvykai į mažą kaimelį. Bet įspūdis apgauna, nes įvažiavus į miestelį, paaiškėja, kad jau kas kas, bet tai tikrai ne kaimas.

Kaišiadorių katedra

Kaišiadorių katedra - bene svarbiausias ir ryškiausias paminklas. Labai rekomenduoju užeiti.

Kaišiadorių katedros interjeras, skliautai

Kaišiadorių katedra, interjeras. Nors katedra išties nėra baisiai sena, įspūdį daro stiprų. Nors ir neogotika, formos išjaustos, pagautos gerai, primena viduramžius.

Kaišiadorių katedra, interjero detalė - kryžius

Kai bandžiau pafotografuoti viduje, kažkas pastebėjo ir uždegė šviesą, kad būtų gražiau. Nuostabūs žmonės.

Kaišiadorių katedra, šoninis fasadas

Šoninis Kaišiadorių katedros fasadas, ryškūs kontraforsai. Atrodo labai šiltai ir senoviškai.

Šalia Kaišiadorių katedros yra ir savivaldybė. Aišku, valdžios pastatai nėra tokie įdomūs, kaip senovinės bažnyčios, bet irgi kartais akis užkliūna.

Kaišiadorys, savivaldybės pastatas

Kaišiadorys, savivaldybės pastatas. Veja tokia graži, kad norisi atsigulti ir pamiegoti.

Kaišiadorių broliški miestai

Prie savivaldybės keli susibroliavusių miestų herbai

Pasukus į kairę nuo katedros ir savivaldybės, greitai pasirodo Algirdo Mykolo Brazausko gimnazija. O šalia jos – svarbiausias Kaišiadorių parkas, sutvarkytas stebėtinai gražiai. Nerūkomas, nes, kiek suprantu, mokyklai priklausantis.

Algirdo Mykolo Brazausko gimnazija

Algirdo Mykolo Brazausko gimnazija. Šalia jos yra puikus parkas, o ir pati gimnazija atrodo labai gerai sutvarkyta. Pagal tai, kaip atrodo mokykla, susidaro įspūdis, kad švietimas yra svarbiausias Kaišiadorių savivaldybės tikslas.

Kaišiadorių centrinis parkas

Kaišiadorių centrinis parkas yra prie Algirdo Brazausko mokyklos. Matyt mokyklai ir priklauso, tad įeinant pasitinka lentelės, kad rūkyti draudžiama.

Kaišiadorių vyskupijos kurijos rūmai

Kaišiadorių vyskupijos kurija, senoviniai rūmai

Viename parko pakraštyje galima pastebėti labai gražius senovinius rūmus – tai Kaišiadorių vyskupijos kurija. Tiesiai iš parko į ją nesugaus pakliūti, tačiau jei pasuksite pro mokyklos aikštynus, tai išeisite prie kito įėjimo į kurijos kiemą. Štai per jį galima užeiti ir pasižiūrėti. Labai gražu.

Kaišiadorių centrinis parkas, takelis

Kaišiadorių centrinis parkas yra labai šviesus, tad netgi ten, kur lyg ir dengia viską medžiai, visvien šviečia

Parke yra daug visokių gražių kampelių, yra ir labai senų medžių, primenančių pasakas, bet bendrai imant – stebina didžiuliai kiekiai šviesos. Nėra jokių kemsynų, yra tik begalė šviesos – net tamsiausiose vietose matai kokį nors takelį, vedantį į Saulę. O perėjęs per parką, pamatai vėlgi puikiai sutvarkytą ir mano jau kadaise aprašytą Kaišiadorių Toskaną. Ji, beje, Laukinėse Žąsyse susirinko labai gerus balus, o turint omeny Laukinių žąsų efektą, tai aš jums dabar jau negarantuoju, kad tenai bus taip paprasta vietų laisvų surast, jei nespėsite, kol dar galite.

Kaišiadorių Toskana

Kaišiadorių Toskana. Apie ją jau rašiau - tai labai verta apsilankymo vieta

O štai už Toskanos yra pastatas, kuris vadinasi „Internetas“.

Kaišiadorių internetas

Atskiras pastatas puošiasi pavadinimu "Internetas". Kiek suprantu, čia greičiausiai Kaišiadorių biblioteka.

Pavaikščiojau tik po centrinę Kaišiadorių dalį, tad įspūdžių nėra labai daug, bet kartais ir kasdieniai dalykai krenta į akis, jei juos stebi. Štai centrinė Kaišiadorių gatvė – Gedimino gatvė (o gal prospektas?). Nors eismas ja juda intensyviausiai (tai kaip ir koks sumažintas, kaišiadorietiškas Savanorių prospekto ekvivalentas), čia puikiai jaučiasi tas pats Kaišiadorių fenomenas: prie kokios tik perėjos beprieitum, išsyk vairuotojai sustoja. Aš norėčiau, kad taip būtų ir Vilniuje.

Kaišiadorys, pagrindinė Gedimino gatvė

Pagrindinė Kaišiadorių gatvė - Gedimino. Labai ilga, kelių kilometrų. Ir visur, kur tik perėja - pakanka prie jos prisiartinti ir mašinos išsyk sustoja.

Prekybos centras Kaišiadoryse

Vienas didesnių pastatų Kaišiadoryse - koks tai prekybos centras. Parduotuvė Pasagėlė ir dar kažkokios įstaigos.

Labai stringa vienas dalykas: nepastebėjau nei Maxima, nei Rimi, nei Norfa parduotuvių. Kaišiadorių rajone dominuoja prekybos tinklas Pasagėlė. Sakyčiau, visai neblogas tinklas, tik tiek, kad keistas jausmas, kai jau pats esi nepastebėjęs, kaip kažkokie kiti prekės ženklai tapo pačiam parduotuvės sinonimais.

Kaišiadorių daugiabučiai namai

Centrinėje Kaišiadorių dalyje pastatai tokie, kad gali pasijusti besantis Vilniuje ar Kaune. Lygiai tokie pat įprasti daugiabučiai.

Centrinė miesto dalis – visiškai miestiška.  Penkiaaukščiai, kokių nemažai ir Vilniuje, ir Kaune, ir Klaipėdoje, ir kituose didesniuose miestuose. Ir aplinka irgi tokia pat, gal tik vienas skirtumas – kad veja kiek nuoširdžiau prižiūrėta. Už daugiabučių yra ir Kaišiadorių turgus. Gaila, kad jis kiek paslėptas, nes jei būtų kur atviresnėje vietoje, tai taptų dar vienu traukos tašku galimiems turistams.

Kaišiadorių turgus

Kaišiadorių turgus buvo tuščias, jau užsidaręs. Sprendžiant pagal plotą, turėtų būti gana nemažai prekiaujančių.

Paslaugų ir prekybos centras Kaišiadoryse

Gan senas prekybos centras, esantis netoli geležinkelio stoties. Sprendžiant iš architektūros - kaip tik ankstyvosios Nepriklausomybės periodas, kokie 1992 metai matyt.

Parduotuvė Pasagėlė

Pasagėlė - Kaišiadorių prekybos tinklas. Nedidelės parduotuvės, kurių daug visame Kaišiadorių rajone. Čia dar viena iš daugelio matytų.

Kaišiadorys buvo nusiaubti karo metais. Pusė miesto buvo literaliai sudeginta, o likusi pusė – šiaip išgriauta. Tai viena iš labiausiai II Pasaulinio karo metais nukentėjusių Lietuvos gyvenviečių. Dėl to ir senovinių pastatų nėra labai daug, ir gatvė viena didelė. Bet gal ryškiausiai tai matosi iš geležinkelio stoties: šioji dar caro laikais buvo vienu iš svarbiausių Lietuvos transporto mazgų. Tačiau seną pastatą pastebėjau tik vieną – stebėtinai gerai išsilaikiusį bokštą. Viršutinė medinė dalis atrodo pakankamai paslaptingai, kad į ten norėtųsi kaip nors pakliūti ir pažiūrėti.

Kaišiadorių geležinkelio stoties vandentiekio bokštas

Vandentiekio bokštas - ko gero, vienintelis senosios Kaišiadorių geležinkelio stoties pastatas, išlikęs per II Pasaulinį karą

Kaišiadorių geležinkelio stotis, vaizdas nuo geležinkelio tilto

Kaišiadorių geležinkelio stotis. Joje yra puikus tiltas pėstiesiems, nuo kur atsiveria kuo gražiausi vaizdai. Čia štai matome atvykstantį traukinį Vilnius-Kaunas. Tarp kitko, sako, labai geras transportas, verta važinėti.

Kaišiadorių geležinkelio stotis

Kaišiadorių geležinkelio stotis - labai nemaža, nedaugelis miestų turi tokią didelę. Statyta po karo, gan išskirtinio ryškumo stalininės architektūros pavyzdys.

Kaišiadorių geležinkelio stotis yra labai nemenka – tai susiję ne tiek su pačių Kaišiadorių dydžiu, kiek su tuo, jog stotis reikšminga. Pastatyta Stalino laikais, pastatas didumu sulyginamas su Vilniaus geležinkelio stotimi. Tik jei pastaroji buvo statoma ant senos, dar carinės stoties liekanų*, tai šioji – atrodo naujai ir nuo nulio suprojektuota. Į stotį užėjęs nebuvau, bet pastatas atrodo prižiūrėtas ir neblogai išsilaikęs.

Paminklas tremtiniams

Kadangi Kaišiadorių geležinkelio stotis visada buvo vienu iš svarbiausių Lietuvos transporto mazgų, tai tremtinių per ją iškeliavo daugelis tūkstančių

Tai tiek jums apie Kaišiadoris. Žinote, kai buvau Kaišiadoryse, didesnę dalį laiko kažkodėl dangus buvo apsiniaukęs, vienu momentu netgi ėmė krapnoti lietus. Bet jau važiuojant atgal, išlindo saulė ir grožis atsiskleidė dar labiau. Čia jums dar viena nuotrauka pabaigai. Taip, čia visai šalia Kaišiadorių fotografuota.

Kaišiadorių apylinkės

Taip, čia Lietuva. Netoli Kaišiadorių. Geltoni rapsų laukai, mėlynas dangus, medis tolumoj - realybėje atrodo dar gražiau, nei nuotraukoje. Man toks ir liko Kaišiadorių įspūdis.

Ai, o ir daugiau ten apylinkių gražių. Jau rašiau apie nuostabias senovines Stasiūnų kapinaites, parašysiu kokį kartą ir dar apie vieną-kitą įdomesnę vietą, kuri užkliuvo. Nes tikrai yra, kur apsilankyti. Pats tas kraštas, idealus ramiam vietiniam turizmui – ir atsipalaiduot galima, ir pažiūrėt yra į ką. Ir pavalgyt yra kur, ir žmonės mieli. Tiesiog pabandykit patys paprastai padartyti: kokį šeštadienį ryte išvažiuot, vakare grįžt – nuo Vilniaus netoli, o malonumo per akis.

 

——————-

* Buvo kažkokia istorija, kai gal 1944 kažkoks nemenkas sovietinis ešelonas su sprogmenimis Vilniuje išlėkė į orą, kaip tik stovėdamas stotyje. Tai visą stoties pastatą nunešė, o tuo pačiu ir kažkiek toliau stovėjusių namų. Kadangi stotį atstatinėt reikėjo greitai, tai statė kaip galėjo, atkurdami tai, kas buvo, o jau paskui pabaiginėjo pagal stalininių architektų nurodymus. Taip Vilniaus geležinkelio stotyje gavosi eklektikos perteklius – ir stalininė architektūra, ir kartu su kažkokiom carinėm liekanom.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

13 thoughts on “Kaišiadorys, truputis padrikų įspūdžių

  1. Sypsnis

    Kaip šiek tiek Kaišiadorietis, pridėsiu keletą pastabų.

    Prekybos centrai yra visi miesto pradžioje, atvažiuojant nuo magistralės pusės.

    Prie stoties (vienoj nuotraukoj kampas matosi tarp medžių) yra berods seniausias Lietuvoj viešasis tualetas. Sako net pats caras (!) buvo užsukęs 🙂

    Jei lankyti rajoną, tai vertą užsukti į Žaslius (graži tradicinė centrinė miestelio aikštė), į Paparčius (graži apskrita bažnyčia) ir pravažiuojant link Jonavos į Gegužinę (labai graži akmeninė bažnyčia).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      O, geras dėl to tualeto. Būčiau žinojęs, būčiau užėjęs pažiūrėt 🙂

      O Žasliuose buvau -- labai gražu, jau iš pirmo žvilgsnio matosi, kad labai senovinis miestelis. Gal dar parašysiu ir nuotraukų įdėsiu vieną-kitą. Tikiuosi, bus man proga ir Paparčiuose bei Gegužinėje apsilankyti 🙂

      Reply
      1. Rimbas

        Paparčiuose dar įdomus vienuolynas yra. Tiksliau jau už miestelio. Ten, kiek pamenu, reikia ypatingai tyliai elgtis ir mišios tų vienuolių kažkokios išskirtinės, berods giedamos, ar kažkaip. Vienu žodžiu detalių nepamenu, bet bendras įspūdis buvo „WOW!“

        Reply
  2. Ele

    Taip, sertifikuoju, kad Vilnius-Kaunas traukinys yra gerai, bet jeigu elektrinis, bo tas kur stoja visose stotelėse yra tikras kankinimo įnagis. Puiki nuotrauka su geltonais rapsais, wow.

    Reply
    1. M.B.

      Vilnius -- Kaunas važinėja tik elektriniai (neskaitant Vilnius -- Klaipėda) tačiau dviejų tipų: senas, latviškas ER-9M ir naujas, dviaukštis, čekiškas EJ575. Senajame yra 3 klasės vagonai, ir jis dažniausiai stojo beveik visose stotelėse, o dviaukščiame yra 2 klasės ir 1 pirmos klasės vietos, ir jis niekur nestoja, arba stoja tik keliose stotyse..

      Reply
    1. Sypsnis

      Jeigu jau taip, tai siūlau pavažiuoti iki Rumšiškių ir pakeliui prasukti pro Dovainonis ir Mergakalnį. Labai graži panorama nuo skardžio į Kauno marias.

      Reply
  3. Martynas Pilkis

    Kokios vietos, kokios vietos! Su seneliu viskas išvaikščiota, apžiūrėta. Dėdės alaus buteliai į turgelį priduoti nešioti. Bažnyčia ne kartą apmelsta.

    Labai smagu skaityti, džiaugiuos, kad pastebėjot šį puikų miestelį. Dabar jau rečiau nei anksčiau teužsuku ten – o gaila.

    Beje, paminklas, nutrauktas priešpaskutinėj nuotraukoj, pastatytas mano Senelio (pačio 7 metus Sibire padirbėjusio) iniciatyva, su jo priežiūra. Labai juo didžiuojas, sako, kad jis daug gražesnis nei ta akmenų krūva prie Genocido aukų muziejaus Vilniuje. Tiesą sakant, negaliu su juo nesutikti.

    O beje, tas pats mano senelis praeitą vasarą itin nustebino pasakęs, kad nusifilmavo vaidybiniame trumpametražiame filme, pristatančiame Kaišiadoris. Nenuilsta. Siūlau ir jums paskirt 8 minutes – dailiai pastatytas filmukas.
    Paaiškina, kodėl Kaišiadorių Katedros fasado pirmas metras pastatytas iš geltonų plytų, supažindina su kitais įdomesniais faktais (pirmasis viešasis Lietuvos tualetas buvo Kaišiadoryse, pasirodo. Mėgsta tvarką žmonės ten) http://youtu.be/0nWoJom3PlY

    Reiks su pussesere ir pusbroliu į „Toskaną“ nueit, ačiū už pasiūlymą. Kažkaip Kaišiadoryse beveik ir netekę viešo maitinimo įstaigų išbandyt. Kaip ir viešų išviečių, beje.

    Dėkui už įrašą dar sykį.

    Reply
  4. ezengas

    O tai kas balotiruojasi Kaišiadoryse iš blogerių, ar iš tavo rato, kad taip pragydot keliese, Kaišiadoris liaupsindami?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Аš ruošiuosi gamyklą tenai statyt, tai truputį žvalgausi, reikia gi išsirinkti gerą vietą ir pritraukti žmones, kad nevadintų vertelga ir plėšiku paskui.

      Reply
  5. ezengas

    A, nu tai labai smagu, norit kurt darbo vietas -- nevadins plėšiku, ką ja čia.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *