Nacizmo kapituliacijos diena

Ponai ir ponios. Prieš daug daug metų, gegužės 7 dieną, Vokietijos generolas Alfred Jodl Prancūzijos mieste Reimse pasirašė besąlygiškos Vokietijos kapituliacijos aktą. Aktas įsigaliojo gegužės 8 dieną – tai yra pasaulinė pergalės prieš nacizmą diena.

Prisiminkime ir supraskime, kad karas - tai didžiausias košmaras, koksai tik gali kilti

Prisiminkime ir supraskime, kad karas – tai didžiausias košmaras, koksai tik gali kilti

II Pasaulinis karas buvo siaubingiausias karas, koksai galėjo būti. Jame dalyvavo beveik visas pasaulis. Vien tiesioginiuose karo veiksmuose dalyvavo apie 100 milijonų žmonių ir 30 pasaulio valstybių. Dėl karo žuvusių skaičiaus taip ir nepavyko tiksliai įvertinti – maždaug nuo 50 iki 85 milijonų.

Karas prasidėjo nuo politinio, diplomatinio ir propagandinio karo veiksmų (šiais laikais tai priskiriama hibridinio karo metodams), kai 1938 pavasarį Vokietija užgrobė Austriją ir nuo Čekoslovakijos atplėšė Sudetus. O jau 1939 pavasarį Vokietija nuo Lietuvos atplėšė Klaipėdos kraštą (ultimatumas 1939 kovo 23). Vakarų šalys visą tą laiką apsiribojo žodžiais, tuščiomis šnekomis ir bandymais taikyti puolamas valstybes su agresoriumi – III Reichu. Šitaip bejėgiškai betaikant, nacistinė Vokietija pasidalino Europą su SSRS – pasirašė Molotovo-Ribentropo paktą, kuriame išsidalino Suomiją, Lenkiją, Rumuniją, Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Realūs karo veiksmai prasidėjo 1939 rugsėjo pirmą dieną, kai III Reichas įsiveržė į Lenkiją. Po poros savaičių besiginančią Lenkiją puolė ir SSRS, sutriuškindama smūgiu į nugarą. Paskui jau vyko Rumunijos padalinimas, SSRS surengtas Suomijos užpuolimas (Žiemos karas), Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupacija. Visa tai buvo II Pasaulinio karo veiksmai. O dar paskui – Vokietijos įsiveržimas į Daniją ir Norvegiją, o dar paskui – Belgijos, Nyderlandų, Liuksemburgo ir Prancūzijos užpuolimas.

Vokietijos besąlygiškos kapituliacijos aktas, pasirašo generolas Alfred Jodl. Aktas įsigalioja gegužės 8 dieną.

Vokietijos besąlygiškos kapituliacijos aktas, pasirašo generolas Alfred Jodl. Aktas įsigalioja gegužės 8 dieną.

Gal ir nekeista, tačiau SSRS visus šituos veiksmus tiesiog nutylėdavo ar šiaip kaip nors iškraipydavo. Pagal sovietinę istoriją karas prasidėjo tiktai 1941 birželio 22 dieną. T.y., praėjus jau porai metų nuo karo pradžios. O ir III Reichas esą kapituliavo ne gegužės 8, o gegužės 9.

Ponai ir ponios, šiandien – ta diena, kai prieš daugybę metų nustojo egzistuoti valstybė, buvusi viena iš dviejų svarbiausių II Pasaulinio karo agresorių – nacistinė, hitlerinė Vokietija. Tas pats nacionalsocialistinis III Reichas. Pasaulis į Vakarus nuo III Reicho liko laisvas. Tai buvo pusė pergalės II Pasauliniame kare. Kita pusė pergalės atėjo beveik po pusės šimtmečio – kai nustojo egzistuoti SSRS.

Karas buvo siaubingas, nužudęs šimtus tūkstančių žmonių, buvusių Lietuvos piliečiais. Prisiminkime tai. Ir neleiskime jam pasikartoti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

5 thoughts on “Nacizmo kapituliacijos diena

  1. Aidas Kasparas

    Įdomus įsigaliojimo laikas — 2301. Kažin, kodėl toks pasirinktas? Ir, jei gerai skaičiuoju, tai pagal Maskvos laiką tai būtų jau kitos dienos 0101.

    Reply
  2. entdx

    Gegužės 8 nacizmo kapituliacijos diena.
    Gegužės 9 rusofašizmo pergalės diena.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *